Sivut

lauantai 19. marraskuuta 2016

Tänään on vessojen ja pisuaarien kansainvälinen juhlapäivä!

Erilaisia vessakokemuksia. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä.
Kuvien lähde: Pixabay. Lisenssi: Public Domain.

Lauantaina 19.11.2016 vietetään kansainvälistä YK:n wc-päivää, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota erityisesti kehitysmaiden huonoihin wc-oloihin. UN-Water kertoo noin miljardin ihmisen tekevän jätöksensä ulos. Kaikkiaan 2,4 miljardilta eli noin joka kolmannelta ihmiseltä puuttuu pääsy kunnolliseen vessaan. Tarpeet tehdään maakuoppiin tai slummialueilla "lentäviin vessoihin" eli muovipusseihin, jotka sitten viskotaan minne sattuu.

Onneksi kehitystäkin on tapahtunut, mikä näkyy verrattaessa esimerkiksi Intian vessatilannetta vuosina 2001 ja 2011. Lue Intian tilanteesta tarkemmin tästä linkistä ja katso myös hauska intialainen valistusvideo. Tapaa myös "Mr. Toilet". YK:n tavoitteena on taata maapallon jokaiselle asukkaalle asiallinen wc vuoteen 2030 mennessä.

Kehitysmaissa kuitenkin yhä noin 80 % jätevesistä päätyy puhdistamattomina vesistöihin, mikä lisää oleellisesti monien sairauksien leviämistä. Arvioiden mukaan vesi- ja saniteettiongelmat aiheuttivat 1900-luvulla enemmän kuolemantapauksia kuin kaikki samalla vuosisadalla käydyt sodat yhteensä. Vielä vuonna 2013 keskimäärin tuhat lasta sairastui päivittäin erilaisiin ripulitauteihin huonojen wc-olojen seurauksena.

Wc-teemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota kehitysmaiden ongelmien lisäksi myös teollistuneissa maissa esiintyviin vessaepäkohtiin. Yleisiä wc-tiloja on usein liian vähän, ja vaikka niitä olisikin, kaduille virtsaaminen varsinkin yöaikaan on turhan yleistä. Myös wc-tilojen puhtaudessa ja ihmisten hygieniakäyttäytymisessä voi olla toivomisen varaa.

Urinal.net-nettisivusto esittelee laajan valokuvakokoelman maailman pisuaareista. Maailman kymmenen huippu-urinaalin (mielenkiintoisimmat tai erikoisimmat pisuaarit) lista kymmenennestä ykköseen on seuraava:

10. Phi Phi -saarten kansallispuisto Krabilla Thaimaassa (todella luonnonläheistä)

9. Middle Brighton Baths Australiassa (täällä voi virtsata plasmatelevision päälle)

8. Amundsenin ja Scottin retkikunnan majapaikka Etelänavalla

7. Stadsbrouwerij Gruut -olutpanimo Belgiassa

6. Rothesay-hotellin pisuaari Buten saarella Skotlannissa

5. Naisten wc:n urinaali Dairy Queen -jäätelöbaarissa Floridassa (siis pisuaari naisille)

4. Peninsula Hotel -hotellin The Felix -baarin pisuaari Hongkongissa (graniittipisuaarit panoraamaikkunan edessä)

3. John Michael Kohlerin taidekeskus Wisconsinissa, Yhdysvalloissa

2. Chongqing Kiinassa (maailman suurin, monikerroksinen vessa)

1. Uniikit "Luonnon kutsu" -pisuaarit, suunnitellut Clark Sorensen (näin biologina myös oma suosikkini)

Kyllä tuolta sivustolta löytyy myös suomalaisia pisuaareja, mm. Helsingin Stockmann. Katso myös Lonely Planetin kuvakokoelma maailman mahtavimmista vessoista! Vai houkutteleeko kultainen wc-pönttö?

Ja vielä yksi asia! Tsekkaapa, onko käyttämässäsi kosteusvoiteessa tai hammastahnassa merkitty valmistusaineeksi karbamidi. Se on nimittäin toiselta nimeltään urea eli virtsa-aine. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa se tosin on synteettisesti valmistettua. Suunhoitoaineissa sitä käytetään pH:n nostamiseen, koska se hajoaa bakteerien vaikutuksesta (ureaasin katalysoidessa) ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi. Ammoniakki emäksenä sitoo vetyioneja nostaa pH:ta. Kosteusvoiteet voivat sisältää jopa 3-10 % ureaa, joka sitoo itseensä ja siten myös ihon pinnalle kosteutta. Näin iho säilyy pehmeämpänä.

Jo muinaiset roomalaiset hyödynsivät ureaa, tosin aidon virtsan muodossa. Roomalaiset käyttivät virtsaa suuvetenä, jonka sanottiin tekevän hyvää ikenille (mahdollisesti ammoniakkisuolojen vaikutus). Virtsaa on käytetty myös hiusvetenä, jonka on kerrottu tappavan täitä ja estävän hilsettä...

Lue myös nämä

Maailman vesipäivä

Join aamupalalla 90 litraa vettä!

Paha, pahempi, pullovesi!

4 kommenttia:

  1. Hi. Asiastapa kirjoitit, kiitos. Maailman suurten vessa-ongelmien jälkeen tuntuu vähäiseltä oma huoleni eli:

    Suomeenkin on levinnyt hirmuinen villitys 'vedettömät' vessat. On ihmeellisiä vedettömiä vessoja, joissa mainostetaan että tämä vessa säästää niin ja niin paljon puhdasta juomavettä. Joka siis Suomessa on tavallista vesijohtovettä.

    Puhdistus tehdään siis joillain kemikaaleilla puhtaan veden sijaan. Ja annetaan ymmärtää, että teet ympäristöteon, kun käytät vedetöntä kemiallista vessaa. Suomessa vettä on yltäkylläisesti. Vain joissain erikoispaikoissa kuten äärimmillään turistibussissa ja avaruussukkulassa voisi ymmärtää moisen veden pihtauksen ja luonnollisen kierron.

    Mikä ajatus- , meemisyöpä on syynä tähän suuntaukseen, jonka minä luulen olevan edelleen kasvava ympäristöongelma meillä. Ja jota myydään ekologisin mielikuvin.

    Samoin vessojen käsipyyhkeissä, yksinkertainen vanha paperipyyhe on paras ekologisesti ja hygieenisesti. Miksi siis hirveät puhaltimet?

    VastaaPoista
  2. Vedettömiä pisuaareja (urinaaleja) on valmistettu hyvin erilaisilla tekniikoilla. Useimmiten ne käsittääkseni ovat ympäristön kannalta hyvä valinta. Monissa niistä ei käytetä kemikaaleja varsinaisessa toiminnassa lainkaan. Hajulukko saattaa toimia esimerkiksi kasvipohjaisista aineista koostuvan, biologisesti hajoavan, virtsaa kevyemmän nesteen avulla. Painavampi virtsaa painuu viemäriin ja nestemäinen hajulukko kelluu pinnalla kuin kansi. Myös vedettömän pisuaarijärjestelmän puhdistukseen tarvittava kemikaalimäärä voi olla perinteisen vesipisuaarin puhdistukseen käytettävää kemikaalimäärää pienempi.

    Jo vuonna 2010 Kemia-lehden uutiskirje 13/2010 kirjoitti Kauppakeskus Sellon vedettömistä pisuaareista näin (ja sen jälkeen tekniikka on vielä kehittynyt): "Suomessakin vedetään vessasta alas silkkaa rahaa eli vuosittain miljardeja litroja puhdistettua, juomakelpoista vettä. - - Sellon aiemmat, perinteisesti vedellä huuhtelevat pisuaarit olivat erittäin kovalla kuormituksella. Niiden suurin ongelma oli veden ja uriinin kohdatessa syntyvä virtsakivi, joka aiheutti laitteisiin tukkeumia. Niistä puolestaan seurasi hajuhaittoja ja runsaasti ylimääräistä työtä. Jokainen vedetön pisuaari säästää vuodessa 100 000 litraa puhdasta vettä. Uudet pisuaarit eivät käytä huuhteluprosessissaan myöskään sähköä eivätkä kemikaaleja."

    Kokonaan oma lukunsa pisuaarien lisäksi ovat sitten vedettömät tai vähävetiset käymälät, joita käytetään lähinnä niillä alueilla, joilla vesijohto- ja viemäriverkostoa ei ole. Niiden tekniikka voi olla kompostoiva, haihduttava, pakastava tai polttava.

    VastaaPoista
  3. kerroit:
    "Kosteusvoiteet voivat sisältää jopa 3-10 % ureaa, joka sitoo itseensä ja siten myös ihon pinnalle kosteutta. Näin iho säilyy pehmeämpänä."
    Tämä antamasi tieto tuli mieleeni, kun juuri aamulla luin tekstin voiteesta, jonka ostin apteekista hoidoksi jalkapohjan, kantapään halkeiluun. Siin on ureaa ym. Olen varmaan liian vähän paljain jaloin pissassa, eli luonnon maassa paljain jaloin kävellyt viime kesänä, kun nyt anturanahkat halkeilee. Liittynee siihen, että muutin kaupunkiin juurikin kesän alussa.

    Näin. Vastauksesi oli hyvä. Lievennän heti kommentissa esittämääni äärimmäistä kantaani suhteessa kemiallisiin vessoihin. Kenties, ei kun varmastikin kemiallisilla vessoilla on enemmän sijaa, kuin sanoin äärimmäisesti. Ja tietenkin kannatan erilaisia hyvin toteutettuja huussi-vessoja. En ole niiden käytöstä vaivaantunut, vaikka olen ollut joidenkin päätyhjentäjä/huoltaja vuosia. Siis on hyviä, ainakin omakotitaloihin tms. sopivia hyviä kuivakäymäläratkaisuja.

    Hyvästä vastauksestasi huolimatta en usko väitettä "Jokainen vedetön pisuaari säästää vuodessa 100 000 litraa puhdasta vettä." Pidän sitä esimerkkinä 'vihreästä valheesta'. Se mm. ei kerro menetyksistä. Hyödyistä ja haitoista kaikkineen.

    En sattumalta sanonut avaruussukkulaa sopivaksi kohteeksi kemialliselle vessalle. Se on väliaikainen matkustus-olotila. Sen sijaan tulevaisuuden avaruusaseman tulisi toimia pitemmän päälle omavaraisesti, ja pisin tulisi kiertää juomavedeksi ja kakan kasvien ruuaksi ja sitten ihmisen suuhun. Ihan kuin hengityksen hiilidioksidinkin. Niin kuin se hiilidioksidi tekee maan biosysteemissä

    Mutta jees, uskon, että hyvät käymälät on a ja o maailman kehityksessä.

    VastaaPoista
  4. :)

    :)

    100 000 litraa vuodessa on "vain" 274 litraa vuorokaudessa.

    VastaaPoista