Ilmatieteen laitoksen tänään julkaisemien tietojen mukaan kesä 2024 oli Suomen pohjoisosassa poikkeuksellisen lämmin. Poikkeuksellisesta säästä puhutaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.
Suurimmalla osalla Pohjois-Suomen mittausasemista rikottiin havaintopaikkakohtaisia koko mittaushistorian kesän lämpöennätyksiä. Esimerkiksi Sodankylässä (Tähtelä) kesä-elokuun keskilämpötila oli 15,9 astetta, joka ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1937 melkein puolella asteella (1930-luvun lämpöaallosta voi lukea tästä linkistä). Poikkeamat keskilämpötiloihin olivat Lapissa tänä kesänä laajalla alueella jopa kahden ja 3,5 asteen välillä. Utsjoen Kevolla oli ennätyksellisen paljon hellepäiviä, peräti 25. Pelkästään elokuussa Kevolla oli kahdeksan hellepäivää, kun keskimäärin niitä on Kevolla elokuussa vain yksi. Kevolla mitattiin myös koko Suomen korkein elokuun lämpötila (28,4 astetta).
Etelä- ja Keski-Suomessakin kesä-elokuun keskilämpötila oli 1–2 astetta tavanomaista korkeampi. Hellettä oli touko-elokuun aikana jossakin päin Suomea ennätyksellisesti 63 päivänä, kun pitkän ajan keskiarvo on 36 hellepäivää. Tosin yhtä monta hellepäivää touko-elokuussa oli myös vuonna 2018 (syyskuu mukaan lukien 64). Jos myös syyskuu lasketaan mukaan, hellepäiväennätys on 65 päivää vuodelta 2002. Tätä lukemaa saatetaan sivuta alkavalla viikolla.
Yksittäisistä säähavaintoasemista suurin hellepäivien määrä touko-elokuussa 2024 oli Lappeenrannan Konnunsuon 36 päivää. Kesän ylimmäksi lämpötilaksi mitattiin 31,4 astetta Heinolassa (Asemantaus) ja Kuopiossa (Savilahti) 28. kesäkuuta. Elokuun alin lämpötila -0,6 astetta mitattiin Sallan Naruskassa 7. elokuuta. Tämä on korkein elokuun alin lämpötila digitoitujen (vuodesta 1959 alkaen) vuorokausitilastojen historiassa.
Ilmastonmuutos teki Sodankylän kesästä 2024 noin 1,8 astetta lämpimämmän kuin mitä se olisi ollut ilman ilmastonmuutosta. Todennäköisyys näin lämpimälle kesälle on nykyilmastossa noin 70-kertainen verrattuna tilanteeseen ilman ilmastonmuutosta.
Muuallakin Euroopassa on ollut lämmintä. Rodoksella (Lindos) koko kesän keskilämpötila oli ennätykselliset 32,0 astetta. Tämä on korkein koskaan Euroopassa mitattu kesän keskilämpötila. Edellinen ennätys rikkoutui asteella. Norjalle kuuluvilla Huippuvuorilla Pohjoisella jäämerellä kesä oli ennätyksellisen lämmin jo kolmatta vuotta peräkkäin. Huippuvuorten Longyearbyenilla (78 astetta pohjoista leveyttä) elokuun keskilämpötila oli ennätykselliset +11 astetta, joka ylittää jopa tavallisesti lämpimimmän heinäkuun ennätykset.
Lähde
Ilmatieteen laitos: Päättynyt elokuu ja kesä olivat Lapissa poikkeuksellisen lämpimiä
Lue myös nämä
Heinäkuu 2024 oli globaalisti koko mittaushistorian kaikista kuukausista toiseksi lämpimin
Kuuma, kuumempi, Kouvola: Suomen ennätyksellinen helleputki päättyy kuukauden mittaisena
Ilmatieteen laitos on täydentänyt tiedotettaan tiedolla, jonka mukaan koko Suomen kesän (kesä-elokuun 2024) keskilämpötila ylsi koko mittaushistorian jaetulle ykkössijalle: "Vahvistettujen tietojen mukaan kulunut kesä menee koko Suomen keskilämpötilan osalta jaetulle ykkössijalle vuoden 1937 kanssa. Kesän eli kesä-elokuun 2024 koko Suomen keskilämpötila oli 16,2 astetta."
VastaaPoistaTänään on sivuttu Suomen yhden vuoden hellepäiväennätystä. Todennäköisesti ennätys rikkoutuu huomenna. Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan näin: "Tänään 4. syyskuuta mitattiin tämän vuoden syyskuun toinen hellepäivä, kun Virolahdella, Koivuniemen havaintoasemalla lämpötila nousi yli hellerajan. Kyseessä on tämän vuoden 65. hellepäivä. Yhtä monta hellepäivää mitattiin myös vuonna 2002. Ilmatieteen laitoksen vertailukelpoiset helletilastot alkavat vuodesta 1961."
VastaaPoistaTänään Suomessa oli tämän vuoden 66. hellepäivä. Uusi digitoidun mittaushistorian (alkaen vuodesta 1961) ennätys yhden vuoden hellepäivissä on siis syntynyt.
VastaaPoistaTänään tehtiin jälleen uusi ennätys. Nyt tänä vuonna on ollut jossakin päin Suomea jo 67 hellepäivää.
VastaaPoistaHellepäivien vuotuinen määrä on kasvanut Suomessa vuodesta 1961 nykypäivään keskimäärin 2,37 päivää vuosikymmenessä. Jos kuitenkin tarkasteluun otetaan mukaan vain ne sääasemat, jotka ovat olleet toiminnassa koko tarkasteluajanjakson 1961-2024, hellepäivien määrä on kasvanut 2,08 päivää vuosikymmenessä. Pieni osuus hellepäivien määrän kasvusta selittyy siis säähavaintoasemien määrän lisääntymisellä.
VastaaPoistaLähde: meteorologi Mika Rantanen
Tänään oli tämän vuoden hellepäivä numero 68. Jälleen uusi ennätys!
VastaaPoistaUusia ennätyksiä pukkaa jatkuvasti. Tänään Suomessa oli syyskuun 6. ja koko vuoden 69. hellepäivä. Molemmat ovat uusia ennätyksiä. Kertaakaan aiemmin digitoidun mittaushistorian aikana syyskuussa ei ole ollut näin monta hellepäivää eikä myöskään koko vuonna näin monta hellepäivää.
VastaaPoistaTänäänkin oli ennätyspäivä: syyskuun 7. ja koko vuoden 70. hellepäivä.
VastaaPoistaVieläkin ennätykset jatkuvat. Tänään Suomessa oli syyskuun 8. ja koko vuoden 71. hellepäivä. Kertaakaan aiemmin digitoidun mittaushistorian aikana syyskuussa ei ole ollut näin monta hellepäivää eikä myöskään koko vuonna näin monta hellepäivää. Ainakin ennusteiden mukaan ennätykset ovat nyt tältä erää tässä. Huomiseksi on ennustettu korkeimmillaan 22 asteen lämpötiloja.
VastaaPoista