keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Kuukauden paras uutinen: TripAdvisor lopettaa lippujen myynnin epäeettisiin eläinkohteisiin

Kuvan © pentium5 - Fotolia

Maailman suurin matkailusivusto TripAdvisor on tiedotteessaan ilmoittanut lopettavansa lippujen myynnin epäeettisiin eläinkohteisiin. Tämä koskee norsuratsastuksia, delfiinien kanssa uintia sekä vangittujen villieläinten tai uhanalaisten lajien hyväilyjä (esimerkiksi tiikeritemppelit) ja kaikkea muutakin sellaista toimintaa, jossa turistit ovat fyysisessä kontaktissa vangittujen villieläinten tai uhanalaisten lajien kanssa.

TripAdvisor sallii edelleen lippujen myynnin kotieläinaktiviteetteihin (esimerkiksi hevosratsastus ja lasten eläintarhat, joissa hyväillään vaikkapa kaneja), akvaarioiden kosketusaltaille, joissa turistit voivat ohjattuina koskea vesieläimiä, ohjattuun eläinten ruokkimiseen ja vapaaehtoistyöhön eläinten parissa.

Härkätaisteluja, vangittujen eläinten metsästämistä ja muita tällaisia jo aiemminkin sivustolla kiellettyjä aktiviteetteja lukuun ottamatta kaikki eläinkohteet kuitenkin säilyvät TripAdvisorissa, jossa kävijät saavat kirjoittaa kohteista kommentteja. Näin turistit saavat tietää myös negatiivisista kokemuksista.

Viimeistään vuoden 2017 alkupuolella TripAdvisor kuitenkin lisää kaikkiin sivustollaan oleviin eläinkohteisiin tassun kuvan, jossa olevasta linkistä kävijä ohjautuu opetusportaaliin. Siellä pyydetään matkailijoita ottamaan arvioinneissaan huomioon myös eläinten hyvinvointi ja kerrotaan erilaisista eläinten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. TripAdvisor tuottaa opetusportaalin useiden eläinten oikeuksista hyvin perillä olevien järjestöjen ja asiantuntijoiden kanssa. Mukaan tulevat ainakin Association of Zoos & Aquariums, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), World Animal Protection, ABTA - The Travel Association, Sustainable Travel International, The Pacific Asian Travel Association (PATA), Oxfordin yliopiston WildCRU, Global Wildlife Conservation, Think Elephants International ja Asian Elephant Support.

TripAdvisorin opetusportaalissakin mukana oleva ja puolisen vuotta sitten TripAdvisorille vetoomuksen osoittanut World Animal Protection on jo pitkään kampanjoinut norsuratsastusten ja norsuesitysten lopettamiseksi. Sitoumuksen näiden aktiviteettien lopettamisesta onkin allekirjoittanut jo yli sata matkanjärjestäjää. Suomessa toimivista matkanjärjestäjistä mukana ovat ainakin Albatros Travel, Apollomatkat, Tjäreborg ja TUI (Finnmatkat). Muidenkin matkanjärjestäjien mukaan saamiseksi voi allekirjoittaa esimerkiksi PETAn vetoomuksen. Toiveissa on se, että tulevaisuudessa TripAdvisor lopettaisi lippujen välittämisen myös vesieläinpuistoihin ja muihin vastaaviin eläinkohteisiin.

Kiitos, TripAdvisor! Toivottavasti myös suomalaiset matkanjärjestäjät lähtevät entistäkin näkyvämmin mukaan tiedottamaan näistä asioista!

Lue myös nämä

ReilutBlogit -haaste 2: Matkailijan vastuullisia valintoja hidasloriselfien ja sivettikissakahvin välttämisestä tietoisuuden levittämiseen TripAdvisorissa

Matkailussa eläimiä käytetään narsistin tavoin: Onko vastuu turistilla vai matkanjärjestäjällä?

Nopeasti edennyt ReilutBlogit-kampanja haastaa pohtimaan eettistä matkailua

Onko Suomi eettisen norsuturismin takapajula?

Eläinfilosofi Elisa Aaltola: Yhteiskunta käyttää eläimiä psykopaatin ja narsistin tavoin

Anna Abreu, Jenni Haukio, Michael Monroe, Jasper Pääkkönen, Enni Rukajärvi...

Ei kommentteja: