keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Ilmastonmuutos hidastuu - ja voimistuu hurjasti?

Eilen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (Massachusetts Institute of Technology, MIT), jota on sanottu maailman arvostetuimmaksi teknilliseksi korkeakouluksi, sivuilla julkaistiin yleisölle tiedote jo aiemmin tässä kuussa tiedelehdessä esitellystä ilmastonmuutostutkimuksesta.

MIT:n tutkijat ovat parannetuissa tietokonemalleissaan ennustaneet, että maapallon keskilämpötila nouseekin hurjasti aiemmin ennustettua enemmän. Vielä vuonna 2003 vastaavassa tutkimuksessa nousuksi vuoteen 2100 mennessä ennustettiin noin 2,4 astetta. Nyt uuden tuloksen mukaan maapallon keskimääräinen pintalämpötila nousee vuoteen 2100 mennessä noin 5,2 astetta (90 %:n todennäköisyydellä nousu välillä 3,5-7,4 Celsius-astetta), vaikka nykyisin meneillään olevat ilmastonmuutoksen hillintätoimet otetaan huomioon.

Syitä entistä suurempaan lämpenemisennusteeseen on monia. Ensinnäkin taloudessa ei ole siirrytty vähäpäästöisiin vaihtoehtoihin yhtä voimakkaasti kuin aiemmin ennustettiin. Lisäksi 1900-luvulla isot tulivuorenpurkaukset ilmeisesti alensivat lämpenemistä aiemmin laskettua enemmän. Myöskään meret eivät näytä pystyvän sitomaan ilmakehään kertyvää ylimääräistä hiilidioksidia aivan yhtä nopeasti kuin aiemmin on oletettu.

Toisaalta MIT:n tutkijat toteavat, että erittäin radikaaleilla päästöjenvähennystoimilla maapallon lämpeneminen vuoteen 2100 mennessä olisi vielä mahdollista rajoittaa noin 1-4 asteeseen.

Pitkällä aikavälillä maapallo näyttää siis olevan lämpenemässä erittäin voimakkaasti, ehkä paljon aiemmin ennustettua voimakkaamminkin. Toisaalta Science Daily -uutissivusto muistuttaa, että seuraavan kymmenen vuoden jaksolla maapallon lämpeneminen tulee todennäköisesti väliaikaisesti hidastumaan. Maapallon ilmastohistoriassa esiintyy luonnollisia viilenemisjaksoja, joten siksi seuraavat vuodet voivat olla 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun ennätyslämpimiä vuosia hieman viileämpiä, vaikkakin lämpötilat ovat silti selvästi pitkän aikavälin keskiarvojen yläpuolella.

Vasta luonnollisen lämpenemisvaihtelun ja ihmisen aiheuttaman lämpenemisen sattuessa yhteen seuraa jälleen uusia ennätyslämpimiä vuosia. Tutkijat vertaavat tätä matkustamiseen meren rannalta vuoristoon. Ensin aivan rannasta noustaan hieman rannikkotasangolle ja pienille kukkuloille (rinteitä ylös ja alas), kunnes vastaan tulee lopulta jyrkkä nousu isoille vuorille. Esimerkiksi näiden syiden takia ilmastotarkasteluissa oleellista on tarpeeksi pitkä ajanjakso, jossa näkyy pitkän aikavälin trendi tämän lyhytaikaisen vaihtelun lisäksi, muistuttaa Science Daily -sivusto toisessa uutisessaan havainnollisine diagrammeineen.

Aiemmin tänä vuonna mm. MIT ja Terra Dailyn uutinen varoittivat kahdesta uudesta kasvihuonekaasusta, joiden määrä kasvaa ilmakehässä yllättävän nopeasti. Nämä ovat typpitrifluoridi NF3 ja sulfuryylifluoridi (sulfuryylidifluoridi) SO2F2. Niitä on käytetty esimerkiksi muiden kasvihuonekaasujen ja otsonikatoa aiheuttavien aineiden korvaamiseen. Typpitrifluoridia tarvitaan esimerkiksi taulutelevisioiden ja mikropiirien valmistukseen, sulfuryylifluoridia taas kielletyn metyylibromidin korvaamiseen.

Kukaan ei voi antaa täysin varmoja ennusteita ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi lämpenemisen asteluvut ovat aina moniin oletuksiin ja monimutkaisiin malleihin perustuvia hyvinkin epävarmoja (suuntaa antavia) ennusteita. Selvältä kuitenkin näyttää se, että pitkällä aikavälillä katsottuna maapallon ilmasto lämpenee huomattavasti ihmisen (erityisesti fossiilisten polttoaineiden polttamisen) vaikutuksesta. Seurauksetkin ovat monin osin epävarmoja, mutta ne näyttävät niin haitallisilta, että tätä lämpenemistä pitäisi ehdottomasti saada hidastettua.

Ilmastonmuutoksestakin tulee jatkuvasti uusia uutisia, joita en läheskään kaikkia ehdi kommentoimaan tässä blogissani. Varsinkin nyt kevään työkiireiden keskellä blogin kirjoittaminen on väliaikaisesti hieman hiipunut. Uusia ilmastonmuutoslinkkejä lisäilen kuitenkin jatkuvasti Delicious-linkkeihini. Mielenkiintoisia ovat esimerkiksi Hyytiälän metsäaseman reaaliaikainen simulaatio hiilinielupuusta ja tilastotiedot Suomen eri alueiden lähes tuoreista hiilidioksipäästöistä sekä Ymparisto.fi-sivulla että erillisellä CO2-raportti -sivulla.

