Sivut

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

1 000 000

Blogistani ovat kirjoittaneet esimerkiksi Hufvudstadsbladet, Journalisti, Karjalainen, Kotivinkki ja Kouvolan Sanomat.

Aloitin tämän ympäristö- ja opetusblogini 9. tammikuuta 2007. Silloin osallistuin tvt-tukihenkilöiden (tvt = tieto- ja viestintätekniikka) koulutukseen, jossa suositeltiin blogin pitämistä. Helmikuussa 2013 medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cision julkaisi Suomen suosituimpien ympäristöblogien top 10 -listan. Ykköseksi nousi Ilmastotieto-blogi, jossa myös olen ollut mukana yhtenä kirjoittajana. Tämä henkilökohtainen blogini "Jarin blogi - biologiaa ja maantiedettä" sijoittui valtakunnallisesti kuudenneksi. Tuon ajankohdan jälkeen blogini kävijämäärät ovat selvästi nousseet.

Eilisiltana blogissani ylittyi Bloggerin oman laskurin mukaan miljoonan katselukerran raja. Kävijälaskuri on ollut käytössä vapusta 2009 alkaen, siis reilut kymmenen vuotta. Jos vertaa suosittuihin matkailu- ja muotiblogeihin, miljoona katselukertaa kymmenessä vuodessa on toki hyvin vähän. Itse olen kuitenkin tyytyväinen ja yllättynyt blogini suosiosta, koska pidän blogia vain harrastuksena normaalin päivätyön ja sivutöideni ohessa. En ole hankkinut blogillani senttiäkään, sillä olen kytkenyt pois päältä myös tuloja mahdollisesti tuovat mainokset. Olen halunnut pitää blogini mahdollisimman neutraalina ja asiallisena ilman mitään sidoksia.

Blogini kuukausittaiset katselukerrat Bloggerin oman laskurin mukaan. Helmikuussa 2013 Cision kertoi blogini olevan Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöblogi. Kuukausittaiset katselukerrat liikkuivat tuolloin noin 6 000 katselijan paikkeilla. Sen jälkeen kuukausittaisten katselukertojen määrä on lisääntynyt selvästi. Ennätys on tammikuulta 2017, jolloin katselukertoja oli noin 30 000. Silloin blogini vietti 10-vuotisjuhlaa ja julkaisin kuukauden aikana 15 blogikirjoitusta. Eniten blogipostauksia kirjoitin vuonna 2016, jolloin julkaisin 132 tekstiä, siis enemmän kuin yhden joka kolmas päivä.

Kun blogini kolme vuotta sitten täytti kymmenen vuotta, järjestin äänestyksen kiinnostavimmista kirjoituksistani. Äänestykseen osallistui 384 henkilöä. Kiinnostavimmaksi äänestettiin teksti "Maailman oudoimmat kasvien ja eläinten lajinimet". Yhtä kirjoituksistani on siteerattu myös TV1:n Perjantai-ohjelmassa.

Kiitän kaikkia blogini lukijoita ja varsinkin kommentoijia. Olen erityisen kiitollinen siitä, että keskustelu on säilynyt asiallisena. Itse asiassa kaikkein mielenkiintoisinta keskustelu on ollut nimenomaan sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on asioista hyvin erilainen käsitys kuin itselläni. Juuri tällaisilta ihmisiltä saatu positiivinen palaute lämmittää mieltäni poikkeuksellisen paljon.

Kiitos ja kumarrus myös kaikille asiantuntijoille ja aktivisteille, joista olen saanut julkaista kirjoituksia: Elisa Aaltola, Outi Ampuja, Lotta HintsaJanni HussiRisto IsomäkiMeeri KoutaniemiMatti Leinonen, Eveliina LundqvistJussi Nikula, Tiina RaevaaraLeo Stranius, Juha TaskinenAlison Teal, Pasi Toiviainen jne. Ilman teitä blogistani ei olisi tullut näin kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää.

Lue myös nämä

Blogien hyödyntäminen opetuksessa

Suomen suosituimmat ympäristöblogit 2013

Kymmenvuotiaan ympäristöblogini kiinnostavimmat tekstit

Kiitos aktiivisille lukijoille: Ympäristöblogini täyttää tänään kymmenen vuotta

2 kommenttia:

  1. Kiitos minun puolesta sinulle, vaikka olenkin vain osin seuraillut blokiasi. Olet kuitenkin monessa valopilkku, vaikka olenkin paljon monessa kanssasi eri mieltä.
    Jokunen vihje/toive:

