tiistai 9. kesäkuuta 2015

Viileät kesäkuut

Kouvolan (Utin) ilmastodiagrammi, jonka olen piirtänyt Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella.

Kun vertaillaan 30 vuoden jaksoilta 1961-1990, 1971-2000 ja 1981-2010 kunkin kuukauden keskilämpötiloja, Kouvolassa (Utin ilmastodiagrammi ohessa) kaikki kuukaudet ovat lämmenneet - paitsi kesäkuu! Kaikkein selvintä lämpeneminen on talvella joulukuusta helmikuuhun. Tammikuu on lämmennyt pari astetta jaksosta 1961-1990 tuoreimpaan 30-vuotisjaksoon 1981-2010 tultaessa. Huhti- ja heinäkuussakin lämpenemistä on tapahtunut asteen verran. Joidenkin kuukausien kohdalla ilmaston lämpeneminen on hyvin pientä, mutta vain kesäkuu näyttää hiukkasen viilentyneen.

Samanlaisia tuloksia on havaittavissa Ylen mukaan lähes koko Suomessa. Viiden viime vuosikymmenen aikana ilmasto on lämmennyt kaikkialla maassamme. Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat Ylen käyttämän aineiston mukaan lämmenneet vähintään asteen verran kaikilla mittausasemilla. Myös heinä-elokuun lämpeneminen on selkeästi havaittavissa. Sen sijaan keväällä ja syksyllä keskimääräiset lämpötilat ovat nousseet vähemmän ja vanhat sekä uudet lämpötilakäyrät ovat lähes päällekkäin. Jännittävä poikkeus yleiseen lämpenemiskehitykseen verrattuna on kuitenkin kesäkuu, joka on viilentynyt kaikilla mittausasemilla pohjoisinta Utsjoen mittausasemaa lukuun ottamatta. Viileneminen on sitä selvempää, mitä etelämmäksi Suomessa tullaan, enimmillään 0,4 astetta. Ylen mukaan Ilmatieteen laitoksellakin kesäkuun erikoisuus on tiedossa, mutta sitä ei osata selittää.

Alkukesän sää vaihtelee Suomessa normaalistikin paljon - kesäkuussa 1982 satoi lunta!


Varsinkin keväällä ja alkukesästä Suomen sää voi normaalistikin vaihdella hyvin paljon. Esimerkiksi vuoden 1982 kesäkuu oli hyvin kolea, koko mittaushistorian kylmin, vaikka aivan kuukauden alkupäivät olivatkin lämpimiä. Ilmatieteen laitoksen nettisivut toteavat kesäkuusta 1982 näin: "Kylmässä ilmavirtauksessa esiintyi lähes koko maassa yöpakkasia, ja monin paikoin saatiin lumikuuroja. Pohjoisessa muodostui lumipeite aina Savoon asti, mikä vuodenaikaan nähden on hyvin harvinaista. -- Veden lisäksi satoi 7.-10.6. räntää tai lunta koko maassa (eräitä Etelä- ja Länsi-Suomen seutuja lukuunottamatta), suurimmassa osassa Pohjois-Suomea myöhemminkin. Monin paikoin satoi myös rakeita."

Vuonna 2013 kesäkuun alku oli lämmin, mutta toisen viikonlopun raekuurot toivat mukanaan viileämpää säätä juhannuksen tienoille asti.

Myös viime vuoden kesäkuu alkoi lämpimänä. Kesäkuun 2014 loppu kuitenkin oli Suomessa monin paikoin mittaushistorian kolein. Lisäksi pilvisyys oli runsasta. Paikoin satoi harvinaisen vähän, paikoin taas sademäärät olivat puolitoistakertaisia tavanomaiseen verrattuna. Ilmatieteen laitoksen tiedote kertoo kesäkuusta 2014 näin: "Keskilämpötila jäi suuressa osassa maata 1-2 astetta pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle, Pohjois-Lapissa keskilämpötila oli tavanomainen. -- Kesäkuu alkoi lämpimänä koko maassa. Hellettä mitattiin 4.-7. päivän aikana lähes koko maassa ja ylin lämpötila oli 6.6. Liperin Tuiskavanluodolla mitattu 30,5 astetta. Koko maan kesäkuun hellepäivien määrä jäi kuitenkin puoleen tavanomaisesta kahdeksasta päivästä, kun sää viileni kuukauden toisella viikolla. Kuukauden loppupuolesta muodostui koko maassa poikkeuksellisen kolea. Kuukauden 15.–30. päivän keskilämpötila oli monella asemalla vuodesta 1961 alkavan mittaushistorian kolein. Vain paikoin kesäkuun loppupuoli vuonna 1982 ja Lapissa vuonna 1977 on ollut nyt koettua koleampi. Kuukauden kolein päivä oli 17.6., jolloin päivän ylimmät lämpötilat jäivät koko maassa alle 13 asteen ja maan itäosassa vain 5-10 asteeseen. Koleassa pohjoisvirtauksessa lumisateita tuli etelärannikkoa myöten. Kuukauden alin lämpötila oli Enontekiössä Saanatunturilla samana päivänä mitattu -6,2 astetta. -- Sateisimmilla alueilla sademäärät olivat lähes puolitoistakertaisia pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Maan keskivaiheilla sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi. Länsirannikolla ja idässä sademäärä jäi alle puoleen pitkän ajan keskiarvosta, mikä on harvinaisen vähän, eli näin vähän sataa keskimäärin kerran 10 vuodessa. -- Auringonpaistetuntien määrä jäi kesäkuussa koko maassa tavanomaista pienemmäksi. Etelässä paistetuntien määrä jäi alle 200 tuntiin ja sää oli siis harvinaisen pilvinen eli näin vähän auringonpaistetta nähdään harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa."

Saanalla viime vuoden kesäkuussa mitattu -6,2 astetta on kylmin kesäkuun lämpötila Suomessa 50 vuoteen ja ehkä mittaushistorian kylmin kesäkuun puolivälin lukema. Kaikkein kylmintä koko kesäkuussa on ollut 3.6.1962, jolloin Inarissa mitattiin seitsemän asteen pakkasia.

Kouvolan Utissa kesäkuun 2014 keskilämpötilaksi mitattiin 13,5 astetta. Kuumin päivä oli 5. kesäkuuta, jolloin lämpötila saavutti 29,6 astetta. Kylmin päivä Suomessa oli 17. kesäkuuta, jolloin Utissakin lämpötila nousi vain 8,6 asteeseen ja vajosi alimmillaan 2,4 asteeseen. Utissa kesäkuun päivistä keskimäärin vain joka kolmas oli sateeton. Kylmyysennätyksiä ei silti nyt rikottu. Esimerkiksi 18. kesäkuuta vuonna 1978 Utissa mitattiin -0,5 astetta. Kesäkuun kylmin lukema kahden metrin korkeudella aikavälillä 1981-2010 on ollut Utissa 0,0 astetta vuonna 1984 ja Anjalassa -2,5 astetta vuonna 1982.

Kesäkuussa 2015 lämpöä on riittänyt muualla kuin Pohjois-Euroopassa

Globaali lämpötila-anomalia (poikkeama tavanomaisesta eli ajanjaksosta 1979-2000) tänään. Credit: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA

Vaikka tämän vuoden kesäkuu on Suomessa alkanut viileänä, lämpöä on riittänyt monessa muussa paikassa. Kesäkuun kuudentena Sveitsin Baselissa mitattiin 34,2 astetta, Etelä-Ranskan Carpentrasissa 36,8 astetta, Saksassa yli 30 astetta ja Etelä-Ruotsissakin 26 astetta, vaikka pääosin Ruotsissakin kesäkuu on ollut viileä. Yhdysvaltojen itärannikolla nautitaan tai kärsitään parhaillaan (8.-9. kesäkuuta 2015) heinäkuulle tyypillisistä lämpötiloista. Länsirannikollakin hellettä on riittänyt. Yakimassa (Washington) sivuttiin äskettäin mittaushistorian kesäkuun lämpöennätystä 40,6 celsiusastetta. Myös Venäjällä on ollut helteistä, ja Intiassa on juuri päättynyt valtion mittaushistorian todennäköisesti toiseksi eniten kuolonuhreja aiheuttanut helleaalto.

Lämpötilojen erikoista jakautumista selittävät osittain jet stream -suihkuvirtauksen poikkeuksellisen voimakkaat mutkat, jotka eristävät toisiin paikkoihin viileää ja toisiin paikkoihin kuumaa ilmaa. Tällainen tilanne voi joskus jatkua pitkäänkin, viikkoja tai jopa kuukausia.

Juhannuksen sää ja sääennuste koko kesäksi

Kesän 2015 ennusteita voit lukea tästä linkistä. Seuraavista linkeistä voi katsoa alustavia juhannuksen sään ja koko kesäkuun ennusteita eri paikkakunnille: Helsinki, Kouvola, Tampere, Turku, Kuopio, Rovaniemi.

Lue myös nämä

Miksi kesä 2012 oli kylmä?

Kouvolassa Suomen paras kesäsää: Vuosi 2014 Utissa mittaushistorian neljänneksi lämpimin

Yle: Missä ja milloin on lämpimintä? Kurkkaa tilastoihin Sääkoneella.

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Meteorologi Markus Mäntykangas pohtii tilastomysteeriä kesäkuiden mahdollisesta viilenemisestä ja kesäkuun 2015 säästä Forecan blogin uudessa kirjoituksessaan.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kesäkuu 2015 oli globaalisti mittaushistorian lämpimin kesäkuu Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

On ehkä mahdollista, että ilmastonmuutoksen seurauksena vähenevä arktinen merijää viilentää mantereita tuulten suuntien muuttumisen seurauksena.