torstai 12. elokuuta 2010

Sään oikkuja: kylmät talvet, lämpimät kesät

Onko tämä vuosi 2010 poikkeuksellisten sääilmiöiden vuosi? Seuraako kylmää talvea lämmin kesä tai lämmintä kesää kylmä talvi? Onko ilmastonmuutos aiheuttanut hellekesän 2010? Onko lämmintä ollut koko maapallolla?

Australiassa meidän talviaikamme, sikäläinen kesä 2009-2010, oli poikkeuksellisen lämmin. Ilmastotieto raportoi maaliskuussa näin:

"Australiassa tämä vuosi alkoi sietämättömässä helteessä. Paikoitellen mitattiin jopa 49 asteen varjolämpötiloja (Mardie). Kokonaisuudessaan Australian kesän 2009-2010 sää oli lämmin ja vaihteleva. Länsi-Australiassa koko kesän keskilämpötila oli tilastohistorian korkein (29,6 astetta), 0,2 astetta yli edellisen ennätyksen (kesä 1997-1998) ja 1,3 astetta yli pitkäaikaisen kesälämpötilojen keskiarvon. Joulukuun keskilämpötila oli tilastohistorian kolmanneksi korkein, tammikuun toiseksi korkein ja helmikuun kolmanneksi korkein. Keskimääräinen vuorokauden ylin lämpötila oli 36,7 astetta, mikä on 1,5 astetta yli pitkän ajan keskiarvon ja ennätyslämpötiloissa jaetulla ensimmäisellä sijalla yhdessä vuoden 1997-1998 kanssa. Pilbarassa maksimilämpötilat olivat jopa viisi astetta yli normaalin. Kesän keskimääräinen minimilämpötila Länsi-Australiassa oli 22,5 astetta, mikä on tilastohistorian korkein ja 1,1 astetta yli pitkäaikasen keskiarvon. Paikoin keskimääräinen minimilämpötila oli jopa kolme astetta tavanomaista korkeampi. Joillakin sääasemilla saavutettiin mittaushistorian korkein yksittäisen vuorokauden minimilämpötila. Sademäärä oli keskimääräinen tai hieman sen alle. Myös koko Australiassa kesä oli tavanomaista lämpimämpi. Kun myös edeltävä talvi 2009 ja kevät 2009 olivat normaalia lämpimämpiä, Australiassa koettiin mittaushistorian lämpimin yhdeksän kuukauden jakso."

Tällä hetkellä Australiassa on poikkeuksellisen kylmä talvi. Kesäkuun 30. päivä Sydneyssä oli Telegraph-lehden mukaan kylmin kesäkuun aamu lähes 30 vuoteen, kun lämpötila jäi vain neljään asteeseen. Kylmempää on viimeksi ollut kesäkuussa vuonna 1983. Bourken maalaiskaupungissa lämpötila putosi jopa neljään pakkasasteeseen. Heinäkuun 2010 alussa Alice Springsin kaupungissa oli Telegraphin mukaan koko tilastohistorian kylmin päivä, kun lämpötila kohosi vain 6,3 asteeseen. Uuden Etelä-Walesin vuoristossa lämpötila laski Charlotte Pass -hiihtokeskuksessa 20. heinäkuuta -16,6 asteeseen.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt muutenkin epätavallisen kylmää, esimerkiksi Etelä-Amerikassa. Antarktiksella 4. heinäkuuta mitattu lämpötila -83,9 astetta on yksi koko maapallon alimmista lämpötiloista yli kymmeneen vuoteen.

Yhdysvaltojen itäosissa talvi oli erittäin kylmä, kun taas Pohjois-Amerikan länsiosissa oli poikkeuksellisen lämmintä. Tammikuussa 2010 Yhdysvaltojen itä- ja eteläosat olivat keskimääräistä kylmempiä, luoteisosat normaalia lämpimämpiä. New Yorkissa sää oli kylmintä sataan vuoteen. Sen sijaan Seattlessa tammikuun keskilämpötila oli mittaushistorian (1891-2010) kaikkien aikojen korkein, eivätkä tammikuun yhdenkään päivän lämpötilat jääneet pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolelle. Seattlessa tammikuun päivän ylimpien lämpötilojen keskiarvo oli kaikkien aikojen toiseksi korkein tammikuussa mitattu ylimpien lämpötilojen keskiarvo ja vuorokauden alimpien lämpötilojen keskiarvo oli kaikkien aikojen korkein. Myös Bellinghamissa tammikuu oli kaikkien aikojen lämpimin, Olympiassa, Quillayutessa ja Hoquiamassa kaikkien aikojen toiseksi lämpimin. Myös Kanadan Vancouverissa tammikuu oli mittaushistorian (1937-2010) kaikkien aikojen lämpimin. Vancouverissa tammikuun 2010 keskilämpötila nousi noin 7 asteeseen, kun aiempi ennätys oli 6,3 astetta ja tilastohistorian keskimääräinen tammikuun lämpötila 3,3 astetta. Paikoin myös Intiassa oli hyvin lämmintä. Esimerkiksi Shimlassa tammikuu oli lämpimin kuuteen vuoteen, 3,8 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon.

