Sivut

keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Google Earth 5.0 sukeltaa mereen ja keskustelee marsilaisten kanssa

Sukella Titanicin hylylle, keskustele virtuaalimarsilaisen kanssa, lennä Grand Canyonissa, pistäydy iranilaisen moskeijan sisällä ja näe Dubain keinotekoiset palmusaaret. Tämä kaikki on mahdollista Google Earthissa.

Ilmaisen Google Earth -satelliittikuvaohjelman päivitys 5.0 (toistaiseksi betaversio) on todella upea. Entisten hyvien ominaisuuksien lisäksi mukana on paljon uusia toimintoja. Jokainen pääsee itse lentelemään ympäri maapalloa, zoomailemaan näkymiä ja tutkimaan mielenkiintoisia lisätietoja. Tässä on upeita motivointikeinoja ja työtapoja biologian, maantieteen ja useiden muiden oppiaineiden opetukseen. Google on myös itse koonnut vinkkejä Google Earthin opetuskäytöstä (tarkkaan ottaen Google opettaa Google Earthin peruskäyttöä, mutta se on siis helposti sovellettavissa eri oppiaineiden opetukseen).

Uudessa versiossa työkalupalkin planeettapainiketta painamalla voi valita, lentääkö maapallolla eli maanäkymässä (Earth), avaruudessa (Sky) vai Marsissa (Mars). Avaruusnäkymään pääsee myös toiminnolla ”Näytä > Vaihda avaruusnäkymään”. Marsiin kannattaa lennähtää planeettapainikkeesta. Tämä ”Google Mars” toimii aivan samoin kuin Google Earth. Marsistakin on sekä satelliittikuvia että kolmiulotteisia näkymiä.

Marsissa on hauska laittaa hakulaatikkoon kohteeksi Meliza, niin tällainen maan asukas pääsee keskustelemaan kuvitteellisen Marsin Meliza-olion kanssa. Omat kysymyksensä ja vastauksensa Melizan kysymyksiin voi kirjoittaa näppäimistöllä englanniksi. Kun kerroin olevani opettaja, Meliza vastasi: ”Is it because you are a teacher that you came to me?” Minua kiinnosti tietää myös, mitä Meliza tietää Suomesta. En paljasta kuitenkaan vastausta, jotta pääsette itsekin käymään Melizan kanssa kiinnostavia keskusteluja.

Kun maanäkymässä sivupalkin kohdasta ”Tasot” valitsee ”Katunäkymä”, pääsee kävelemään useiden kaupunkien kaduille valokuvanavigoinnissa siten, että rakennukset näkyvät ympärillä ja voi itse ohjata liikkumista. Tämä toimii esimerkiksi useissa Yhdysvaltojen (esim. Seattle, Washington DC, Pittsburg, Baltimore jne.), Australian ja Uuden-Seelannin kaupungeissa sekä joissakin Italian (esim. Milano, Florence eli Firenze, Rome eli Rooma, Lake Como), Espanjan (esim. Madrid, Sevilla, Barcelona, Valencia), Ranskan (Esim. Lyon, Grenoble, Nice eli Nizza, Toulouse), Kanadan (esim. Vancouver) ja Japanin (esim. Kobe, Osaka) kaupungeissa.

Sivupalkin tasoista kannattaa säätää päälle kohdan "Galleria" alta myös "360 cities". Näin Syyrian Damaskoksessa pääsee huvipuistoon (vastaa läninnä suomalaista tivolia), Berliinissä holokaustin muistomerkin sisälle ja Ranskan Polynesiassa Tetiaroan saaren trooppiselle rannalle (hakusana Tetiaroa). Joskus pääsee jopa rakennusten sisälle, esimerkiksi Iranissa Sheikh Lotfallan Mosque -moskeijaan. Kun sivupalkin tasoista ruksaa päälle myös ”3D-rakennukset”, kannattaa lentää esimerkiksi New Yorkin Manhattanille.

Työkalupalkin aurinkopainikkeella saa näkyviin päivänvalon ja pääsee seuraamaan auringonnousuja ja auringonlaskuja.

