Sivut

tiistai 16. helmikuuta 2016

Aiheuttaako lasten pienipäisyyttä zikavirus, hyönteismyrkky vai jokin muu tekijä?

Kuvan © high_resolution - Fotolia.

Mikrokefalian eli pienipäisyyden (ja samalla usein kehitysvammaisuuteen johtavan aivovaurion) aiheuttajaksi Brasiliassa on epäilty sekä zikavirusta että pyriproksyfeeni (Pyriproxyfen) -nimistä hyönteismyrkkyä, jota Brasiliassa on tietyillä alueilla laitettu 18 kuukauden ajan juomavesisäiliöihin hyttysten toukkien tappamiseksi sen jälkeen, kun toukille oli kehittynyt resistenssi eli vastustuskyky edellistä vastaavalla tavalla käytettyä hyönteismyrkkyä kohtaan.

Mitkään kokeelliset testit eivät osoita pyriproksyfeenin toimivan teratogeeninä eli kehitysvaurioiden aiheuttajana. Itse asiassa se on erittäin turvallisena pidetty hyönteismyrkky, joka esimerkiksi kaneilla tehdyissä toksikologisissa kokeissa ei ole osoittautunut Brasiliassa käytettyinä määrinä kaloille, linnuille tai nisäkkäille vaaralliseksi. Myös mansikkaviljelmillä tehdyissä kokeissa se on osoittautunut hyötyhyönteisille erittäin vähän haittaa aiheuttavaksi verrattuna yleisesti käytettäviin mansikan tuholaismyrkkyihin. Yhdysvalloissa samaa myrkkyä myydään lemmikkieläinten kirpuntorjuntaan.

Pyriproksyfeeniä epäillään mikrokefalian aiheuttajaksi vain siksi, että se joillakin hyönteisilläkin aiheuttaa kehitysvaurioita ja siksi että ajallisesti ja alueellisesti sen käytön väitetään sopivan yhteen mikrokefaliatapausten oletetun lisääntymisen kanssa. Toisaalta muistissa ovat myös 1950-1960 -lukujen vaihteen ikävät talidomiditapaukset. Raskausajan pahoinvointiin käytetty talidomidi oli todettu rottakokeissa vaarattomaksi. Ihmisellä lääke kuitenkin aiheutti pieninäkin määrinä (esim. kaksi tablettia) juuri tiettyyn aikaan käytettynä (3.-8. raskausviikko, jolloin alkionkehityksessä tapahtuu paljon induktioita) sen, että syntyi yli
10 000 epämuodostunutta lasta, joilta raajat puuttuivat tai ne olivat hyvin lyhyet. Myöhemmin on paljastunut, että rotillakin talidomidi aiheuttaa kromosomihäiriöitä. Talidomidia käytetään nykyäänkin tarkasti valvottuna joidenkin ihmisen sairauksien hoitoon nivelreumasta aidsiin tietyissä tilanteissa.

Ongelmia analyysissä aiheuttaa myös se, että mikrokefaliaa esiintyy aina jonkin verran. Sitä voivat aiheuttaa esimerkiksi sikiön alkoholimyrkytys, elohopea, säteily, vihurirokkovirus, herpesviruksiin kuuluva sytomegalovirus, toksoplasmoosi (alkueläimen aiheuttama loistauti), geneettiset syyt (mm. Downin syndrooma) tai äidin vakava aliravitsemus. Lisäksi vain pieni osa zikatautiin sairastuneista odottavista äideistä synnyttää mikrokefaliasta kärsivän lapsen.

Niinpä on vaikea osoittaa mikrokefalian yleistymistä ja sen yhteyttä zikavirukseen. Mahdollinen yhteys voi paljastua vasta jälkikäteen suuresta tilastollisesta aineistosta. Lisäksi ongelmia aiheuttaa se, ettei mikrokefalian aiemmista esiintymismääristä ennen zikavirusta ole täysin tarkkoja tilastotietoja, joten yleistymisen voimakkuutta on vaikea arvioida täysin luotettavasti.

Ranskan Polynesiassakin vastasyntyneillä esiintyi aivojen kehityshäiriöitä lokakuusta 2013 huhtikuuhun 2014 esiintyneen laajan zikatautiepidemian jälkeen. Mikrokefaliaa tai muita sikiön keskushermoston kehityshäiriöitä raportoitiin vuosina 2014-2015 peräti 17 tapausta, kun yleensä niitä on alueella keskimäärin yksi tapaus vuodessa. Tätä ennen zikataudin ei ole todettu aiheuttaneen mikrokefaliaa. Joko tällaista vain suurissa aineistoissa selvästi näkyvää tilastollista yhteyttä ei ole huomattu aiemmin pienempänä esiintyneissä zikatautiepidemioissa tai sitten viruksesta on voinut kehittyä uudenlainen ja entistä vaarallisempi muoto.

Kahdessa uudessa tutkimuksessa on löytynyt zikavirusta aivoista keskenmenoissa kuolleilta sikiöiltä sekä pian syntymän jälkeen kuolleilta lapsilta, joilla on ollut mikrokefalia. Zikavirusta on löytynyt myös sikiövesinäytteistä raskauksissa, joissa sikiön on ultraäänitutkimuksessa todettu kärsivän mikrokefaliasta.

Tieteilijät toivovatkin zikaviruksen ja mikrokefalian yhteyden varmistuvan lähiviikoina. Lisäksi zikavirusrokotteen kliinisten testien toivotaan käynnistyvän seuraavien 12-18 kuukauden kuluessa.

Toistaiseksi siis sekä zikataudin että hyönteismyrkyn vaikutus mikrokefalian syntyyn ovat vain epäilyjä. Näistä todennäköisempänä pidetään zikaviruksen vaikutusta. Lisäksi tutkitaan muita mahdollisia tekijöitä, esimerkiksi geneettisiä syitä ja useiden virusten samanaikaisen infektion vaikutuksia.

Lähteet ja lisätietoja

European Centre for Disease Prevention and Control: Zika virus disease epidemic - potential association with microcephaly and Guillain-Barré syndrome

Helsingin Sanomat: Brasilian terveysministeriö - Hyönteis­myrkky ei aiheuta zikavirukseen liitettyä pienipäisyyttä

Metabunk: Zika Virus, Pyriproxyfen, and Monsanto - What's Causing Brazil's Microcephaly Outbreak?

MTV Uutiset: Kova zikavirus-väite - Kehityshäiriöiden syynä sittenkin hyttysmyrkky?

New Scientist: Whole Zika genome recovered from brain of baby with microcephaly

Red Universitaria de Ambiente y Salud: REPORT from Physicians in the Crop-Sprayed Town regarding Dengue-Zika, microcephaly, and massive spraying with chemical poisons

Tech Times: Larvicide Manufactured By Sumitomo, Not Zika Virus, True Cause Of Brazil's Microcephaly Outbreak

The New York Times: Short Answers to Hard Questions About Zika Virus

The Telegraph: Zika virus - Brazil dismisses link between larvicide and microcephaly

Tiede-lehti: Talidomidilla lääkitään taas

Ultrasound in Obstetrics & Gynecology: Zika virus intrauterine infection causes fetal brainabnormality and microcephaly - tip of the iceberg?

Lue myös nämä

Mistä zika-virus on peräisin, mitä sen nimi tarkoittaa ja mitä virus aiheuttaa?

Uusimmat tiedot ja interaktiivinen kartta zikavirusepidemiasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti