lauantai 21. huhtikuuta 2007

Rautalankaa aina tarvitaan

Taas "loistaa" Napakat-tekstiviestikommentti Kouvolan Sanomissa tänään 21.4.:

"Eipä kumartele kuriton Ilmojen Haltija televisiouutisten kasvihuoneilmiön apostoleja, vaan rätkäyttää päälle takatalven kuten ennenkin. - Talvirenkaat"

Väännetään se nyt vielä kerran rautalangasta:

1. Kasvihuoneilmiön voimistumisen eli ilmastonmuutoksen ennustetaan nimenomaan lisäävän ääri-ilmiöitä eli säiden heilahtelua laidasta laitaan.

2. Ilmastonmuutos ei voi tulla yhdellä rysäyksellä, esimerkiksi niin että joulukuu 2006 olisi ollut käännekohta, vaan ilmastonmuutos etenee vähitellen. Kun ilmastonmuutos on kerran alkanut, tämä ei tarkoita sitä, etteikö välillä voisi olla normaalia tai normaalia kylmempääkin säätä. Ilmastonmuutoksessa on kyse pitkän aikavälin keskiarvoista.

3. Tämän viikonlopun "takatalvi" on aivan normaali ilmiö Suomen ilmastossa. Ei se toki jokavuotinen ole, mutta pitkäaikaisten (30 vuoden) keskiarvojen mukaan Utissa on ollut huhtikuun puolivälissä lunta keskimäärin 24 cm ja huhtikuun lopussakin 3 cm. Myös nämä tämän viikonlopun lämpötilat ovat täysin normaaleja vuodenaikaan nähden. Lämpimät ilmat ovat vaan saaneet ihmiset unohtamaan sen, mikä on normaalia. Napakat-kirjoittaja on ihan oikeassa mainitessaan, että takatalvi rätkähtää päälle "kuten ennenkin".

4. Johtopäätöksiä ilmastonmuutoksen etenemisestä tai etenemättömyydestä ei voi tehdä vain yhden viikonlopun perusteella. Viime vuonna (2006) Utin keskimääräinen kuukausilämpötila oli helmi-maaliskuussa keskimääräistä kylmempi, mutta kaikki muut kuukaudet olivat selvästi pitkän aikavälin keskiarvoja lämpimämpiä. Tämän yhden vuodenkaan perusteella ei voi kuitenkaan pitää varmana kasvihuoneilmiön voimistumista, vaan ilmastonmuutoksen perusteluksi tarvitaan kymmenien vuosian havainnot. Näiden pitkän aikavälin havaintojen mukaan maapallon ilmasto on selvästi lämpenemässä.

5. Johtopäätöksiä ilmastonmuutoksen etenemisestä tai etenemättömyydestä ei voi tehdä vain yhden alueen, esimerkiksi Suomen tai Skandinavian, perusteella, vaan ilmastonmuutos on globaali ilmiö. Maailmanlaajuiset havainnot osoittavat kasvihuoneilmiön voimistumisen.

Ei kommentteja: