Sivut

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kuusi kesän 2015 sääennustetta: Erinomainen kesä kotimaan matkailuun?

Miltä näyttää Suomen kesän 2015 pitkän ajan sääennuste eli vuodenaikaisennuste? Milloin on paras aika pitää kesälomaa? Tässä luettavaksenne kuuden kansainvälisen tutkimuslaitoksen ennusteet pitkän aikavälin säästä kesällä 2015. Ennusteet päivittyvät tämän tekstin linkkeihin. Ajoittain päivitän niitä myös kommentteina tämän blogitekstin alle.

Kuvan © Syda Productions - Fotolia


Talven ja kevään vuodenaikaisennusteet osuivat kohdalleen suhteellisen hyvin. Jo marraskuun alussa arvioitiin ainakin alkutalven olevan tavanomaista lämpimämpi. Monet ennusteet kuitenkin povasivat jossakin vaiheessa selvää kylmenemistä, mikä jäi toteutumatta. Talven kaikki kolme kuukautta (joulu-helmikuu) olivat tavanomaista lauhempia. Helmikuun alun ennusteet puolestaan arvioivat kevään, erityisesti maaliskuun, olevan Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuu olikin hyvin lauha. Paikoin näin lauha maaliskuu toistuu vain pari kertaa vuosisadassa. Miltä näyttävät kesän sääennusteet?

ECMWF: Ainakin alkukesä tavanomaista lämpimämpi ja sademääriltään normaali

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) arvioi, että alkukesä toukokuun alusta heinäkuun loppuun on Suomessa keskimäärin 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpi. Todennäköisyys lämpimään kesäsäähän on paras Itä-Suomessa, koska tavanomaiseen verrattuna lämpimin alue sijaitsee Venäjällä lähellä Suomen itärajaa. Sademäärät ovat tavanomaisia. ECMWF:n ennustetta on analysoitu tarkemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivulla, josta löytyy myös kuukausiennuste.

NOAA/NWS: Koko kesä tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi vain Pohjois-Euroopassa

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS ennustaa koko kesän olevan Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Ennusteen mukaan Euroopassa vain Pohjoismaat, Baltian maat ja Länsi-Venäjä ovat tavanomaista lämpimämpiä. Myös tavanomaista vähäsateisempi sää keskittyy kevään jälkeen pääosin samoille alueille. Muualla Euroopassa voi olla monin paikoin hieman tavanomaista sateisempaa ja lämpötilat ovat lähellä normaalia tai Välimeren alueella paikoin jopa hieman sen alapuolella.

Kolmen kuukauden jaksoista sekä huhti-kesäkuu, touko-heinäkuu että kesä-elokuu ovat tämänhetkisen ennusteen mukaan lähes koko Suomessa 1-2 celsiusastetta tavanomaista lämpimämpiä. Vain lounaisimmassa ja läntisimmässä Suomessa ero tavanomaiseen voi olla hieman pienempi. Heinä-syyskuussa Suomessa näyttäisi olevan 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää, Lapissa hieman enemmänkin. Elo-lokakuun ja syys-marraskuun hyvin alustavissa ennusteissa 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpi sää keskittyy Itä- ja Pohjois-Suomeen, kun taas muualla on palattu tavanomaisiin lukemiin.

Yksittäisistäkin kuukausista sekä huhtikuu, toukokuu, kesäkuu että heinäkuu näyttävät suurimmassa osassa Suomea 1-2 astetta tavanomaista lämpimämmiltä. Vain aivan lounaisimmassa Suomessa voidaan jäädä hieman pienempiin lämpötilapoikkeamiin (0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää). Elokuussa koko Suomessa ja syyskuussa Lapissa on 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Kolmen kuukauden jaksojen sademäärät vaikuttavat Suomessa kaikilla ennustejaksoilla huhtikuusta marraskuun tavanomaisilta tai hieman tavanomaista vähäisemmiltä. Suurin todennäköisyys tavanomaista kuivempaan säähän on keskikesällä kesäkuusta elokuuhun (keskimäärin 0,2-0,4 mm tavanomaista vähemmän sadetta vuorokaudessa). Tämänhetkisen ennusteen mukaan yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kuivimmilta näyttävätkin kesäkuu, heinäkuu ja Lapissa myös elokuu.

Venäjän ilmatieteen laitos: Lämmin ja sateinen alkukesä

Venäjän ilmatieteen laitos ennustaa Suomessa olevan touko-heinäkuussa hyvin todennäköisesti tavanomaiseen verrattuna lämpimämpää ja sateisempaa.

IRI: Tavanomainen kevät

Kolmen kuukauden jaksolla huhtikuusta kesäkuuhun tavanomaista lämpimämmän sään alue keskittyy IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) ennusteen mukaan Lounais- ja Länsi-Eurooppaan. Suomen lämpötiloihin ja sademääriin ennuste ei näytä mitään poikkeamaa tavanomaisesta. Alkukesän ennuste julkaistaan 16. huhtikuuta.

Japanin ilmatieteen laitos: Tavanomainen kevät

Kolmen kuukauden jaksolla huhti-kesäkuu myös Japanin ilmatieteen laitos ennustaa Suomen lämpötilojen olevan tavanomaisia. Vain lounaisimmassa Suomessa on pieni mahdollisuus tavanomaista lämpimämpään säähän. Sen sijaan Länsi-Euroopan osalta japanilainen ennuste on täysin päinvastainen IRI:n ennusteeseen verrattuna. Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan Länsi-Euroopassa on tavanomaista viileämpää. Sademäärien osalta japanilainen ennuste ei näytä Suomeen selkeää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Alkukesän ennuste julkaistaan lähipäivinä.

WSI: Tavanomaista lämpimämpi ja hieman sateisempi kevät

WSI:n (Weather Services International) ennusteen mukaan vallitseva tilanne jatkuu pääpiirteissään myös huhti-kesäkuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että Länsi- ja Lounais-Euroopassa on tavanomaista viileämpää, kun taas Pohjois- ja Itä-Euroopassa on 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Myös yksittäisistä kuukausista sekä huhtikuu, toukokuu että kesäkuu näyttävät olevan Suomessa tavanomaista lämpimämpiä, mutta myös sademäärät saattavat olla yli tavanomaisen. Hyvin alustavien tietojen perusteella Suomen kesä vaikuttaa keskimäärin tavanomaista lämpimämmältä ja kuivemmalta.

Kuvan © sergign - Fotolia


Tarjolla on jopa päiväkohtainen sääennuste yli kuukaudeksi 

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin tietokoneen mallintamia päiväkohtaisia ennusteita jopa yli kuukaudeksi. Tässä esimerkkeinä toukokuun sääennusteet muutamille paikkakunnille: Helsinki, Kouvola, Tampere, Turku, Kuopio ja Rovaniemi. Harmaalla tai beigellä pohjavärillä näkyvät havainnot, sinisellä värillä ennusteet. Merkintä "Hist. Avg." tarkoittaa pitkän aikavälin tilastollista keskiarvoa ko. päivämäärän lämpötiloista (Lo = alin lämpötila).

AccuWeatherista voi katsoa esimerkiksi vapun sään. Tällä hetkellä vappuaatto näyttää pilviseltä ja melko sateiselta, mutta vappupäivänä on mahdollisuus parempaan säähän. Ensimmäiset ennusteet juhannuksen säästä tulevat toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Tällaiset ennusteet ovat kuitenkin hyvin epävarmoja. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava. Joskus tällaisista ennusteista onkin käytetty nimitystä "meteorologinen syöpä".

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartosen mukaan Suomessa säätyyppi pystytään ennustamaan kohtuullisen luotettavasti 6-10 vuorokautta, lämpötila 4-7 vuorokautta, matalapaineiden ja sadealueiden reitti 3-5 vuorokautta, tuulet 2-3 vuorokautta ja sademäärät sekä sateiden tarkat reitit 0-2 vuorokautta etukäteen. Yli kymmenen vuorokauden ajalle ei voi tehdä vain yhtä ennustetta, vaan saadaan useampia erilaisia ennusteita. Ilmakehän kaoottisuus estää tulevaisuudessakin yli 14-21 vuorokauden päiväkohtaiset ennusteet. Lämpötilaennusteet ovat sade-ennusteita luotettavampia.

Vuodenaikaisennusteissa (esimerkiksi koko kesän sääennuste) ei ennustetakaan yksittäisiä sääilmiöitä vaan ainoastaan pitkän aikavälin (yleensä kolmen kuukauden jakso) poikkeamia verrattuna tavanomaiseen. Vertailukohtana on aina useilta vuosilta (yleensä 30 vuotta) laskettu keskiarvo kyseisen kolmen kuukauden jakson tai kyseisen kuukauden säästä eli ns. tavanomainen sää.

Voiko sään vuodenaikaisennusteisiin luottaa?

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -oskillaation vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän. Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo.

Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, esimerkiksi vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja eivätkä ennusta yksittäisiä säätapahtumia. Ongelmaa voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy. Kun vuodenaikaisennuste ennustaa touko-heinäkuusta tavanomaista lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko touko-heinäkuun jakso on tavanomaista lämpimämpi tai 2) sitä, että lämpötilat ovat suurimmat osan ajasta aivan normaaleja (vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), välillä jopa viileitä, mutta jossakin vaiheessa on erityisen lämmintä.

Lisäksi täytyy huomata, että eri sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen ilmastotieteen vertailukausi on 1961-1990, kun taas esimerkiksi Suomen Ilmatieteen laitos käyttää sääennusteissaan hieman lämpimämpää vertailukautta 1981-2010. Myös tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi on 1981-2010, paitsi Venäjän ilmatieteen laitoksella 1971-2010.

30 kommenttia:

  1. Paljon kiitoksia taas sääennusteiden koosteesta! Yst. t. Hyvää kesää; tv. kaima polkupyöräilijä

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitoksista. Hyvää pyöräilykesää! T. kaima

    VastaaPoista
  3. IRI julkaisi puoli vuorokautta sitten uuden vuodenaikaisennusteensa, jonka mukaan tavanomaiseen verrattuna loppukesä näyttää alkukesää lämpimämmältä (varsinkaan toukokuussa ei ylletä tavanomaiseen verrattuna korkeisiin lämpötiloihin):

    Touko-heinäkuun kolmen kuukauden jaksolla lämpötilat Suomessa keskimäärin lähellä tavanomaista.

    Kesä-elokuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää 40 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 25 %:n todennäköisyydellä. Aivan kaakkoisimmassa Suomessa voi olla vielä hieman suurempi todennäköisyys tavanomaista korkeampiin lämpötiloihin.

    Heinä-syyskuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää 45 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 20 %:n todennäköisyydellä.

    Elo-lokakuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää 40-45 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 20-25 %:n todennäköisyydellä.

    Ensimmäistä mainittua ennustejaksoa lukuun ottamatta lähes koko Eurooppa vaikuttaa tavanomaista lämpimämmältä.

    Sademäärät ovat tavanomaisia kaikilla mainituilla kolmen kuukauden jaksoilla. Elo-lokakuussa Venäjällä aivan Suomen rajan lähellä näyttäisi olevan tavanomaista kuivemman sään alue.

    VastaaPoista
  4. WSI:n tällä viikolla päivitetyn vuodenaikaisennusteen mukaan kolmen kuukauden jaksolla toukokuusta heinäkuuhun Isossa-Britanniassa ja Länsi-Euroopassa on tavanomaista viileämpää, kun taas Skandinaviassa ja Itä-Euroopassa jatkuu tavanomaista lämpimämpi sää. Länsi-Euroopassa voi olla myös sateista ja tuulista, mutta Itä-Euroopassa, Skandinaviassa ja Länsi-Venäjällä sää vaikuttaa kuivemmalta ja tyynemmältä. Skandinaviaan, Itä- ja Kaakkois-Eurooppaan sekä Länsi-Venäjälle on odotettavissa lämmintä ja kuivaa kesäsäätä erityisesti toukokuun jälkeen. Suomen alueella kaikki kuukaudet toukokuusta heinäkuuhun näyttävät tavanomaista lämpimämmiltä. Ennustetta on analysoitu tarkemmin WSI:n uudistetuilla nettisivuilla, josta kannattaa katsoa erityisesti karttakuva Euroopan lämpötilapoikkeamista touko-heinäkuussa verrattuna 30 vuoden keskiarvoon.

    Japanin ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan touko-heinäkuussa sekä lämpötilat että sademäärät ovat Suomessa keskimäärin lähellä tavanomaista. Suomen kaakkoisimmissa osissa on jopa pieni riski tavanomaista viileämpään säähän.

    VastaaPoista
  5. ECMWF:n toukokuun alussa päivitetty ennuste: Suomen keskilämpötila kesä-elokuussa on tavanomainen, joskin Länsi-Suomessa on mahdollisuus 0-0,5 astetta tavanomaista lämpimämpään säähän. Myös sademäärät vaikuttavat tavanomaisilta. Vain Keski-Suomessa on mahdollisuus hieman tavanomaista kuivempaan kesään.

    Venäjän ilmatieteen laitos: Suomessa on kesä-elokuussa aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät ovat tavanomaisia, paitsi Lapissa on paikoin viitteitä hieman tavanomaista suuremmista sademääristä.

    NOAA/NWS: Kesän kolmen kuukauden jaksoilla (touko-heinäkuu, kesä-elokuu, heinä-syyskuu) lämpötilat Suomessa ovat tavanomaisia, vaikkakin Kaakkois-Suomessa on mahdollisuus 0,5-1 astetta tavanomaista korkeampiin kesälämpötiloihin, samoin elo-lokakuussa koko Suomessa. Syksystä sen sijaan näyttäisi tämänhetkisen hyvin alustavan ennusteen mukaan tulevan lämmin. Syys-marraskuussa ja loka-joulukuussa koko Suomessa aivan eteläisintä rannikkoa lukuun ottamatta näyttää olevan 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät ovat koko kesän ja syksyn ajan melko lähellä tavanomaista. Toukokuu voi olla tavanomaista sateisempi lähes koko Suomessa. Sen sijaan kesäkuussa Etelä-Suomessa on mahdollisuus tavanomaista vähäsateisempaan säähän.

    VastaaPoista
  6. Ylen uutisten artikkelissa Ilmatieteen laitoksen meteorologin erinomainen selostus kesän 2015 sääennusteista ja näiden vuodenaikaisennusteiden luotettavuudesta Suomessa.

    VastaaPoista
  7. IRI:n (The Earth Institute, Columbia University) eilen päivitetty vuodenaikaisennuste Suomeen:

    Kesä-elokuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää 40-45 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 20-25 %:n todennäköisyydellä. Varmimmin tavanomaista lämpimämpää on Itä- ja Pohjois-Suomessa. Heinä-syyskuun sekä elo-lokakuun jaksoilla tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa (ja vastaavasti tavanomaista viileämmän sään todennäköisyys pienenee) vielä 5 prosenttiyksiköllä. Sen sijaan syys-marraskuun jaksolla palataan lähelle tavanomaisia lukemia. Sademäärät vaikuttavat tavanomaisilta kaikilla ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla.

    IRI:n ennuste jatkaa siis aivan samalla linjalla kuin aiemmin keväällä tehty ennuste, josta kerroin näin: "IRI julkaisi puoli vuorokautta sitten uuden vuodenaikaisennusteensa, jonka mukaan tavanomaiseen verrattuna loppukesä näyttää alkukesää lämpimämmältä (varsinkaan toukokuussa ei ylletä tavanomaiseen verrattuna korkeisiin lämpötiloihin). Touko-heinäkuun kolmen kuukauden jaksolla lämpötilat Suomessa keskimäärin lähellä tavanomaista. Kesä-elokuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää 40 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 25 %:n todennäköisyydellä."

    Japanin ilmatieteen laitoksen päivitetty ennuste:

    Suomi jää kesä-elokuussa Atlantilla olevan kylmän alueen ja Venäjällä olevan lämpimän ilmamassan väliin, jolloin Suomessa lämpötilat ovat lähellä tavanomaisia lukemia. Tavanomaista lämpimämpi sää voi kuitenkin yltää Itä-Suomeen. Tässä idän lämpimässä ilmamassassa myös sademäärät voivat olla pienehköllä (35-40 %:n) todennäköisyydellä tavanomaista suurempia, kun taas Länsi-Suomessa on suurempi todennäköisyys tavanomaista kuivempaan säähän. Suomen kesäsateiden ennustettavuus kuitenkin näyttää kaiken kaikkiaan hyvin vaikealta, joten todennäköisimmin ollaan melko lähellä tavanomaisia lukemia ainakin koko Suomen keskiarvoa tarkasteltaessa. Paikalliset erot voivat olla suuria.

    NOAA/NWS:n päivitetty ennuste:

    Alkukesä tavanomainen, syksyä kohti lämpenevää. Kolmen kuukauden jaksot kesä-elokuu, heinä-syyskuu, elo-lokakuu ja syys-marraskuu ovat Etelä-Suomessa lämpötiloiltaan tavanomaisia. Näin on aluksi myös Keski- ja Pohjois-Suomessa, mutta loppukesää ja syksyä kohti mentäessä hieman (0,5-1 astetta) tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa Pohjois-Suomesta alkaen. Hyvin alustavissa loka-joulukuun ja marras-tammikuun ennusteissa koko Suomessa näyttäisi olevan 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Yksittäisistä kuukausista kesäkuu näyttäisi olevan Lapissa ja ehkä myös Pohjanmaan suunnalla 0,5-1 astetta tavanomaista viileämpi. Muuten Suomessa ollaan yksittäisiä kuukausia tarkasteltaessa kesäkuussa, heinäkuussa ja elokuussa hyvin lähellä tavanomaisia lukemia. Elokuussa alkaa näkyä pientä mahdollisuutta lämpenemiseen. Syyskuussa Lapissa, lokakuussa Pohjois- ja Keski-Suomessa ja marraskuussa koko Suomessa (ehkä aivan eteläisintä rannikkoa lukuun ottamatta) on hieman (0,5-1 astetta) tavanomaista lämpimämpää. Kesäkuussa Suomen sademäärät ovat lähellä tavanomaista, joskin Lapissa saattaa olla hieman tavanomaista sateisempaa, kun taas muualla on paikoin viitteitä tavanomaista kuivemmasta säästä. Heinäkuussa sademäärät ovat melko normaaleja, vaikkakin tavanomaista sateisempaan säähän on hieman suurempi todennäköisyys kuin tavanomaista kuivempaan. Elo- ja syyskuussa ollaan lähellä tavanomaisia sademääriä. Lapissa tosin voi olla syyskuussa hieman tavanomaista kuivempaa, joten ruskamatkailuun näyttäisi olevan erinomaiset olosuhteet.

    VastaaPoista
  8. ECMWF:n uusin ennuste:

    Suomen lämpötilat ovat heinä-syyskuussa keskimäärin tavanomaiset, samoin sademäärät, vaikkakin Itä- ja Pohjois-Suomessa sademäärät voivat olla hieman tavanomaista suurempia.

    NOAA/NWS:n uusin ennuste:

    Kolmen kuukauden jaksoista lämpötilat ovat Suomessa kesä-elokuussa tavanomaisia (Ruotsissa ja Norjassa tavanomaista viileämpää, Venäjällä paikoin tavanomaista lämpimämpää), heinä-syyskuussa tavanomaisia tai paikoin 0,5-1 astetta tavanomaista korkeampia, elo-lokakuussa koko Suomessa 0,5-1 astetta tavanomaista korkeampia ja syys-marraskuussa 0,5-2 astetta tavanomaista korkeampia. Sademäärät ovat kaikilla kolmen kuukauden jaksoilla tavanomaisia, paitsi kesä-elokuussa paikoin Itä- ja Pohjois-Suomessa voi olla tavanomaista sateisempaa.

    Yksittäisistä kuukausista kesäkuu on koko Suomessa 0-2 astetta tavanomaista viileämpi (erityisesti maan länsiosissa), heinäkuu lämpötiloiltaan tavanomainen, samoin elokuu, kun taas syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa koko Suomessa on 0,5-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät vaihtelevat kesäkuussa erittäin paljon Suomen eri osissa. Muiden kuukausien osalta Suomen sademäärät ovat lähellä tavanomaista, joskin heinäkuussa on pieniä viitteitä tavanomaista suuremmista ja marraskuussa tavanomaista pienemmistä sademääristä. Kesä- ja heinäkuussa sekä osin elokuussakin muualta Euroopasta huomattavaa ovat Turkin ja Kreikan manneralueen selvästi tavanomaista suuremmat sademäärät.

    Myös pitkällä aikavälillä Suomen kesäkuut näyttävät muuttuneen hieman entistä viileämmiksi, vaikka muut kuukaudet ovatkin lämmenneet. Onko Suomen ”kunnon kesä” aikaisista keväistä huolimatta muuttumassa entistä myöhäisempään ajankohtaan? Sanonnan mukaisesti vuodet eivät ole veljeksiä, joten varmoja johtopäätöksiä näin lyhyeltä aikaväliltä ei voi tehdä.

    VastaaPoista
  9. IRI:n eilen päivitetty vuodenaikaisennuste:

    IRI jatkaa samalla linjalla kuin jo varhain keväällä tehdyissä ennusteissa eli luottaa loppukesän olevan alkukesää lämpimämpi ja myös tavanomaista lämpimämpi. Ennuste on jopa muuttunut hieman aiempaa varmemmin lämpimään suuntaan. Heinä-syyskuussa Suomessa on tavanomaista lämpimämpää 55 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 30 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 15 %:n todennäköisyydellä. Aivan eteläisimmässä Suomessa ja Käsivarren Lapissa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys on jopa 60 %. Samankaltainen tilanne jatkuu myös elo-lokakuussa. Syys-marraskuun ja loka-joulukuun jaksoilla palataan lähelle tavanomaisia lukemia. Sademääriin ennuste ei näytä poikkeamaa tavanomaisesta millekään kolmen kuukauden jaksolle.

    Venäjän ilmatieteen laitos:

    Heinä-syyskuussa Suomen alueella ei ole viitteitä tavanomaisesta poikkeavista lämpötiloista tai sademääristä.

    NOAA/NWS:

    Lämpötilat Suomessa ovat heinä-syyskuussa tavanomaisia. Elo-lokakuussa Keski- ja Pohjois-Suomessa on hieman tavanomaista lämpimämpää. Syys-marraskuussa koko Suomessa on 0-2 astetta tavanomaista lämpimämpää, erityisesti Pohjois-Suomessa. Hyvin alustavat talven 2015-2016 vuodenaikasennusteet näyttävät koko Suomeen 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää loka-joulukuun, marras-tammikuun ja joulu-helmikuun kolmen kuukauden jaksoille. Yksittäisistä kuukausista tavanomaista lämpimämpiin lukemiin päästään vasta syyskuussa ja selkeimmin tavanomaista lämpimämpää on lokakuussa, marraskuussa ja vielä joulukuussakin, johon yksittäisten kuukausien ennuste toistaiseksi päättyy.

    Sademäärät ovat Suomessa kaikilla kolmen kuukauden ennustejaksoilla keskimäärin tavanomaisia tai hieman niiden yläpuolelle. Selkeimmin hieman tavanomaista sateisempaa on Etelä-Suomessa joulu-helmikuussa. Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna sateisimmilta vaikuttavat heinäkuu, elokuu ja joulukuu, kun taas ainoastaan syyskuussa on tavanomaista vähäsateisempaa ja erityisesti Lapissa, mikä enteilee hyvää ruskakautta.

    VastaaPoista
  10. millon aiot kerätä syksyn ja talven alustavat sääennusteet? Uskon että on tulossa kylmä talvi! On hyvin mielenkiintoista seurata sinua:)

    VastaaPoista
  11. Milon aiot kerätä syksyn ja talven alustavat sääennusteet? Seuraan mielenkiinnolla sinua! Uskon että talvesta tulee kylmä

    VastaaPoista
  12. Kiitos, kiitos! Syksyn ja talven ennusteita alkaa tulla elo-syyskuussa.

    VastaaPoista
  13. Hei eiks nytten ole El nino kausi. Onko se nyt parhaillaan käynnissä uskon sen aiheuttavan tämän kesä kylmyyden. Ainakun el nino kausi on ollut esim 1962-63 ja 98-99 ja 2010-2011 oli el nino. Kaikkina noina vuosina oli kylmä talvi. Niin sehän vaikuttaa suihkuvirtauksen suuntaan/kirtoon. Onko mahollista että tästä talvesta voi tulla kylmä britteihin ja pohjois eurooppaan? Ainakin kun katoin australian meterologit varoittavat kylmästä talvesta britteihin ja pohjois eurooppaaan. koska el nino ja se voimistuu yhä jatkunee 2016 puolelle! Olisi kiva saaada vastaus sulta jotain tekstiä :)

    VastaaPoista
  14. Kiitos kysymyksestäsi. Kun kesä nyt näyttää Suomessa olevan kolea, sopii hyvin kysyä, onko alkaneella El Niño -ilmiöllä vaikutusta tähän. Onko siis tulossa myös kylmä talvi 2015-2016?

    Esimerkiksi voimakkaana El Niño -vuonna 1987 Suomen sää oli kylmä: tammikuussa mitattiin Helsingin yhä voimassa oleva pakkasennätys -34,3 astetta Kaisaniemessä ja myös kesä oli kolea.

    On kuitenkin hieman kyseenalaista ja epävarmaa, vaikuttaako El Niño matalapaineisuuden ja tuulisuuden välityksellä Suomessa asti. Vaikka usein El Niño -vuosina Suomessa onkin ollut viileää, toisina El Niño -vuosina meillä on ollut leutoja talvia.

    Aiheesta kannattaa lukea lisää seuraavista linkeistä:

    Markus Mäntykangas: Voimakas El Niño vain ajan kysymys – vaikuttaako Suomenkin säähän?

    Jaakko Särelä & Harri Valpola: El Niño -sääilmiö vaikuttaa Suomenkin säähän

    Ilta-Sanomat: Voimakas El Niño -sääilmiö kehittyy Tyynellämerellä – voi vaikuttaa jopa Suomen säähän

    VastaaPoista
  15. VOiko myös ola kylmä talvi vaikka on positiivinen NAO niinkun esim 2011-2012 talvi kehkeyty sittenki hyväksi ja kylmäksi helmikuuksi. Sillonhan oli koko talvi kauden Positiivinen NAO? Miten se on mahollista että on kylmää myös vaikka NAO positiivinen.
    Kysyn sulta että anna villi veikkaus tulevasta talvesta 2015-2016 :D? Minun on tavanomainen. Samanainen kun 2012-2013 Kun nyt on 2 lämmintä talvea ollu putkeen.

    VastaaPoista
  16. Positiivisen NAO-indeksin vallitessa Suomessa on yleensä lauha talvi ja negatiivisen NAO-indeksin vallitessa kylmä talvi. Suomen talvilämpötiloihin kuitenkin vaikuttavat niin monet eri tekijät, että toisinaan positiivisen NAO-indeksinkin aikaan talvi voi olla meillä kylmä (ja negatiivisen NAO-indeksin vallitessa leuto), kuten näkyy oheisesta kuviosta 2.

    NOAA/NWS ennustaa Suomeen tällä hetkellä tavanomaista lämpimämpää talvea, erityisesti tammikuuta 2016. Toisaalta, jos El Niño todella viilentää Suomea talviaikaan, meille voisi tulla kylmä talvi. Kyllä nyt olisi tilastollisessakin mielessä jo aika kunnolliselle ”vanhan ajan” talvelle. En uskalla tässä vaiheessa kuitenkaan vielä kovin paljon veikkailla, mutta pidän peukkuja kunnon talven puolesta.

    VastaaPoista
  17. IRI:n eilen päivitetty ennuste:

    Elo-lokakuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää 45-50 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 15-20 %:n todennäköisyydellä. Varmimmin lämmintä on Etelä- ja Lounais-Suomessa. Sen sijaan syys-marraskuun ja loka-joulukuun ennustejaksoilla ollaan hyvin lähellä tavanomaisia lukemia. Marras-tammikuun jaksolla on pieniä viitteitä tavanomaista lämpimämmästä säästä. Sademäärät ovat tavanomaisia kaikilla kolmen kuukauden jaksoilla.

    ECMWF:

    Heinä-syyskuussa Suomen lämpötilat keskimäärin tavanomaisia. Etelä-Suomessa on 60-70 %:n todennäköisyydellä tavanomaista sateisempaa.

    Venäjän ilmatieteen laitos:

    Elo-lokakuussa Suomen lämpötilat tavanomaisia. Paikoin on jonkin verran mahdollisuuksia tavanomaista lämpimämpään säähän. Sademäärät ovat tavanomaisia tai paikoin jopa alle tavanomaisen.

    NOAA/NWS:

    Kolmen kuukauden jaksoista elo-lokakuu on Suomessa lämpötiloiltaan keskimäärin tavanomainen, mutta syys-marraskuussa tavanomaista lämpimämpi sää valtaa alaa Pohjois-Suomesta alkaen. Loka-joulukuussa, marras-tammikuussa ja joulu-helmikuussa lähes koko Suomessa on tavanomaista lämpimämpää, ehkä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Tammi-maaliskuussa palataan lähes tavanomaisiin lukemiin. Yksittäisistä kuukausista elokuu on tavanomaista viileämpi, syyskuu tavanomainen ja lokakuu tavanomaista lämpimämpi, samoin marraskuu, joulukuu ja Etelä-Suomessa varsinkin tammikuu. Loppukesä näyttää siis viileältä, mutta lokakuusta alkaen sää on tavanomaista lämpimämpää. Sademäärät ovat kaikkina kuukausina lähellä tavanomaista, joskin elokuussa ja varsinkin tammikuussa on viitteitä tavanomaista sateisemmasta säästä.

    VastaaPoista
  18. Mitkä talvet siis vuodet oli kun el nino kausi oli eli ne talvet joina vuosina talvi oli lauha el ninosta huolimatta :) Pystyks luetella. myös jos saisi jostain top 5 sateisimmat kesät :)?

    VastaaPoista
  19. Mitkä talvet siis vuodet oli kun el nino kausi oli eli ne talvet joina vuosina talvi oli lauha el ninosta huolimatta :) Pystyks luetella. myös jos saisi jostain top 5 sateisimmat kesät :)?

    VastaaPoista
  20. Tuon alkuperäisen blogiviestin NOAA:n ennustus kiteyttää hyvin mikä arvo näillä ennusteilla on. Vaikka yrittämällä yrittäisi, ei voisi pahemmin pieleen ennustaa. Aivan uskomatonta jopa.

    Kannattaisi ainakin kyseisen lafkan lopettaa ennustelu, koska uskovattuus kärsii pahasti. Toki se on jo niin alhaalla, että sama kait se...

    VastaaPoista
  21. Kiitos kaikille kommentoineille. Vastaukseni on hieman viipynyt kesän ”kiireistäni” johtuen. Olen mm. ollut vaeltamassa Lapissa.

    Sateisimmat kesät voi katsoa Ilmatieteen laitoksen kesätilastoista. Vastaavasti talvitilastoista voi katsoa talvien keskilämpötilat Helsingissä ja Sodankylässä vuosina 1900-2015. Näitä voi sitten verrata blogitesktissäni mainittuihin El Niño -vuosiin. Esimerkiksi talvi 1991-1992 oli meillä tavanomaista lämpimämpi El Niñosta huolimatta.

    Olen samaa mieltä siitä, että NOAA/NWS:n huhtikuinen kesän vuodenaikaisennuste meni pahasti pieleen. Se todellakin on lähes päinvastainen toteutuneeseen tilanteeseen verrattuna. Positiivista tässä kuitenkin on se, että myös NOAA/NWS:n ennuste on muuttunut oikeaan suuntaan tultaessa lähemmäksi kesää. Vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita, ja sääennusteissa pienetkin muutokset todellisessa tilanteessa voivat muuttaa myös ennustetta ja tulevaa kehitystä hyvin radikaalisti. Meillekinhän on ollut useaan kertaan tulossa helteistä ilmaa, joka on kuitenkin kiertynyt juuri Suomen ohi. Pari lyhyttäkin hellejaksoa olisi nostanut lämpötilojen keskiarvoa merkittävästi ja muuttanut vuodenaikaisennusteiden onnistumisprosenttia huomattavasti. Taas olemme siinä tilanteessa, että ensi viikon loppupuolella on mahdollisuus helteiseen ilmamassaan, ellei se jälleen kierry Suomen ohi.

    VastaaPoista
  22. Hei!

    Pari pyöräilykesää piloilla, mutta ensi kesän on pakko olla superhieno. Ei kolmatta kesää piloille mene. Viime vuoden kesäkuu oli myös kylmä. Asuin teltassa ja yöllä 2C pakkasta ja rakeita satoi. Nyt kesäkuussa aamulla paleli jalkoja pyöräillessä. Minulla ei ole hätää varisteitteni puolesta, on sadesuojat kenkiin jotka lämmittävät hyvin. Minulla pitää olla 17 lämmintä ja optimaali 18-22 ja helteet mahtavia että pyöräily huvittaa. Minun piti lähteä junalla pohjoiseen ja pyörällä alas, mutta kylmyyden vuoksi keskeytin lomamatkani ja ostin uuden matkapyörän säästyneillä lomarahoilla. Nyt muutamana lämpimänä kesän lopppäivänä koetan pelastaa pyöräilykesää päiväretkillä kotiseudullani. yst. t. Jari Laurila

    VastaaPoista
  23. Hei entäs tämmönen brittiläinen sää sivusto metcheck. tästä voi rullaa 6 kuukauden päivittäisiin ennusteisiin :P http://www.metcheck.com/EUROPE/city_forecast_180days.asp?MonthOf=12&locationID=12582&CountryCode=FI&Location=Hameenlinna

    VastaaPoista
  24. Hei!

    Kiitos tuosta Metcheck-linkistä. Siitä sain päivän parhaat naurut. Katsoin sään Kouvolaan jouluaatoksi (-14 ja puolipilvistä), uudenvuodenaatoksi (-10 ja pilvistä) ja helmikuun alkupäiviksi (-11 ja lumisadetta). Nyt ei seuraavaan puoleen vuoteen tarvitsekaan enää sääennusteita seurailla. Tosin lupailevat kyllä ennusteen päivitystä hetken kuluttua.

    Tuo Metcheck on hyvä esimerkki meteorologisesta syövästä. Periaatteessahan sääennustemalleilla voi ajaa sääennusteita vaikka vuodeksi etukäteen. Jossakin vaiheessa tapahtuva pienikin virhe kuitenkin vaikuttaa kaikkiin jatkoennusteisiin, joten todennäköisesti ajaudutaan pahasti pieleen. Tässä on selkeä ero ilmastoennusteisiin verrattuna. Ilmastoon hetkellinen vaihtelu ei vaikuta yhtä paljon kuin säähän, joten ilmastoennusteita on helpompi tehdä pitkälle aikavälille kuin sääennusteita.

    Lähipäivien ennusteiden osalta myös Metcheck näyttää melko samansuuntaisia ennusteita kuin muutkin. Tänään Kouvolassa +19 ja sadekuuroja, huomenna +19 ja puolipilvistä. Alkuviikoksi näyttäisi tulevan aurinkoista ja +21 asteen lämpötiloja. Tämän jälkeen hieman pilvistyy, mutta keskiviikkona lähestytään hellerajaa, kun ennuste näyttää +25 astetta. Eri ennusteethan ovat olleet hieman ristiriitaisia sen suhteen, tuleeko meille hellettä vai ei. Ilmeisesti ollaan lämpimissä lukemissa, mutta mahdolliset sadekuurot saattavat alentaa lämpötiloja.

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  25. Vuodesta 1961 tarkasteltuna tämä vuosi on ollut Suomessa tilastojen sateisin vuoden 7 ensimmäistä kuukautta (1.1.-30.7.) Ilmatieteen laitoksen mukaan. Suomessa on satanut keskimäärin 407 mm. Tämän päivän (31.7.) tiedot eivät vielä ole selvillä. Toiseksi suurin sademäärä on vuodelta 2012. Myös muita sateisia vuosia on ollut 2000-luvulla. Lieneekö sattumaa vai ilmastonmuutosta? Ilmastomallit ennustavat Suomen sateisuuden lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä.

    VastaaPoista
  26. Pistätkö pian päivitetyt ennusteet syksystä ja talvesta :D

    VastaaPoista
  27. Syksyn ennusteet kokoan uuteen blogipostaukseen joskus elokuun loppupuolella tai viimeistään syyskuun alkupuolella.

    VastaaPoista
  28. Haluakko uuden sivuston vuodenaika ennusteisiin semmonenku Cansips,.

    VastaaPoista
  29. Kiitos vinkistä. Tarkoitat varmaankin kanadalaisia vuodenaikaisennusteita? Olen löytänyt ko. ennusteet vain Kanadan alueelle. Sinänsä kuitenkin mielenkiintoista verrata muihin ennusteisiin.

    VastaaPoista