tag:blogger.com,1999:blog-7832499480648887299.post548712694410950567..comments2024-02-26T19:49:25.800+02:00Comments on Jarin blogi - biologiaa ja maantiedettä: Moderneja myyttejäJari Kolehmainenhttp://www.blogger.com/profile/18075633308471165296noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-7832499480648887299.post-66087848098588331672008-03-22T14:13:00.000+02:002008-03-22T14:13:00.000+02:00KIITOS asiantuntevasta vastauksesta!Christer Sundq...KIITOS asiantuntevasta vastauksesta!<BR/><BR/>Christer Sundqvist<BR/>biologi, ravintovalmentaja (FT)<BR/>http://sundqvist.blogspot.com/Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7832499480648887299.post-9039074474372083872008-03-22T14:02:00.000+02:002008-03-22T14:02:00.000+02:00Kiitokset kommentista ja kysymyksestä. Tällaiset o...Kiitokset kommentista ja kysymyksestä. Tällaiset ovat minun tietoni röyhtäilevistä ja piereskelevistä lehmistä:<BR/><BR/>Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna kaikista ihmisen toimintojen (mukaanlukien maatalous) tuottamista kasvihuonekaasuista 14 % on metaania. <BR/><BR/>Lehmistä suolistokaasu metaania vapautuu lehmien piereskellessä ja erityisesti röyhtäillessä. Lehmien osuus kaikista maapallon kasvihuonekaasupäästöistä on 4 %.<BR/><BR/>Metaania on ilmakehässä vain 0,0002 %. Yksittäinen metaanimolekyyli seurannaisvaikutuksineen on kuitenkin noin 23 kertaa (eri laskelmissa 20-24 kertaa) niin voimakas kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. <BR/><BR/>Niinpä koko karjatalouden maailmanlaajuinen lämmitysvaikutus (vaikutus kasvihuoneilmiön kiihtymiseen) on noin 18 %, kun liikenteen vaikutus jää 13,5 %:iin.<BR/><BR/>Tarkkaan ottaen lehmät eivät siis tuota niin paljon kuin 18 % kaikista kasvihuoneilmiötä pahentavista kaasuista, mutta karjatalouden (lähinnä lehmien) vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen voi joidenkin laskelmien mukaan olla jopa tämä 18 %.<BR/><BR/>Jos vastakkain asetetaan lehmät ja peltilehmät, pitää sitten miettiä, kumpien päästöjä on helpompi vähentää. Kumpi on turhempaa: lehmän kasvattaminen maidon ja lihan lähteeksi vai autolla ajaminen puolen kilometrin päähän kuntopolun alkuun? Kaksinkertaisesti paha asia on sekä ajaa autolla että ahmia paljon lihaa. Voisiko autoilija oikeuttaa autoilunsa siirtymällä kotimaiseen kasvisruokavalioon tai lihalla ja riisillä herkutteleva kulinaristi oikeuttaa herkuttelunsa siirtymällä autoilusta pyöräilyyn? Vai olisiko sittenkin mahdollista vähentää sekä autoilua että maatalouden metaanipäästöjä?<BR/><BR/>Suomen mataanipäästöistä karjatalous tuottaa noin 38 %, mikä vastaa noin 1,9 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. <BR/><BR/>Lehmien mataanipäästöjä voidaan vähentää ottamalla metaani talteen ja käyttämällä se biokaasuna. Lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota lehmien oikeaan ruokavalioon. Ulkomailla on kehitelty myös pilleri, jonka avulla lehmien metaaniröyhtäisyjä on mahdollista vähentää.<BR/><BR/>Kannattaa huomata myös se, että maan peittäminen vedellä synnyttää aina metaanipäästöjä (suoltakin syntyy suokaasua, metaania). Niinpä esimerkiksi riisinviljely on paha metaanin tuottaja. Riisikilon tuottamisessa syntyy noin 40 kertaa niin paljon metaania kuin perunakilon tuottamisessa. <BR/><BR/>Aina kasviravinto ei siis välttämättä olekaan luonnon kannalta hyvä valinta! Lähellä tuotettu luomuruoka on erinomainen valinta, mutta paljon metaanipäästöjä aiheuttava ja kaukaa kuljetettava riisi ei!<BR/><BR/>Lisätietoja metaanista:<BR/><BR/>http://www.ilmasto.org/ilmastonmuutos/perusteet/<BR/>kasvihuonekaasut/metaani.html<BR/><BR/>http://www.guardian.co.uk/environment/2007/mar/<BR/>22/germany.climatechange<BR/><BR/>http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/<BR/>longshad/A0701E00.pdf<BR/><BR/>Toivotan mukavaa pääsiäistä!Jari Kolehmainenhttps://www.blogger.com/profile/18075633308471165296noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7832499480648887299.post-75160989553734445122008-03-22T11:25:00.000+02:002008-03-22T11:25:00.000+02:00Et taida mainita lehmää ollenkaan myyttikatsaukses...Et taida mainita lehmää ollenkaan myyttikatsauksessasi. Jäin pahasti alakynteen eräässä filosofisluonteisessa keskustelussa kun väitettiin, että röyhtäilevä ja piereskelevä lehmä vastaa 18 prosentista kasvihuonekaasujen päästöistä! Oma lehmä ojassa tällaisilla väitteiden esittäjillä tuuppaa olemaan, sillä samaan hengenvetoon kehutaan miten vähän se "peltilehmä" vaikuttaa ilmakehämuutoksiin.<BR/><BR/>Voisitko kommentoida, onko väitteessä mitään perää? Onko tiedekirjallisuudessa tullut moinen asia vastaan missä pidetään lehmää ja karjanhoitoa merkittävänä riskinä kasvihuoneilmiössä?<BR/><BR/>Terveisin,<BR/><BR/>Christer Sundqvist<BR/>biologi, ravintovalmentaja (FT)<BR/>http://sundqvist.blogspot.com/Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.com