Sivut

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

ReilutBlogit -haaste 2: Matkailijan vastuullisia valintoja hidasloriselfien ja sivettikissakahvin välttämisestä tietoisuuden levittämiseen TripAdvisorissa

#ReilutBlogit vol. 2 -haasteen taustaa

Tällainen esiintyminen ei taida olla merileijonille kovin luontaista.

Vuosi sitten Facebookissa ja Twitterissä syntyi kohu, kun suomalaisen matkanjärjestäjän Instagram-profiilissa mainostettiin Thaimaan epäeettistä tiikeriturismia. Pian Iltalehtikin kirjoitti aiheesta artikkelin. Tämän keskustelun jatkoksi Tarinoita maailmalta -blogin Annika ja Matkakuume-blogin Gia haastoivat muut blogien pitäjät kirjoittamaan aiheesta teemalla #ReilutBlogit. Annika oli itse kirjoittanut jo aiemmin erinomaiset kannanotot "Turisti, joka katkaisi elefantin selän" ja "Tiikeriturismi & miksi en matkusta Aasiaan".

Vastasin haasteeseen omalla kirjoituksellani "Matkailussa eläimiä käytetään narsistin tavoin: Onko vastuu turistilla vai matkanjärjestäjällä?" ja jatkoin asian käsittelyä kirjoituksessa "Nopeasti edennyt ReilutBlogit-kampanja haastaa pohtimaan eettistä matkailua". Haastoin matkanjärjestäjät mukaan kehittämään aidosti reilua ja eettistä matkailua jo olemassa olevien matkanjärjestäjien kaunissanaisten ympäristöohjelmien mukaisesti. Sekä Aurinkomatkat, Finnmatkat että Tjäreborg ilmoittivat ottavansa haasteen vastaan. Kiitos ja kumarrus siitä!

Sosiaalisessa mediassa nousseen kohun seurauksena Aurinkomatkat poisti kesän ohjelmistosta Lesvoksen aasisafarit ja lopetti lippujen välittämisen Hua Hin Safari Park -puistoon. Suuret kiitokset myös näistä vastuullisista teoista!

Jatkoin asian käsittelya elokuussa kirjoituksellani "Onko Suomi eettisen norsuturismin takapajula?", joka nousi kuukauden luetuimmaksi postauksekseni. Se mainittiin myös Viihdelehti Starassa sekä Matkailufoorumin Twitterissä ja sitä kautta Studio 55:n artikkelissa. Erityisesti Finnmatkat suhtautui ehdotuksiin eettisemmistä aktiviteettivalinnoista hyvin myönteisesti ja ilmoitti lopettavansa kaikki norsuratsastukset asteittain. Aivan mahtavaa!

Nyt Tarinoita Maailmalta -blogin Annika on uusinut haasteen"#ReilutBlogit vol. 2 -haaste. On siis jälleen aika polkaista #ReilutBlogit kampanja käyntiin. Toivottavasti saisimme myös tälle haastelle paljon osallistujia, sillä tiedon levittämisellä riittää selvästi vielä työnsarkaa. Haasteeseen voi ottaa osaa niin lukijat kuin bloggaajatkin. - - 1. Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ihan ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan. 2. Kerro yhdestä tietoisesta vastuullisesta valinnasta jonka olet matkoillasi sen jälkeen tehnyt."

Kiitos hyvästä haasteesta ja erinomaisesta kirjoituksestasi, Annika!

Omat vastaukseni

Mallorcan Marineland mainostaa olevansa eläinystävällinen ja eläinsuojelutyötä tekevä kohde. Kohteessa kuitenkin paljastui, että esimerkiksi papukaijashow'n papukaijat tekivät täysin luonnottomia temppuja vaunujen vetämisestä rullaluisteluun.

1. Itse olen vieraillut epäeettisissä eläinkohteissa esimerkiksi Mallorcalla ja Madeiralla. Mallorcan Marineland mainostaa olevansa eläinystävällinen ja eläinsuojelutyötä tekevä kohde. Näin olin lukenut etukäteen. Itse kohteessa kuitenkin paljastui, että esimerkiksi papukaijashow'n papukaijat tekivät täysin luonnottomia temppuja vaunujen vetämisestä rullaluisteluun. Myös delfiinit ja merileijonat temppuilivat, tietysti kovin pienissä altaissa. Esimerkiksi Finnmatkat mainostaa Marinelandia "täydellisenä perheretkenä". Eettisempi vaihtoehto ja meidän perheessämme myös lasten mielestä parempi oli Pirates Adventure -merirosvoshow ihmisten tekemine akrobaattitemppuineen (tämäkin myös Finnmatkojen retkivalikoimassa). Toinen hyvä vaihtoehto olisi Come Fly with me -show.

Madeiralla kävin yli kymmenen vuotta sitten Madeiran kasvitieteellisen puutarhan (Jardim Botanico) yhteydessä olevassa lintupuistossa (Jardim dos Loiros), johon pääsi samalla lipulla. Lintupuiston asukit oleilivat pienissä betonikammioissaan kaltereiden takana ilman mitään virikkeitä. Tämän kohteen olot olivat niin kurjat, että asia on huomattu lukuisissa TripAdvisor-arvioinnessakin (esim. 123, 4, 56). Siitä huolimatta esimerkiksi Tjäreborg mainostaa tätä "tunnettua lintupuistoa" kohdeopaskirjasessaan ja Finnmatkat kaupunkikierrosretken yhteydessä. Itse suosittelen koko kasvitieteellisen puutarhan sijaan mielestäni paljon näyttävämpää Monte Palace Tropical Garden -puutarhaa.

2. Omia viime aikojen vastuullisia valintojani ovat olleet seuraavat. Teneriffalla kieltäydyin menemästä The Monkey Park -puistoon sekä Jungle Park -puistoon.

Kotimaassa boikotoin vuonna 2015 Sirkus Finlandiaa, koska siellä oli mukana merileijonia. Lähetin myös Sirkus Finlandialle toiveen, että sirkuksen 40-vuotisjuhlavuonna 2016 mukana ei olisi eläimiä. Nyt ei auta muu kuin pitää peukkuja pystyssä ja toivoa, että toiveeni otetaan huomioon. Maailmalla sirkusten eläimettömyyttä käytetään jo markkinointivalttina.

Itse haastan matkailulehdet (Mondo, Matkaopas, Matkalehti) sekä viikkolehdet Avusta Seuraan kirjoittamaan eettisistä ja muutenkin vastuullisista matkailuvalinnoista.

Vältä ainakin näitä, jos olet eläinten ystävä

Asenneilmaston muuttuminen vaikutti Särkänniemen delfinaarion sulkemiseen. Monissa matkakohteissa delfiinejä kuitenkin edelleen käytetään narsistisesti ihmisten viihdyttämiseen.

Ainakin seuraavanlaisia eläinturismin kohteita tulisi välttää:
-norsuratsastukset
-muuli- tai aasitaksit (esimerkiksi Santorinilla)
-leijonien kanssa kävely
-selfiet tiikereiden, hidaslorien (hampaat katkaistu tai vedetty pois) tai muiden vangittujen eläinten kanssa
-delfiiniesitykset
-apinaesitykset
-vangittujen eläinten kanssa järjestetyt uinnit (delfiinit, merileijonat jne.)
-krokotiilifarmit
-käärmeenlumoojat ja kobrasuutelu (myrkkyhampaat poistettu tai tukittu, usein infektioita)
-merikilpikonniin koskeminen
-eläintaistelut (härkätaistelut, kukkotappelut)
-sivettikissatarhat ja tarhatuilla sivettikissoilla tuotettu sivettikissakahvi
(Lähteet: The Dodo, News.com.au, BlouinArtInfoSmartMeetings, BackbackerBible)

Sivettikissakahvi eli Kopi Luwak tuotetaan siten, että sivettikissa (tarkemmin sanottuna musanki) syö kahvipensaan marjoja, joiden hedelmäliha hajoaa sivettikissan ruoansulatuksessa. Sen sijaan hajoamattomina elimistön läpi kulkevat pavut kerätään talteen sivettikissojen ulosteesta, jonka jälkeen ne puhdistetaan, kuivataan, paahdetaan ja jauhetaan kahvijauheeksi. Siihen tulee oma makunsa sivettikissan ruoansulatusentsyymeistä ja mahahapoista.

Tarhoilla sivettikissat kärsivät (ks. civet coffee alla olevassa taulukossa) sekä häkkioloista että pakkosyöttämisestä, joten sivettikissakahvia nauttivan pitäisi tietää, että se on valmistettu vapaana elävien sivettikissojen avustuksella. Valitettavasti kuitenkin tarhoillakin tuotettua kahvia markkinoidaan villikahvina. Sivettikissakahvin keksijä katuukin keksintöään ja kehottaa boikotoimaan sivettikissakahvia.

Eri eläinturismikohteiden (WTA type) pisteet niiden merkityksestä eläinten suojelun kannalta (lajin säilymisen kannalta, Conservation score) ja eläinten hyvinvoinnin kannalta (Welfare score). Lisäksi taulukossa on esitetty matkailijoiden kirjoittamien negatiivisten arvioiden osuus prosentteina kaikista  ko. eläinturismityypin arvioista TripAdvisorissa, vuosittaisten kävijöiden määrä ja kyseisessä eläinturismissa käytettävien eläinten määrä (kaikkiaan globaalisti yli puoli miljoonaa eläintä). Sanctuary tarkoittaa turvakotia tai suojelualuetta. Lähteenä on lokakuussa 2015 julkaistu tutkimus "Asiakas ei ole aina oikeassa", joka osoittaa sen, etteivät turistit aina huomaa eläinten huonoa kohtelua tai eivät välitä siitä. Tutkimukseen ei otettu mukaan metsästystä, kalastusta ja eläintarhoja. Taulukon saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: Moorhouse TP, Dahlsjö CAL, Baker SE, D'Cruze NC, Macdonald DW (2015) The Customer Isn't Always Right—Conservation and Animal Welfare Implications of the Increasing Demand for Wildlife Tourism. PLoS ONE 10(10): e0138939. doi:10.1371/journal.pone.0138939. License: Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Vuonna 2010 Thaimaassa oli vangittuina noin 1300 norsua norsuratsastuksia ja turistiesityksiä varten. World Animal Protection -järjestön mukaan kaikkein huonointa mahdollista eläinten kohtelua edustavat Nong Nooch Garden -elefanttipuisto Thaimaassa ja Cayman Turtle Farm -kilpikonnafarmi Caymansaarilla.

Thaimaan parhaat ja huonoimmat eläinkohteet voit katsoa myös tästä linkistä. Yksi huonoimmista - monia epäkohtia aiheuttavien tiikeritemppeleiden lisäksi - on Phuketin eläintarha, josta on raportoitu lukuisia eläinten kaltoinkohteluja. Tiikeritemppelin sulkemiseksi tehdyn vetoomuksen voi allekirjoittaa tästä linkistä.

Positiivisia uutisia Thomas Cookilta ja Alankomaista

Eri eläinturismikohteiden pisteet niiden merkityksestä eläinten suojelun kannalta (Conservation score) ja eläinten hyvinvoinnin kannalta (Welfare score). Nämä molemmat kriteerit ovat positiivisimmat orankien turvakodilla (OS), negatiivisimmat karhutanssissa (BD), karhunsappitiloilla (BF) ja käärmeenlumouksessa (SC). Lähes yhtä huonosti sijoittuvat myös norsuratsastusta tarjoavat elefanttipuistot (EP), kun taas norsujen suojelualueilla (ES) tilanne on täysin toinen, vaikka sielläkin turistit pääsevät tutustumaan norsuihin. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: Moorhouse TP, Dahlsjö CAL, Baker SE, D'Cruze NC, Macdonald DW (2015) The Customer Isn't Always Right—Conservation and Animal Welfare Implications of the Increasing Demand for Wildlife Tourism. PLoS ONE 10(10): e0138939. doi:10.1371/journal.pone.0138939. License: Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Tänä vuonna Alankomaiden matkatoimistojen liitto ja sen yli 280 jäsenyritystä ovat sitoutuneet lopettamaan norsuratsastukset ja norsuesitykset. Näin Alankomaat on tällä hetkellä maailman norsuystävällisin valtio.

Lokakuussa 2015 Thomas Cook -konserni kieltäytyi kuuntelemasta World Animal Protection -järjestöä. Tämän jälkeen 174 091 ihmistä allekirjoitti järjestön vetoomuksen Thomas Cookille. Sen seurauksena Thomas Cook ilmoitti poistavansa norsuretket ja norsushow't ohjelmistostaan. Suomalaisista matkanjärjestäjistä järjestön ehtoihin on sitoutunut Tjäreborg.

Mitä jokainen voi helposti tehdä itse eettisen eläinmatkailun edistämiseksi?

Eksoottisia häkkieläimiä tai temppuilevia eläimiä enemmän lapsia kiinnostavat usein matkakohteen kissat! Miksi siis kannattaisi tukea epäeettistä eläinturismia?

Eläinmatkailussakin on olemassa eettisempiä vaihtoehtoja. Valaita, pyöriäisiä ja delfiinejä voi käydä katsomassa niiden luonnollisissa elinympäristöissä, jos retkien järjestäjät noudattavat vastuullisen matkailun ohjeita. Thaimaassa eettisenä norsuturismin kohteena pidetään Chiang Maissa sijaitsevaa Elephant Nature Park -puistoa.

Eläinystävällisen loman ohjeet löytyvät tämän linkin kirjasesta. Lisätietoja saa esimerkiksi World Animal Protection -järjestön nettisivulta, josta voi myös tilata uutiskirjeen. Kannattaa tutustua myös tämän linkin yhteenvetoon. Eri maiden eettisiä ja epäeettisiä eläinkohteita voi tarkastella jo ennen matkaa Right Tourism -sivulta (myös tästä linkistä), jossa tällä hetkellä tarkimmin listattuina ovat Thaimaan kohteet.

Eläinten huonosta kohtelusta eläintarhoissa, sirkuksissa, delfinaarioissa ja muissa kohteissa kannattaa tehdä ilmoitus netissä (myös tästä linkistä). Lisäksi eläinten kaltoinkohtelusta on hyvä levittää sanaa myös TripAdvisorissa.

Lue nämä #ReilutBlogit vol. 2 -kirjoitukset

Matkakuume: #ReilutBlogit vol 2. Matkatoimistot, vastuullisuus ja olematon dialogi

Milja Köpsi: Eettinen matkailu Italiassa

Reilun matkailun yhdistys: #ReilutBlogit vol. 2: Matkanjärjestäjien vastuu

Siveltimellä: Everyone can be a hero, trash hero! #ReilutBlogit

Tarinoita Maailmalta:  #ReilutBlogit vol 2: Vastuullinen matkailu & matkanjärjestäjän rooli

Lue myös nämä

Matkailussa eläimiä käytetään narsistin tavoin: Onko vastuu turistilla vai matkanjärjestäjällä?

Nopeasti edennyt ReilutBlogit-kampanja haastaa pohtimaan eettistä matkailua

Onko Suomi eettisen norsuturismin takapajula?

Eläinfilosofi Elisa Aaltola: Yhteiskunta käyttää eläimiä psykopaatin ja narsistin tavoin

Anna Abreu, Jenni Haukio, Michael Monroe, Jasper Pääkkönen, Enni Rukajärvi...

13 kommenttia:

  1. Loistokirjoitus Jari! Mikä kattava tietopaketti, kiitos tästä. Tässähän on materiaalia pidemmäksikin aikaa..!
    Erityisesti tykkäsin siitä, että annoit esim tuolla Madeiralla vaihtoehtoisen kohteen mitä suosittelet - nyt vinkataan vielä matkanjärjestäjille tästä, jospa siitä otettaisiin opiksi :)
    Myös tosi mielenkiintoinen tuo hyvinvointitaulukko, tai miksi sitä suomeksi kutsuisikaan. Aika paljon miinusta siellä on :(
    Mutta nyt lähtee jakoon tämä tietopaketti :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Annika! Toivottavasti saamme yhteistyöllä myös jatkossa tulosta aikaan...

    VastaaPoista
  3. Ihan hirmuisen hyvä postaus jälleen kerran Jari!

    Todella hyviä suosituksia eläinystävällisistä kohteista suomalaistenkin matkailijoiden suosimissa paikoissa. On siis kuitenkin olemassa näissäkin paikoissa vastuullisempia retkikohteita mistä valita.

    Olen itse jotenkin ihan unohtanut sen että mekin aktiivisesti boikotoidaan Sirkus Finlandiaa. Niin kiva kun sinne olisikin lapsi viedä, tuo merileijonien pitäminen on kummallinen historian jäänne, josta toivottavasti luopuvat mahdollisimman pian.

    Kiitos taas hyvästä postauksesta kamppiksen puitteissa!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, kiitos! Ja samat sanat omasta postauksestanne, aivan hurjan hyvä jälleen kerran. Asiaa olisi varmasti hyvä pitää esillä jatkossakin pieninä mainintoina jatkuvasti ja vähintään kerran vuodessa laajemmin. Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
  5. Finnmatkat lupaa ottaa ehdotukset tarkasteluun:

    Twiitti 1

    Twiitti 2

    Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  6. Todella hyvä kirjoitus ja aivan loistavaa työtä olet tehnyt tämän tietopaketin kokoamisessa! Kiitokset mahtavasta kirjoituksesta! :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos kiitoksista. Sinullakin on todella erinomainen kirjoitus. Toivottavasti mahdollisimman monet ihmiset lukevat ajatuksella näitä #ReilutBlogit-postauksia.

    VastaaPoista
  8. Hieno postaus Jari! Olispa hienoa, jos saataisiin myös lehdet levittämään sanaa!

    VastaaPoista
  9. Kiitos samoin, Anna! Pidetään peukkuja, jotta lehdetkin innostuisivat kertomaan tästä tärkeästä ja varmasti monia lukijoita kiinnostavasta sekä puhuttavasta asiasta.

    VastaaPoista