© Klara Viskova - Fotolia.com |
Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) on tehnyt vuodenaikaisennusteen, jonka mukaan Suomen kesä-, heinä- ja elokuu vaikuttavat sekä lämpötiloiltaan että sademääriltään tavanomaisilta, paitsi Itä-Suomessa voi olla normaalia sateisempaa. ECMWF:n vuodenaikaisennusteita ja kuukausiennusteita sekä niiden päivittymistä seurataan tarkemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla. Ennuste päivitetään kunkin kuukauden alkupuolella.
NOAA/NWS: koko kesä varsinkin lämpötiloiltaan tavanomainen
Yhdysvaltalainen NOAA/NWS ennustaa tänään päivitetyissä ennusteissaan kolmen kuukauden jaksojen keskimääräisten lämpötilojen olevan koko Suomessa hyvin tavanomaisia kaikilla kesän ja syksyn kolmen kuukauden jaksoilla. Lämpötilojen kuukausittaisessakin tarkastelussa ollaan hyvin lähellä tavanomaista, paitsi elokuussa Pohjois-Suomessa on mahdollisuus normaalia lämpimämpään säähän. Etelä-Suomessa vasta lokakuu ja varsinkin marraskuu näyttävät pientä signaalia mahdollisesti tavanomaista lämpimämmästä säästä.
Sademäärien kuukausittaisessa tarkastelussa kesäkuu näyttää Suomessa kuivalta ja heinäkuu sateiselta. Edellä oleviin linkkeihin päivittyvät jatkuvasti uusimmat ennusteet. Lisää ennustekarttoja löytyy tästä linkistä.
Venäjän ilmatieteen laitos: normaali kesä
Venäjän ilmatieteen laitos ennustaa kesä-elokuun jaksolle koko Suomeen melko tavanomaisia lämpötiloja ja sademääriä. Sen sijaan Yhdysvalloissa, Aasiassa, Australiassa ja osissa Afrikkaa näyttää hyvin todennäköisesti olevan normaalia lämpimämpää. Ennustetta päivitetään seuraavan kerran toukokuun lopulla.
IRI: normaalia lämpimämpi sää viileää todennäköisempi varsinkin loppukesästä ja syksyllä
IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) mukaan Itä-Eurooppa on Länsi-Eurooppaa todennäköisemmin tavanomaista lämpimämpi. Kesä-, heinä- ja elokuun jaksolla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys on Suomessa ja muissa Pohjoismaissa 40 %, normaalin 35 % ja normaalia kylmemmän 25 %. Heinä-syyskuun ja elo-lokakuun jaksoilla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys on Suomessa 50 %, normaalin 35 % ja normaalia kylmemmän 15 %. Sademäärät vaikuttavat tavanomaisilta. Päivitetyt ja yksityiskohtaiset ennusteet löytyvät nettisivulta, jossa aukeavat ensin sade-ennusteet (precipitation). Valitse "Forecast Type" -kohdasta "Temperature", jos haluat nähdä lämpötilaennusteet. Ennusteita päivitetään yleensä kunkin kuukauden kolmantena torstaina.
WSI: Suomi lämpimän Itä-Euroopan puolella, Länsi-Eurooppa viileä
WSI ennustaa Pohjoismaiden olevan kesä- ja heinäkuussa tavanomaista lämpimämpiä lukuun ottamatta Norjan ja Ruotsin eteläisimpiä osia. Iso-Britannia ja Länsi-Eurooppa vaikuttavat keskimääräistä viileämmiltä, Itä-Eurooppa ja Länsi-Venäjä lämpimämmiltä. Seuraava ennuste julkaistaan 22. toukokuuta.
Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ENSO-värähtely (El Niñon ja La Niñan vaihtelu) ei vaikuta yhtä voimakkaasti kuin tropiikissa. Tropiikissa vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän. Pitkän aikavälin vuodenaikaisennusteet ovatkin vasta kehittelyvaiheessa.
Ennusteiden tulkinnassa on huomattava myös se, etteivät ne ennusta yksittäisiä säätapahtumia vaan antavat todennäköisyyksiä sille, kuinka paljon tietyn jakson (esimerkiksi kesä-elokokuun) keskilämpötila poikkeaa normaalista. Esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi tarkoittaa joko sitä, että koko jakson ajan ollaan tavanomaisten keskiarvojen yläpuolella tai sitä, että tarkastelujakson aikana on yksi kunnon hellejakso ja muuten ollaan tavanomaisissa lukemissa.
Lisäksi täytyy huomata, että eri sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen vertailukausi on 1961-1990, kun taas esimerkiksi Suomen Ilmatieteen laitos käyttää sääennusteissaan vertailukautta 1981-2010.
Tarjolla on jopa päiväkohtainen sääennuste kuukaudeksi
Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin päiväkohtaisia ennusteita 25 päiväksi. Tässä esimerkkeinä kesäkuun ennusteet Helsinkiin, Kouvolaan, Tampereelle, Turkuun, Kuopioon ja Rovaniemelle. Harmaalla tai beigellä pohjavärillä näkyvät havainnot, sinisellä värillä ennusteet. Merkintä "Hist. Avg." tarkoittaa pitkän aikavälin tilastollista keskiarvoa ko. päivämäärän lämpötiloista (Lo = alin lämpötila). Linkeistä voit katsoa vaikkapa juhannuksen sään jo parin viikon kuluttua!
Tällaiset ennusteet ovat kuitenkin hyvin epävarmoja. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava.
Hakusanat: sää, sääennuste, vuodenaikaisennuste, pitkän aikavälin sääennuste, kesä 2013, kesän sää 2013
PÄIVITETTYJÄ KESÄN 2013 SÄÄENNUSTEITA
VastaaPoistaECMWF: normaali kesä
Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) vuodenaikaisennusteen mukaan Suomen kesä-, heinä- ja elokuu vaikuttavat sekä lämpötiloiltaan että sademääriltään tavanomaisilta, paitsi Itä-Suomessa voi olla kesäkuun jälkeen normaalia sateisempaa. Kuukausiennusteessa erityisesti kesäkuun alku kuitenkin näyttää tavanomaista lämpimämmältä varsinkin Pohjois-Suomessa, mutta Etelä-Suomessa saattaa olla sateista.
NOAA/NWS: kesäkuu paras kesäkuukausi, alkukesä varsinkin Lapissa lämmin ja etelässä kuiva
Yhdysvaltalainen NOAA/NWS arvioi eilen päivitetyissä kolmen kuukauden jaksojen lämpötilaennusteissaan varsinkin kesä-elokuun ja hieman pienemmällä todennäköisyydellä heinä-syyskuun jakson olevan Suomessa vähän tavanomaista lämpimämpi, erityisesti Pohjois-Suomessa. Elo-lokakuun jaksolla koko Suomessa näyttää olevan tavanomaisia lämpötiloja, kunnes loppuvuodesta varsinkin Etelä-Suomessa vaikuttaa keskimääräistä lämpimämmältä.
Lämpötilojen kuukausittaisessa tarkastelussa erityisesti kesäkuu on ennusteen mukaan Suomessa normaalia lämpimämpi. Loppukesän ja syksyn yksittäiset kuukaudet vaikuttavat tavanomaisilta. Marraskuussa on hieman tavanomaista lämpimämpää.
Sademäärien kuukausittaisessa tarkastelussa erityisesti kesäkuu vaikuttaa vähäsateiselta. Melko kuivia ovat myös elokuu, syyskuu ja lokakuu. Erityisesti eteläisimmässä Suomessa on suurin todennäköisyys kuiviin kesäkuukausiin. Heinäkuussa ja marraskuussa voi olla paikoin hieman tavanomaista sateisempaa.
IRI: normaalia lämpimämpi sää viileää todennäköisempi varsinkin loppukesästä ja syksyllä
IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) mukaan kesä-, heinä- ja elokuun jaksolla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 40 %, normaalin 35 % ja normaalia kylmemmän 25 %. Aivan itäisimmässä ja pohjoisimmassa Suomessa on vielä hieman suurempi todennäköisyys lämpimään säähän. Heinä-syyskuun jaksolla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 55 %, normaalin 30 % ja normaalia kylmemmän 15 %. Elo-lokakuun jaksolla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on kasvanut jo 60-70 prosenttiin, kun taas tavanomaisten lämpötilojen todennäköisyys on 25-30 % ja normaalia kylmemmän vain 5-10 %. Sen sijaan syys-marraskuun jaksolla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 45 %, normaalin 35 % ja normaalia kylmemmän 20 %. Sademäärät vaikuttavat tavanomaisilta kaikkina kolmen kuukauden jaksoina kesäkuusta marraskuuhun.
WSI: viileän alkukesän jälkeen lämpenevää
WSI on muuttanut ennustettaan Suomen osalta hieman viileämpään suuntaan ja ennustaa viime kesien kaltaisten sääolosuhteiden vallitsevan myös tänä kesänä. Länsi-Euroopassa pysyttelee matalapaine, joka tuo mukanaan viileää ja kosteaa säätä. Sen sijaan Itä-Euroopassa, varsinkin Venäjän länsiosissa, näyttää olevan korkeapaineen myötä tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa. Pohjoismaissa erityisesti Suomen ja Ruotsin eteläosat vaikuttavat kesäkuussa normaalia viileämmiltä. Sen sijaan heinäkuussa ja varsinkin elokuussa Suomessa on mahdollisuudet tavanomaista lämpimämpään säähän. Seuraava ennuste julkaistaan 26. kesäkuuta.
ECMWF:n vuodenaikaisennusteen mukaan heinä-syyskuussa Suomi jää viileän Länsi-Euroopan ja kuuman Itä-Euroopan väliin. Suomessa sekä lämpötilat että sademäärät ovat lähellä tavanomaisia. Kuukausiennusteen mukaan koko Suomea ajatellen parhaat mahdollisuudet lämpimään säähän on 7.-14. heinäkuuta.
VastaaPoistaVenäjän ilmatieteen laitoksen mukaan heinä-syyskuussa on Suomessa tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.
NOAA/NWS arvioi uusimmissa ennusteissaan Suomen kesän sekä koko loppuvuoden olevan lämpötiloiltaan hyvin tavanomainen. Lähinnä syyskuussa Lapissa saattaisi olla mahdollisuus tavanomaista lämpimämpään säähän. Sademäärätkin ovat hyvin tavanomaisia. Lähinnä heinä- ja lokakuussa voi kuitenkin olla paikoin tavanomaista sateisempaa.
IRI on juuri päivittänyt kolmen kuukauden ennusteitaan:
VastaaPoistaTämän kesäkuussa julkaistun ennusteen mukaan koko Euroopassa on heinä-syyskuun jaksolla todennäköisemmin tavanomaista lämpimämpää kuin viileämpää. Suurin todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään säähän on Itä-Euroopassa, varsinkin Kreikan tienoilla.
Heinä-syyskuussa 2013 Suomessa on 50-55 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää, 30-35 %:n todennäköisyydellä tavanomaisia lämpötiloja ja 15 %:n todennäköisyydellä tavanomaista viileämpää.
Elo-lokakuussa 2013 Suomessa on 60 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää, 30 %:n todennäköisyydellä tavanomaisia lämpötiloja ja 10 %:n todennäköisyydellä tavanomaista viileämpää.
Syys-marraskuussa 2013 Suomessa on 40-50 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää, 35 %:n todennäköisyydellä tavanomaisia lämpötiloja ja 15-25 %:n todennäköisyydellä tavanomaista viileämpää.
Loka-joulukuussa 2013 lähes koko Suomessa on 40 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää, 35 %:n todennäköisyydellä tavanomaisia lämpötiloja ja 25 %:n todennäköisyydellä tavanomaista viileämpää. Etelä-Suomessa ollaan hyvin lähellä keskimääräisiä arvoja.
Kaikilla kolmen kuukauden jaksoilla heinäkuusta joulukuuhun Suomen sademäärät näyttävät tavanomaisilta.
Myös WSI on juuri julkaissut päivitetyn vuodenaikaisennusteen. Sen mukaan heinä-syyskuussa Länsi- ja Keski-Euroopassa on tavanomaista viileämpää. Sen sijaan Pohjois- ja Itä-Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää, erityisesti Venäjän länsiosissa. Syksyä kohden mentäessä ennustetaan heikon El Niñon kehittymistä, mikä voi enteillä viileää lokakuussa.
VastaaPoistaWSI:n päivitetty ennuste tarkentaa myös Pohjois-Euroopan tietoja. Heinäkuussa Etelä-Ruotsissa ja Etelä-Norjassa on tavanomaista viileämpää, muualla Pohjois-Euroopassa tavanomaista lämpimämpää. Elokuussa ja syyskuussa koko Pohjois-Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää.
Vuodenaikaisennusteiden tietoja vertailtaessa on hyvä huomata, että Venäjän ilmatieteen laitos käyttää vertailukautena keskimääräisiä lämpötiloja vuosilta 1971-2010, kun muissa ennusteissa vertailukausi on 1981-2010.
WMO:n suositusten mukaan ilmastotilastoissa vertailukausi on 1961-1990, kun taas säätiedoissa (esim. vuodenaikaisennusteet) vertailukautena käytetään viimeisintä täyden kolmen vuosikymmenen jaksoa, tällä hetkellä siis 1981-2010.
Lue tästä linkistä syksyn ja alkutalven 2013 sääennuste (elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu, joulukuu).
VastaaPoista