Sivut

torstai 15. huhtikuuta 2010

Vulkaaninen tuhkatorstai

Lue, kuinka tulivuorenpurkaus auttoi Moosesta ja kuinka tuhkaa voi sataa tulivuoren ympärille kymmeniä metrejä paksu kerros. Vulkaaninen tuhkapilvi voi pimentää päivät yönmustiksi usean vuorokauden ajaksi, viilentää koko maapalloa ja aiheuttaa nälänhädän kokonaiselle maapallon puoliskolle. Tai ainakin näin on ilmeisesti tapahtunut joskus ihmiskunnan historian aikana.

Etna Sisiliassa.

Tulivuorenpurkaus Islannissa 15.4.2010

Lähes kaikki Pohjois- ja Länsi-Euroopan lentokentät on suljettu ja lentoliikenne lopetettu tänään. Suomessa vain Helsinki-Vantaan lentokenttä on auki ja sekin todennäköisesti suljetaan parin tunnin sisällä. Syynä on Islannissa Eyjafjallajökull-jäätiköllä tapahtuva Eyjafjöll-tulivuoren purkautuminen. Räjähdysmäinen purkaus on viimeisimmän vuorokauden aikana laajentunut jäätikön alle. Sulan magman ja jään kohdatessa syntyy ns. lasituhkaa, joka nousee ilmaan. Sama tulivuori on purkautunut kolmesti aiemmin viimeisimmän 1100 vuoden aikana: vuosina 920, 1612-1613 ja 1821-1823.

Mitä vulkaaninen tuhka on ja mitä se aiheuttaa?

Vulkaaninen tuhka muodostuu pienistä laavahipuista, vulkaanisesta lasista ja mineraaleista. Kaikkein räjähtävimpien purkausten tuhka voi nousta muutamassa kymmenessä minuutissa stratosfääriin 20 kilometrin korkeudelle asti ja levitä tuulien mukana satojen kilometrien päähän. Lähialueille tuhkaa voi sataa jopa metrin paksuinen kerros tunnissa. Vulkaaninen tuhka voi olla painavampaa kuin lumi, jolloin se saattaa romahduttaa heikkoja rakennuksia. Se myös vahingoittaa viljelyksiä, pilaa vesivarastoja ja samentaa vesistöjä.

Sinänsä vulkaaninen tuhka ei ole suoraan terveydelle vaarallista. Purkauksen lähialueilla tällaisten pienhiukkasten hengittäminen on kuitenkin haitallista. Kauemmaksi tuhka kulkeutuu niin korkealla ilmakehässä, ettei sillä pitäisi olla haittavaikutuksia edes astmaatikoille.

Vulkaanisen tuhkan vaikutukset lentoliikenteeseen

Nykyaikana vulkaaninen tuhka haittaa eniten lentoliikennettä, sillä se leijailee usein juuri lentokorkeudella. Tuhka paitsi samentaa näkyvyyttä on haitallista myös suihkukoneiden moottoreille. Lasimainen tuhka voi jopa sulaa moottoreissa ja pysähdyttää ne kokonaan. Vulkaanisessa tuhkassa raekoko on alle 2 millimetriä (0,001 - 2 mm) ja lisäksi siinä voi olla hyvinkin teräviä kulmia, joten se voi monella tavalla vaurioittaa lentokoneiden moottoreita.

Viimeisimpien 30 vuoden aikana vulkaaninen tuhka onkin lentokonevalmistaja Boeingin mukaan vaurioittanut yli 90 lentokonetta, joista osa on saanut moottorihäiriön. Esimerkiksi vuonna 1982 British Airwaysin kone joutui Indonesiassa tuhkapilveen. Kaikki neljä moottoria sammuivat joksikin aikaa, ja kone ehti vajota ilmassa monia kilometrejä, kunnes moottorit jälleen käynnistyivät. Vastaavasti vuonna 1989 Alaskassa tuhkapilveen lentänyt KLM:n Boeing 747 vajosi 7,5 kilometristä 3,6 kilometriin ennen kuin lentokapteeni sai pysähtyneet moottorit jälleen käynnistettyä. Myös tuhkapilvessä olevat kaasut voivat olla haitallisia päästessään lentokoneen matkustamoon.

Maailmanhistorian suurimmat tuhkapilvet ja niiden vaikutukset

Krakataun tulivuoren purkautuminen Indonesiassa vuonna 1883 oli poikkeuksellisen voimakas. Kiviä lensi 55 kilometrin korkeuteen ja vuoren huipulla olleet kivet lensivät 1300 kilometrin päähän. Räjähdys kuultiin 500 kilometrin päässä Australiassa asti. Naapurisaarille satoi kaikkiaan 60 metriä tuhkaa. Tuhka pimensi taivaan vielä 100 kilometrin päässä kahden vuorokauden ajaksi siten, että päivällä oli pimeää kuin yöllä. Mereen tapahtuva purkaus synnytti tsunamin, joka tappoi 36 000 ihmistä.

Raamatussa kerrotaan, kuinka Egyptiä koetteli kymmenen vitsausta faaraon kiellettyä Moosesta ja israelilaisia palaamasta Israeliin. Egypti esimerkiksi joutui kolmeksi päiväksi täydelliseen pimeyteen. Syynä tähän tapahtumaan on geologien mukaan voinut olla Kreikalle kuuluvalla Santorinin saarella noin 3500 vuotta sitten tapahtunut raju tulivuorenpurkaus. Tulivuori lennätti ilmaan 13-18 kuutiokilometriä vulkaanista ainesta. Muutamia vuosia sitten viiden Niilin kerrostumiin tehdyn kairauksen maanäytteistä löytyi vulkaanista tuhkaa, jonka iäksi määritettiin 3512 - 3595 vuotta. Tämä sopii hyvin yhteen 800 kilometrin päässä sijaitsevan Santorin purkauksen kanssa ja myös koostumus vastasi muualta (Kreeta, Rodos) kerättyjä Santorinin näytteitä. Sama purkaus saattoi tuhota myös Kreetan minolaisen kulttuurin.

Vulkaanisen tuhkan vaikutus säähän

Tulivuoren tuhka voi säilyä stratosfäärissä yli kaksikin vuotta ja kiertää useita kertoja ilmavirtausten mukana maapallon ympäri. Tuhka estää auringon säteilyä, mikä voi viilentää maapalloa. Esimerkiksi vuonna 1991 Pinatubon purkautuminen pölläytti ilmaan 17 miljoonaa tonnia rikkidioksidia, minkä todettiin laskeneen maapallon keskilämpötilaa 0,5 - 1 astetta noin 1-2 vuoden ajaksi. Osa tutkijoista yhdistää myös Suomen 1860-luvun nälkävuodet tulivuorten tuhkapilviin. Vuonna 1815 Indonesiassa tapahtunut Tambora-tulivuoren purkaus taas ilmeisesti aiheutti nälänhädän lähes koko pohjoisella pallonpuoliskolla vuotta myöhemmin eli 1816. Säät viilenivät noin kolmen vuoden ajaksi.

Suurimmat viilentävät vaikutukset säähän on trooppisten alueiden purkauksilla, joissa syntyy runsaasti rikkidioksidia. Rikkidioksidista syntyvät rikkihappohiukkaset estävät tehokkaasti auringon säteilyn pääsyä maahan. Kvartsia sisältävät purkaukset eivät vaikuta yhtä paljon. Trooppisten alueiden purkaukset vaikuttavat eniten siksi, että tropiikissa ilmakehän kiertoliike nostaa tuhkapilven helposti stratosfääriin noin 20 kilometrin korkeudelle asti. Stratosfäärissä ei ole sääilmiöitä, joten sateet eivät tuo tuhkaa sieltä alas, vaan tuhkaa säilyy siellä hyvin pitkään. Sen sijaan kauempana päiväntasaajasta ilmakehän kiertoliike on erilainen, eikä tuhka nouse yhtä ylös.

Esimerkiksi Islannin tulivuorten tuhka kohoaa tyypillisesti troposfäärin (ilmakehän alin kerros) yläosaan, noin 6-11 kilometrin korkeuteen. Sieltä tuhka tulee herkemmin (sateen mukana) alas. Siksi Islannin tulivuorilla ei yleensä ole suuria vaikutuksia säähän. Tähän on tosin todettu olleen poikkeuksena Laki-tulivuori, jonka räjähdysmäiset purkaukset kestivät kahdeksan kuukautta vuosina 1783-1784. Ilmaan pääsi noin 120 miljoonaa tonnia rikkidioksidia, ja tuhkapilvi nousi stratosfääriin 15 kilometrin korkeuteen. Maapallon keskilämpötila putosi asteella. Yhdysvaltojen itärannikolla lämpötila laski 4,8 astetta ja talvella 1784 jäätä oli Meksikonlahdella asti! Ilmaston väliaikainen viileneminen aiheutti myös Suomessa katovuodet 1783-1785.

Kukaan ei osaa ennustaa, kuinka kauan nyt meneillään oleva Islannin purkaus jatkuu. Tuhka ei kuitenkaan toistaiseksi näytä nousevan stratosfääriin asti, eikä se ilmeisesti säilykään ilmakehässä kovin monia viikkoja. Purkaus voi päättyä huomenna tai jatkua toista vuottakin. Suuria ilmastovaikutuksia purkauksella ei kuitenkaan tämänhetkisten tietojen mukaan näyttäisi olevan.

Ilta- ja aamuruskot saattavat meillä Suomessakin olla nyt poikkeuksellisen kauniita ja värikkäitä, kun ilmakehässä on vulkaanista tuhkaa. Taidankin laittaa huomenna kellon ajoissa soimaan ja nousta katsomaan auringon nousua.

Merkittävä Islannin purkauksesta tulee silloin, jos se laajenee myös vieressä (20 kilometrin päässä) olevaan paljon suurempaan Katla-tulivuoreen Myrdarsjökull-jäätiköllä kuten kävi vuonna 1823 (Eyjafjallajökull alkoi purkautua joulukuussa 1821, Katla 26.6.1823). Katla on Islannin aktiivisin tulivuori ja se on purkautunut 20 kertaa tuhannen vuoden aikana, viimeksi vuonna 1918. Ainakin paikallisesti Pohjois-Euroopassa purkauksella voi silloin olla selkeästi säätä viilentävä vaikutus. Savu- ja tuhkapilven muodostuminen kuitenkin vähenee merkittävästi siinä vaiheessa, jos purkaus jatkuu niin kauan, että koko tulivuoren jäätikkö sulaa.

Lisätietoja

Lisätietoja tulivuorista kannattaa katsoa herkkulinkeistäni. Ennustekartat vulkaanisen tuhkan leviämisestä löytyvät MetOfficen ja Eurocontrolin/CFMU:n nettisivuilta (esimerkiksi ennuste 15.4. klo 18.00). Erillisestä kartasta näkyy Euroopan lentoliikenteeltä suljettu ilmatila. Aamulehti on tehnyt Islannin purkauksesta, tuhkapilvestä ja lentoliikennekaaoksesta erittäin hyvän uutiskoosteen. Kannattaa lukea lisää myös meteorologi, PhD Jeff Mastersin Wunderground-blogista.

1 kommentti:

  1. Päivitettyä tietoa, satelliittikuvia, animaatioita ja ennusteita tuhkapilvestä löytyy nyt uudesta blogipostauksestani "Vulkaaninen tuhkapilvi vaivana tänäänkin".

    VastaaPoista