Sivut

tiistai 4. maaliskuuta 2008

Epätalvi

Talvi 2007-2008 (joulu-, tammi- ja helmikuu) oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko mittaushistorian lämpimin, "kaikkien aikojen lämpimin" talvi Suomessa.

Kemi-Tornion lentoasemalla tämän talven keskilämpötila oli 6,6 astetta, Tohmajärvellä 6,5 astetta, Utsjoen Pellossa 6,3 astetta, Joensuussa samoin 6,3 astetta ja Kauhavalla 6,1 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vähiten normaalista poikkeava talvi oli Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristossa. Sielläkin tosin eroa keskiarvoon oli noin plus neljä astetta.

Helmikuussa postinkantaja pyöräili Kouvolassa monena päivänä t-paita päällä ilman takkia! Tosin itselläni kyllä oli silloinkin pipo ja kaulaliina. Sen sijaan virolainen lampaanvillapaitani jäi tänä talvena kaappiin.

Talvi oli myös harvinaisen lumeton. Etelä-Suomessa maassa oli vähintään sentin lumikerros vain 20-30 päivänä ja Keski-Suomessakin vain 50-60 päivänä, kun normaalisti lunta on vähintään sentti Etelä-Suomessakin yli 70 päivänä. Silloinkin kun lunta oli, sitä oli tavanomaista vähemmän. Vain Lapissa, Oulun läänin itäosassa ja Pohjois-Karjalan pohjoisosassa talvi oli normaaliluminen, paikoin jopa runsasluminen.

Sen sijaan vettä ja räntää satoi koko Suomessa tänä talvena tavanomaista enemmän. Aurinko puolestaan paistoi tavallista vähemmän, monin paikoin alle puolet tavanomaisesta auringonpaistetuntien määrästä.

Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan maailmanlaajuinen ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos selittää tämän talven normaalia korkeampia lämpötiloja reilun asteen verran. Suurin syy leutouteen ovat talven harvinaisen pitkään ja yleisesti jatkuneet etelän- ja lounaanpuoleiset ilmavirrat. Suomi kuuluu länsituulten vyöhykkeeseen, mutta kylmiä pohjoisia ja itäisiä ilmavirtauksia on ollut normaaliakin vähemmän. Syynä voi olla pelkkä sattuma. Tosin ilmastonmuutoksen vaikutus ilmavirtausten muuttumiseen ei ole täysin selvillä. Lisäksi ilmastonmuutoksen aiheuttama merten lämpeneminen voi aiheuttaa sen, että nuo mereltä puhaltavat tuulet tuovat meille totuttua lämpimämpää ilmaa myös talvella.

Tänä talvena onkin yleistynyt termi epätalvi. Kuukkelin haulla kyllä totesin, että epätalvi-käsitettä on selvästi alettu käyttää jo vuonna 2005. Eilen Kouvolan Sanomat lanseerasi termin asvalttikaries. En tiedä, onko tämä teiden ja katujen pidosta vastaaville jo vuosien takaa tuttua ammattislangia, mutta itse en muista tähän hauskaan termiin aiemmin törmänneeni.

Epätalvi ja asvalttikaries liittyvät kiinteästi yhteen. Toisin kuin yleisesti luullaan, lumeton talvi onkin ollut teiden kunnossapitäjille hyvin hankala, ainakin Kouvolan Sanomien haastattelemien tie- ja kunnossapitomestareiden mukaan.

Suolaa ja hiekkaa on kulunut paljon. Suurimmaksi ongelmaksi on kuitenkin tullut sohjo. Raskas sohjo on autoilijoille luntakin vaarallisempaa. Lisäksi myös jalkakäytäviltä ja pyöräteiltä sohjo on saatava pois nopeasti, ettei se jäädy vaarallisiksi uriksi ja muhkuroiksi.

Teiden ja katujen päällysteet myös kuluvat vähälumisina talvina normaalia enemmän. Myös perusteiden vettyminen voi aiheuttaa ongelmia.

No, nyt sitten vietellään maaliskuun, ensimmäisen "kevätkuukauden", alkupäiviä ja oikea talvi taitaa olla vasta alkamassa. Pakkasta on pari astetta ja iltapäivällä alkoi pyryttää lunta. Sääennuste lupailee pakkasviikkoa. Viimeksi yhtä monta peräkkäistä pakkaspäivää taisi olla tammikuun alussa.

Kiinassa ja paikoin myös Pohjois-Amerikassa tämä talvi on ollut poikkeuksellisen kylmä ja luminen. Varsinkin tammikuu 2008 oli maailmanlaajuisesti kylmä (erityisesti Kiinassa, Lähi-idässä ja Meksikossa), huomattavasti kylmempi kuin tammikuu 2007. Näiden kahden yksittäisen kuukauden lämpötilojen vertailussa on nähtävissä suorastaan dramaattinen viileneminen. Helmikuussa 2008 satoi sitten lunta jopa Ateenassa.

Mitä tähän sanoo ilmastonmuutoksen epäilijä: "No siinä se nähdään, turhaa vouhotusta koko puhe ilmastonmuutoksesta." Entäpä ilmastonmuutosfanaatikko: "Tämähän on juuri ennusteiden mukaista, sillä ilmastonmuutos juuri lisää epäsäännöllisiä sääilmiöitä ja sään heilahtelua laidasta laitaan."

Pohjois-Amerikan ja Kiinan pakkasia ja lumisateita on selitelty sattumanvaraisella vaihtelulla, meneillään olevalla La Niña -ilmiöllä (El Niñon vastakohta) ja auringon aktiivisuuden toistuvalla 11 vuoden syklillä, jonka mukaan auringon aktiivisuus on nyt alhaisimmillaan. Toisaalta täällä meillä Suomessa talvi on ollut poikkeuksellisen lämmin, ilmeisesti suhteessa normaaliin verrattuna lämpimämpi kuin missään muualla.

Aina on muistettava, että ilmaston lämpenemisestä huolimatta normaali säiden heilahtelu jatkuu. Suomalaistenkaan ei vielä kannata ensi juhannuksena kokolla polttaa lumilapioita, suksia ja rattikelkkoja.

Lisäksi johtopäätöksiä ei koskaan pidä tehdä yhden alueen ja yhden vuoden perusteella. Pitkällä aikavälillä ja maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ilmasto on kiistatta lämpenemässä. Tätä todistavat esimerkiksi NASA:n, Britannian meteorologian laitoksen ja Climate Research Unitin diagrammit.

Tarkkoja ennusteita ei voi tehdä kukaan. Ilmatieteen laitoksen arvio on siis se, että tämän Suomessa paikoin jopa lähes seitsemän astetta normaalia lämpimän talven tärkein selittäjä on sattuma ja ilmastonmuutoksella olisi ollut reilun asteen vaikutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti