Viime kuukausina Suomessa on ollut keskimääräistä kylmempää, kun samaan aikaan suuressa osassa maapalloa on ollut jopa ennätyslämmintä. Kartassa on esitetty maapallon eri alueiden lämpötilat tammikuussa 2024 verrattuna pitkän aikavälin (tammikuut 1991-2020) keskiarvoihin. Samankaltainen tilanne on jatkunut helmikuussakin. Credit: NOAA National Centers for Environmental Information, Monthly Global Climate Report for January 2024, published online February 2024, retrieved on February 18, 2024. |
Helmikuusta 2024 on tulossa globaalisti yhdeksäs peräkkäinen ennätyslämmin kuukausi. Helmikuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla oli maailmanlaajuisesti neljä peräkkäistä vuorokautta (8.-11. helmikuuta), jotka olivat vähintään kaksi astetta lämpimämpiä kuin esiteollinen aika. Copernicuksen mukaan 9. helmikuuta mitattiin korkein lukema +2,03 astetta verrattuna esiteolliseen aikaan. Ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa kahden asteen raja ylitettiin vasta viime marraskuussa.
Jo 160 valtiossa on tehty koko mittaushistorian helmikuiden lämpöennätyksiä vähintään yhdellä sääasemalla. Ennen vuotta 2023 koko mittaushistorian yhdenkään kuukauden aikana ei tehty näin monia lämpöennätyksiä. Kaikkiaan lämpöennätyksiä on tehty tämän vuoden helmikuussa jo tuhansissa mittauspisteissä.
Itävallassa on ollut Alpeilla (Schmittenhöhe) jopa 1950 metrin korkeudella +12,9 astetta. Keski-Euroopan yölämpötilat ovat tällä viikolla olleet korkeampia kuin ajankohdan tyypilliset päivälämpötilat.
Tämän viikonlopun aikana on ollut merkittäviä helleaaltoja esimerkiksi Etelä-Amerikassa, Länsi-Afrikassa, Itä-Aasiassa, Australiassa ja Oseaniassa. Indonesian Kotabarussa mitattiin yön alimmaksi lämpötilaksi ennätykselliset 27,3 astetta ja Mikronesian Chuukissa 27,8 astetta. Australiassa on ollut useilla paikkakunnilla lähes 50 asteen lämpötiloja, esimerkiksi Carnarvonissa 49,9 astetta.
Norsunluurannikolla mitattiin tällä viikolla Dimbokron kaupungissa 41,3 astetta. Se on kaupungin korkein ja koko Norsunluurannikon toiseksi korkein lukema koko mittaushistoriassa (0,2 astetta alle Odiennen ennätyksen helmikuussa 1998). Kaikkiaan Afrikassa on tehty tämän helleaallon aikana satoja paikallisia ennätyksiä, kun lämpötilat ovat kohonneet jopa 43-45 asteeseen.
Thaimaan Phuketissa maksimilämpötila oli eilen 37,9 astetta ja aiemmin tällä viikolla 38,5 astetta. Tänä vuonna siellä on oltu joka päivä lähellä ennätystasoa. Mittaushistorian virallinen ennätys on 39,2 astetta. Ennen 1990-lukua Phuketissa ei ollut koskaan mitattu yli 37 asteen lämpötiloja. Nyt niitä on säännöllisesti jopa kylmän kauden aikana.
Kiinassa mitattiin tänään maan mittaushistorian suurin lämpötilaero 90,3 astetta, kun samaan aikaan Turhongissa oli -52,3 astetta ja Badussa 38,0 astetta.
Tällä hetkellä korkeisiin lämpötiloihin vaikuttavat ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos ja luontaisesti vaihteleva El Niño -ilmiö yhdessä. Kevään ja kesän aikana tämä lämmittävä El Niño on vähitellen hiipumassa, joten runsaat lämpöennätykset tulevat pian loppumaan, kunnes muutaman vuoden kuluttua käynnistyy jälleen uusi El Niño -ilmiö. On kuitenkin huomattava, että ilmastonmuutoksen vuoksi luontaisesti viileät La Niña -vuodet ovat nykyisin lämpimämpiä kuin ennätyksellisen lämpimät El Niño -vuodet aiemmin.
Lähteet
M. Herrera: Extreme Temperatures Around The World
M. Herrera: Extreme Temperatures Around The World
The Guardian: February on course to break unprecedented number of heat records
Lue myös nämä
Päivitys:
VastaaPoista-Helmikuussa 2024 on tehty lämpöennätyksiä jo 168 valtiossa.
-Tuvalun saarivaltiossa (Oseaniassa) oli mittaushistorian kuumin yö, kun Funafutilla lämpötila ei laskenut 29,2 asteen alapuolelle.
-Diego Garcian atollilla mitattiin koko Aasian mittaushistorian korkein helmikuun minimilämpötila, kun 18. helmikuuta 24 tunnin minimilämpötila oli peräti 29,1 astetta (aiempi ennätys 28,9 astetta).
Venäjän Kurilskissa on tänään mitattu +16,8 astetta, kun mittaushistorian aiempi helmikuun lämpöennätys oli +9,8 astetta. Eroa on siis peräti 7 astetta. Samalla tuo Kurilskin +16,8 astetta on koko Aasian puoleisen Venäjän mittaushistorian korkein helmikuun lämpötila.
VastaaPoistaTänään Japanissa on tehty M. Herreran mukaan 116 lämpöennätystä ja viimeisimmän 3 vuorokauden aikana yli 480. Suurimmillaan aiemmat lämpöennätykset ovat ylittyneet jopa yli 6 celsiusasteella. Tämä lämpöaalto on Japanin koko 150-vuotisen säähistorian kaikkein äärimmäisin sääilmiö.
VastaaPoistaPäivityksiä M. Herreran keräämistä lämpöennätyksistä:
VastaaPoista-Sveitsin Alpeilla sijaitsevassa Churin kaupungissa vuodesta 1887 alkavan mittaushistorian lämpimin helmikuun 24 tunnin alin lämpötila: +10,0 astetta
-Australian Emu Creekissa kuusi peräkkäistä päivää, joiden maksimilämpötila yli 47 astetta, ja eilen koko eteläisen pallonpuoliskon mittaushistorian myöhäisin kesän (joulu-helmikuu) 49 asteen ylitys: 49,1 astetta
-Japanissa rikkoutunut lähes 700 lämpöennätystä viikon sisällä, mm. Kagoshimassa vuodesta 1883 alkavan mittaushistorian korkein vuorokauden minimilämpötila helmikuussa, 17,8 astetta
-Perun Bagua Chicassa korkein koko mittaushistorian aikana Perussa helmikuussa mitattu lämpötila: 40,6 astetta
-Tansanian Dar es Salaamissa koko Tansanian mittaushistorian korkein helmikuinen vuorokauden minimilämpötila: 28,2 asetta
Hei !
VastaaPoistaNyt tulee vähän myöhäinen kommentti.
Ihmettelen vähän tuota Venäjän Kurilskin lämpötilaa +16,8 C.
Nimittäin kun Ohotanmerestä on 2/3 jäässä ainakin NSIDC n satelliittikuvan mukaan.
Ja muutama viikko sitten Aamulehdessä kerrottiin, Norjalaistutkijan sanoin että
kahteen vuoteen Venäjältä ei olla saatu mitään tietoja tutkijoilta koska heitä
uhkaa maanpetos tai vakoilu syyte välittömästi.
Terveisin
Ari Pirkanmaalta
Kiitos kommentistasi. Väite, ettei Venäjältä saataisi mitään säätietoja, ei lainkaan pidä paikkaansa. Kyllä lämpötiladataa ja muita tällaisia perustietoja saadaan koko ajan Venäjänkin mittausasemilta. Esimerkiksi tästä linkistä näet Japanin ilmatieteen laitoksen julkisesti julkaisemia tietoja Venäjän sääasemilta tammikuusta 2024. Alkuperäiset Kurilskinkin tiedot ovat nimenomaan venäläisiä tietoja. Tutkijoilla on käytettävissään tarkemmatkin tiedot.
VastaaPoistaLisäksi maanpinnalla olevien sääasemien tietoja on mahdollista täydentää satelliiteista saatavilla tiedoilla, joten tietoa lämpötiloista on kyllä saatavilla. Hankalampaa on saada tietoa esimerkiksi ikiroudan muutoksista, mihin Aamulehden kansainvälisistä artikkeleista sana sanalta suomeksi käännetty teksti viittasi. Ikiroudankin muutoksia voidaan jonkin verran päätellä myös satelliiteista. Ilmastonmuutoksen seuraamisen kannalta olisi kuitenkin tärkeää saada myös tarkkaa maanpinnalta mitattua tietoa ikiroudan muutoksista. Päivittäisten säätietojen saannissa ei kuitenkaan ole ongelmia.
Kiitoksia vastauksesta.
VastaaPoistaEn sitten muistanut enään, että Aamulehden juttu käsitteli vain ikiroutaa.
Ja näyttää tosiaan olevan kymmeniä Venäläisiä mittausasemia tuossa FCC n listassa.
Tosin tuota Kurilskia tai Iturup:ia (jpn.Etorofu) ei listalla eikä kartassa ole, joten
ilmeisesti virallista mittauspistettä siellä ei ole.
Lieneekö lentokentällä jonkinlainen mittapiste.
Terveisin
Ari Pirkanmaalta
Itse asiassa Kurilskissa on kyllä WMO:n hyväksymä virallinen mittauspiste. Tuossa japanilaisessa listauksessa ei ole läheskään kaikkia sääasemia mukana. Kurilskin tiedot löytyvät esimerkiksi tästä venäläisestä linkistä. Huomaa kuitenkin, että tuon linkin päiväkohtaisissa tiedoissa on säähavainnot vain 3 tunnin välein. Siksi 19. helmikuuta korkeimpana lämpötilana näkyy ”vain” 15 astetta, vaikka todellinen korkein lukema oli 16,8 astetta. Samalta sivustolta löytyy melko kattavasti tiedot Venäjän useimmilta sääasemilta. Lämpötiladatan saannissa ei siis ole mitään ongelmaa.
VastaaPoista