maanantai 21. maaliskuuta 2011

Vesipäivä, ilmatieteen päivä, Earth Hour ja kesäaika



Maailman vesipäivä 22.3.

Lue maailman vesipäivän kunniaksi aiemmat blogitekstini "Join aamupalalla 90 litraa vettä" (ällistyttäviä vesifaktoja, lentäviä vessoja, suomalaisten vesijalanjälki, piilovesi yms.) ja "Hyvää toilettien ja pisuaarien juhlapäivää" (mm. linkit kuviin maailman erikoisimmista pisuaareista).

Maailman ilmatieteen päivä 23.3.

Tänä päivänä vuonna 1950 World Meteorological Organization (WMO) aloitti toimintansa ja vuotta myöhemmin siitä tuli YK:n alainen järjestö. Tämän vuoden teemana on "Climate for you".

Suosittelen seuraavia Ilmastotieto-sivuston kirjoituksia teemapäivän kunniaksi:
Kuka keksi lämpömittarin?
Aristoteles - Meteorologia, kirja 1
Heikki Nevanlinna: Ilmatieteen laitoksen historialliset lämpötilahavainnot Helsingissä
Puut kertovat ilmastosta
Havaintoja ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta

Earth Hour eli "pimiä tovi" 26.3. kello 20.30

Lauantaina 26.3.2011 klo 20.30-21.30 vietetään jälleen kansainvälistä, Maailman Luonnonsäätiö WWF:n organisoimaa Earth Hour -tempausta. Ideana on, että paikallista aikaa kello 20.30 sammutetaan kaikki vähänkin turhat valot (ja sähkölaitteet) tunnin ajaksi. Tarkoitus ei ole sammuttaa kaikkia valoja ja olla täysin pimeässä (vaikka sekin tietysti on sallittua) vaan kiinnittää huomiota turhaan energiankulutukseen. Tämä on lähinnä symbolinen ele, jolla halutaan muistuttaa helpoista keinoista estää pahasti uhkaavaa ilmastonmuutosta. Toivoisinpa, että myös kaikki mainoskyltit sammuisivat edes tuon tunnin ajaksi. Ensimmäistä kertaa tempaus järjestettiin Australiassa neljä vuotta sitten.

Lisätietoja:
Earthhour.fi
Suomen WWF:n YouTube-sivut (humoristisia Earth Hour -videoita)
Earth Hour Suomi Twitterissä
WWF Earth Hour Finland Facebookissa

Ennen Earth Hour -härpäkkeiden asentamista ja Earth Hour -pelien pelaamista kannattaa kuitenkin lukaista seuraavat blogikirjoitukset:
Ilmastotieto: Aiheuttaako nettisurffailu oikeasti merkittävät hiilidioksidipäästöt?
Jarin blogi: Valitsisinko Googlen, mustan Googlen vai kupillisen teetä ja sympatiaa?
Ympäristölupaus: Nettisurffailu lämmittää ilmastoa

Kesäaika alkaa 27.3.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 27.3.2011 kello 3.00 siirrytään kesäaikaan eli kelloja siirretään tunnilla eteenpäin (kohti juhannusta). Kesäajan englanninkielinen nimi daylight saving time kuvaa asiaa hyvin. Tarkoitus on saada valoisa aika osumaan yhteen ihmisten valveillaolon kanssa. Kun aurinko "nousee" kesällä aikaisin, kelloja siirtämällä saadaan ihmisetkin nousemaan normaaliaikaan verrattuna tuntia aiemmin. Näin illalla riittää valoa tuntia pitempään. Ihmiset eivät siis turhaan nuku valoisaan aikaan ja valvo iltapimeässä, vaan valoisa aika ja ihmisten hereillä oleminen sattuvat paremmin samoihin aikoihin. Kesäaikaan siirtyminen on erityisen tärkeää Keski- ja Etelä-Euroopassa. Meillä täällä pohjoisessa asialla ei ole niin suurta merkitystä, koska kesällä valoa riittää muutenkin melkein ympäri vuorokauden. Etelämpänä Euroopassa ja samoin esimerkiksi Yhdysvalloissa kesäajan on laskettu säästävän energiaa, koska illalla valot tarvitsee sytyttää vasta tuntia myöhemmin. Ensi syksynä Venäjä ei enää siirrä kellojen viisareita taaksepäin "talviaikaan" eli normaaliaikaan. Presidentti Dmitri Medvedev perusteli helmikuussa päätöstä sillä, että "aikaeroon sopeutuminen aiheuttaa stressiä ja sairauksia venäläisille".

Mistä sekunnilleen oikea aika kelloon? Tarkka aika kerrotaan useilla nettisivuilla. Todellisuudessa aika ei kuitenkaan ole täysin tarkka, koska verkkoyhteyden laadusta riippuen signaali voi viipyä matkalla jonkin aikaa. Täysin oikea aika voi siis poiketa noin 0,1 sekunnista useaan sekuntiin verrattuna näiltä nettisivuilta löytyviin aikoihin:
Mittatekniikan keskus
Greenwich Mean Time
Time.is

Lue tarkemmin kesäajasta, Suomen aikavyöhykkeen historiasta, vuorokauden pituuden vaihtelusta ja aikamoisista aikamietteistä syksyisestä postauksestani "Mistä oikea aika kelloon?"

Ei kommentteja: