sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Antarktiksen niemimaalla tällä viikolla mittaushistorian uusi lämpöennätys: 17 astetta tavanomaista lämpimämpää

Tällä viikolla Antarktiksen niemimaalla mitattiin peräti kahteen kertaan uusi mittaushistorian lämpöennätys. Etelämantereen lämpöaaltoon vaikuttanut sääilmiö toi Chilessä Atacaman aavikolle 14 vuoden sateet yhdessä vuorokaudessa. Tänä vuonna on mitattu jo viisi kansallista lämpöennätystä. Vuodesta 2010 lähtien kansallisia lämpöennätyksiä on tehty 46 ja kylmyysennätyksiä vain neljä.

Kuvan © giv58 - Fotolia


Tällä viikolla Antarktiksen niemimaan mittaushistorian lämpöennätys rikottiin kahteen kertaan

Etelämanner on maapallon kylmin, tuulisin ja kuivin maanosa. Nyt siellä on jatkunut lämpöaalto, jonka seurauksena tällä viikolla mitattiin peräti kahteen kertaan uusi mittaushistorian lämpötilaennätys.

Tiistaina (24.3.2015) lämpötila nousi uusimpaan ennätykseen, 17,5 asteeseen, argentiinalaisille kuuluvassa Esperanzan tukikohdassa (13 metriä merenpinnan yläpuolella, 63°S) lähellä Antarktiksen niemimaan pohjoisinta kohtaa. Vain päivää aiemmin (23.3.2015) saavutettu edellinen ennätys 17,4 astetta oli mitattu sata kilometriä tästä kaakkoon myös Argentiinalle kuuluvassa Marambion tukikohdassa (198 metriä merenpinnan yläpuolella, 64°S).

Molemmat mainitut lämpötilat ovat sääasemakohtaisia mittaushistorian ennätyksiä (Esperanzan vuodesta 1945 alkavan mittaushistorian edellinen ennätys 17,1 astetta oli mitattu 24.4.1961 ja Marambion vuodesta 1969 alkavan mittaushistorian edellinen ennätys 16,5 astetta puolestaan 7.12.1992) ja ylittävät selvästi kaikki aiemmat Etelämantereen varsinaisella maa-alueella tai sen lähistöllä (Antarktiksen nimemimaalla, joka nykyisellä merenpinnan tasolla osittain muodostuu jäätiköiden yhdistämistä saarista) mitatut lämpötilat.

Oliko kyseessä myös koko Antarktiksen mittaushistorian lämpöennätys?

Maailman ilmatieteen järjestö WMO ei ole toistaiseksi vahvistanut näitä tämän viikon lukemia koko Antarktiksen mittaushistorian lämpötilaennätyksiksi. Ennätysten vahvistaminen vie yleensäkin aikaa jopa kuukausia, koska mittarien tarkkuus ja mittausolosuhteet on tarkastettava huolellisesti. Lisäksi kokonaisen maanosan mittausennätyksen vahvistaminen vaatii suuren tietomäärän läpikäyntiä. Tätä ennen mittaushistorian korkein lämpötila Etelämantereella lienee ollut Esperanzassa 24. huhtikuuta 1961 mitattu 17,1 astetta. On myös hieman tulkinnanvaraista, mitkä kaikki alueet lasketaan Antarktikseen sisältyviksi.

Kaikkein tiukimman näkemyksen mukaan Antarktikseen kuuluvat vain eteläisen napapiirin (66,5°S) eteläpuolella olevat alueet, jolloin Esperanza ja Marambio eivät kuuluisi Antarktikseen, vaan ennätykseksi jäisi Vanda-sääasemalla (77°S) 5. tammikuuta 1974 mitattu 15,0 astetta. Sitäkään WMO ei ole täysin varmasti vahvistanut viralliseksi koko Antarktiksen ennätykseksi, vaikka se onkin tilastoitu todennäköiseksi Etelämantereen korkeimmaksi lämpötilaksi.

Suomen kielessä sanoja Antarktis ja Etelämanner käytetään usein synonyymeinä, vaikka tarkkaan ottaen ne eivät tarkoita aivan samaa. Etelämanner eli Antarktika tarkoittaa Kerkko Hakulisen mukaan (Kerkko Hakulinen: Maailman paikannimet, Oikeinkirjoitusopas) Antarktiksen mannerosaa (Antarktiksen niemimaa mukaan luettuna), kun taas Antarktis (antarktiset alueet, eteläinen napa-alue) käsittää Etelämantereen mannerosan lisäksi sitä ympäröivät merialueet. Näin määriteltynä myös Esperanza ja Marambio kuuluvat sekä Etelämantereeseen että Antarktikseen, jolloin Esperanzan tiistainen ennätys lienee Etelämantereen mittaushistorian korkein lämpötila.

Kansainvälisessä Antarktiksen sopimuksessa vuodelta 1961 Antarktis on määritelty vieläkin laajemmin. Siinä Antarktikseen lasketaan kuuluviksi kaikki maa- ja jäätikköalueet leveyspiirin 60°S eteläpuolella. Näin laveasti tulkittuna myös Eteläiset Orkneysaaret (500 kilometriä koilliseen Antarktiksen niemimaan pohjoisimmasta pisteestä) kuuluvat Antarktikseen. Tällöin Antarktiksen mittaushistorian lämpöennätys olisikin brittien hallinnoimalla Signy-saarella (60° 43S) 30. tammikuuta 1982 mitattu 19,8 astetta.

Kaikkein laajimmin voidaan ajatella, että Antarktikseen kuuluu koko Antarktiksen litosfäärilaatta, jolloin lämpöennätys olisikin ranskalaisten hallinnoimalta Amsterdamsaarelta (37°S) mitattu 26,4 astetta (30. tammikuuta 2005). Tämä paikka sijaitsee pohjoisempana kuin Australian eteläisin piste ja lähes yhtä pohjoisessa kuin Afrikan eteläisin kärki.

Yli 17 astetta tavanomaista lämpimämpää

Esperanzan ja Marambion tämänviikkoisissa lämpöennätyksissä hieman yllättävää on se, että ne saavutettiin näin myöhään eteläisen pallonpuoliskon syksyllä, kolmisen kuukautta myöhemmin kuin Antarktiksen niemimaan tavanomaisesti lämpimin aika. Esperanzassa tyypillisesti lämpimin kuukausi on joulukuu, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila on 3,2 astetta. Maaliskuussa keskimääräin korkein lämpötila on tavanomaisesti -0,4 astetta, joten tiistainen ennätys (17,4 astetta) ylitti tämän yli 17 asteella. Nyt ollaan maaliskuun lopulla, ja huhtikuussa eteläisen pallonpuoliskon syksyn edetessä keskimääräisen korkeimman lämpötilan pitäisi olla enää -3,4 astetta. Tosin aiemmatkin sääasemakohtaiset ennätyslämpötilat on mitattu vasta keskikesän jälkeen (17,1 astetta 24.4.1961).

Tämänviikkoiset ennätykset mahdollisti suihkuvirtauksen (jet stream) epätavallisen voimakas mutkittelu, joka toi Antarktiksen niemimaalle korkeapaineen ja lämmintä ilmaa Etelä-Amerikasta. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna Antarktiksen niemimaa on eteläisen pallonpuoliskon nopeimmin lämpenevä alue. Viimeisimmän 50 vuoden aikana ihmiskunnan tuottamat kasvihuonekaasut ovat olleet lähes varmasti tärkein Antarktiksen niemimaan lämpenemisen syy.

Vuoden 2009 jälkeen 46 kansallista lämpöennätystä ja neljä kylmyysennätystä - tänä vuonna lämpöennätyksiä jo viisi!

Vuodesta 2010 lähtien 46 valtiossa (tai valtioihin verrattavassa territoriossa) kaikkiaan 235 valtiosta (tai territoriosta) on saavutettu mittaushistorian uusi lämpöennätys tai sivuttu aiempaa ennätystä. Vain neljässä valtiossa on mitattu uusi kylmyysennätys.

Jos Etelämantereen todennäköinen uusi ennätys lasketaan mukaan, tänä vuonna jo viidessä valtiossa tai territoriossa on laitettu mittaushistorian lämpöennätys uusiksi tai sivuttu vanhaa ennätystä: Etelämanner, Päiväntasaajan Guinea, Ghana, Wallis ja Futuna (Ranskaan kuuluva alue Tyynellämerellä), Samoa.

Vain kahdessa valtiossa (tai territoriossa) saavutettiin uusi lämpöennätys globaalisti ennätyslämpimänä vuonna 2014 (useissa valtioissa mitattiin kyllä mittaushistorian uusi vuoden keskilämpötilaennätys, absoluuttisesti korkein yksittäinen varjolämpötila kuitenkin siis vain kahdessa valtiossa) ja yhdeksässä vuonna 2013. Eniten mittaushistorian kansallisia lämpöennätyksiä tehtiin vuonna 2010, jolloin niitä tuli lopulta 21. Vuoden 2010 uusista ennätyksistä 19 on yhä voimassa.

Sama säätilanne toi Antarktikselle lämmintä ja Atacaman aavikolle 14 vuoden sateet vuorokaudessa

Tämän viikon erikoisista säätapahtumista kannattaa mainita myös maapallon kuivinta paikkaa Atacaman aavikkoa piiskannut sade. Antofagastassa saatiin 24 tunnissa 24,4 mm sadetta. Kyseisessä paikassa pitkän aikavälin vuotuinen sademäärä on vain 1,7 mm, joten nyt vettä tuli vuorokaudessa yhtä paljon kuin tavanomaisesti 14 vuodessa. Matalapaine jäi Chilen päälle, kun Antarktiksen niemimaalla vaikuttanut korkeapaine esti sen kulkureitin. Lisäksi meriveden lämpötila oli noin asteen tavanomaista korkeampi, mikä mahdollisti suuren vesihöyrymäärän haihtumisen. Tavanomaista korkeampi meriveden lämpötila ja runsaat sateet normaalisti kuivilla Chilen alueilla ovatkin tavanomaisia El Niñon vaikutattaessa, niin kuin tilanne on juuri nyt.

Lähteet

Climate Progress 28.3.2015

Mashable 28.3.2015

Weather Underground 26.3.2015

Weather Underground 27.3.2015

Lue myös nämä

Antarktiksen jäähyllyjen sulaminen on nopeutunut hälyttävästi

Maapallon uusi kaikkien aikojen kylmyysennätys, -93,2 astetta?

Ennätyskuumat kuukaudet lisääntyneet globaalisti

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko tästä Antarktiksen ja Chilen erikoisesta säästä saatavilla missään ilmanpaine karttaa esim. viikon ajalta ? Pitää jostain cachesta etsiä

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Useilla sivuilla on saatavilla ilmanpaine-ennusteet karttoina, mutta en tiedä, mistä tällä hetkellä löytäisi Antarktiksen ja Etelä-Amerikan osalta päivittäiset kartat viime aikojen toteutuneista ilmanpaineista. Sivulle http://cci-reanalyzer.org/Reanalysis_daily/ ne kyllä tulevat – mutta yli puolen vuoden viiveellä. Kerro toki, jos löydät jostakin. Hyvää pääsiäisen aikaa!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kuinka kauan Antarktikselta kestää reagoida pohjoisen pallonpuoliskon lämpenemiseen? Vastaus lienee noin 200 vuoden luokkaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

GRACE-satelliitista tehtyjen painovoimamittausten avulla on mahdollista arvioida jäämassan muutoksia. Princetonin uuden tutkimuksen mukaan Länsi-Antarktiksen jäätikkö on viime vuosikymmenen (2003-2014) aikana sulanut kaksi kertaa niin paljon kuin Itä-Antarktiksella on syntynyt uutta jäätä. Antarktiksen jäätikön sulaminen on siis kiihtynyt.

Lähde:

Science Daily 30.4.2015

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Torstaina 6.2.2020 lämpötila nousi Antarktiksen niemimaalla jälleen uuteen ennätykseen, kun mittari näytti +18,3 astetta. Lue lisää tästä linkistä.