    1) Voisitko käsittellä aihetta keskiarvo/normaali. Minua häiritsee suuresti, kun jopa tv:n yliopisto-oppineet jatkuvasti puhuvat normaalista säästä, lumensvyydestä tms, vaikka oikeasti kyse on vain poikkeamasta keskiarvosta. Käyttävät vaikkapa tosi banaaleja ilmaisuja kuten 'tähän aikaan pitäisi ollaa sitä tai tätä'. Ja tietääkseni kaikki Suomemme säätilat on olleet minun elinaikanani ihan normaaleja, vaikka vaihtelua onkin ollut paljon. Voisi olla tosi hyödyllistä ihan oppilaittesi tiedeymmärrykselle saati heidän opettajilleen. Puhumattakaan tv:n meteorologeista.
    2) Miten sinä ajattelet, että seuraajasi seuraavat keskusteluja, kun sinulla ei ole esim. viimeiset kommentit saraketta? Tarvtsen neuvoa.
    3) Ja minäkin tykkään silloin tällöin tietämysfilosofisista keskusteluista. Tässä esimerkki linkissä:
    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/ba122805-0a3c-4984-b04c-437de46bd814?ref=newsletter:6009&utm_source=Teta_Aamukirje&utm_medium=email&utm_campaign=Teta_Aamukirje
    Mainio aloitus.
    Mistä sikisi keskiajan kaikenlaiset kamaluuden pelot. Katolinen kirkko hankki peloilla veroja ja aneita pappiensa hyvinvointiin. Nykyaikana pelonlietsoja-pappeja on ennenkaikkea tyypillisesti greenpeaceläisen laajan klaanin jäsenet. Maailma tuhoutuu-opit, tai ainakin ihmiskunta, vaikka joku torakka jäisikin tänne elelemään. Vaikka oikeasti ei ole mitää todistetta moisesta vaan kosolti todisteita hyvästä kehityksestä.
    Valitettavasti hirmu iso osa ns. tiede- ja virkamiesmaailmasta on lähtenyt samaan kuolonkierre-kelkkaan. Miksi? Saadakseen pelolla itselleen viran jatkumaan tai ainakin jatkoapurahaa. Onhan heidänkin toki elettävä, vaikka vielä köyhempien nahkaa kiristämällä.
    Media hyppää toki hyeenana apajille. Paha uutinen, vaikka olisi uutisankkakin, on hyvä uutinen medialle. Taiteilijoista puhumattakaan.
    Ja ressukka poliitikkojen ei auta muu kuin seurata perässä hysteriaa. Tai pudota pois pöydistä.
    4) ja oli joku muukin asia, mutta unohtui...

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kiitos. Aika aktiivisestihan toisinaan olet kommentoinut. Laitan nuo ehdotuksesi muistiin.

    Meteorologiassa ei oikeastaan edes pitäisi käyttää sanaa normaali (tai epänormaali). Käsitteet tavanomainen ja tyypillinen ovat kuvaavampia, vaikka nekään eivät ole kovin hyviä. Itse puhun mieluummin keskimääräisestä (tai joskus tavanomaisesta, jos kyse on lähellä keskimääräistä olevasta säästä). Tätä termistön problematiikkaa on selostettu tarkemmin tässä Ilmatieteen laitoksen linkissä. Oma lukunsa on sitten se, voiko puhua normaalista, jos ja kun syntyy jokin uusi ennätys, esimerkiksi ajankohtaan nähden mittaushistorian korkein lämpötila tai pienin lumensyvyys. Jos 100 metrin juoksija tekee uuden maailmanennätyksen, sanotaanko, että se oli ihan normaali juoksu? Kielitoimiston sanakirja määrittelee, että normaali on tavanomainen, tavallinen, säännönmukainen, säännöllinen tai odotuksenmukainen.

    Viimeisimmät kommentit -saraketta en ole nykyisin käyttänyt. Joskus sitä kokeilin, mutta näytti hassulta, kun siellä oli suurin osa blogin pitäjän eli minun itseni omia kommentteja. Laitan nimittäin usein blogiteksteihini päivityksiä kommentteina, sillä en halua jälkikäteen muokata itse blogitekstejä. Kiinnostuneet voivat tilata kommentit RSS-syötteenä blogini vasemmasta laidasta. Siksikään en ole nähnyt erilliselle kommenttisarakkeelle tarvetta.

    Onneksi maapallolla eletään tällä hetkellä monessa mielessä ihmiskunnan historian parasta aikaa. Moni asia on kehittynyt todella positiiviseen suuntaan, mikä usein unohtuu. Silti pelkkään tyytyväisyyteen ei ole aihetta, vaan positiivisen kehityksen jatkuminen vaatii järkevää toimintaa. Tätä asiaa olen pohtinut teksteissäni useaan otteeseen, esimerkiksi tässä kirjoituksessani vuodelta 2013.

    VastaaPoista