Sivut

torstai 28. huhtikuuta 2016

El Niño ja ilmastonmuutos: Huhtikuussa jälleen koko mittaushistorian lämpöennätyksiä

Globaali lämpötila-anomalia (poikkeama tavanomaisesta eli ajanjaksosta 1979-2000) tänään 28. huhtikuuta 2016.
Credit: 
Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, US

Huhtikuussa esimerkiksi Kaakkois- ja Etelä-Aasiaa on koetellut raju helleaalto. Maailman sääennätystilastoja päivittävän meteorologi Maximiliano Herreran mukaan Kaakkois-Aasian tämänkertainen helleaalto on samankaltainen kuin vuosina 1960, 1983 ja 1998, mutta "kestoltaan, voimakkuudeltaan ja vaikutusalueeltaan se on ehdottomasti Thaimaan, Laosin ja Kambodžan voimakkain helleaalto".

Intian Titlagarhissa Odishan osavaltiossa lämpötilaksi mitattiin 24. huhtikuuta 48,5°C, joka on korkein luotettava huhtikuinen lukema koko Intian mittaushistoriassa. Maharashtran osavaltion pahin kuivuus ainakin neljään vuosikymmeneen on tuhonnut satoja, tappanut karjaa, kuivuttanut vesivarastoja ja vaikeuttanut vesienergian tuotantoa. Odishan koululaiset päästettiin yllättäen kesälomalle jo tiistaina. Loma jatkuu ainakin heinäkuun kolmannelle viikolle asti. Kouluja on suljettu myös Malesiassa.

Kambodžan uudeksi mittaushistorian kaikkien kuukausien ennätyslämpötilaksi saatiin 15. huhtikuuta 42,6°C Preah Vihean provinssissa. Pohjoisnaapuri Laosissa puolestaan uudeksi koko mittaushistorian ennätykseksi mitattiin 13. huhtikuuta 42,3°C Senossa.

Myanmarissa (Burmassa) taas lämpötila on noussut 46 asteeseen useissa paikoissa, mikä kuitenkin jää hieman uupumaan koko mittaushistorian kaikkien kuukausien lämpöennätyksestä (47,2°C Myinmussa 14. toukokuuta 2010).

Myös kymmenet Thaimaan sääasemat ovat sivunneet tai tehneet lämpöennätyksiä tässä kuussa. Kuivuuden takia riisisadon pelätään jäävän jopa ennätyspieneksi. Vietnamissa puolestaan kahvinviljely kärsii pahimmasta kuivuudesta ainakin kolmeen vuosikymmeneen. Bangkokissa, Manilassa ja Mumbaissa uv-indeksi on ollut tällä viikolla useina päivinä peräti 12.

Lähes toisella puolella maapalloa sijaitsevassa Venezuelassa on samankaltaisia ongelmia. Öljyn viennistä riippuvainen valtio kärsii öljyn hinnan laskemisen lisäksi ankarasta kuivuudesta. Sähköä tuottavat vesivoimalat ovat pulassa, ja kahta miljoonaa julkisissa viroissa työskentelevää työntekijää on kehotettu sähköpulan vuoksi tulemaan töihin vain maanantaisin ja tiistaisin. Nyt työviikko on siis väliaikaisesti typistetty kaksipäiväiseksi. Jo aiemmin huhti- ja toukokuun perjantait oli annettu sähköpulan vuoksi vapaaksi 2,8 miljoonalle julkisen alan työntekijälle.

Helmikuussa Venezuelan kauppakeskusten aukioloaikoja supistettiin puoleen tavanomaisesta. Lisäksi energiaa säästetään päivittäisillä monen tunnin sähkökatkoksilla. Hallitus on myös suunnitellut kellonajan siirtämistä puolella tunnilla eteenpäin, jotta lähellä päiväntasaajaa olevan valtion aamut eivät olisi niin pimeitä.

Ennätyslämpötilat ovat osaltaan vaikuttaneet merkittävästi moniin muihinkin ilmiöihin eri puolilla maapalloa. Grönlannissa jään sulaminen alkoi ennätysaikaisin. Arktisella alueella oli merijään pienin talvimaksimi koko mittaushistoriassa. Pohjoisella pallonpuoliskolla oli mittaushistorian toiseksi pienin maaliskuinen lumipeite.

Viime aikoina tehdyt ennätykset johtuvat ilmastonmuutoksen ja El Niñon yhteisvaikutuksesta. ENSO-ennusteen mukaan El Niñosta siirrytään ENSO-neutraaliin vaiheeseen pohjoisen pallonpuoliskon loppukevään tai alkukesän aikana. Vuoden toisella puoliskolla kasvaa El Niñon vastailmiö La Niñan todennäköisyys. Esimerkiksi Intiassa odotetaankin hartaasti El Niñon päättymistä, jotta tavanomaisesti kesäkuun puolivälissä alkava monsuunisadekausi toisi riittävästi helpotusta kuivuuteen.

Lähteet ja lisätietoja





Lue myös nämä

Maaliskuu rikkoi selvästi lähes kaikki mahdolliset lämpöennätykset

Jopa 11 globaalisti ennätyslämmintä kuukautta peräkkäin ja muita tällä viikolla julkaistuja sääennätyksiä

Grönlannissa ennätyslämpötilat käynnistivät sulamiskauden nyt ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa jo huhtikuussa, puolitoista kuukautta tavanomaista aiemmin

1 kommentti:

  1. Huhtikuussa lämpötila Thaimaassa ylitti 40 astetta joka päivä.

    Intiassa puolestaan Biharin osavaltio kielsi viime viikolla ruoanlaiton kello 9-18, koska kuuma, kuiva ja tuulinen sää oli levittänyt ruoanlaitosta alkunsa saaneita tulipaloja. Myös uskonnolliset tulirituaalit on kielletty jopa vuoden vankeusrangaistuksen uhalla. Andhra Pradeshissa päivälämpötila on pysytellyt 44 celsiusasteen tuntumassa huhtikuun alusta asti, mikä on 4-5 astetta yli tavanomaisen. Intiassa siis kärsitään poikkeuksellisen rajusta kevään helleaallosta jo toista vuotta peräkkäin.

    Kanadassa Albertan Fort McMurrayssa lähes 90 000 ihmistä on evakuoitu 7500 hehtaaria laajan metsäpalon tieltä. Toistaiseksi noin 1600 rakennusta on tuhoutunut ja suuri osa kaupungista on vaarassa. Eilen lämpötila kohosi 31 celsiusasteeseen, kun tavanomainen päivän ylin lämpötila tähän aikaan vuodesta on 15 astetta.

    VastaaPoista