Sääviikko on ollut Suomessa ja muualla maailmassa mielenkiintoinen. Kairossa on satanut lunta ensimmäistä kertaa 112 vuoteen. Lumipeite tosin kesti vain hetken, kun rankat vesisateet sulattivat sen. Alexa-myrskyn myötä lunta satoi myös Israeliin (Jerusalemissa lunta oli 37 cm) sekä Libanoniin ja Syyriaan. Electra-myrsky tuo lunta myös Yhdysvaltoihin.
Suomessa riehui tänään voimaltaan lähes ennätyksellinen Seija-myrsky. Tänä vuonna meillä on ollut vain vähän myrskypäiviä, mutta myrskyt näyttävät ehkä voimistuneen. Kasvanut puuskaisuus lisää maa-alueilla tapahtuvia vahinkoja. Ennen Suomeen saapumistaan myrskytuuli puhalsi ihmisiä nurin Norjassa (katso kaksi videota).
Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo kertoo, että ilmastonmuutoksen aiheuttaman lämpenemisen myötä ilmakehä on yhä kosteampi ja siten matalapaineet ovat voimakkaampia ja enemmän energiaa sisältäviä. Alestalo pohtii myös toistaiseksi kiistanalaista hypoteesia, jonka mukaan arktisen merijään sulaminen vaikuttaa Pohjois-Euroopan suursäätilaan esimerkiksi siten, että meille saattaa tulla lumisempia talvia.
Ilmastonmuutos lisää metsien puutuhoja myös siksi, että maa on roudassa yhä lyhyemmän ajan vuodesta. Näin talviset myrskytuulet kaatavat puita entistä helpommin routaantumattoman, vetisen maaperän takia.
Australiassa sen sijaan on tulossa viime vuodenvaihteen tapaan paikoin jopa ennätyksellinen helleaalto. Vuodesta 2013 näyttääkin tulevan Australiassa koko mittaushistorian kuumin.
Marraskuun alussa Filippiineille iskeytynyt Haiyan-taifuuni oli Nature-lehden mukaan keskituulennopeuksiensa perusteella mittaushistorian voimakkain maa-alueelle iskenyt hirmumyrsky. Tuulet puhalsivat yli 310 km/h. Edellinen ennätys oli Camille-hurrikaanilla (Mississippi vuonna 1969, nopeus yli 300 km/h).
Nature-lehden mukaan ei ole tieteellistä konsensusta siitä, lisääntyvätkö tällaiset hirmumyrskyt ilmastonmuutoksen myötä. Lähinnä Pohjois-Atlantin alueella havainnot riittävät osoittamaan, että myrskyt näyttävät lisääntyneen viimeisimmän 30 vuoden aikana. Muualta tilastot eivät ole riittäviä. Kun merien pintaosat lämpenevät, olisi loogista päätellä, että myrskyjen voima ja ehkä myös määrä lisääntyvät, mistä onkin saatu näyttöä joissakin simulaatioissa. Kuitenkin myös eri korkeuksilla eri suuntiin ja eri voimakkuuksilla puhaltavat tuulet lisääntyvät, mikä hajottaa myrskyjä ennen niiden kehittymistä hirmumyrskyiksi.
Todella upeita kuvia koko vuoden 2013 sään ääri-ilmiöistä löytyy Radio Free Europen kuvagalleriasta sekä Time-lehden kuvagalleriasta.
Aiheesta lisää:
Ennätyskuumat kuukaudet lisääntyneet globaalisti
Ainakin puolet viime vuonna havaituista sään ääri-ilmiöistä johtui osaksi ilmastonmuutoksesta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti