tiistai 9. syyskuuta 2008

Huvittavat käyttöohjeet


Tasa-arvo on tullut myös huonekalujen kokoamisohjeisiin. Yllä oleva laatikoston ohje kertoo selkeästi, ettei mies saa yksin kasata laatikostoa, vaan naisen täytyy auttaa! Vai miten tulkitsette ohjeen?

Suomenkieliset käyttöohjeet ovat usein kelvottoman huonosti käännettyjä. Tässä osa erään vedenkeittimen käyttöohjeesta:

"Laite saa ainoastaan liittää vaihtovirtaan. Vesikeittäjä on pidettävä silmällä käytön aikana. Käyttäessään konetta tulee käyttää kylmä käsiote. Jos laite täytetään täpötäyteen voi kiehuvaa vettä ruiskata ulos. Käyttäessänne laitetta asettakaa se avoiselle ja tasaiselle pinta-alalle. Älkää koskaan asettako laitetta taikka johtoa kuumalle pinta-alalle. Lapset eivät kiinnitä huomiota vaaroihin, jotka voivat syntyä sähkölaitteiden käyttäessä. Lapsien on sen takia pidettävä poissa laitteesta. Älkää antako johtoa riippua alas. Lapsien läsnäollessa on oltava erityisen huomaavainen. Tämä vesikeittäjä on valmistettu moitteettomasta makuneutraalisesta ja ruokafysioloogisesta materiaalista. Saranainen kansi helpottaa täyteenkaatamisen. Vesimäärämittaaja astian sisäpuolella näyttää täyttömäärän litrassa. Kääritkää johto kokonaan auki johtosukkulasta ja pistäkää se suojamaateltuun seinäpistokkeeseen. Laite aloittaa lämmittämisen, tarkkailulamppu palaa. Laitteen virta katkeaa pari sekuntia sen jälkeen kun kiehuvapiste on saavutettu. Kiehuvapiste-katkoautomaatio: Siisänrakennettu lämpötila-aistin reagoi voimakkaseen höyryyn. Keittopysähtys-automaatio lopettaa keittämisen kiehuvapisteen saavutettua muutaman sekunnin kuluttua. Ennen kaatamista pistokytkin pois pistokkeesta! Tällä vesikeittäjällä on kuivamenosuoja, joka suojaa laitetta menemästä rikki jos sitä käyttää väärin tai laite on kovin likainen. Väärinkäyttäessä voi lämpölevy värjääntyä. Välttäkää kuivanmenoa! Jos jostakin syystä sittenkin kuivamenosuoja tulee käyttöön poistakaa varmuuden vuoksi myös pistokytkin pistokkeesta ja antakaa lämmitys jäähtyä pari minuuttia. Varokaa: sihisevä vesi voi aiheuttaa palovammoja jos se pääsee riuskumaan kuumalle lämpölevylle. Lisä-lämötilavaroke: Tämä lisäsuojatoimipide taataa abc-laitteelle parhaan mahdollisen lämpösuojan. Huhdelkaa sisäsäiliötä sillion ja tällöin. Huomatkaa että pistokytkin ainostaan saa käyttää kuivana."

Näin puolestaan kertoo varmaankin automaattisella kielenkääntöohjelmalla käännetty tietokoneen näytön kirjallinen (suomenkielinen?) ohje:

"Alusta kanisteri olla hajalla tokko te hyökkäys järjestäjä taaksepäin aikana määrätty 25 arvo. Kytkeytyä sinun järjestäjä jotta tietokone. Ampua tietokone ja järjestäjä eksponentti kaapeloida ardor lähellä kanava."

Koska tämä on biologian ja maantieteen blogi, täytyy tähän löytää myös luonnontieteellinen esimerkki. Lasten Rölli-tietokoneen ohje opastaa tällä tavalla:

"Toiminto 5: Lajin tunnistaminen. Näytölle tulee erilaisia kuvia ja niiden jälkeen kysytään onko kuvan hahmo itikka, eläin, hedelmä vai kasvi?"

Siis itikkako ei ole eläin ja hedelmäkö ei ole kasvi?

Enää en ihmettele opiskelijoiden koevastauksia, joissa kirjoitetaan "linnut ja eläimet" tai "puut ja kasvit". Kohta varmaan joku keksii erotella "miehet ja ihmiset"...

Ei kommentteja: