Sivut

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Röhkyinfluenssa eli possu leviää Suomessa


New Yorkista kotoisin olevan lääkärin (Dr. John D. Clarke) hauska ja valistava rap-esitys sikainfluenssasta. Lähde: Dr. Clarken YouTube-sivu.

Katsokaapa myös Man and Wife TV:n videovastaus tuohon yllä olevaan rap-esitykseen. Man and Wife TV on tehnyt erittäin hauskan "vanhanaikaisen valistustietoiskun" What is H1N1 Swine Flu? How to prevent it!!!

Influenssa on tavallista flunssaa eli nuhakuumetta voimakkaampi tauti (alkaa äkillisemmin ja voimakkaammin, korkea kuume, yskä, vuotava nenä, kipeä kurkku, väsymys, ruokahalun puute, lihaskivut, mahdollisesti myös pahoinvointi, päänsärky, oksentelu ja ripuli), jota esiintyy yleensä vain talvella.

Sekä flunssa että influenssa ovat virustauteja, joten antibiootit eivät tehoa niihin. Niihin on olemassa muita lääkkeitä ja influenssan tiettyjä tyyppejä vastaan myös rokotteita. Jälkitauteja, jotka ovat bakteerien aiheuttamia, voidaan hoitaa antibiooteilla.

Pandemiat (pan = kaikki, demos = kansa) eli maailmanlaajuiset epidemiat voivat esiintyä myös kesällä. Epidemian täytyy täyttää kaksi ehtoa, jotta se voidaan luokitella pandemiaksi:

1) epidemia alkaa yhdeltä maapallon alueelta ja leviää nopeasti (0–2 vuodessa) koko maapallolle,

2) epidemian aiheuttajavirus on uudentyyppinen, eikä ihmisillä ole immuniteettiä sitä vastaan.

Sikainfluenssa on harvinainen ihmisiin ja sikoihin tarttuva A-viruksen alamuoto, todennäköisesti samaa tyyppiä kuin vuosien 1918-1920 espanjantaudin aiheuttaja. Sikainfluenssa on äkillinen ja vakava hengitystieinfektio, joka leviää yleensä siasta toiseen. Sikainfluenssaa on tavattu ihmisillä 1910-luvulta alkaen, mutta se ei ole yleensä levinnyt ihmisestä toiseen. Suomalaisessa siassa sikainfluenssaa tavattiin vuoden 2009 alussa.

Keväällä 2009 Meksikon terveysviranomaiset raportoivat viruksen muuntuneen siten, että se kykenee leviämään myös siasta ihmiseen ja ihmisestä ihmiseen. Kyseinen virus sisältää sian, linnun ja ihmisen influenssavirusgeenejä, mutta geneettisesti se on lähimpänä sian influenssavirusta.

Sikainfluenssasta käytetään myös nimitystä A(H1N1) eli kyseessä on A-influenssan alatyyppi. Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.6.2009 pandemian, josta käytettiin aluksi myös nimiä meksikontauti ja uusi influenssa. WHO pitää mahdollisena, että 15-45 % maailman ihmisistä saa tartunnan.

Aiempia pandemioita (A-virus)

-Pandemioita lienee esiintynyt toistuvasti ehkä ainakin 1100-luvulta alkaen 10–60 vuoden välein.

-Ryssänkuume v. 1889-1891 (alatyyppi H3) ensimmäinen varma pandemia

-Tuhoisin espanjantauti v. 1918-1920 (alatyyppi H1N1, levisi myös kesällä, tappoi myös nuoria, 20-50 % maapallon ihmisistä sairastui, heistä jopa yli 3 % kuoli, kuolleita 21-100 milj., Suomessa 23 000, esim. kesällä 1918 punavankileireillä yli 12 000 kuollutta, suuri osa espanjantautiin mm. Viaporissa eli Suomenlinnassa). Nimitys espanjantauti kertoo virheellisesti Espanjan taudin lähtöpaikaksi. Tauti levisi aluksi sotaa käyvissä maissa, esim. Ranska ja USA, mutta sotasensuuri salasi ikävät tiedot yleisöltä. Tieto epidemiasta levisi mediassa vasta, kun se oli levinnyt maailmansodan ulkopuolella olleeseen Espanjaan. Espanjantaudin virus hävisi v. 1957 ja ilmeni uudelleen v. 1977, jolloin sitä alettiin kutsua moskovalaiseksi.

-Aasialainen (H2N2) v. 1957 (Suomessa kansakoululaisista sairastui 40-50 % ja koko väestöstä noin 30 %, Suomessa sairastuneista kuoli influenssaan ja sen jälkitauteihin, erityisesti stafylokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen 2 promillea eli 1300 ihmistä, maailmassa noin miljoona kuollutta, tässä pandemiassa oli ensimmäistä kertaa käytössä influenssarokotteita ja jälkitautien hoitoon antibiootteja)

-Hongkongilainen (aasialaisvirus H2N2 ja sorsan virus H3 yhdistyivät → H3N2) v. 1968 (700 000 kuoli)

-Moskovalainen v. 1977 (alatyyppi H1N1, sairastuneet enimmäkseen alle 25-vuotiaita)

Tässä kokoelmana hyvät linkit sikainfluenssasta H1N1 (myös tämän blogikirjoitukseni tiedot perustuvat näihin lähteisiin):

YLE:n uutisten teemasivut sikainfluenssasta

Poliklinikka.fi

Sosiaali- ja terveysministeriön sikainfluenssasivut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sikainfluenssasivut

Sikainfluenssa.org

FluTracker (maailman sikainfluenssatapaukset kartalla)

Historian influenssapandemiat (Terveysportti)

Historian influenssapandemiat (Duodecim)

Espanjantauti Suomessa, influenssapandemia 1918-1920

The Naked Scientists (pandemiat eli maailmanlaajuiset epidemiat)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti