Sivut

maanantai 29. elokuuta 2016

Särkänniemen delfiinit ja eläinten oikeudet

Delfinaarioihin verrattuna astetta parempi vaihtoehto on merinisäkkäisiin tutustuminen niiden luonnollisessa elinympäristössä. Tässäkin on kuitenkin muistettava pysyä tarpeeksi kaukana, jotta eläinten luonnolliset toiminnot eivät pahasti häiriinny. Ihmiskunnan tuottama melusaaste on levinnyt jo meriinkin.

Särkänniemen delfiineiden kohdalla kaikki meni pieleen jo 30 vuotta sitten, kun ensimmäiset delfiinit pyydystettiin luonnosta. Nyt jäljellä oli vain huonoja vaihtoehtoja.

Uusimpien tietojen mukaan Särkänniemen delfiinien uudessa sijoituspaikassa Atticassa aloitetaan syksyllä ihmisille järjestettävät kalliit ja kiistellyt delfiiniterapiakurssit. Edes lauman pysyminen yhdessä ei ole täysin taattua, vaan delfiininit voivat jatkossa joutua toisistaan erilleen. Ainakin osa Särkänniemen delfiinien kouluttajista onkin selväsanaisesti vastustanut toteutettua siirtoa. Attica kuitenkin täyttää viralliset kriteerit.

Jossakin määrin ymmärrän salaisen siirto-operaation, millä yritettiin taata rauhallinen ja turvallinen siirto. En kuitenkaan ole yhtään samaa mieltä siitä, että syntyneessä kohussa olisi kyseessä vain "älytöntä kohkaamista neljästä eläimestä, joita on maailmassa miljoonia" (Särkänniemen hallituksen jäsenen kommentti). Miten olisi suhtauduttu, jos Näsinneula olisi salaisessa operaatiossa kadonnut yön aikana? Toisaalta myöskään eläinoikeusjärjestöjen tiedotus ei ollut sataprosenttisesti onnistunutta.

Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio kirjoittaa Seura-lehden kolumnissaan "Ihmisen paras ystävä" erinomaisen kannanoton delfiineistä ja yleisemminkin eläimistä.

Vieläkö joku oikeasti haluaa pandat Ähtäriin? Vieläkö joku haluaa ulkomaanmatkoilla ratsastaa norsulla?

Edes eläinten turvakodit eivät välttämättä nimestään huolimatta ole eläinoikeuksien kannalta hyviä. Hieman kyseenalaisuuden rajoilla pyörii esimerkiksi norsujen turvakodiksi itseään mainostava Pattayan norsukylä, Pattaya Elephant Village. Onneksi matkanjärjestäjät ovat kuitenkin tehneet myös paljon positiivisia parannuksia kohti yhä eettisempää matkailua.

Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti, olette ajatuksissani.

Lue myös nämä

ReilutBlogit -haaste 2: Matkailijan vastuullisia valintoja hidasloriselfien ja sivettikissakahvin välttämisestä tietoisuuden levittämiseen TripAdvisorissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti