Aamulla oli ulkona lämmintä yli +6 astetta. Onkohan uusi tammikuun 10. päivän lämpöennätys Kouvolassa?
Talitiainen laulaa. Kouvolan Sanomat kertoi kukkivasta näsiästä. Kotkassa on västäräkkejä.
Tiedotusvälineissä ilmastonmuutos on ollut esillä kiitettävästi sekä lehtiartikkeleissa että yleisönosastokirjoituksissa. Lehdissä on kuitenkin mielestäni usein liian paljon faktana esitettyjä arvailuja. Kukaanhan ei todellisuudessa tiedä tarkkaan, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa esimerkiksi Suomen kannalta.
Vihreiden kansanedustajaehdokas kirjoitti eilen Kouvolan Sanomissa hyvää asiaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Tuossakin kirjoituksessa olisi kuitenkin ehkä vieläkin enemmän voinut tähdentää ennustusten epävarmuutta.
Tänään Kouvolan Sanomien Napakat-palstalla tekstiviestin lähettäjä muistutti Vihreille, että on se ilmasto ennenkin vaihdellut. Totta tämäkin! Miljoonia vuosia sitten on ollut huomattavasti lämpimämpiäkin jaksoja kuin nyt. Ongelmallisinta nykyisessä ilmastonmuutoksessa on kuitenkin se, että ihmisen eli fossiilisten polttoaineiden käytön seurauksena ilmasto muuttuu huomattavasti nopeammin kuin mitä luonnolliset muutokset ovat olleet.
Vuosi 2006 oli Ilmatieteen laitoksen ennakkotietojen mukaan maapallon kaikkien aikojen kuudenneksi ja pohjoisen pallonpuoliskon neljänneksi lämpimin vuosi. Kahdeksan kaikkien aikojen lämpimintä vuotta on ollut viimeisimpien kymmenen vuoden aikana. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että kun puhutaan kaikkien aikojen lämpimimmistä vuosista, tarkoitetaan aikaa 1860-luvulta alkaen, jolloin säätilastointi alkoi. Kuten jo totesin, miljoonia vuosia sitten on ollut nykyistä paljon lämpimämpiäkin aikoja.
Täytyy myös muistaa, ettei yhden vuoden perusteella voi päätellä ilmaston lämpenemisestä mitään. Kaikki voisi olla vain luonnollista tilastollista vaihtelua. Useina viime vuosina on kuitenkin ollut niin paljon poikkeavia sääilmiöitä, että uskallan olettaa näiden olevan selvä merkki ja seuraus ilmastonmuutoksesta. Tosin ilmastonmuutoksen lisäksi esimerkiksi tämän talven poikkeuksellisen korkeisiin lämpötiloihin voi vaikuttaa lisäksi samaan aikaan muista syistä osunut poikkeuksellisen lämmin talvi.
Ei pidä olettaa, että kaikki talvet olisivat jatkossa tällaisia. Uskonpa myös, että vielä tänä talvenakin saamme lunta ja kunnon pakkasta. Kuukauden kuluttua Suomen mahdollisesti hytistessä pakkasen kourissa asiaan perehtymättömät voivat nauraa Napakoissa, että mihin se ilmastonmuutos oikein katosi!
Ennustusten mukaan ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä. Talvella voi olla välillä tiukkojakin pakkasia, sitten taas vesisateita ja myrskyjä. Varmasti asiaa ei osaa ennustaa kukaan!
Taloudellisesti Suomi voi jopa hyötyä ilmastonmuutoksesta, kun lämmitys-, auraus- ja jäänmurtajakulut pienenevät ja metsien kasvu kiihtyy pitemmän kasvukauden ansiosta. Osin säästöä syövät mahdollisesti kasvavat talven liukkaudentorjuntakulut ja kesän ilmastointikulut. Eikä metsien ja peltokasvien kasvukaan välttämättä parane ilmastonmuutoksen myötä, kun tuhohyönteiset lisääntyvät lämpimämpien talvien myötä. Aiemmin kylmät talvet ovat tappaneet monet tuholaiset. 2000-luvulla Suomessa on tavattu vuosittain ehkä parikymmentä uutta hyönteislajia, erityisesti perhosia, joista tosin monet ovat vain käväisseet täällä.
Pohjoisten alueiden taloudellisesta hyötymisestä puhuminen on sikäli moraalitonta, että samaan aikaan vuosittain tulee kuolemaan jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä normaalia enemmän liiaksi lämpenevässä tropiikissa. Pakolaisuus lisääntynee muuttuvan (esimerkiksi kuivuvan ja kuumenevan) ilmaston myötä. Suomi on asukaslukuun verrattuna maailman suurimpia hiilidioksidipäästöjen tuottajia, mutta meidän päästömme vaikuttavat negatiivisimmin kaikkein vähiten päästöjä tuottavissa kuuman alueen köyhissä kehitysmaissa! Loppujen lopuksi ilmastonmuutos voi tuoda ison laskun Suomellekin, vaikka aluksi saattaisimme hyötyä taloudellisesti.
Kukaan ei voi edes tarkasti ennustaa, miten Suomen ilmasto muuttuu. Ilmasto voi muuttua entistä sateisemmaksi tai kuivua. Todennäköisintä on lämpeneminen. Sellainenkin pieni mahdollisuus on kuitenkin olemassa, että ilmastonmuutoksen myötä lämmittävä Golfvirta muuttaa suuntaa ja Suomi viilenee tundraksi. Uusimmissa tietokoneilla tehdyissä ilmastomalleissa tämä on otettu huomioon, mutta siitä huolimatta Suomenkin alue näyttäisi lämpenevän muiden tekijöiden vaikutuksesta.
Järkevintä olisi estää ilmastonmuutosta fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja yksityisautoilua vähentämällä. Samalla pienenisivät muutkin ilmansaastepäästöt!
Todella perusteelisesti pohdittua ja järkevää tekstiä - ei kiihkoilua puoleen eikä toiseen! Mielenkiintoisia uusia yksityiskohtia. Toivottavasti olet eduskuntavaaliehdokas - äänestän heti!
VastaaPoistaMikään ei ole varmempaa kuin se, että pysyn kaukana politiikasta. Kiitos kuitenkin luottamuksesta!
VastaaPoista