Tämän tekstin ja kuvan myötä toivotan blogini lukijoille leppoisaa sekä rentouttavaa kesää! Kuvan © korvin1979 - Fotolia |
Tässä vuoden 2015 sääennätyksiä maailmalta:
-Ajanjakso helmikuun 2014 alusta tammikuun 2015 loppuun oli siihen mennessä mittaushistorian globaalisti lämpimin 12 kuukauden jakso Nasan 12 kuukauden liukuvan keskiarvon mukaan.
-Ajanjakso maaliskuun 2014 alusta helmikuun 2015 loppuun oli siihen mennessä mittaushistorian globaalisti lämpimin 12 kuukauden jakso Nasan 12 kuukauden liukuvan keskiarvon mukaan.
-Globaalisti pohjoisen pallonpuoliskon talvi joulukuun 2014 alusta helmikuun 2015 loppuun oli mittaushistorian lämpimin.
-Tammi-helmikuu oli globaalisti mittaushistorian lämpimin vuoden kaksi ensimmäistä kuukautta.
-Pohjoisen napa-alueen merijään maksimi jäi ennätyspieneksi.
-Maaliskuussa Antarktiksen niemimaalla mitattiin kahteen kertaan uusi mittaushistorian lämpöennätys.
-Japanin ilmatieteen laitoksen ja NOAA:n mukaan maaliskuu oli globaalisti mittaushistorian lämpimin.
-NOAA:n ja Nasan mukaan tammi-maaliskuun jakso oli globaalisti mittaushistorian lämpimin vuoden kolme ensimmäistä kuukautta.
-Ajanjakso huhtikuun 2014 alusta maaliskuun 2015 loppuun oli siihen mennessä mittaushistorian globaalisti lämpimin 12 kuukauden jakso sekä Nasan että NOAA:n mukaan.
-Nasan mukaan tammi-huhtikuun jakso oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin vuoden neljä ensimmäistä kuukautta. Myös NOAA oli samaa mieltä.
-Ajanjakso toukokuun 2014 alusta huhtikuun 2015 loppuun oli mittaushistorian globaalisti lämpimin 12 kuukauden jakso Nasan 12 kuukauden liukuvan keskiarvon mukaan, siis mittaushistorian lämpimin minkä tahansa 12 peräkkäisen kuukauden jakso. NOAA:n tilastoissa toukokuu 2014 - huhtikuu 2015 tuli jaetulle ykkössijalle huhtikuun 2014 - maaliskuun 2015 jakson kanssa.
-Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuu 2015 oli mittaushistorian globaalisti lämpimin toukokuu. Myös NOAA päätyi samaan tulokseen.
-Alaskassa oli 91-vuotisen mittaushistorian lämpimin toukokuu.
-Pohjoisen pallonpuoliskon kevät (maalis-toukokuu) oli NOAA:n mukaan globaalisti mittaushistorian lämpimin kevät.
-Nasan mukaan tammi-toukokuu 2015 oli globaalisti mittaushistorian lämpimin vuoden viiden ensimmäisen kuukauden jakso. NOAA teki saman johtopäätöksen.
Vuoden 2015 aikana tähän mennessä (1.1.-25.6.2015) koko mittaushistorian lämpöennätys on tehty tai sitä on sivuttu kahdeksassa valtiossa tai territoriossa. Kylmyysennätyksiä on saatu yksi. Koko viime vuonna kansallisia lämpöennätyksiä tehtiin maapallolla kaksi ja vuonna 2013 yhdeksän. Tämä vertailu kuvaa hyvin sitä, kuinka lämmin alkuvuosi 2015 on ollut.
Vuonna 2015 tehdyt valtio-tai territoriokohtaiset mittaushistorian lämpöennätykset ja yksi kylmyysennätys (alustavat tiedot):
-Vietnam: 42,7°C (sivusi entistä ennätystä), Con Cuong 30. toukokuuta
-Palau: 34,4°C (sivusi entistä ennätystä), Koror Airport 14. toukokuuta
-Venezuela: 43,6°C, Coro 29. toukokuuta
-Laos: 42,0°C (sivusi entistä ennätystä), Thakhek 20. toukokuuta
-Ghana: 43,3°C, Navrongo 10. toukokuuta (Ghanassa ennätys oli tehty jo kaksi kertaa aiemminkin tänä vuonna)
-Kookossaaret (Australian territorio): 32,8°C (sivusi entistä ennätystä), 8. toukokuuta
-Päiväntasaajan Guinea: 35,5°C, Bata 17. maaliskuuta
-Wallis ja Futuna (Ranskan territorio): 35,5°C, Futuna Airport 19. tammikuuta
-Israel: pakkasennätys -14.2°C, Merom Golan 10. tammikuuta
Paikallisia (sääasemakohtaisia) koko mittaushistorian maksimilämpötilaennätyksiä on maapallolla tänä vuonna toistaiseksi rekisteröity 51 ja minimilämpötilaennätyksiä 8.
Jos ilmasto ei muuttuisi, uusia lämpö- ja kylmyysennätyksiä pitäisi havaintohistorian pidentyessä tulla yhä harvemmin ja uusia lämpö- sekä kylmyysennätyksiä pitäisi tulla likimain yhtä paljon tarkasteltaessa tarpeeksi pitkää ajanjaksoa (esimerkiksi vuosikymmentä, ei yksittäisiä vuosia). Kun tarkastellaan esimerkiksi Yhdysvaltojen päivittäisten lämpö- ja kylmyysennätysten suhdetta vuosikymmenittäin, havaitaan lämpöennätysten määrän suhteessa kylmyysennätyksiin lisääntyvän. Vielä 1950-luvulla lämpö- ja kylmyysennätysten suhde oli 1,09 : 1, 1960-luvulla 0,77 : 1, 1970-luvulla 0,78 : 1, 1980-luvulla 1,14 : 1, 1990-luvulla 1,36 : 1 ja 2000-luvulla (siis 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä) jo 2,04 : 1.
Yksittäisiä vuosia ja yksittäisiä alueita vertailtaessa vaihtelu kuitenkin on hyvin suurta. Esimerkiksi kahtena viime vuonna (2013 ja 2014) Yhdysvalloissa on ollut päivittäisiä kylmyysennätyksiä hieman enemmän kuin lämpöennätyksiä. Lieneekö syynä luontainen vaihtelu vuosien välillä vai se, että arktisen alueen lämpeneminen voi mahdollisesti johtaa voimakkaan ilmastonmuutoksen alkuvaiheessa pohjoisten manneralueiden normaalia suurempaan viilenemiseen ainakin ajoittain talviaikaan (ns. "Lämmin arktinen alue - kylmät mantereet" -ilmiö)? Kokonaisuutena maapallo on kuitenkin lämmennyt. Maapallon tämänhetkiset lämpötilat ja poikkeamat tavanomaisesta (anomaliat) voi katsoa tästä linkistä.
Lue myös nämä
Maapallon lämpötilahistoria 1880-2014: Jos olet alle 38-vuotias, et ole elänyt yhtäkään 1900-luvun keskiarvoa viileämpää vuotta
Viileät kesäkuut
Mittaushistorian yhdeksän lämpimintä 12 kuukauden jaksoa viimeisimmän kahden vuoden aikana?
Ilmastonmuutos lisännyt korkeita lämpötiloja maapallolla viime vuosina
Ilmastonmuutos vaikuttaa yhä voimakkaammin sään ääri-ilmiöihin
Ennätyskuumat kuukaudet lisääntyneet globaalisti
Onko ilmastonmuutos lisännyt kuumien kesien todennäköisyyden kymmenkertaiseksi vain kymmenessä vuodessa ja tuntuvatko vuoden 2003 kaltaiset hellekesät vuosisadan lopulla jo viileiltä?
Kouvolassa Suomen paras kesäsää: Vuosi 2014 Utissa mittaushistorian neljänneksi lämpimin
PS. Kesäkuu on tänä vuonna tuntunut Suomessa erityisen viileältä. Muistatko kesän 2014 lämpöennätykset ja äärimmäisyydet Suomessa?
Katso erinomaisen havainnolliset interaktiiviset diagrammit eri tekijöiden (maapallon kiertorata ja pyörimisakselin akselikulma, aurinko, tulivuoret, metsäkato, otsoni, aerosolit eli pienhiukkaset, kasvihuonekaasut) vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Ilman aerosolisaastutusta (rikki) ja metsäkatoa (tummia metsiä kaadettu ja tilalla vaaleampia, enemmän auringonsäteitä heijastavia ympäristöjä) maapallon lämpeneminen olisi ollut vieläkin voimakkaampaa. Ihmiskunta tuottaa noin sata kertaa enemmän hiilidioksidia kuin tulivuorten purkaukset.
VastaaPoistaKatso tästä linkistä 15 tämän vuoden toistaiseksi oudointa säätapahtumaa.
VastaaPoistaMeteorologi Markus Mäntykangas pohtii tilastomysteeriä kesäkuiden mahdollisesta viilenemisestä ja kesäkuun 2015 säästä Forecan blogin uudessa kirjoituksessaan.
VastaaPoistaKesäkuu 2015 oli globaalisti mittaushistorian lämpimin kesäkuu Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan.
VastaaPoista