Historiallisissa tiedoissa (valitse kellopainike työkalupalkissa ja sen jälkeen liikuta liukusäädintä 3D-esityksen vasemmassa yläkulmassa) pääsee seuraamaan esimerkiksi kaupunkien kasvua, jäätiköiden sulamista ilmastonmuutoksen myötä, rannikoiden eroosiota, hirmumyrskyjen vaikutuksia (esim. hirmumyrsky Ike, Galveston, Texas) jne. Yleensä tiedot eivät kuitenkaan ulotu kovin kauas menneisyyteen. Lake Tahoen alueelta kuvia on vuodesta 1940 lähtien.

Erikoisuuteena pääsee vierailemaan kolmiulotteisessa antiikin Roomassa http://earth.google.com/rome/. Tämän toiminnon tosin saa ainakin toistaiseksi ladattua vain englanninkielisestä Google Earthista (valitse suomenkielisessä versiossa ylhäältä työkaluriviltä Työkalut > Asetukset > Yleistä > Kieli: English (US) kielen vaihtamiseksi) vasemman reunan toimintosarakkeesta: Layers > Gallery > Ancient Rome 3D. Tämän jälkeen Roomaan ilmestyy antiikin rakennusten symboleita. Kun klikkaa jotakin näistä symboleista, esiin pompahtaa laatikko, jossa tarjotaan vaihtoehtoa "Download Terrain and 3D Building Models of Ancient Rome". Tästä on valittava ensin vaihtoehto "Ancient Terrain" ja sitten joko "Ancient Roman Landmarks (250 buildings)" tai "Ancient Roman Buildings (5000+ buildings)". Suosittelen ainakin aluksi tuota vaihtoehtoa "Ancient Roman Landmarks", koska tämä latautuminen kestää melko pitkään nopeallakin nettiyhteydellä. Kun malttaa odottaa latautumisen loppuun, pääsee sitten kävelemään muinaisen Rooman kaduilla (zoomaa tarpeeksi lähelle, äläkä tarkastele rakennuksia ylhäältä/lintuperspektiivistä vaan muuta katselukulma sellaiseksi kuin kävelisit oikeasti kadulla). Nämä antiikin rakennukset tallentuvat väliaikaisiin paikkamerkintöihin. Kun ne tallentaa sieltä omiin paikkamerkintöihin, kieleksi voi jälleen vaihtaa suomen ja antiikin Rooma säilyy suomalaisessakin versiossa.

Mahdollista on myös ”nauhoittaa” ja julkaista omia kiertomatkoja, joihin voi lisätä selostuksen, musiikkia yms. Esimerkkinä voi katsoa Half Dome Tourin Kalifornian Yosemite Park -kansallispuistosta (Google Earth 5.0 täytyy olla ensin asennettuna): http://everytrail.com/user_data/KML/23497.kmz .

Oma suosikkini Google Earthissa on aina ollut lentely Grand Canyon -kanjonissa. Sinne todellakin pääsee lentämään siten, että itse voi ohjailla liikkumista samalla, kun kanjonit kohoavat kolmiulotteisina ympärillä (Colorado River View). Satelliittikuvista on siis siirrytty kolmiulotteiseen liikkumiseen ja maisemien katseluun lintuperspektiivistä. Muuallakin pääsee nyt hieman viihteellisemmässä ja pelimäisemmässä versiossa tarttumaan lentokoneen puikkoihin, kun valitsee ”Työkalut > Käynnistä lentosimulaattori”.

Dubaihin rakennetaan kolmea palmun muotoista tekosaarta. Jumeirahin saaren (5 x 5 km) rungolla, 17 oksalla ja aallonmurtajalla on rantaa 80 kilometriä. Aallonmurtaja liitetään tunnelilla ja yksiraiteisella junalla muihin osiin. Mantereelle vie 300-metrinen silta. Aallonmurtajan päässä on viiden tähden jättihotelli Atlantis the Palm. Hotellissa sijaitsee Lähi-idän aristokraattisin vesipuisto (160 000 neliötä) ja allas, jossa uidaan 28 delfiinin kanssa. Maanista hanketta kritisoidaan rantaekosysteemin silpomisesta ja delfiinien sekä siirtotyöläisten riistosta. Nämä palmusaaret (Palm Island, Palmusaaret: Palm Jumeirah ja Palm Jebel Ali, Dubai) sekä Atlantis-hotelli näkyvät Google Earthissa hyvin. Erinomaisesti näkyy myös keinotekoinen The World -saariryhmä, joka on rakennettu maailmankartan muotoiseksi. Kiitos vinkistä, Anna!

Intiassa näkyy esimerkiksi Alang Shipbreaking -laivanromuttamorannikko (löytyy hakusanalla Alang, India). Se on maailman suurin laivanromuttamo. Kilometrien mittaiselle rannikolle on ajettu sinne tänne romutettavia laivoja, viime syksynä myös Finnjet.

Merinäkymässä http://earth.google.com/ocean/ (maanäkymässä valitaan sivupalkista ”Näytä > Vedenpinta”, ”Tasot > Merinäkymä”) pääsee tarkastelemaan merenpohjan muotoja, Mariaanien syvänmerenhautaa (löytyy hausta suomalaisella nimellä Mariaanien hauta, hauan jälkeen kannattaa zoomata hieman kauemmaksi), laivojen hylkyjä (esim. Titanic kolmiulotteisena tai Turun ja Ahvenanmaan välillä Vrouw Mariasta kertova video) jne. Sivupalkista merinäkymän alta kannattaa laittaa halutut toiminnot päälle, jotta saa tietoa vaikkapa merten tilasta ja lajistosta tai voi seurata eläinten (esimerkiksi valaiden) todellisia vaelluksia. Esimerkiksi Etelä-Amerikan (Chilen ja Perun) rannikosta länteen löytyvät merikilpikonnat 41704 ja 41708, joiden mukana pääsee uimaan. Käytännössä itse simulaatio on melko heikko (pelkkää sinistä ympäristöä veden alla), mutta mielenkiintoisempaa on seurata alalaidasta koordinaatteja ja uintisyvyyyttä. Myös manneralueiden ympäristöstä saa kiinnostavaa lisätietoa, kun sivupalkin tasoista ruksaa päälle valinnan "Global Awareness". Jottei kuvista tulisi liian sotkuisia, joitakin tasovalintoja kannattaa sitten myös ottaa pois päältä.

KML (Keyhole Markup Language) -tiedostot löytyvät ”Lisää sisältöä” -kohdasta. Täällä pääsee tarkastelemaan esimerkiksi maanjäristyksiä reaaliajassa, Darfurin kriisiä, Lontoo Cityn kehitysvaiheita, lintuinfluenssan leviämistä, paleogeografisia kuvia maapallolta, animaatiota Rapusumusta jne. Myös nettisivulta http://www.google.com/gadgets/directory?synd=earth&cat=featured&hl=fi löytää mielenkiintoisia esimerkkejä kategorioista erityinen (esim. ilmastonmuutos), suositut (esim. arktisen jääpeitteen lähes reaaliaikainen tilanne), koulutus (esim. väestönkasvu), matkailu (esim. virtuaalinen matkaopas, 18000 kuvaa), hupi (esim. taiteellinen näkemys maapallosta), taivas (esim. animaatio 95 aurinkokunnan kohteesta) ja merinäkymä (esim. meriveden pintalämpötilat).

Google Earth 5.0 -version voi ladata maksutta osoitteesta http://earth.google.com/intl/fi/ tai http://earth.google.com/index.html . Huomaa kuitenkin valita oikea latausvaihtoehto, ettet vahingoissa lataa tietokoneellesi myös Google Chrome -WWW-selainta.

Lisätietoja, uusimpia vinkkejä yms. kannattaa tsekata seuraavista osoitteista:

http://google-latlong.blogspot.com/

http://gearthblog.com/

http://www.gearthhacks.com/

http://www.googlesightseeing.com/

http://www.ogleearth.com/

Luethan myös kattavan suomenkielisen Google Earthin käyttöoppaan. Antoisaa seikkailua!

2 kommenttia:

  1. Ensi viikolla 9.-13.2.2009 vietetään EU:n uusiutuvan energian viikkoa. Koska aihe on sydäntä lähellä, postaan siitä ensi viikolla lastun pari ja haastan sinut mukaan talkoisiin!

    VastaaPoista
  2. Hei Katja,

    Kiitokset viestistäsi.

    Otan haasteen vastaan ja osallistun EU:n kestävän energian viikkoon http://www.eusew.eu/

    Hyvää viikonloppua toivotellen,

    Jari

    VastaaPoista