Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
Sivut
▼
torstai 26. maaliskuuta 2009
Nyt on aika osallistua kotona maailmanlaajuiseen megatapahtumaan!
Vote Earth for Earth Hour 2009 -video, lähde YouTube, julkaisija earthhour2009.
Tämän viikon lauantaina 28.3.2009 klo 20.30-21.30 vietetään kansainvälistä Earth Hour -tempausta (ns. pimiä tovi). Ideana on, että paikallista aikaa kello 20.30 sammutetaan kaikki vähänkin turhat valot (ja sähkölaitteet) tunnin ajaksi. Tarkoitus ei ole sammuttaa kaikkia valoja ja olla täysin pimeässä (vaikka sekin tietysti on sallittua) vaan kiinnittää huomiota turhaan valaistukseen. Tämä on lähinnä symbolinen ele, jolla halutaan muistuttaa helpoista keinoista estää pahasti uhkaavaa ilmastonmuutosta.
Earth Hour 2009 on kaikkien aikojen suurin maailmanlaajuinen huolenilmaus ilmastonmuutoksesta ja myös kaikkien aikojen suurin valojensammutustempaus. Kampanja on Maailman luonnonsäätiö WWF:n organisoima. Ensimmäistä kertaa tempaus järjestettiin Australiassa kaksi vuotta sitten. Viime vuonna mukana oli jo maailmanlaajuisesti 370 kaupunkia. Tänä vuonna mukaan ilmoittautuneita kaupunkeja ja muita kuntia on tähän mennessä jo yli 1700. Suomessa kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen. Esimerkiksi Kouvolassa sammutetaan kaupungintalon valot. Toivoisinpa, että myös kaikki mainoskyltit sammuisivat - edes tuon yhden tunnin ajaksi!
Itse en ole mukana (ainakaan vielä) Facebook-yhteisössä, vaikka moneen muuhun nettitoimintaan olenkin sotkeutunut. Facebookin käyttäjiä saattaa kuitenkin kiinnostaa sinänsä merkityksetön mutta hauska Ruotsin WWF:n kehittämä Facebook-sovellus, jonka avulla voi Earth Hourin ajaksi pimentää oman profiilikuvansa joko hämärretyksi tai kynttilävalaistukseen. Mahdollista on esimerkiksi odottaa tapahtumaa kynttilävalaistuksessa ja hävittää kuva täysin mustaksi tapahtumatunnin ajaksi. Tai ehkäpä tietokone sulkeutuu kokonaan tuona aikana?
Earth Hour on hyvä aloitus tälle ilmastonmuutoksen kannalta tärkeälle vuodelle. Vuoden lopulla 7.12.2009 pidetään iso Kööpenhaminan ilmastokokous. YK on juuri avannut tuohon kokoukseen liittyvät mielenkiintoiset kampanjasivut Cool Planet 2009, joista löytyy monenlaistaa kivaa tietoa opetustyöhön mutta myös kaikille muillekin. Tällä viikolla myös Kirkon ulkomaanapu on ottanut kantaa ilmastonmuutokseen ja vaatii EU:lta entistä rajumpia toimia ilmaston lämpenemisen estämiseksi.
Valojen sammuttamisen lisäksi ensi viikonloppuna pitää muistaa muutakin. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään kesäaikaan. Keväästä syksyyn noudatettava erillinen kesäaika otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1981.
Suomen normaaliaika on UTC+2, joka on käytännössä sama asia kuin vanha GMT+2. Perinteisestihän aikavyöhykkeiden perustana on ollut GMT-aika (GMT = Greenwich Mean Time) eli Britanniassa sijaitsevan Greenwichin observatorion keskiaurinkoaika. Vuodesta 1972 noudatettu UTC-aika (UTC = Coordinated Universal Time) on kuitenkin tarkempi kuin GMT-aika. UTC-aika perustuu mm. Pariisissa sijaitsevan kansainvälisen aikakeskuksen atomikelloilla mittaamaan kansainväliseen atomiaikaan. Ajan mittauksen perustana oleva sekunti määritetään atomien värähtelyn perusteella. Atomikello käy tasaiseen tahtiin, vaikka maapallon pyöriminen akselinsa ympäri hieman hidastuu. Tuota aikaeroa kurotaan kiinni aika ajoin UTC-aikaan lisättävillä karkaussekunneilla. Pyörimisnopeuden hidastumisen seurauksena vuorokausi on nyt 0,007 sekuntia pitempi kuin 4000 vuotta sitten. Noin 1500 miljoonaa vuotta sitten maapallon pyörimisnopeus oli niin suuri, että vuoteen mahtui 800-900 vuorokautta. Syynä hidastumiseen ovat vuorovesien kitka, kuun siirtyminen kauemmas maapallosta, tuulet ja maanjäristykset. Vuorovesien kitkan seurauksena vuorokauden pituus kasvaa vuosisadassa 0,0016 sekuntia. Maapallon pyörähdysnopeus vaihtelee hieman myös sen mukaan, missä kohtaa rataansa maapallo on menossa. Satunnaismuutoksia aiheuttavat ilmanpaineetkin. Maapallon pyöriminen hidastuu esimerkiksi silloin, kun päiväntasaajalla on korkeapaine (paljon ilmaa eli ilmapatsaan paino maanpinnan pinta-alayksikköä kohden suuri).
Monilta ihmisiltä näyttää kokonaan unohtuneen, miksi kelloja siirrellään kesäksi kesäaikaan. Kesäajan englanninkielinen nimi daylight saving time kuvaa asiaa hyvin. Tarkoitus on saada valoisa aika osumaan yhteen ihmisten valveillaolon kanssa. Kun aurinko "nousee" kesällä aikaisin, kelloja siirtämällä saadaan ihmisetkin nousemaan normaaliaikaan verrattuna tuntia aiemmin. Näin illalla riittää valoa tuntia pitempään. Ihmiset eivät siis turhaan nuku valoisaan aikaan ja valvo iltapimeässä, vaan valoisa aika ja ihmisten hereillä oleminen sattuvat paremmin samoihin aikoihin. Kesäaikaan siirtyminen on erityisen tärkeää Keski- ja Etelä-Euroopassa. Meillä täällä pohjoisessa asialla ei ole niin suurta merkitystä, koska kesällä valoa riittää muutenkin melkein ympäri vuorokauden. Etelämpänä Euroopassa ja samoin esimerkiksi Yhdysvalloissa kesäajan on laskettu säästävän energiaa, koska illalla valot tarvitsee sytyttää vasta tuntia myöhemmin. Tämän on arveltu vähentävän myös liikenneonnettomuuksia, kun liikenne keskittyy paremmin valoisaan aikaan. Toisaalta kevätaamuna aamutokkuraisena rattiin hyppääminen voi lisätä onnettomuuksia.
Kesäaika tuottaa monia ongelmia. Hämärämmät kevätaamut voivat aiheuttaa jopa masentumista ja kellojen siirtäminen sisäisen kellon (biologisen rytmin) "ohjelmointivaikeuksia". Ongelmia siirtymisyönä tulee aina myös junien ja bussien aikatauluille. Raskaan liikenteen ajopiirturitkin pitää muistaa siirtää oikeaan aikaan. Maataloudessa ongelmana voi olla se, ettei esimerkiksi lehmiä ole helppo "ohjelmoida uudelleen" muuttamaan vaikkapa aamulypsyn aikataulua. Eikä tietotekniikassakaan ole helppoa siirrellä kellonaikoja pari kertaa vuodessa. Tietojärjestelmien (esimerkiksi tietokoneohjelmat, ovien sähkölukkojen avautumisajat, murtohälytysjärjestelmien päälläolo jne.) kellot voivatkin olla ympäri vuoden normaaliajassa. Kotonakin siirrettäviä kelloja voi olla erilaisissa laitteissa jopa reilusti yli toistakymmentä. Matkustajan pitää muistaa, etteivät kaikki maat siirry kesäaikaan lainkaan (tai siirtyvät eri aikaan). Kellojen siirtämisen takia myös kesän aamuruuhkat voivat keskittyä entistä enemmän aurinkoiseen aikaan, mikä voi osaltaan pahentaa saasteongelmia.
Jos on vaikeuksia muistaa, mihin suuntaan viisareita siirrellään, on hyvä pitää mielessä tämä muistisääntö: "Viisareita siirretään aina lähintä kesää kohti - kaikkihan me pidämme kesästä!" Siis keväällä kelloa siirretään tunnilla eteenpäin ("yritetään päästä nopeammin kohti tulevaa kesää") ja syksyllä tunnilla taaksepäin ("yritetään palata takaisin kohti juuri päättynyttä ihanaa kesää"). Takaisin normaaliaikaan siirrytään 25.10.2009. Sekunnilleen oikean ajan voi tsekata osoitteesta http://www.aika.fi/.
Tässä muutamia mietelmiä ajasta - vaikkapa pohdittaviksi hämärässä Earth Hourin aikana:
G. Lichtenberg: "Ihmiset, joilla ei ole milloinkaan aikaa, tekevät vähiten."
E. Ionesco: "Joka pyrkii olemaan ajan tasalla, on auttamatta ajastaan jäljessä."
Sananlasku Liettuasta: "Aika muuttaa ohranjyvät kannulliseksi olutta."
A. Alais: "Me puhumme ajan tappamisesta, mutta eikö päinvastoin aika tapa meitä?"
J. Borges: "Vuosituhannet kuluvat, mutta kaikki tapahtuu tässä hetkessä."
Huomisesta ei koskaan tiedä. Nautitaan siis tästä hetkestä, kun saamme vielä elää. Levitetään hyvää eteenpäin. Säilytetään maapallo nautittavana myös tuleville sukupolville. Kaunista kesäaikaa teille kaikille, hyvät blogini seuraajat!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti