Sivut

maanantai 9. helmikuuta 2015

Kevään 2015 sääennuste: Mahdollisuudet aikaiselle keväälle melko hyvät

Tarjoan luettavaksenne viiden kansainvälisen tutkimuslaitoksen ennusteet kevään 2015 säästä Suomessa. Kolme ennustetta näyttää kevään olevan keskimääräistä lämpimämpi, yksi tavanomainen ja yksi keskimääräistä viileämpi. Erityisesti maaliskuusta näyttäisi tulevan normaalia lämpimämpi, joten mahdollisuudet aikaiselle keväälle ovat melko hyvät. Hyvin alustavat kesän vuodenaikaisennusteet puolestaan vaihtelevat hieman tavanomaista viileämmästä vähän tavanomaista lämpimämpään.


Kuvan © Irina - Fotolia

ECMWF: lämmin kevät, erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) vasta julkaistun vuodenaikaisennusteen mukaan maalis-toukokuun jakso vaikuttaa koko Pohjois-Euroopassa keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämmältä. Itä-Suomeen sekä Lappiin ennuste näyttää 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää, muualle Suomeen 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät ovat tavanomaisia, paitsi osissa Lappia voi olla tavanomaista sateisempaa. Ennustetta on analysoitu tarkemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla. 

NOAA/NWS: lämmin kevät, erityisesti maaliskuu

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS arvioi, että tulevista kolmen kuukauden jaksoista helmi-huhtikuu ja maalis-toukokuu ovat Suomessa 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpiä, helmi-huhtikuun jakso paikoin jopa hieman tätäkin lämpimämpi. Kaikki muut ennustetut kolmen kuukauden jaksot (huhti-kesäkuu, touko-heinäkuu, kesä-elokuu ja heinä-syyskuu) näyttävät tämänhetkisissä hyvin alustavissa ennusteissa olevan Suomessa 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpiä.


Yksittäisistä kuukausista helmikuu ja maaliskuu voivat olla Suomessa jopa 2-3 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Huhtikuussa ja toukokuussa näyttäisi olevan 0,5-2 astetta ja kesäkuussa 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Heinäkuussa ollaan lähellä tavanomaisia lukemia.

Sademäärät vaikuttavat sekä kolmen kuukauden jaksoilla että yksittäisiä kuukausia tarkastellen olevan hyvin lähellä tavanomaista. Vain helmi-huhtikuun jaksolla ja erityisesti helmikuussa aivan itäisimmässä ja pohjoisimmassa Suomessa saattaa olla tavanomaista sateisempaa.

Ennusteet päivittyvät jatkuvasti edellä oleviin linkkeihin. Lisää ennusteita löytyy tästä linkistä.

IRI: lämpimän kevään jälkeen viilenevää

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) ennusteen mukaan Suomessa on h
elmi-huhtikuussa 40 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää, 35 %:n todennäköisyydellä tavanomaisia lämpötiloja ja 25 %:n todennäköisyydellä tavanomaista viileämpää. Etelä-Suomessa sama tilanne jatkuu maalis-toukokuussa, kun taas pohjoisempana ennuste ei näytä signaalia tavanomaisesta poikkeavista lämpötiloista mihinkään suuntaan. Huhti-kesäkuussa koko Suomessa ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Myös touko-heinäkuun jaksolla lämpötilat ovat Etelä-Suomessa tämänhetkisen ennusteen mukaan tavanomaisia, mutta Pohjois- ja Itä-Suomeen on odotettavissa viileää: 20 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää, 35 %:n todennäköisyydellä tavanomaisia lämpötiloja ja 45 %:n todennäköisyydellä tavanomaista viileämpää kesäsäätä. Vain suuressa osassa Suomea ja Venäjän länsiosissa kesäsää näyttää ennusteen mukaan tavanomaista viileämmältä, kun taas Keski- ja Etelä-Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää. Erityisen voimakkaasti lämpimyys näkyy Lounais-Euroopassa Espanjan ja Portugalin alueella. Sademäärät ovat koko Euroopassa lähellä tavanomaista kaikilla ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla.

Japanin ilmatieteen laitos: tavanomainen kevät

Japanin ilmatieteen laitoksen kolmen kuukauden ennuste helmi-huhtikuun jaksolle ei näytä Suomen lämpötiloihin ja sademääriin mitään poikkeamaa tavanomaiseen verrattuna.

WSI: ainoa viileän kevään ennustaja

Kaupallisen WSI:n (Weather Services International) ennusteessa 
arvioidaan Skandinaviassa, Isossa-Britanniassa ja osissa Luoteis-Eurooppaa olevan helmi-huhtikuun jaksolla hieman tavanomaista viileämpää, kun taas muualla Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää. Mahdollisuudet pitkäaikaiselle tai äärimmäiselle kylmyydelle ovat kuitenkin hyvin pienet. Kaakkois-Euroopassa on erittäin leutoa. Sen sijaan Länsi- ja Pohjois-Euroopassa ollaan lähellä tavanomaisia lukemia tai hieman niiden alapuolella. Helmikuussa Suomessa on hieman tavanomaista kylmempää, kun taas maalis- ja huhtikuussa lämpötilat näyttävät olevan vielä hieman helmikuuta enemmän tavanomaisen alapuolella (verrattuna aina ko. kuukauden tavanomaisiin lämpötiloihin). 

On kuitenkin huomattava, että WSI:n ennuste on laadittu jo 19. tammikuuta. Seuraava ennuste julkaistaan helmikuun 23. päivän tienoilla.

Voiko sään vuodenaikaisennusteisiin luottaa?

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa kannattaa huomata, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -syklin vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän.

Suomessa vallitsee väli-ilmasto, jossa on sekä meri-ilmaston että mannerilmaston piirteitä. Tuulen suunta vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kumpi näistä piirteistä on voitolla. 

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Ennusteiden tulkinnassa on pidettävä mielessä se, etteivät ne ennusta yksittäisiä säätapahtumia vaan antavat todennäköisyyksiä sille, kuinka paljon tietyn jakson (esimerkiksi maalis-toukokuun) keskilämpötila poikkeaa normaalista. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo. Ongelmaa voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy.

Jos vuodenaikaisennuste ennustaa keväästä keskimääräistä lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko kevät on hieman tavanomaista lämpimämpi tai 2) sitä, että kevään lämpötilat ovat suurimman osan ajasta aivan normaaleja (vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), mutta jossakin vaiheessa on erityisen lämmintä.

Lisäksi täytyy huomata, että eri sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen ilmastotieteen vertailukausi on 1961-1990, kun taas esimerkiksi Suomen Ilmatieteen laitos käyttää sääennusteissaan hieman lämpimämpää vertailukautta 1981-2010. Myös tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi on 1981-2010.

Vuodenaikaisennusteet ovat toistaiseksi kokeiluasteella, eivätkä ne ole läheskään yhtä luotettavia kuin lyhyemmän aikavälin sääennusteet. Nämä vuodenaikaisennusteet onkin toistaiseksi otettava enemmän hupina kuin "varmoina ennusteina".

Tarjolla on jopa päiväkohtainen sääennuste kuukaudeksi

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin päiväkohtaisia ennusteita jopa yli kuukaudeksi. Tässä esimerkkeinä maaliskuun sääennusteet muutamille paikkakunnille: Helsinki, Kouvola, Tampere, Turku, Kuopio ja Rovaniemi. Harmaalla tai beigellä pohjavärillä näkyvät havainnot, sinisellä värillä ennusteet. Merkintä "Hist. Avg." tarkoittaa pitkän aikavälin tilastollista keskiarvoa ko. päivämäärän lämpötiloista (Lo = alin lämpötila).

Tällaiset ennusteet ovat kuitenkin hyvin epävarmoja. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava. Tällaisista ennusteista on joskus käytetty nimitystä "meteorologinen syöpä".

8 kommenttia:

  1. näyttääkö kylmenevää maaliskuun alussa kuukausi ennusteet?

    VastaaPoista
  2. ECMWF:n kuukausiennusteessa helmikuun loppu näyttää tavanomaista lämpimämmältä. Sen sijaan maaliskuun alussa Suomessa ollaan hyvin tavanomaisissa lämpötiloissa, joskin tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys on hieman suurempi kuin tavanomaista kylmemmän.

    NOAA/NWS:n tämänhetkisessä ennusteessa Suomen maaliskuu näyttää hyvin lämpimältä, 3-4 astetta yli tavanomaisen. On kuitenkin huomattava, että näppituntumalla näyttää siltä, että NOAA/NWS:n ennusteessa yleensä vaikuttaa kaikkein eniten ennusteen laatimishetkellä vallinnut säätila (eli jos ennusteen tekohetkellä on tavanomaista lämpimämpää, myös ennuste herkästi näyttää jatkoonkin tavanomaista lämpimämpää).

    NOAA/NWS:n mukaan Suomen huhtikuu on 1-3 astetta, toukokuu 0,5-2 astetta sekä heinä- ja elokuu 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpi. Kesäkuussa ollaan hyvin lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja, joskin tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys on hieman suurempi kuin tavanomaista kylmemmän.

    NOAA/NWS:n tämänhetkisissä kolmen kuukauden ennusteissa maalis-toukokuun jakso vaikuttaa Suomessa keskimäärin 2-3 astetta (Pohjois-Suomessa 1-2 astetta) tavanomaista lämpimämmältä. Muiden kolmen kuukauden jaksojen ennusteet ovat seuraavat: huhti-kesäkuu +0,5-2 astetta, touko-heinäkuu +0,5-1 astetta ja kesä-elokuu +0-1 astetta.

    Japanin ilmatieteen laitoksella Suomen kevätsään ennuste on mennyt hieman aiempaa kylmempään suuntaan. Maalis-toukokuussa varsinkin Etelä-Suomen lämpötilat näyttävät jäävän todennäköisimmin hieman pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolelle. Toisaalta sademäärä vaikuttaa olevan tavanomaista pienempi.

    VastaaPoista
  3. IRI:n tänään päivitetyn ennusteen mukaan Suomessa on maalis-toukokuussa 40 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää, 35 %:n todennäköisyydellä tavanomaisia lämpötiloja ja 25 %:n todennäköisyydellä tavanomaista viileämpää. Huhti-kesäkuun ja touko-heinäkuun jaksoille ennuste ei anna selkeää lämpötilapoikkeamaa tavanomaisesta. Kesä-elokuun jaksolla varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomessa näyttäisi olevan pieni mahdollisuus tavanomaista lämpimämpään säähän. Sademääriin ennuste ei näytä poikkeamaa tavanomaisesta millekään kolmen kuukauden jaksolle. Erityisesti maaliskuu ja mahdollisesti elokuu näyttäisivät siis tavanomaista lämpimämmiltä. Muuten mennään hyvin tavanomaisessa säässä.

    VastaaPoista
  4. WSI:n mukaan maalis-toukokuu on Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Suuressa osassa Eurooppaa on myös tavanomaista kuivempaa, mikä voi enteillä tietyille alueille tavanomaista lämpimämpiä kesälämpötiloja.

    VastaaPoista
  5. Päivitetyt kevään 2015 sääennusteet.

    ECMWF: Huhti-kesäkuussa Suomessa on 0,5-2 astetta tavanomaista lämpimämpää siten, että kaikkein lämpimin ilma keskittyy Itä-Suomeen. Sademäärä voi olla paikoin hieman suurempi kuin tavanomaisesti.

    NOAA/NWS: Maalis-heinäkuussa Pohjois-Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää, kun taas muualla Euroopassa lämpötilat ovat tavanomaisia tai paikoin jopa hieman niiden alle. Tämän ennusteen mukaan on siis tulossa kotimaanmatkailun kannalta suotuisa kesä. Maalis-toukokuussa Suomessa on 2-4 astetta tavanomaista lämpimämpää, huhti-kesäkuussa 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää, touko-heinäkuussa 0-2 astetta tavanomaista lämpimämpää (lämpimin sää Itä-Suomessa ja Lapissa), kesä-elokuussa 0-1 astetta tavanomaista lämpimämpää, samoin heinä-syyskuussa ja elo-lokakuussa. Yksittäisistä kuukausista lämpimimpiä ovat maaliskuu (4 astetta yli tavanomaisen), huhtikuu (1-3 astetta yli tavanomaisen) ja toukokuu (0,5-3 astetta yli tavanomaisen). Kesä- ja heinäkuussa on 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää siten, että heinäkuu on kesäkuuta lämpimämpi. Elokuussa ollaan hyvin lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Sademäärät ovat Suomessa koko kevään ja kesän ajan lähellä tavanomaista, paitsi maaliskuussa Etelä-Suomessa on tavanomaista kuivempaa ja Pohjois-Suomessa tavanomaista sateisempaa.

    VastaaPoista
  6. IRI:n eilen päivitetty ennuste:

    Kolmen kuukauden jaksolla huhtikuusta kesäkuuhun tavanomaista lämpimämmän sään alue keskittyy Lounais- ja Länsi-Eurooppaan. Suomen lämpötiloihin ja sademääriin ennuste ei näytä mitään poikkeamaa tavanomaisesta.

    Japanin ilmatieteen laitoksen ennuste:

    Kolmen kuukauden jaksolla huhti-kesäkuu myös Japanin ilmatieteen laitos ennustaa Suomen lämpötilojen olevan tavanomaisia. Vain lounaisimmassa Suomessa on pieni mahdollisuus tavanomaista lämpimämpään säähän. Sen sijaan Länsi-Euroopan osalta japanilainen ennuste on täysin päinvastainen IRI:n ennusteeseen verrattuna. Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan Länsi-Euroopassa on tavanomaista viileämpää.

    NOAA/NWS:n juuri päivitetty ennuste:

    Yhdysvaltalainen NOAA/NWS jatkaa ennusteessaan samalla linjalla kuin aiemminkin. Huhtikuusta lokakuuhun tavanomaista lämpimämpiä Euroopan alueita löytyy vain Pohjois-Euroopasta ja osin myös Itä-Euroopasta. Muualla Euroopassa ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Huhti-kesäkuun jaksolla koko Suomessa on keskimäärin 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Touko-heinäkuussa samaan päästään vielä Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun taas Etelä-Suomessa lämpötilapoikkeama tavanomaiseen verrattuna on +0,5-1 astetta. Kesä-elokuussa ja heinä-syyskuussa poikkeama on koko Suomessa +0,5-1 astetta. Yksittäisistä kuukausista Suomessa tavanomaiseen verrattuna lämpimimpiä ovat selkeimmin huhtikuu (+1-4 astetta tavanomaiseen verrattuna) ja osin vielä toukokuukin (noin +1-2 astetta). Kesäkuussa Suomessa ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja (tai hieman niiden yläpuolella), kun taas heinäkuussa suurimmassa osassa Suomea on 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Elokuu näyttää hyvin tavanomaiselta, kunnes syksyllä jälleen on mahdollisuus tavanomaista lämpimämpään säähän. Sademäärät ovat ennusteen mukaan Suomessa koko kevään ja kesän ajan tavanomaisia.

    VastaaPoista
  7. WSI päivitti eilen vuodenaikaisennusteensa. Ennusteen mukaan vallitseva tilanne jatkuu pääpiirteissään myös huhti-kesäkuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että Länsi- ja Lounais-Euroopassa on tavanomaista viileämpää, kun taas Pohjois- ja Itä-Euroopassa on 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Myös yksittäisistä kuukausista sekä huhtikuu, toukokuu että kesäkuu näyttävät olevan Suomessa tavanomaista lämpimämpiä, mutta myös sademäärät saattavat olla yli tavanomaisen. Hyvin alustavien tietojen perusteella Suomen kesä vaikuttaa keskimäärin tavanomaista lämpimämmältä ja kuivemmalta.

    VastaaPoista