keskiviikko 19. elokuuta 2015

Janni Hussi ja Lotta Hintsa kannustavat osallistumaan ilmastoX-kampanjaan

Kuva: Mike Sirén

Kouvolan Lyseon lukiosta lähtöisin oleva fitnessmalli Janni Hussi ja Miss Suomi 2013 Lotta Hintsa kannustavat ihmisiä osallistumaan Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastoX-kampanjaan. Kampanjan ideana on viestittää marras-joulukuussa järjestettävän Pariisin ilmastokouksen neuvottelijoille, että nyt saa riittää ja että nyt on ratkaisujen aika ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Nyt on muutoksen aika ilmastopolitiikassa. Tämän viestin merkiksi ilmastoX-kampanjan osallistujat lähettävät sosiaaliseen mediaan kuviaan, joissa esiintyy X-merkki.

Vuosi 2014 oli globaalisti todennäköisesti koko vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian lämpimin. Vuosi 2015 tulee todennäköisesti ylittämään viime vuoden ennätyksen. Tämän vuoden kuusi ensimmäistä kuukautta olivat mittaushistorian lämpimin vuoden alkupuolisko. Myös heinäkuu oli koko mittaushistorian lämpimin heinäkuu ja ehkä myös mittaushistorian kaikista kuukausista lämpimin.

Viimeksi maapallo oli 1900-luvun keskiarvoa viileämpi helmikuussa 1985. Siis kaikkiaan 365 peräkkäistä kuukautta ovat olleet lämpimämpiä kuin 1900-luvun keskiarvo. Jos olet alle 29-vuotias, et ole elänyt yhtäkään kuukautta, joka olisi ollut viileämpi kuin 1900-luvun keskiarvo.

Viimeksi kokonainen vuosi oli globaalisti 1900-luvun keskiarvoa viileämpi vuonna 1976, joka on siis "viimeisin kylmä vuosi". Jos olet alle 38-vuotias, et siis ole koskaan kokenut 1900-luvun keskiarvoa viileämpää vuotta. Siis noin 65 prosenttia maapallon väestöstä ei ole ikinä nähnyt yhtä viileää tai viileämpää vuotta kuin 1900-luvun keskiarvo!

Suorista lämpötilahavainnoista tehtyjen tilastojen mukaan 1980-luku oli siihen mennessä mittaushistorian lämpimin vuosikymmen. Sen jälkeen 1990-luku rikkoi 1980-luvun ennätyksen. Jokainen vuosi oli 1990-luvulla lämpimämpi kuin 1980-luvun keskiarvo. Taas 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen rikkoi 1990-luvun ennätyksen. Jokainen vuosi oli lämpimämpi kuin 1990-luvun keskiarvo. Aikoinaan ennätyskuumana pidetty vuosi 1988 ei enää mahdu 20 kuumimman vuoden listalle. Myös 2010-luvusta näyttää ensimmäisten vuosien perusteella tulevan aiempia vuosikymmeniä lämpimämpi.

"Jos päästöt kasvavat nykytahtia, maapallon keskilämpötila nousee vuosisadan loppuun mennessä vajaasta kahdesta kuuteen astetta. Ilmastonmuutoksen seurauksena äärimmäiset sääilmiöt, tulvat ja myrskyt yleistyvät, ja monia eläinlajeja kuolee sukupuuttoon. Ratkaisuja tarvitaan heti.", ilmastoX-kampanjassa todetaan.

Myös Janni Hussi kertoo olleensa huolestunut ilmastonmuutoksesta useiden vuosien ajan. Jo lukioaikanaan hän valitsi monet esitelmien tai tutkielmien aiheet siten, että hän pääsi syventymään ilmastonmuutokseen.

Ilmastonmuutoksen lisäksi Hussi ja Hintsa haluavat herätellä naisia arvostamaan itseään ja toisia naisia, minkä edistämiseksi he ovat käynnistäneet Girl Like Me -kampanjan. "Nykypäivän maailmassa ei ole helppoa löytää omaa identiteettiään, ja itsetunto ottaa helposti kolhuja, kun mediassa ja somessa levitetään kuvia toinen toistaan kiillotetummista ja täydellisistä imagoista. Kampanjan tavoitteena on auttaa nuoria naisia ymmärtämään, miten välttyä turhilta ulkoisilta paineilta, miten käsitellä niitä ja olla armollisempi itselleen. Sitä myötä on mahdollista olla armollisempi myös muille, tukea heitä ja antaa tilaa olla oma itsensä.", Hussi ja Hintsa toteavat.

IlmastoX-kampanja: http://www.ilmastox.fi/

5 kommenttia:

Viveka Eveliina kirjoitti...

https://twitter.com/Vivekaeveliina?lang=fi
Tässä X- valokuvani ImastoX- valokuvakampanjaan.

- Viveka Tiitola, 13 C

Jari Kolehmainen kirjoitti...

BI3-kurssilaistemme #IlmastoX-kuvia:

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 4

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lisää #ilmastoX-kuvia tässä linkissä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tässä lisää BI3-kurssilaistemme #ilmastoX -kuvia:

#ilmastoX -kuva 1

#ilmastoX -kuva 2

#ilmastoX -kuva 3

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Seuraavassa linkissä yksi #ilmastoX -kuva lisää.