4 kommenttia:

Ake kirjoitti...

Moi!
Tästä aiheesta tulee tosiaan koko ajan valtava määrä tietoa ja nettikin suorastaan pursuaa tavaraa.
Kuvaava on, että vaikka minäkin olen koonnut vuosien mittaan varsin mittavaa "herkkulinkkilistaa" aiheesta, sain selata sinun listaasi (samalla omaani päivitellen - kiitos vaan!) hyvän tovin ennen kuin tuli vastaan linkki, joka minulla jo oli listoilla.
On hyvä tähän tyyliin silloin tällöin koota yhteen oleellisimpia uutisia aiheesta.
Kevään luontoretket menevät minullakin tällä hetkellä ajan käytössä ohi tiuhemman blogikirjoittelun.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kiitoksista.

Sinulla herkkulinkkien lista on vaatimattomasti sanottuna "varsin mittava", todella monipuolinen aarreaitta, oikea herkkukellari. Perässä tullaan...

Myös luontoretket todellakin maistuvat mukavilta näin tuomien availlessa kukkiaan.

Hyvää helatorstaita!

Juhani kirjoitti...

http://koti.phnet.fi/petripaavola/maapallonpelastusoperaatio.html

Tiedemiesten ja asiantuntijoiden lausuntoja

Ilmastonmuutos luultua pahempi

Tutkimukset osoittavat ilmastonmuutoksen olevan huonommalla tolalla kuin mitä ennusteet ovat sanoneet. Lämpötilat ovat nousussa ja jääpeite sulaa nopeammin kuin on ennustettu. Australian kohdalla ilmastonmuutos on hälyttävää. Seurauksena tulee olemaan lisääntyvää kuivuutta sekä suurpalot lisääntyvät. Jäätiköiden nopea sulaminen kohottaa myös merenpinnan korkeutta. Ympäristötutkijoiden mielestä Australian hallituksen täytyy ottaa vastuuta ympäristöstä. Saastuttavaa energiaa ei tule käyttää. On pyrittävä käyttämään puhtaampia energianlähteitä ja uutta puhtaampaa teknologiaa. Marraskuu 15 2007 abc.net.au/news

Ilmastonmuutoksen monimuotoisuus vaikeuttaa tarkkoja ennustuksia

Washington, Lokakuu. 25 (Xinhua) Torstaina julkaistiin uusi tutkimus U.S. tieteen aikakauslehdessä, joka osoittaa etteivät ilmastotutkijat kykene määrittelemään arvioita ilmastonmutoksen tulevia vaikutuksia. Washingtonin yliopiston tiedemiesten mukaan on epävarmaa kuinka paljon llmasto tulee lämpenemään. Siksi tulisi rohkaista poliittisia päättäjiä tekemään ratkaisuja sensijaan että odotetaan parempia tutkimustuloksia.

Tiedemiesten mukaan epävarmuus ilmastonmuutoksen kehittymisessä on todella korkea, koska ilmastomme mekanismi itsessään on herkkä ja riippuu monista tekijöistä, kuten kasvihuonekaasuista sekä atmosfääristen hiukkasten korkeammasta tiivistymisestä, jotka heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen. Tiedemiehet huomasivat että odotettua enemmän olosuhteet tulevat aiheuttamaan ilmaston lämpenemistä, mutta suurempi epävarmuus on olemassa siitä että kuinka paljon ilmastomme tulee lämpenemään. Tiedemiehet keksivät ja testasivat teoriaa, jonka uskotaan auttavan ilmastotutkijoita ymmärtämään todennäköisiä erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat ilmastomme muuttumista. Lokakuu 26, 2007 news.xinhuanet.com

Lajien sukupuutto

Ilmastonmuutoksen aiheuttama nouseva lämpötila tuhoaisi jopa yli puolet maapallon eläinlajeista.Tutkijat ovat päätyneet tutkimuksissaan edellä olevaan lausuntoon. Ilmastonmuutoksen (kasvihuonepäästöjen) arvioidaan nostavan maapallon lämpötilaa 1,8 C asteesta aina 4 C asteeseen saakka vuosisadan loppuun mennessä. Maapallon kohonnut lämpötila tulee hävittämään sukupuuttoon monia eläinlajeja. Lokakuu 25, 2007 planetark.org

MetOffice Hadley Keskuksen (Englanti) tiedemiehet ovat vahvistaneet sen mitä moni on epäillyt. Jatkuva viivyttely kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi tulee olemaan vaarallista, sillä sen takia ilmaston lämpötilan arvioidaan nousevan parilla asteella yli arvioiden.

Globaalisen lämpenemisen odotetaan johtavan "ydinsodan" kaltaiseen tilaan. Maailma on vuosikymmeniä jäljessä niistä toimenpiteistä jotka olisivat johtaneet päästöjen vähentämiseen. Silti on yhä maailmassa johtajia, jotka vielä jossittelevat. Saksa tiedottaa, että vie aikaa saavuttaa Kioton sopimuksen tavoitteet. Australian pääministeri haluaa mieluummin "pyrkiä päämäärään" kuin sitoutua vähentämään päästöjä. Kansainvälinen politiikka ontuu eteenpäin sillä aikaa kun globaali lämpeneminen tiukentaa otettaan maasta, ekologiasta, eläimistöstä ja ihmiskunnasta. Päästöjen vähentämiseen on kiiruhdettava jos aiomme saada säilytetyksi kelvolliset elinolosuhteet maapallolla. Syyskuu 10 2007 www.climateark.org

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitoksia täydentävistä tiedoista, Juhani! Hyvää viikonlopun jatkoa.