Isossa-Britanniassa tammikuu 2010 oli kylmin 23 vuoteen. Helmikuussa Roomassa satoi lunta ensimmäistä kertaa vuoden 2005 jälkeen, eikä yhtä suurta lumisadetta ole ollut 24 vuoteen. Sen sijaan Brasiliassa Rio de Janeiron alueella oli pahin helleaalto 50 vuoteen. Sähkön kulutus nousi Brasiliassa uuteen ennätyslukemaan, koska jäähdytyslaitteiden käyttäminen vaatii paljon sähköä. Eteläisellä pallonpuoliskolla helmikuu 2010 olikin koko mittaushistorian lämpimin.

Suomessa Utsjoella oli tammikuussa pakkasta -36,7 astetta, Kuusamossa -37,1 astetta ja Ruotsin Lapissa yli -40 astetta. Suomessa talvi olikin kylmin vuoden 2003 jälkeen ja myös erittäin luminen. Varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomessa kevät oli kuitenkin ennätyslämmin.

Kesä 2010 on ollut pohjoisella pallonpuoliskolla erittäin helteinen. Suomessa mitattiin kaikkien aikojen korkein varjolämpötila, kaikkien aikojen korkein yhden kuukauden keskilämpötila ja suurin yhden kuukauden hellepäivien lukumäärä sekä elokuun kaikkien aikojen korkein lämpötila ja suurin yhden kesän hellepäivien lukumäärä. Yhden kesän hellepäivien lukumääräennätys tulee sääennusteiden mukaan vielä komistumaan entisestäänkin lähipäivinä.

Yhdysvaltojen itäosissa rikottiin heinäkuussa useita lämpöennätyksiä (mm. Baltimoressa 41 astetta 6. heinäkuuta). Washington D.C.:ssä heinäkuu oli kaikkien aikojen lämpimin kuukausi (keskilämpötila 28,4 astetta). Lännessä Kuolemanlaaksossa saavutettiin 15. heinäkuuta 51,7 astetta. Kolme Yhdysvaltojen osavaltiota oli kuitenkin heinäkuussa keskimääräistä viileämpiä: Idaho, Montana, Texas. Myös Kaliforniassa oli ajoittain viileää. Heinäkuun alussa San Diegon lämpötila sivusi kaikkien aikojen alinta heinäkuun päivälämpötilaa (18 celsiusastetta) ja Los Angelesissa mitattiin heinäkuun alin päivän ylin lämpötila (19 celsiusastetta) vuoden 1926 jälkeen.

Moskovassa on ennätyshelteet. Lämpötila on pysytellyt jo 50 päivää yli 32 asteessa. Tutkijoiden mukaan näiden helteiden syynä on ainakin osittain ilmastonmuutos. Heinäkuu oli Venäjällä koko mittaushistorian (130 vuotta) lämpimin. Seurauksena on ollut heinä-elokuussa laajoja metsäpaloja, joissa jo yli 1500 kotia on tuhoutunut.

Poikkeuksellisia säähän liittyviä hasardeja on viime aikoina ollut muutenkin paljon. Tulvat ovat koetelleet esimerkiksi Keski-Eurooppaa, Intian Himalajan alueita ja Pakistania. Pakistanin tulvissa on kuollut yli 1600 ihmistä, mutta kaikkiaan tulvat ovat vaikuttaneet noin 14 miljoonan pakistanilaisen elämään. Telegraph-lehden mukaan YK on kuvannut tätä tulvakatastrofia koko YK:n historian pahimmaksi humanitaariseksi hasardiksi, jopa pahemmaksi kuin Kaakkois-Aasian tsunami vuonna 2004.

