Sivut

torstai 18. maaliskuuta 2010

Helmikuun 2010 säähavainnot ja kevään 2010 sääennuste

Myös helmikuu 2010 oli koko maapalloa ajatellen lähes ennätyslämmin sekä maahavaintoasemien että satelliittimittausten mukaan.

NASA:n mukaan helmikuu oli koko mittaushistorian (1880-2010) toiseksi lämpimin helmikuu. Kun maapallon keskilämpötila vuosina 1951-1980 oli keskimäärin 14,0 astetta (maa+meri, koko vuosi), helmikuun 2010 keskilämpötila ylitti tämän 0,71 asteella eli oli +14,71 astetta. Vain helmikuu 1998 on ollut tätä lämpimämpi (+14,80 astetta).

Myös NOAA:n tietojen mukaan helmikuu oli hyvin lämmin. Eteläisellä pallonpuoliskolla kuukausi oli koko 131-vuotisen mittaushistorian lämpimin helmikuu. Pohjoinen pallonpuolisko oli hieman viileämpi, mutta pohjoisella pallonpuoliskollakin merten lämpötila oli tilastointihistorian toiseksi korkein. Seuraavat taulukot perustuvat NOAA:n tietoihin:

Helmikuun 2010 globaalit (koko maapallon) lämpötilat

Helmikuun 2010 pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilat

Helmikuun 2010 eteläisen pallonpuoliskon lämpötilat


Helmikuussa maailmanlaajuisissa maa-alueiden lämpötiloissa oli kuitenkin suuria alueellisia vaihteluja. Erityisesti Euroopan ja Aasian manneralueiden pohjoisosat, Yhdysvaltojen itä- ja keskiosat sekä Etelä-Amerikan lounaisosat olivat poikkeuksellisen viileitä. Sen sijaan varsinkin Kanada, arktiset alueet (mm. Grönlanti), Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä olivat epätavallisen lämpimiä. Tämä näkyy hyvin NOAA:n kartalta, jossa on esitetty maalämpötilojen poikkeamat pitkäaikaisista (1961-1990) keskiarvoista. Sama näkyy myös verrattaessa yhdistettyjä maa- ja merialueiden lämpötiloja vuosien 1971-2000 keskiarvoon.

Japanilaisten mittausten mukaan helmikuu 2010 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian (1891-2010) seitsemänneksi lämpimin.

Myös maaliskuusta 2010 on tulossa reaaliaikaisten satelliittimittausten mukaan hyvin lämmin.

Voisiko näitä korkeita havaittuja lämpötiloja selittää auringon aktiivisuus? Ei voi. Itse asiassa auringon aktiivisuus on saavuttanut lähes minimin kymmeneen vuoteen. Auringonpilkkuja on ollut vähän, ja Lapissa tämä on näkynyt vähäisinä revontulina. Nyt auringon aktiivisuus (ja siis myös revontulien määrä) näyttäisi hitaasti voimistuvan. Seuraava auringon aktiivisuusmaksimi saattaisi olla keväällä 2013.

Entäpä El Niño, joka selittää osaltaan vuoden 1998 poikkeuksellisen korkeat lämpötilat? Nytkin on meneillään El Niño -vaihe, mutta vuoteen 1998 verrattuna tämä El Niño 2009-2010 on huomattavasti heikompi (ks. NOAA:n pdf-dokumentista sivu 22). Tämänhetkinen El Niño osoittaa jo heikenemisen merkkejä, mutta sen ennustetaan jatkuvan vielä kevään ajan. El Niño voikin selittää tämänhetkisiä korkeita lämpötiloja osittain, mutta se ei voi olla ainoa syy, vaan mittaustuloksissa näkyy myös ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos.

Tarkempaa analysointia ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen todisteista, auringon vaikutuksesta ilmastonmuutokseen ja Australian poikkeuksellisen lämpimästä säästä (kesä joulukuu 2009 - helmikuu 2010 poikkeuksellisen lämmin, viimeisin 9 kuukautta kaikkien aikojen lämpimin 9 kuukauden jakso) voi lukea Ilmastotiedon viikon 10/2010 ilmastouutisista.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) uusimman vuodenaikaisennusteen mukaan maaliskuu ja huhtikuun alkupuoli tulevat olemaan Suomessa tavanomaista kylmempiä. Kesäkuuhun asti ulottuvan kauden keskilämpötila tulee ennusteen mukaan olemaan varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Erityisesti tämän ennustuskauden alkupuoli on viileä, mutta touko-kesäkuussa saatetaan yltää jopa pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolelle. Näitä pitkän aikavälin sääennusteita seurataan lähemmin Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti