torstai 5. lokakuuta 2017

Faktantarkistus: Väite "meitä odottaa kylmin talvi sataan vuoteen" ei pidä paikkaansa


Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä kiertänyt uutinen "Säätieteilijöiden yllättävä ennuste - meitä odottaa kylmin talvi sataan vuoteen". Uutinen ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Uutisessa olevan linkin perusteella se pohjautuu brittiläisen The Daily Star -lehden jo vuosi sitten (26.10.2016) julkaisemaan ennusteeseen, joka oli tehty Isoon-Britanniaan talveksi 2016-2017. Kyse ei siis ole Suomesta eikä talvesta 2017-2018.

Kaiken lisäksi uutisessa siteerattu James Madden on hyvin kyseenalaisessa maineessa. Kyseinen henkilö on toistanut vuodesta toiseen sensaatiohakuisia ennusteita, joita brittiläinen keltainen lehdistö (sensaatiolehdistö) on julkaissut. Ei siis kannata sokeasti luottaa lööppijournalismiin ja somessa kiertäviin uutisiin.

Hyvin alustavissa talven 2017-2018 vuodenaikaisennusteissa näyttää tällä hetkellä siltä, että Suomeen olisi tulossa tavanomaista leudompi talvi.

Lue myös nämä

Syksyn sääennuste 2017

Taas luvassa hirmutalvi. Mistä näitä ennusteita oikein tulee?

Jääkausi tulossa: Siperian sää uhkaa Suomea?

Puolalaismeteorologien talven 2010-2011 outo sääennuste: kylmin talvi 1000 vuoteen

Uusi jääkausi vuonna 2010?

Varma kevään merkki: Säälööppien mukaan on tulossa SUPERKESÄ!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuullostaa loogiselta mutta vielä ei ole edes marraskuu ja lunta jo sataa. Etelässäkin 0 asteen tuntumassa, ei vaikuta kovin leidoltakaan talvelta. Mutta eihän sitä tiedä mitä tuleman pitää, sää ennusteetkin vaihtuu useammin kun kerkeää edes päivittää.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Näin jälkikäteen voidaan todeta seuraavasti: ”Talvi oli suuressa osassa Suomea 1-3 astetta vertailukautta 1981-2010 leudompi. Vain Pohjois-Lapissa oli noin asteen vertailukautta kylmempää. Tämä talvi oli jo viides peräkkäinen talvi, jolloin suuressa osassa Suomea oli tavanomaista leudompaa.”