Talvet näyttävät siis kylmiltä ja kesät lämpimiltä. Seuraako kylmää talvea siis lämmin kesä tai lämmintä kesää kylmä talvi? Näin voi olla, mikäli tuulien suunta pysyy pitkään muuttumattomana vuodenaikojen vaihtuessa. Esimerkiksi Suomeen idästä puhaltavat tuulet tuovat sekä kylmän talven että lämpimän kesän. Joskus siis kylmää talvea seuraa lämmin kesä tai lämmintä kesää kylmä talvi. Tämä on kuitenkin sattumaa, joka johtuu vain tuulien suunnasta. Tilastollisesti tarkasteltuna väite ei ole luotettava.

Vuoden 2010 säiden vaihtelut ääriarvosta toiseen osoittavat jälleen hyvin myös sen, ettei ilmastonmuutoksesta voi tehdä mitään johtopäätöksiä yhden paikan tai yhden vuoden - saati sitten yhden talven tai kesän - perusteella!

Maailmanlaajuisesti pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ilmastonmuutos näkyy jo selvästi! Ja ihminen on ainakin osaltaan vaikuttanut tähän ilmastonmuutokseen (ilmaston lämpeneminen). Sen sijaan ilmastonmuutoksen vaikutusta yksittäiseen säätapahtumaan on erittäin hankala osoittaa.

2 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myös WMO (World Meteorological Organization) on kiinnittänyt huomiota siihen, että nämä useat sään ääri-ilmiöt yhdessä esiintyessään saattavat olla ilmastonmuutoksen aiheuttamia. Asiasta raportoi suomeksi ensimmäisenä CO2-raportti:

”WMO:n mukaan kaikkien näiden voimakkaiden ilmiöiden esiintyminen samaan aikaan nostaa esiin kysymyksen ilmastonmuutoksen osuudesta niihin. Esimerkiksi IPCC:n neljännen arviointiraportin usein kysytyissä kysymyksissä todettiin, että sään ääri-ilmiöiden “tyypin, esiintymistiheyden ja voimakkuuden odotetaan muuttuvan maapallon ilmaston muuttuessa, ja nämä muutokset voivat tapahtua jopa keskimääräisen ilmaston muuttuessa suhteellisen vähän".

Vastaavia kysymyksiä ilmastonmuutoksen osuudesta esitettiin Eurooppaa vuonna 2003 kohdanneen lämpöaallon yhteydessä. Vuonna 2004 tiedelehti Naturessa julkaistussa artikkelissa todettiin, että on erittäin todennäköistä, että ihmisen toiminta vähintäänkin kaksinkertaistaa lämpöaaltojen riskin.

WMO:n mukaan yksittäisen ilmiön ei voida sanoa johtuvan ilmastonmuutoksesta, mutta useiden ääri-ilmiöiden sarja noudattaa IPCC:n ennustusta siitä, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja voimistuvat ilmastonmuutoksen myötä. Nyt erityisesti Tyynellä valtamerellä kehittyvä La Niña -ilmiö on vahvistanut Pakistanin ja muiden Kaakkois-Aasian maiden voimakkaita monsuunisateita. WMOn mukaan useat viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittaneet, että El Niño ja La Niña -ilmiöt muuttuvat tulevaisuudessa huomattavasti.”

Lähteet ja lisätietoja kesän 2010 poikkeuksellisista sääilmiöistä:

CO2-raportti

WMO: Current extreme weather events

Lisätietoja aiemmasta (kesän 2003) Euroopan lämpöaallosta:

Nature: Human contribution to the European heatwave of 2003

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Vilkaiskaapa myös postaukseni
vuoden 2010 lämpöennätyksistä ympäri maapalloa.

Toisaalta Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsaus 8/2010 -lehden mukaan Antarktiksella (Concordia-sääasemalla 3200 metriä merenpinnan yläpuolella) mitattiin 14.8.2010 lämpötilaksi -84,7 astetta, mikä 12 vuoteen alin maapallolla mitattu lämpötila.

Koko maapallon keskilämpötila (maa- ja merialueet yhdistettynä) oli tämän vuoden tammi-elokuussa yhtä korkea kuin vuonna 1998, joka on ollut tähänastisen mittaushistorian lämpimin. Tänä vuonna maa-alueet ovat olleet ennätyslämpimät, merialueet toiseksi lämpimimmät vuoden 1998 jälkeen.