Globaali lämpötila-anomalia (poikkeama tavanomaisesta eli ajanjaksosta 1979-2000) tänään 11. helmikuuta 2017. Erityisen lämmintä on arktisella alueella, keskimäärin 4,63 ja paikoin enemmän kuin 20 celsiusastetta yli tavanomaisen. Credit: Image obtained using Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA. |
Pohjoisnapa on jälleen tavanomaiseen verrattuna todella lämmin. Globaali merijään pinta-ala onkin pysytellyt koko alkuvuoden 2017 ajan ajankohtaan nähden mittaushistorian alhaisimmalla tasolla. Koko satelliittimittaushistorian kaikkien ajankohtien pienin pinta-ala mitattiin tammikuussa, ja tuo ennätys saattaa rikkoutua jälleen lähipäivinä.
Erinomaisen hyvä sivusto lämpötila-anomalioiden (poikkeama verrattuna normaaleihin lämpötiloihin ko. ajankohtana) on Mainen yliopiston Climate Reanalyzer. Samalta sivustolta voi tarkastella myös suihkuvirtausta ja muita säähän sekä ilmastoon liittyviä asioita. Globaalia merijään pinta-alaa ja laajuutta voi seurata helposti ArctischePinguin -sivun avulla.
Globaali merijään pinta-ala vuosina 1978-2017. Credit: Wipneus. Used with permission. |
Lue myös nämä
The Washington Post: It’s about 50 degrees warmer than normal near the North Pole, yet again
Adn.com: Temperatures in the Arctic are skyrocketing — for the third time this winter
Tammikuu 2017 jatkoi globaalisti poikkeuksellisten lämpimien kuukausien sarjaa, joka on nyt kestänyt selvästi yli vuoden
Juuri nyt: Yhdysvaltojen lumimyrskystä Australian hurjaan helteeseen
Globaali merijään pinta-ala on nyt pienempi kuin yhtenäkään muuna päivänä satelliittimittaushistorian aikana
Jääkylmät faktat lämpenevästä pohjoisnavasta, katoavasta merijäästä ja Suomen pakkasista
Uusi ennätys: Merijään pinta-ala globaalisti satelliittiajan pienin
Phuketin-loman lennot sulattavat arktista merijäätä lähes viisi neliömetriä yhtä matkustajaa kohden
Maapallon kupoli kuumenee: Mittaushistorian lämpimimmän vuoden kuusi hätkähdyttävää kuvaa, joista valtamedia vaikenee
Uusi supertarkka nettikartta Suomesta, nerokkaat keksinnöt ympäristöongelmina ja arktisen alueen katoava merijää
Ilmastotieto: Kymmenen alhaisinta Arktisen merijään laajuutta mitattu viimeisten 10 vuoden aikana
Nämä arktisen alueen korkeat lämpötilat ovat olleet näkyvästi esillä Yhdysvaltojen lisäksi esimerkiksi Ruotsin tiedotusvälineissä, mm. Svenska Dagbladet -lehdessä. Alkuperäistiedot ovat Tanskan ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.
VastaaPoistaGrönlannissa on paikoin ollut 25 astetta tavanomaista lämpimämpää. Keskiviikkona 8. helmikuuta 2017 lämpötila kohosi Pohjois-Grönlannissa vain 12 tunnissa peräti 24 astetta. Ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa Station Nord -sääasemalla mitattiin helmikuussa plusasteita, kun lämpömittari näytti korkeimmillaan +0,7 astetta. Koko mittaushistorian entinen helmikuun ennätys (-1,5 astetta 19.2.2007) ylittyi yli kahdella asteella.
Myös Kap Morris Jesup -sääasemalla lämpötila nousi nollan yläpuolelle, kun 9. helmikuuta mitattiin +3,0 astetta. Asiaan vaikuttivat koko arktisella alueella oleva lämmin ilmamassa ja föhntuuli yhdessä.
Huippuvuorillakin on ollut lämmintä. Esimerkiksi 6. helmikuuta 2017 mitattiin +5,9 astetta, mikä on 20 astetta enemmän kuin helmikuun tavanomainen keskilämpötila. Tänä vuonna lämpötila on ollut pitkiä aikoja 5-15 astetta korkeampi kuin vastaavana ajankohtana vuosina 2004-2013.
Suomessa Pellon kirkonkylässä oli tänään kello 15 lähes 8 astetta lämmintä föhntuulen ansiosta.
VastaaPoistaMyös eteläisellä pallonpuoliskolla tapahtuu. Antarktiksella merijään laajuus on saavuttanut uuden minimin.