Sivut

maanantai 14. joulukuuta 2015

Japanin ilmatieteen laitos: Marraskuu oli globaalisti mittaushistorian ylivoimaisesti lämpimin marraskuu ja poikkeamaltaan tavanomaiseen verrattuna kaikista kuukausista lämpimin

Marraskuiden keskimääräiset globaalit lämpötilat Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan. Diagrammissa esitetyt lämpötilalukemat ovat anomalioita eli poikkeamia vertailukauden 1981-2010 marraskuiden globaalista keskilämpötilasta. Harmaalla viivalla on esitetty yksittäisten vuosien marraskuiden pintalämpötilojen anomaliat. Sininen viiva kertoo viiden vuoden liukuvan keskiarvon (eli joka vuosi on laskettu uusi keskiarvo viiden viimeisimmän vuoden perusteella). Punainen viiva kertoo pitkän aikavälin lineaarisen trendin. Credit: Japan Meteorological Agency, Monthly Global Average Temperature in November.

Japanin ilmatieteen laitoksen hetki sitten julkaisemien tietojen mukaan marraskuu 2015 oli selvästi vuodesta 1891 alkavan mittaushistorian maailmanlaajuisesti lämpimin marraskuu, maa- ja merialueet yhdistettynä 0,54 astetta lämpimämpi kuin vertailukauden 1981-2010 marraskuiden keskiarvo ja 0,88 astetta lämpimämpi kuin koko 1900-luvun marraskuiden keskiarvo. Mikään muu kuukausi ei ole poikennut vertailuarvoista yhtä paljon, joten vasta syyskuussa tehty ennätys ja sen jälkeen jälleen lokakuussa tehty ennätys menivät uusiksi.

Mittaushistorian viisi lämpimintä marraskuuta ovat olleet järjestyksessä lueteltuina marraskuut 2015 (+0,54°C yli vertailukauden 1981-2010 keskiarvon), 2013 (+0,31°C), 2001 (+0,26°C), 2012 (+0,25°C) ja jaetulla viidennellä sijalla marraskuut 2014, 2006, 2004 sekä 1997 (+0,24°C). Mittaushistorian aikana marraskuut ovat lämmenneet keskimäärin 0,71 astetta vuosisadassa.

NOAA ja Nasa julkaisevat marraskuun tilastonsa myöhemmin tällä viikolla.

Ilmastonmuutos ja El Niño vaikuttavat yhdessä

Vuodesta 2015 muodostuu globaalisti ennätyslämmin. Syynä lämpimyyteen ovat ihmiskunnan tuottamien kasvihuonekaasujen aiheuttama ilmastonmuutos ja luontaisesti vaihteleva El Niño -ilmiö yhdessä, joskin ilmastonmuutoksen vaikutus on merkittävämpi.

Voimakkaan El Niñon aikana maapallo on aina vähän tavanomaista lämpimämpi. Kun nykyinen El Niño -vaihe keväällä 2016 vaimenee, myös uusien lämpöennätysten saavuttaminen todennäköisesti vähitellen (El Niñon lämmittävä vaikutus yleensä jatkuu vielä jonkin aikaa varsinaisen El Niñon päättymisen jälkeen) loppuu, kunnes nykyiset ennätykset taas murskautunevat viimeistään seuraavan voimakkaan El Niñon aikana.

Lue myös nämä

Merkillinen marraskuu: Lämpöennätykset uusiksi meillä ja muualla


2 kommenttia:

  1. Myös NOAA:n muutama minuutti sitten julkaisemien tietojen mukaan marraskuu 2015 oli globaalisti mittaushistorian lämpimin marraskuu, pohjoisen pallonpuoliskon syksy (syys-marraskuu) globaalisti lämpimin syksy ja tammi-marraskuu globaalisti lämpimin tammi-marraskuun jakso.

    VastaaPoista