tiistai 11. helmikuuta 2014

Maailman oudoimmat kasvien ja eläinten lajinimet

Uskoisitko, että esimerkiksi Coca Cola, Google, Bill Gates, Barack Obama ja Lady Gaga ovat saaneet omat nimensä eliöiden virallisiin tieteellisiin lajinimiin? Kuinka asiaan liittyvät Beyonce ja kultainen takapuoli? Miten Harry Potter, Shrek, Peter Pan, Paavo Pesusieni ja Tähtien sota ovat vaikuttaneet lajinimiin? Mikä Gaudeamus igitur on biologiassa? Onko tieteellisissä lajinimissä mukana ainuttakaan suomalaista sanaa? Darwinin syntymäpäivän kunniaksi olen koonnut maailman hauskimmat ja omituisimmat eläinten sekä kasvien lajinimet.


J. Cameronin valokuva Charles Darwinista vuodelta 1869. Lähde: Wikipedia. Lisenssi: Public domain (PD-1923).

Tämän viikon keskiviikkona 12.2.2014 vietetään evoluutioteorian kehittäjän Charles Darwinin (12.2.1809-19.4.1882) syntymäpäivää. Varsinkin kanadalaiset biologit ovat perinteisesti juhlineet Darwinin syntymäpäivää järjestämällä pääjaksosyömingit (Phylum Feast). Ideana on syödä taksonomisesti mahdollisimman monipuolista ruokaa, esimerkiksi ruokaa mahdollisimman monesta eliökunnan luokittelun eri pääjaksosta tai kaaresta. Ajatuksena on juhlia luonnon biodiversiteettiä (monimuotoisuutta), jolla on yhteinen menneisyys, yhteinen evolutiivinen alkuperä.

Ahmattiklubi ja nenäteoria

Pääjaksojuhlien idea syntyi 1970-luvulla pohjoisamerikkalaisilla yliopistokampuksilla. Inspiraatio tuli kuitenkin itse Darwinilta. Jo kauan ennen kuin Darwin pääsi osallistumaan maailmanympärimatkalle HMS Beagle -laivalla, hän oli innokas amatööritutkimusmatkailija. Hän kolusi kosteikkoja sekä maaseutuja ensin Edinburghin yliopiston ja myöhemmin Cambridgen ympäristössä. Samalla hän keräsi kaikenlaisia hyönteisiä ja muita pikkueläimiä. Hänen intonsa ei kuitenkaan aina rajoittunut pelkästään keräämiseen ja luokitteluun.

Ollessaan 22-vuotias Darwin perusti muutamien ystäviensä kanssa "Ahmattikerhon" (Glutton Club). Hänen ystävänsä Frederick Watkinsin mukaan tavoitteena oli syödä "lintuja ja petoja, joihin ihmisen makuaisti ei ollut tottunut". Kerhon jäsenet nauttivat kaikenlaisia ​​outoja lihalaatuja, vaikkapa haukkaa ja kaulushaikaraa. Watkins kuitenkin kirjoitti myöhemmin, ettei omituisten lihojen ruokahalua kestänyt kauan, vaan kerho lakkautettiin pian sen jälkeen, kun oli valmistettu "sanoinkuvaamaton" ateria ylikypsästä lehtopöllöstä.

Myöhemmin Darwinilla oli taas mahdollisuus tehdä kulinaarisia löytöjä HMS Beaglen maailmanympärimatkalla (27.12.1831-2.10.1836), kun hän ensin oli onnistunut pääsemään matkalle mukaan. Tuohon aikaan nimittäin oli vallalla ns. nenäoppi, jonka mukaan ihmisen luonteenpiirteet pystyy päättelemään nenän muodosta. Laivan kapteenin mukaan Darwinilla oli sen muotoinen nenä, että Darwin on hyvin epäsosiaalinen ja ettei hän tulisi pitkällä matkalla muiden ihmisten kanssa toimeen. Vasta monien suositusten jälkeen kapteeni uskalsi ottaa Darwinin mukaan matkalle.

Ruoan säilyttäminen oli 1830-luvulla yhä hyvin hankalaa. Laivalla syötiinkin lähinnä suolalihaa ja laivakorppuja (laivakorppujen modersinoitu resepti löytyy tästä linkistä). Tuoretta ruokaa ja vettä saatiin silloin, kun laiva rantautui. Darwin keräsi eläinnäytteitä ostamalla, verkolla tai aseella. Samalla hän myötävaikutti merkittävästi aluksen ruokakomeron sisältöön. Kaikki, mitä ei täytetty ja lähetetty takaisin Englantiin tutkimuksiin, saattoi päättyä ruokakulhoon.

Lähes katastrofi laiva-aterialla

Chilessä maisemamaalari Conrad Martens luuli ampuneensa nuoren amerikannandun (suuri, lentokyvytön lintu, Rhea americana). Vasta kun yksilö oli keitetty ja puoliksi syöty, Darwin ymmärsi sen olevan uusi, pienempi laji, josta hän oli kuullut Rio Negron alueen gauchoilta ja jota hän oli epätoivoisesti yrittänyt etsiä. Onneksi hän pystyi säilyttämään syömättömät osat, kuten pään, kaulan, höyhenet, yhden siiven ja nahkan.

Myöhemmin (vuonna 1837) Darwin oli tyytyväinen kuullessaan Lontoon eläintieteellisen yhdistyksen kokouksessa, kun taksonomisti-lintutieteilijä John Gould nimesi lajin hänen mukaansa nimellä Rhea darwinii. Ranskalainen luonnontieteilijä Alcide Charles Victor Marie Dessalines d'Orbigny oli kuitenkin jo nimennyt sen nimellä Rhea pennata, josta käytetään myös nimeä Pterocnemia pennata, suomeksi patagoniannandu. Samassa Lontoon eläintieteellisen yhdistyksen tilaisuudessa Darwin piti esitelmän nandulajien munista ja levinneisyydestä.

Charles Darwinin mukaan on kaikkiaan nimetty yhdeksän eliösukua ja yli 120 lajia, esimerkiksi Wallacea darwini –kärpänen, jonka sukunimi viittaa Alfred Russel Wallaceen, evoluutioteorian toiseen kehittäjään.

Tiedemiesten pääjaksosyömingit

Tässä on vuodelta 1989 Kanadan Brittiläisestä Columbiasta pääjaksosyöminkien esimerkkimenu, jossa tosin mainitut taksonomiset tasot vaihtelevat (tiedemiesten ateria Queen Charlotte –museossa):

Nisäkkäät: lahtivalas
Linnut: savustetut kalkkunaleikkeleet
Kalat: silliä
Simpukat: simpukoita Honnajoen suulta
Kotilot: etanoita
Kuoriäyriäiset: katkarapuja
Sanikkaiset: saniaisia
Yksisirkkaiset: sipulit, riisi
Kaksisirkkaiset: pekaanipähkinät, pinaatti
Sienet: herkkusienet
Bakteerit: suomalainen viili (valmistus perustuu maitosokerin eli laktoosin käymiseen maitohapoksi maitohappobakteerien avulla ja venyvyys johtuu streptokokkibakteerien tuottamasta limasta)

Kostiko Carl von Linné kilpailevalle luonnontieteilijälle?

Jukka "Yucca" Korpelan nettisivuilla on selostettu erinomaisen hyvin tieteellisten (eli huolimattomammin sanottuna latinalaisten) nimien periaatteet ja käytänteet.

Legendan mukaan Carl von Linné (23.5.1707-10.1.1778) oli ihastunut vanamon kukkaan ja antoi siksi sille oman sukunimensä latinalaisittain kirjoitettuna: Linnaea borealis. Sen sijaan – edelleen legendan mukaan - kilpailevan ranskalaisen luonnontieteilijän, Linnétä arvostelleen kreivi Comte de Buffonin (Georges-Louis Leclerc, 1707-1788) nimen Linné halusi antaa mahdollisimman rumalle lajille. Niinpä hän nimesi rupikonnan nimellä Bufo bufo. Legenda ei kuitenkaan liene täysin tosi, sillä bufo tunnetaan rupikonnan nimenä jo klassisessa latinassa.

Eläintieteessä muuten sallitaan tällaiset nimet, joissa sekä sukunimi että lajin määrittävä toinen osa ovat samat. Kasvitieteessä tällaiset eivät ole hyväksyttyjä. Erikoista on se, että sama sukunimi on melko monessa tapauksessa käytössä sekä eläinten että kasvien niminä. Esimerkiksi Pieris voi tarkoittaa sekä kanervakasvia että perhosta, Iris voi tarkoittaa sekä rukoilijasirkkaa että kurjenmiekkaa, Aa voi tarkoittaa nilviäistä tai orkideaa.

Googlen ja Microsoftin mukaan nimetyt lajit


Hakukoneyhtiö Googlen mukaan on nimetty madagaskarilainen muurahaislaji Proceratium google. Lähde: AntWeb: Species: Proceratium google. Available from: http://www.antweb.org/description.do?rank=species&name=google&genus=proceratium&subfamily=proceratiinae&project=allantwebants. Accessed 11 February 2014. Lisenssi: Creative Commons Nimeä 3.0 Ei sovitettu (CC BY 3.0).Hakukoneyhtiö Googlen mukaan on nimetty madagaskarilainen muurahaislaji Proceratium google. Tämä muurahainen on ilmeisesti erikoistunut saalistamaan hämähäkkien munia. Siksi se on nimetty Googlen mukaan, koska Googlekin pystyy löytämään tuntematonta tai vierasta saalista verkosta.

Microsoftin perustaja Paul Allen on ikuistettu Eristalis alleni –kukkakärpäsen nimeen ja Bill Gates Eristalis gatesi –kukkakärpäsen nimeen.

Muiden yritysten mukaan nimettyjä lajeja

Kanin alalaji Sylvilagus palustris hefneri on saanut nimensä "pupuyhtiössä" aikuisten viihteen parissa työskentelevältä Hugh Hefneriltä, joka myös rahoitti nimen antanutta tutkijaa. Madagaskarilainen palmu taas on nimetty nimellä Dypsis mcdonaldiana, koska hampurilaisjätti rahoitti tutkimusta. Kärpäsiä syövä hiekka-ampiainen taas on nimeltään Oxybelus cocacolae. Muinainen matelija sai sukunimekseen Qantas, kun tämä australialainen lentoyhtiö rahoitti tutkimuksia.

Sammakkoeläimen Fedexia-fossiili puolestaan sai nimen FedEx-kuljetusliikkeen mukaan, koska yhtiö omisti tutkimusalueen. Automerkeistä tieteellisiin nimiin on päässyt ainakin Land Rover (muinainen jyrsijä Heterocricetodon landroveri ja kiistanalainen syyläjuuren nimi Scrophularia landroveri), jota tutkijat ovat omien sanojensa mukaan halunneet kiittää kestävyydestä pitkillä tutkimusmatkoilla. Lisäksi syyläjuurella on samanlainen huomaamattoman harmaanvihreä väri kuin oli tutkijoiden Land Roverilla.

Kuka tahansa ei kuitenkaan saa nimeään tieteelliseen nimistöön. Kreikan endeeminen eli kotoperäinen kala tunnetaan nimellä Silurus aristotelis, sananmukaisesti "Aristoteleen kissakala", sillä Aristoteles kuvasi ensimmäisenä sen lisääntymistavat. Sen sijaan Corydoras narcissus –kissakala on nimetty näin siksi, että sen löytäjät olisivat välttämättä halunneet nimeen omat nimensä. Luokittelun tehnyt tutkija ei kuitenkaan tähän suostunut, vaan hieman piruillen viittasi narsismiin eli itserakkauteen.

Kuuluisuuksien mukaan nimettyjä dinosauruksia

Megapnosaurus-dinosaurussuvun nimi tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa isoa kuollutta (hengittämätöntä) liskoa. Aiemmin sama dinosaurussuku tunnettiin nimellä Syntarsus, mutta nimeä jouduttiin muuttamaan, koska aiemmin eräs kovakuoriainen oli nimetty samalla nimellä. Australialainen Serendipaceratops arthurcclarkei –dinosaurus taas nimettiin scifi-kirjailija Arthur C. Clarkin mukaan. Arthurdactylus conandoylensis –pterosaurus sai nimensä Arthur Conan Doylelta, jonka The Lost World –tarinassa pterosaurus kuljetetaan viidakosta Lontooseen.

Jurassic Parkin luojan Michael Crichtonin mukaan on nimetty ainakin kolme dinosaurusta: Crichtonsaurus-suku, Cedrorestes crichtoni ja Bienosaurus crichtonii. Saman elokuvan ohjaaja Steven Spielbergin mukaan nimettiin Coloborhynchus spielbergi –pterosaurus.

Dire Straitsin laulaja Mark Knopfler on antanut nimensä Masiakasaurus knopfleri –dinosaurukselle, koska tutkijan mukaan "aina soittaessamme kaivausalueella Dire Straitsia löytyi Masiakasaurus-fossiileja, muuten ei". Madagaskarilainen sana "masiaka" tarkoittaa häijyä.

Lady Gagan ja muiden muusikkojen mukaan nimettyjä lajeja

Laulaja Lady Gagan mukaan on nimetty saniaissuku Gaga. Lajinimiä ovat esimerkiksi Gaga germanotta, joka viittaa laulajan ristimänimeen Stefani Germanotta, ja Gaga monstraparva. Viimeksi mainittu tulee meksikolaisesta Lady Gagan faneja tarkoittavasta nimestä, joka on suomeksi pikkumonsterit. Gagan mukaan on nimetty myös Aleiodes gaga –ampiainen. Lähde: Yne Van De Mergel, Wikipedia/Flickr. Lisenssi: Creative Commons Nimeä 2.0 Yleinen (CC BY2.0).

Ludwig van Beethoven on antanut nimensä Beethovena-ampiaissuvulle ja Gnathia beethoveni –siiralle sekä Mozartella beethoveni –ampiaiselle. Wolfgang Amadeus Mozartin mukaan on nimetty myös Bishopina mozarti –raakkuäyriäinen.

Terebellides sepultura –mato on nimetty brasilialaisen Sepultura-hevimetallibändin mukaan. Karibialainen Gnathia marleyi –siira taas on saanut nimensä reggaemuusikko Bob Marleyn mukaan. Bee Gees –yhtye taas löytyy Agra beegees –kovakuoriaisen nimestä. Punkmusiikin pioneeri Ramones-yhtyeen jäsenten nimet löytyvät trilobiittien nimistä: Mackenziurus johnnyi, Mackenziurus joeyi, Mackenziurus deedeei ja Mackenziurus ceejayi. Aptostichus bonoi –hämähäkki on nimetty U2-lauluyhtyeen solisti Bonon mukaan.

Rolling Stonesin mukaan on nimetty fossiileina esiintyvät lajit Aegrotocatellus jaggeri, Anomphalus jaggerius (viittaukset Mick Jaggeriin) ja Perirehaedulus richardsi (viittaus Keith Richardsiin). Sukupuuttoon kuollut eoseeniajan jättiläismäinen Barbaturex morrisoni –iguaanilisko taas on nimetty The Doors –yhtyeen laulaja, "liskokuningas" Jim Morrisonin mukaan ja Myrmekiaphila neilyoungi –hämähäkki Neil Youngin mukaan. Motörheadin Lemmy Kilmister on saanut nimensä Kalloprion kilmisteri –fossiilin lajinimeen. AC/DC:n perustajien Angus ja Malcolm Youngin mukaan on nimetty muinaiset tuhatjalkaiset Maldybulakia angusi ja Maldybulakia malcolmi.

Frank Zappa puolestaan antoi nimensä Phialella zappai –meduusalle, Pachygnatha zappa –hämähäkille, Oenonites zappae –monisukasmadolle, Amaurotoma zappa –kotilolle ja Zappa-kalasuvulle. Zappa-suvun nimennyt tutkija myöntää olevansa suuri Frank Zappa –fani sekä musiikillisesti että myös ajatusmaailman osalta, mutta lisäksi hän toteaa nimen olevan erittäin hyvä tieteelliseksi nimeksi (lyhyt ja helppo ääntää).,Frank Zapan mukaan on nimetty myös asteroidi "3834 Zappafrank". Sen sijaan "16745 Zappa" –asteroidi on saanut nimensä astronomi Giovanni Zapalta.

Laulaja Lady Gagan mukaan on nimetty saniaissuku Gaga. Lajinimiä ovat esimerkiksi Gaga germanotta, joka viittaa laulajan ristimänimeen Stefani Germanotta, ja Gaga monstraparva. Viimeksi mainittu tulee meksikolaisesta Lady Gagan faneja tarkoittavasta nimestä, joka on suomeksi pikkumonsterit. Gagan mukaan on nimetty myös Aleiodes gaga –ampiainen.

Beyonce ja kultainen takapuoli

Laulaja Beyoncé Knowles on antanut inspiraation Scaptia (Plinthina) beyonceae –hevoskärpäsen nimeen. Tämän aiemmin nimeämättömän kärpäsen nimennyt tutkija Bryan Lessard perustelee valintaa sillä, että kärpäsellä on kultainen takapuoli ja että "Beyoncé on kaikkien aikojen kärpäsdiiva". Kärpänen myös löydettiin ensimmäistä kertaa Beyoncén syntymävuonna 1981. Lisäksi Destiny's Child –yhtyeessä ollessaan Beyoncé levytti Bootylicious-kappaleen, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa uhkeaa, muodokasta tai täyteläistä takapuolta. Lähde: Nat Ch Villa, Wikipedia/Flickr. Lisenssi: Creative Commons Nimeä 2.0 Yleinen (CC BY 2.0).

Laulaja Beyoncé Knowles on antanut inspiraation Scaptia (Plinthina) beyonceae –hevoskärpäsen nimeen. Tämän aiemmin nimeämättömän kärpäsen nimennyt tutkija Bryan Lessard perustelee valintaa sillä, että kärpäsellä on kultainen takapuoli ja että "Beyoncé on kaikkien aikojen kärpäsdiiva". Kärpänen myös löydettiin ensimmäistä kertaa Beyoncén syntymävuonna 1981. Lisäksi Destiny's Child –yhtyeessä ollessaan Beyoncé levytti Bootylicious-kappaleen, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa uhkeaa, muodokasta tai täyteläistä takapuolta.

Beatlesien John Lennonin ja Ringo Starin mukaan annettiin nimet hämähäkeille: Avalanchurus lennoni ja Avalanchurus starri. Beatlesit löytyvät myös Bushiella (Jugaria) beatlesi –nivelmadon nimestä. Greeffiella beatlei –madon karvaisuus taas muistuttaa Beatlesien hiustyyliä. Paul McCartney on saanut nimensä Struszia mccartneyi –trilobiittiin.

Preseucoila imallshookupis -ampiainen on nimetty Elvis Presleyn muistoksi. Lajin sukunimi tulee hänen sukunimestään ja lajiosa taas Elviksen All Shook Up –singlestä. Mesoparapylocheles michaeljacksoni –erakkoravun fossiili löydettiin samana päivänä, jolloin tutkijat kuulivat Michael Jacksonin kuolemasta.

Cirolana mercuryi –siira ja Queen-legenda Freddie Mercury ovat molemmat kotoisin Sansibarilta (Zanzibar). Mercury kuitenkin vietti Intiassa suuren osan lapsuudestaan, ja hänen mukaansa on nimetty myös intialainen Mercurana-sammakkosuku. Taeniopteryx mercuryi –kärpänenkin sai nimensä Mercurylta. Kolumbialainen puissa elävä Dendropsophus stingi –sammakko taas on saanut selvästikin nimensä Stingiltä.

Harvinaiselle malesialaiselle Heteropoda davidbowie –hämähäkille antoi nimensä David Bowie. Saksalaisen hämähäkkitutkija Peter Jägerin mukaan molemmat ovat hieman omituisia ja pysyvät mielellään poissa spottivaloista. Lisäksi Bowien läpimurtoalbumi oli "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

Rocklegenda Roy Orbisonin ja hänen leskensä Barbara Orbisonin mukaan annettiin nimi viiden millimetrin mittaiselle intialaiselle Orectochilus orbisonorum –kovakuoriaiselle. Nimessä oleva orum-pääte viittaa aviopariin. Jos laji olisi nimetty vain miehen mukaan, se päättyisi i-kirjaimeen, naisen mukaan taas ae-päätteeseen. Arizonan yliopiston hyönteistutkija Quentin Wheeler perustelee nimeä esimerkiksi sillä, että kovakuoriainen näyttää ulkonäöltään kuin sillä olisi päällään smokki.

Barack Obama, muut poliitikot ja Tähtien sota

Aiemmin Quentin Wheeler yhdessä kollegansa nimesi 65 uutta kovakuoriaislajia, joiden nimiksi tuli esimerkiksi Agathidium bushi presidentti George W. Bushin mukaan, Agathidium cheneyi varapresidentti Dick Cheneyn mukaan ja Agathidium rumsfeldi puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan.

Yksi kovakuoriainen sai nimekseen Agathidium vaderi, koska sen kiiltävä pää muistuttaa Darth Vaderin (Anakin Skywalker) kypärää. Nimiä kovakuoriaisille keksittiin myös Pocahontasin (Agathidium pocahontasae –kovakuoriainen Pocahontasin mukaan nimetyn maakunnan mukaisesti) ja tutkijoiden vaimojen mukaan.

Tähtien sota on innoittanut muitakin tutkijoita. Tunnetaan esimerkiksi ampiaiset, joiden nimet ovat Polemistus yoda ja Polemistus vaderi, Tetramorium jedi –muurahainen sekä Yodan päätä ulkonevine korvineen muistuttavat Yoda-matosuku ja Albunione yoda –siira. Televisiosarjan Jadzia Dax –hahmon mukaan taas nimettiin kovakuoriaiset Agra dax ja Agra smurf. Mr. Worf antoi nimensä Annuntidiogenes worfi –erakkoravulle.

Aptostichus barackobamai –hämähäkki sai nimensä Barack Obamalta, joka on tunnettu Spiderman (Hämähäkkimies) –sarjakuvien suurena fanina.

Urheilijoiden ja elokuvatähtien mukaan nimettyjä lajeja

Mastophora dizzydeani –hämähäkki on nimetty baseball-pelaaja Dizzy Deanin mukaan, koska se käyttää verkossa tahmeaa palloa saaliin kiinni nappaamiseen.

Albunea groeningi –rapu on nimetty Simpsonien luojan Matt Groeningin mukaan. Linnunradan käsikirja liftarille –kuunnelma- ja romaanisarjan luonut Douglas Adams on saanut nimensä  Tetramorium adamsi –muurahaiseen.

Campsicnemius charliechaplini –kärpänen on nimetty Charlie Chaplinin mukaan siksi, että tämän lajin kuollessa keskimmäiset jalat jäävät yleensä vääräsääriseen asentoon.

Kambrikauden Kootenichela deppi –niveljalkainen on saanut nimensä Saksikäsi Edwardia näytelleen Johnny Deppin mukaan. Fossiilin suuret kynnet olivat tuoneet tutkijalle heti mieleen Saksikäsi Edwardin. Samaan asiaan viittaa myös sukunimi Kootenichela, sillä latinan sana "chela" tarkoittaa kynsiä tai saksia. Lisäksi Kootenay on sen kanadalaisen kansallispuiston nimi, josta fossiili löydettiin.

Kun Hydroscapha redfordi –kovakuoriainen nimettiin Jeremiah Johnsonia näytelleen Robert Redfordin mukaan, tutkijoille sattui kömmähdys. Kovakuoriainen löytyi idaholaisilta Jerry Johnson Hot Springs –lähteiltä, jonka nimen tutkijat luulivat tulevan Jeremiah Johnsonista. Niinpä kovakuoriainen nimettiin Robert Redfordin mukaan. Tosin perusteluissa mainittiin myös se, että Redford oli osallistunut Kalliovuorten suojeluhankkeisiin.

Titanic-elokuvan naistähti Kate Winsletin mukaan on saanut nimensä Agra katewinsletae –kovakuoriainen. Maakiitäjäiskovakuoriaisen lajinimi Agra liv tulee Armageddon-tähti Liv Tyleristä ja Agra schwarzeneggeri taas Arnold Schwarzeneggeristä. Angelina Jolie on lainannut nimensä Aptostichus angelinajolieae –hämähäkille. Marilyn Monroen mukaan on saanut nimensä Norasaphus monroeae –trilobiittifossiili.

Tieteilijöiden mukaan nimettyjä lajeja

Saksalaisen yleisnero Johann Wolfgang von Goethen mukaan on nimetty Goethaeana-ampiaissuku, jonka yksi laji on nimeltään Goeathaena shakespearei.

David Attenborough on saanut oman nimensä useisiin suku- tai lajinimiin: Attenborosaurus (plesiosauruslisko), Agapornis attenboroughi (plioseenikauden papukaijalintu), Ctenocheloides attenboroughi (rapu), Materpiscis attenboroughi (devoniajan kala), Nepenthes attenboroughii (lihansyöjäkasvi), Prethopalpus attenboroughi (hämähäkki) ja Zaglossus attenboroughi (nokkasiili).

Gorillatutkija Dian Fosseyn mukaan on nimetty Conyza montigena var. fosseyae –asterikasvi, josta hän keräsi näytteitä.

Matemaatikko Karl Friedrich Gaussin mukaan sai nimensä Gaussia-palmusuku. Leonardo davincii –koiperhosen, Plato-hämähäkin, Socratea-palmun, Colletes gandhi –kovakuoriaisen ja Phalacrocorax aristotelis –merimetson nimien esikuvia ei liene vaikea arvata. Astrofyysikko Fred Hoylen mukaan nimettiin stratosfäärin yläosasta löytynyt Janibacter hoylei –bakteeri.

Taiteilijoiden mukaan nimettyjä lajeja

Garylarsonus-kovakuoriaissuku, Serratoterga larsoni -perhonen ja Strigiphilus garylarson –väive on nimetty sarjakuvapiirtäjä Gary Larsonin mukaan. Hänen Harhama-sarjakuvissaan yhteiskuntaa on usein tarkasteltu eläinten näkökulmasta.

Taidemaalareiden mukaan on nimetty ainakin kaksi koilajia: Microchilo elgrecoi ja Microchilo murilloi. Ensin mainittu sai nimensä espanjalaiselta El Grecolta ja toinen meksikolaiselta Murillolta.

William Shakespearen mukaan on nimetty Shakespearia-ampiaissuku ja Legionella shakespearei –bakteeri.

Lanzarotelta löydetty Elysia manriquei –merietana on arkkitehtonisen ja värikkään ulkonäkönsä ansiosta nimetty saarella elämäntyönsä tehneen arkkitehti Cesar Manriquen mukaan. Toisen arkkitehdin mukaan nimetty laji on muinainen Gaudipluma-rapu, jonka selkäkilpi muistuttaa espanjalaisen Antoni Gaudin rakennuksia.

Monille lajeille on annettu kuuluisuuksien nimiä siinä toivossa, että tämä auttaisi harvinaisten lajien suojelua. Sibon noalamina –käärmeen nimessä lajiosa tulee espanjan kielen sanoista "ei kaivoksille". Serranía de Tabasará –vuoristossa, josta käärmeet löydettiin, alkuperäisasukkaat halusivat vastustaa sinne perustettavia kaivoksia.

Kasvi ilmiintyi tutkijoille Harry Potterin mukaisesti

Mielikuvitushahmotkin ovat kelvanneet tieteellisten nimien pohjaksi. Esimerkiksi Aname aragog –hämähäkin nimi tulee Harry Potter –kirjassa esiintyvältä Hämäkäk-hämähäkiltä, jonka nimi on englanniksi Aragog. Harry Potterista tulee myös Dracorex hogwartsia –dinosauruksen nimi, sillä Tylypahka on alkuperäiskielellä Hogwarts. Lajin sukunimi tarkoittaa lohikäärmekuningasta. Katkerokasvin nimi Macrocarpaea apparata tulee Potter-kirjojen verbistä "to apparate", suomeksi ilmiintyä, millä tarkoitetaan velhojen tapaa liikkua ja ilmestyä paikalle taikakonstein. Tutkijat olivat nähneet ecuadorilaisessa kansallispuistossa oudon, lehdettömän kasvin, jota he eivät pystyneet tunnistamaan. Tutkijat jatkoivat etsimistä. Juuri kun he olivat luovuttamaisillaan sateen ja pimeyden takia, heille ilmiintyi hyväkuntoisena ja kukkivana vastaava kasvi, jonka he tunnistivat uudeksi lajiksi.

Lajinimiä Peter Panista, Paavo Pesusienestä ja Shrekistä

Helinä-keijun mukaan nimetty Tinkerbella nana on vain 250 mikrometriä pitkä. Lähde: John T. Huber & John S. Noyes 2013, A new genus and species of fairyfly, Tinkerbella nana (Hymenoptera, Mymaridae), with comments on its sister genus Kikiki, and discussion on small size limits in arthropods, Journal of Hymenoptera Research 32: 17–44, doi: 10.3897/JHR.32.4663. Lisenssi: Creative Commons Nimeä 3.0 Ei sovitettu (CC BY 3.0).

Yksi uusimmista satuolentojen mukaan nimetyistä hyönteisistä on uskomattoman pieni (pituus 250 mikrometriä, siis 2,5 kertaa ihmisen hiuksen paksuus) Tinkerbella nana, jonka nimi viittaa Peter Pan –kirjojen Helinä-keijuun (Tinkerbell) ja Nana-koiraan.

Calumma tarzan –nimellä tunnetaan madagaskarilaisesta Tarzan Forest –metsästä löydetty kameleontti. Australialainen Eeyorius-kalasuku on nimetty Nalle Puh –kirjojen aasi Ihaan englantilaisen nimen mukaan, koska molemmat elävät kosteilla, pimeillä paikoilla.

Shrek-jätin mukaan on nimetty sitä ulkonäöltään muistuttava punkkisuku Shrekin, jonka nimessä oleva latinan kielen pääte "-in" tarkoittaa pikkuruista. Paavo Pesusieni (englanniksi Spongebob Squarepants) taas sai tutkijat nimeään borneolaisen oranssin sienen nimellä Spongiforma squarepantsii. Sen itöitä tuottava osa muistuttaa suurella suurennoksella merenpohjaa, jossa Paavo Pesusieni asuu.

Vanhan The Muppet Show –ohjelman ärtyisät ukot Waldorf ja Statler antoivat nimen Geragnostus waldorfstatleri –trilobiitille, jonka takapää näyttää heidän päältään.

Voi sudenpieru, Gaudeamus igitur ei olekaan laulu vaan jyrsijä!

Trooppisessa Afrikassa esiintyvä ampiainen tunnetaan nimellä Hakuna matata, joka swahilin (suahilin) kielellä tarkoittaa "ei huolta" tai "hyvää päivää" ja on tuttu sanonta Leijonakuningas-elokuvasta. Tamoya ohboya –meduusan nimi tulee siitä, että sukeltajat yleensä sanovat ensimmäisenä "Oh boy" (voi pojat), kun he näkevät tämän meduusan. Kun Cyclocephala-kovakuoriaissuvussa oli jo paljon lajeja ja vielä löytyi yksi, se nimettiin nimellä Cyclocephala unamas (esp. unamas = vielä yksi). Muinainen jyrsijä taas on saanut nimen Gaudeamus igitur.

Tieteellisessä nimistössä on myös runsaasti akronyymejä eli kirjain- tai lyhennesanoja. Esimerkiksi Afropolonia tgifi –samettipunkin lajiosa on lyhennelmä "Thank God it's Friday" –virkkeestä. Joukossa on jopa kaksimielisiä ja epäsovinnaisia merkityksiä. Tuhkeloiden (savusieniä) tieteellinen nimi Lycoperdon tarkoittaa sudenpierua. Vastaavalla nimellä tuhkelot tunnetaan myös ranskassa ja espanjassa. Tieteellisistä nimistä löytyy melko paljon myös sukupuoliseen kanssakäymiseen sekä moniin nautintoaineisiin liittyviä nimityksiä, mutta toisaalta runsaasti nimistöä on saatu myös eri uskonnoista.

Suomalaisetkin osaavat

Ordovikikauden Sampo-lonkerojalkaissuku on saanut tieteellisen nimensä Kalevalan ihmekone Sammon mukaan.

Myös suomenkieliset eläinten uudet laji- ja sukunimet yllättävät hauskuudellaan:  apinanaama, hamstrukas, hankko, hekko, herkko, hännäkkö, imujalka, kakomisti, kaljuselkä, karkko, karvajalka, koirankuono, koiro, kolmikärki, kolokolo, kolokolo-opossumi, kusimanse, kyzylkuminjerbo, lattapää, leikko, leikkonen, lenkko, lerkko, leveänenä, manuli, murrikka, peikkoleikko, piippa, pitkäräpylä, pitkäsormi, putkikuono, pyörökorva, rillilenkko, ronkko, serotiini, siippa, suppilokorva, tikutaku, tuppihäntä, tupsupiikikäs, unau, valevampyyri, viiruselkä, villakko jne.

Suomalaiset kasvienkin lajinimet ovat usein hyvin hauskoja. Sopisivatko seuraavat Suomessa kasvavien kasvien nimet hellittelynimiksi omalle kullalle tulevana ystävänpäivänä? Vai kävisivätkö jotkin näistä mieluummin haukkumanimiksi vihamiehille?

Nämä kaikki ovat suomalaisten kasvien virallisia (ei siis kansanomaisia) nimiä: hapsiluikka, helminukkajäkkärä, herttakaksikko, hilmiö, hoikkaröllinurmikka, hörtsö, höröjäsenruoho, jäykkäpitkäpalko, kalliosirkunjyvä, kalliotankikeltano, katinjuustomalva, kattokattara, keräpäävihvilä, ketomasmalo, kiehkurapantaheinä, kiertohapsikka, kilkkaruoho, kyläsirkunjyvä, kärsänenätti, lusikkarevonhäntä, lutukka, meriotakilokki, mielikinkeltano, mäkilehtoluste, mätäshelmikkä, napahärkki, niittyräpelö, nuhrukeltano, nukula, nurmikaunokki, nurmipuntarpää, närvänä, okakruunuohdake, ormio, palavarakkaus, palleropalpakko, papelorikko, paunikko, pehmytmesiheinä, pellavahatikka, peltomurattitädyke, pihatähtimö, pikkuemäkki, pikkupunka, pyörtänökattara, pörrökattara, rusolinnunjalka, räpelö, rätvänä, rönsyhaarikko, soreahiirenporras, suikeanoidanlukko, suippulaukkaneilikka, suomukka, suppiloporro, säderusokki, tahmikki, tummatähkämunkki, tuoksusimake, tupasluikka, tähkä-ärviä, törrösara, törökki, vaihdokaskattara, valkopärskäjuuri.

Kasvimaiden yleinen rikkaruoho, joka kansanomaisesti tunnetaan vesiheinänä, on viralliselta nimeltään pihatähtimö. Jos siis et ehdi kitkeä rikkaruohoja kasvimaaltasi, voit kehua kaikille kasvattavasi pihatähtimöitä!

Eliökunnan monipuolisuutta voisi hyödyntää ravintona entistä enemmän

Hyönteisravintoa käytetään yleensä erittäin vähän, vaikka esimerkiksi heinäsirkat voisivat olla kanaa ravitsevampia. Heinäsirkkojen lihasta 50-75 prosenttia on proteiineja, hämähäkeistä ja kärpäsentoukista 64 prosenttia sekä termiiteistä 46 prosenttia, kun taas lampaanliha, sianliha, häränliha, kala ja kana sisältävät proteiineja yleensä vain 17-23 prosenttia.

Vincent M. Holt kirjoitti jo vuonna 1885 kirjan "Why not eat insects?" Miltä kuulostaisi vaikkapa English Menu Number I:

Etanakeitto
Turskaa etanakastikkeessa
Ampiaisen toukkia
Voissa ruskistettuja koiperhosia
Perhosen toukilla höystetty naudanlihapata
Varhaisporkkanoita jauho-matokastikkeella
Karviaiskiisseliä sahapistiäisten toukkien kera
Maustettuja lehtisarvisten (kovakuoriaisten) toukkia
Sarvijaakon toukkia paahtoleivällä

Moni saattaa syödä huomaamatta esimerkiksi kirvaperäisiä tuotteita. Punaisten marmeladimakeisten värjäämiseen käytettävä väriaine E120 (karmiini, kokkiniili, karmiinihappo) on kuivatuista kokkiniilikirvoista uutettu aine. Yhteen kiloon väriainetta tarvitaan 150 000 kuivattua naaraskirvaa. Sellakka (E904) puolestaan on kilpikirvojen eritettä, jota saadaan puiden rungoilta ja oksilta.

Loppusanat

Runsaasti lisää hauskoja tieteellisiä nimiä voi katsoa seuraavista linkeistä, joita olen osittain käyttänyt myös tämän blogikirjoitukseni lähteinä:

CuriousTaxonomy.net
Virgin Media: Animals named after musicians

Toivotan kaikille blogini lukijoille hauskaa Darwinin synttärijuhlaa sekä oikein hyvää ystävänpäivää 14. helmikuuta! Kun saatte ystävänpäivänä niitä punaisia sydämenmuotoisia marmeladimakeisia, niin pääsette samalla herkuttelemaan myös kokkiniilikirvoilla...

31 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Nisäkkäiden nimistötoimikunnan ehdotus tikutaku on nyt päätetty kaiken syntyneen kritiikin jälkeen muuttaa muotoon tsiku, joka kuvaa kyseisen eläimen ääntelyä. Maaoravasta tuleekin siis tsiku eikä tikutaku!

Näistä uusista nimistä sekä nisäkkäiden että nyt myös matelijoiden ja sammakkoeläinten osalta kannattaa lukea erinomainen biologi Maija Karalan blogikirjoitus ”Mitä mieltä tsikusta ja manterista?”.

Kuusi Suomessa elävää sammakkoeläintä on nyt saamassa uuden nimen. Vesiliskosta tulee manteri, alppivesiliskosta (tavattu Turusta ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 2013, ilmeisesti ihmisen siirtämä) alppimanteri, rupiliskosta rupimanteri, syötävästä sammakosta ruokasammakko, lessonansammakosta (tavataan Turun seudulla ilmeisesti ihmisen siirtämänä) pikkuvihersammakko ja (tavallisesta) sammakosta ruskosammakko. Entisillä nimillään saavat jatkaa rupikonna ja viitasammakko.

Lukumato kirjoitti...

''William Shakespearen mukaan on nimetty Shakespearia-ampiaissuku''

Hei,

Löysin vastikään kirjoituksesi, jonka muutamaa tietoa käytin postauksessani. Lähteen toki merkitsin. Halutessasi voit katsoa kyseistä tekstiä osoitteesta http://klassikkojenlumoissaosio.blogspot.fi/2014/07/shakespearea-loytyy-kaikkialta-myos_25.html. Minua jäi mietityttämään tuo ampiaissuku. Voisitko kertoa jonkin lähteen mistä siitä löytäisin maininnan, kun etsintä kirjoista ja netistä ei ole tuottanut tulosta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...


Hei Lukumato!

Kiitokset mielenkiinnostasi. Voit katsoa lisätietoa näistä linkeistä:

Museum Victoria

Museum Victoria 2

Lämmintä kesän jatkoa!

Jari

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lisää hauskoja tieteellisiä nimiä voi katsoa tästä linkistä. Sieltä löytyvät mm. Gammaracanthuskytodermogammarus loricatobaicalensis (katkalaji, jonka nimi on pisin – tosin virallisesti hyväksymätön – tieteellinen nimi; virallisesti hyväksytyistä pisin on Parastratiosphecomyia stratiosphecomyioides -kärpänen), Panama canalia -pistiäinen, Tyrannosorus rex -lehtisarvinen (fossiilina löydetty kovakuoriainen, ei siis Tyrannosaurus rex), Bob Kabatan mukaan nimetty Bobkabata kabatabobus -hankajalkainen ja Walckenaeria pinocchio -hämähäkki, jolla on pikä “nenä”. Palindrominimiä ovat Orizabus subaziro -kovakuoriainen ja Xela alex -kukkakärpänen.

Sokea slovenialainen luolakovakuoriainen on nimetty Hitlerin mukaan nimellä Anophthalmus hitleri.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusi kotilolaji nimettiin vuonna 2014 nimellä Aegista diversifamilia tasavertaisen avioliittolain puolustamiseksi. Nämä kotilot ovat monien muiden kotiloiden tavoin hermafrodiitteja eli samalla yksilöllä on kummankin sukupuolen sukuelimet.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Hämähäkkien uuteen suomenkieliseen nimistöön voi tutustua kirjassa "Reino Pajarre: Hämikki ja seitsemän seittiä, Tibiale 2014". Esimerkkejä hämähäkkien uusista nimistä:

hämähäkki (vanha nimi) = hämikki
kukkahämähäkki = kukkaravukki
ristihämähäkki = aitoristikki
vesihämähäkki = vesikki

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uudesta Tiede-lehdestä 2/2015 joitakin lisäesimerkkejä hauskoista tieteellisistä nimistä:

-Kun opiskelija Daniel Rolander ei suostunut luovuttamaan eteläamerikkalaisten hyönteisten kokoelmaansa Carl von Linnélle, Linné tarinan mukaan nimesi tuhohyönteisen, kiitäjäisluteen, nimellä Aphanus rolandri.

-George Kirkaldy antoi v. 1912 Shechisme-suvun nivelkärsäisten nimien lajiosaan seuraavat nimet: polychisme, elachisme, marichisme, dolichisme, florichisme ja ochisme. Äännettynä nämä kuulostavat samalta kuin englannin kielen virkkeet "Polly/Ella/Mary/Dolly/Flora suutele minua" ja "Oi, suutele minua". Neal Evenhuis jatkoi leikkiä v. 2001 nimeämällä muinaishyönteisen nimellä Carmenelectra shechisme, siis "Carmen Electra, hän suutelee minua!" Evenhuis ei ole saanut suukkoaan, mutta tarjous kuulemma on voimassa.

-Cal Dodson antoi orkideasuvulle nimen Dressleria, koska kukat kuulemma haisivat samalta kuin orkideatutkija Bob Dresslerin sukat!

-Palindrominimi Aha ha tuli siitä, kun Arnold Menke sanoi näin tajutessaan löytäneensä uuden Aha-suvun pistiäisen.

-Kun Steven Spielberg teki suuren rahalahjoituksen dinosaurustutkimukseen, uusi dinosauruslaji nimettiin nimellä Jurassosaurus nedegoapeferkimorum, jonka sukunimi viittaa jurakauden lisäksi Jurassic Park -elokuvaan ja lajiosa on koostettu elokuvan päänäyttelijöiden sukunimien alkukirjaimista. Vastaavasti kiinalaisen öljyfirman tuella löydetty suku nimettiin nimellä Gasosaurus.

-Brontosaurus on sen sijaan menettänyt nimensä, koska sen alkuperäinen nimi on Apatosaurus. Brontosaurusta ei ole siis ollut olemassakaan, vaan se onkin Apatosaurus.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Nyt myös suomalainen urheilija on saanut nimensä tieteellisiin lajinimiin! Teita Hillsistä Keniasta löydetylle uudelle ampiaislajille on annettu tieteelliseksi nimeksi Thaumatodryinus tuukkaraski maalivahti Tuukka Raskin mukaan.

Ampiaislajin löytäneessä ja nimenneessä hyönteistutkijaryhmässä työskennellyt Robert S. Copeland on Boston Bruinsin kannattaja ja perustelee nimeä näin: ”Laji on nimetty Suomen maajoukkueen ja Boston Bruinsin akrobaattisen maalivahdin mukaan, jonka hanskakäsi on yhtä tarttuva kuin tämän uuden pihtipistiäislajin etujalan saalistusnivel.”

Nimelle löytyy lisääkin perusteluja. Ampiainen on myös väriltään keltamusta, samoin kuin Boston Bruinsin värit. Naaraspuolisen ampiaisen etujalat, joilla se tarttuu parittelun aikana koiraaseen, näyttävät lisäksi hieman maalivahdin hanskoilta. Tutkijaryhmä oli myös saanut työlleen tukea Suomesta.

Virallinen tutkimus julkaistaan huhtikuussa Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae -hyönteistutkimuslehdessä. Artikkelissa Copeland kertoo myös toisesta uudesta ampiaislajista Anteon semajanna, jonka lajiosan hän sai yhdistämällä ja hieman muuntamalla lastensa nimiä James ja Anna.

Lähde:
The Boston Globe

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Brontosaurus on saanut nimensä takaisin! Tänään julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että Brontosaurus ja Apatosaurus ovat sittenkin olleet eri dinosauruslajeja.

Lähteet:

Tiede

PeerJ

PeerJ blog

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lisää hauskoja tieteellisiä lajinimiä Mikko Kolkkalan Helsingin Sanomissa julkaistusta artikkelista:

-Jaggermeryx naida (Jaggerin merenneito) = muinainen virtahevon sukulainen, nimetty Mick Jaggerin mukaan (sekä tällä lajilla että Jaggerilla on isot huulet)

-Dendropsophus ozzyi = sammakko, joka nimettiin Ozzy Osbournen mukaan (lajin ääni muistuttaa lepakon ääntä ja Osbourne puraisi lavalle heitetyltä lepakolta pään poikki luultuaan sitä kumileluksi)

-Alvniconcha strummeri = kotilo, joka nimettiin The Clash -punkrockyhtyeen laulajan Joe Strummerin mukaan (tämä ”punkkotilo” on piikikäs ja sen veri purppuranpunaista)

-Leptothorax pocahontas = muurahainen, joka haluttiin nimetä romanttisesti Pocahontaksen mukaan

-Cardiocondyla pirata = muurahainen, jonka kasvokuviointi muistuttaa piraatin eli merirosvon silmälappua

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lue hallusinaationalta näyttävästä Hallucigeniasta lisää tästä linkistä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lue myös tämä Tiede-lehden uutinen ”Uusi lukkilaji nimettiin Klonkun mukaan”.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Äskettäin löydetty ehkä kirahvin (tai hirven) esi-isiin kuuluva esihistoriallinen laji on nyt nimetty nimellä Xenokeryx amidalae (sananmukaisesti Amidalan outo sarvi) Tähtien sota -elokuvien Padmé Amidala -kuningattaren mukaan, koska tämän muinaisen eläimen pään muoto muistuttaa Amidalan hiustyyliä Pimeä uhka (The Phantom Menace) -elokuvassa.

Lisätietoja:

Vampire Giraffe Deer Beasts: What Are Palaeomerycids, Exactly?

This Prehistoric Beast Looks Like 'Star Wars' Queen, Scientists Say

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kaksi borneolaista lantakuoriaista on nimetty suomalaisen biologi Ilkka Hanskin mukaan nimillä Onthophagus hanskii ja Phacosoma hanskii.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Helsingin yliopiston mukaan on nimetty lemmikkikäärmeiden aidsin kaltaisen BIBD-taudin aiheuttava University of Helsinki -virus UHV, jota Helsingissä on tutkittu.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Brad Pitt on nyt saanut kaiman eteläafrikkalaisesta Conobregma bradpitti -miniampiaisesta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uudet muurahaislajit on nyt nimetty Game of Thronesin lohikäärmeiden (Drogon ja Viserion) mukaan nimillä Pheidole drogon ja Pheidole viserion.

Lähde: New Scientist 27.7.2016

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Hämähäkkien tutkijat löysivät Intiasta uuden lajin. Se näyttää ulkonäöltään Harry Potter -elokuvien taikahatulta. Niinpä tieteilijät päättivät nimetä lajin Tylypahka-koulun perustajan Godric Gryffindorin mukaisella nimellä nimellä Eriovixia gryffindori.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lue myös tämä:
Uusi sienisääskilaji nimettiin Nightwishin Tuomas Holopaisen mukaan

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Nyt myös suomalainen nobelisti Artturi Ilmari Virtanen on saanut nimensä tieteellisiin lajinimiin. Helsingin yliopiston tutkimuksissa löydetty bakteerilaji sai nimekseen Acidipropionibacterium virtanenii. Asiasta voi lukea tarkemmin Helsingin yliopiston uutisista ja International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology -lehdestä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Sammakkoeläimiä ovat matosammakot (raajattomia, sokeita trooppisten alueiden eläimiä, jotka kaivautuvat maahan ja syövät matoja sekä toukkia), pyrstösammakot (Suomessa manteri eli entinen vesilisko, alppimanteri eli entinen alppivesilisko, rupimanteri eli entinen rupilisko) ja hännättömät sammakot (Suomessa rupikonna, viitasammakko, pikkuvihersammakko, ruokasammakko ja ruskosammakko, joka aiemmin tunnettiin pelkällä nimellä sammakko).

Nyt yksi Panamasta löydetty kymmensenttinen matosammakkolaji on ainakin alustavasti nimetty Donald Trumpin mukaan nimellä Dermophis donaldtrumpi. Toistaiseksi lajinimeä ei ole virallisesti julkaistu tieteellisissä julkaisuissa, mutta lajin löytäneet tutkijat hyväksyvät tämän esitetyn nimen.

Nimen antoi ympäristöystävällisiä rakennusmateriaaleja valmistava EnviroBuild-yhtiö, joka osti nimitysoikeuden hyväntekeväisyyshuutokaupassa 25 000 dollarilla (noin 22 000 eurolla). Summa lahjoitetaan trooppisia metsiä suojelevalla Rainforest Trust -säätiölle.

Perusteluissa mainitaan, että sokea matosammakko kaivautuu maahan samoin kuin Donald Trump ilmastonmuutoksesta puhuttaessa. Lisäksi ilmastonmuutoksesta kärsivä Dermophis donaldtrumpi on vaarassa kuolla sukupuuttoon Donald Trumpin noudattaman ilmastopolitiikan seurauksena.

Jo aiemmin Donald Trumpin mukaan on nimetty Neopalpa donaldtrumpi -koiperhonen, jonka otsan kellertävät suomut muistuttavat Donald Trumpin hiuksia.

Lähteitä ja lisätietoja:

The Guardian
EnviroBuild
The Hill
CNN
Newsweek
Yle
Helsingin Sanomat

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tässä Turun yliopiston tutkijoiden nimeämiä lajeja:

Uusi ugandalainen porapistiäinen sai nimekseen Epirhyssa johanna. Turun yliopiston tutkija kertoo lajin nimeämisestä näin: "Lajista löytyi vain yksi, ainutlaatuinen, naaras = tietenkin piti nimetä vaimoni mukaan. Sattui vieläpä ilmestymään vaimoni syntymäpäivänä."

Clistopyga caramba -lajin lajia määrittävä osa caramba viittaa espanjankieliseen huudahdukseen "Ay caramba!", jolla ilmaistaan usein hämmästystä. Kyseinen huudahdus kuvaa hyvin myös tutkijoiden tunteita, kun he näkivät tämän lajin.

Arotes ucumari -pistiäisen lajimääre ucumari on ketšuan kieltä ja tarkoittaa silmälasikarhua. Sekä pistiäinen että silmälasikarhu lienevät levinneet Amerikan mantereelle Beringinsalmen kautta ja levittäytyneet sieltä kohti etelää. Arotes ucumari -nimellä tutkijat haluavat kiinnittää huomiota molempien näiden Andien trooppisilla alueilla elävien lajien suojeluun.

Triclistus amazopeikkus -nimessä lajiosa tarkoittaa "Amazonian peikkoa" ja on yhdistelmä koululaisten ehdottamista Amazoniin viittaavista sanoista ja peikko-sanasta. Nimitys kuvaa hyvin lajin omituisia anatomisia muotoja ja tuntemattomia elinympäristöjä.

Lue tarkemmat tiedot tästä linkistä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Evoluutiobiologi Richard Dawkinsin mukaan on nimetty särkikalojen suku Dawkinsia.

Näyttelijä Leonardo DiCaprio on kunnostautunut kiinnittämällä huomiota ilmastonmuutokseen. Siitä ansiosta hänen mukaansa on nimetty Spintharus leonardodicaprioi -pallohämähäkki ja Grouvellinus leonardodicaprioi -kovakuoriainen.

Monty Python -tähti John Cleesen mukaan on nimetty Avahi cleesei -puoliapina, koska elokuvien "Operation Lemur With John Cleese" ja "Fierce Creatures" perusteella John Cleese näyttää olevan mieltynyt näihin eläimiin. Hän on myös kiinnitänyt huomiota niiden suojeluun.

Adolf Hitlerin mukaan nimettiin Anophthalmus hitleri -petokovakuoriainen jo vuonna 1933. Tuolloin nimeämistä pidettiin kunnianosoituksena ja itse Hitlerkin kiitti saamastaan kunniasta. Jälkikäteen voisi ehkä sanoa, että nimi on enne. Kyseessä on sokea petokovakuoriainen, jonka tieteellinen nimi on suomennettuna "Hitlerin silmätön".

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lue uusin blogijuttuni: Kovakuoriainen sai tieteellisen nimen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin mukaan

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Eilen julkaistiin tiedot 136 uudesta eläinlajista, jotka on tieteellisesti kuvattu Costa Ricasta ja Ecuadorista. Kaikki kuvatut lajit ovat vainopistiäisiä (Braconidae). Yksi eilen julkaistuista uusista vainopistiäisten lajinimistä on Glyptapanteles ilarisaaksjarvi, joka viittaa Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtajaan, professori Ilari E. Sääksjärveen. Lue lisää tästä linkistä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ilari E. Sääksjärvi kertoo yhden lajin nimeämisestä näin: ”Pekka Soini (1941-2004) oli suomalainen itseoppinut #Amazonia-tutkija, joka pelasti #jokikilpikonnat. Minulle hän opetti sademetsätyyppien tunnistamisen maastossa. Nimesin Pekalle yhden löytämäni perulaisen lajin. Ticapimpla soinii.”

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Yhdysvaltalaiset tutkijat nimesivät myöhäisellä jurakaudella noin 150 miljoonaa vuotta sitten eläneen rapulajin nimellä Tanidromites nightwishorum. Tutkijoiden mukaan tämä on kunnianosoitus Nightwishin vuonna 2015 julkaistulle evoluutiota käsittelevälle ”Endless Forms Most Beautiful” -albumille.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lisää Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijoiden antamia hauskoja tieteellisiä lajinimiä uudessa kirjoituksessani ”Turun yliopiston tutkijat kuvasivat tänä vuonna noin 70 uutta eläinlajia”.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Jälleen on nimetty uusi laji suomalaisen henkilön mukaan. Uusi suomalainen ikkunakärpäslaji sai nimen Scenopinus jerei (metsäikkunakärpänen). Tieteellisen lajinimen lajiosa viittaa Jere Kahanpäähän, joka on kaksisiipistutkija ja Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon digitointikoordinaattori.

Lähteet ja lisätietoja:

Helsingin Sanomat
ZooKeys

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusi käärmelaji on nimetty nimellä Tachymenoides harrisonfordi luonnonsuojelutyössäkin mukana olleen näyttelijä Harrison Fordin mukaan, vaikka hänen näyttelemänsä Indiana Jones inhoaa käärmeitä. Harrison Fordin mukaan on nimetty lajeja aiemminkin: Calponia harrisonfordi -hämähäkki ja Pheidole harrisonfordi -muurahainen.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Pitkän listauksen hauskoja tieteellisiä nimiä voi katsoa tästä linkistä. Mukana ovat esimerkiksi lajinimet Aha ha, Oxybelus cocacolae, Abra cadabra (nykyisin Theora cadabra), Extra extra, Kamera lens, La cucaracha, Major minor, Mini ature, Mini mum, Oedipus complex, Panama canalia, Umma gumma, Lablab lablab, Lima lima, Gammaracanthuskytodermogammarus loricatobaicalensis, Myxococcus llanfairpwllgwyngyllerychwyrndrobwllllantysiliogogogochensis, Parastratiosphecomyia stratiosphecomyioides, Han solo, Leonardo davincii, Mackenziurus johnnyi ja Neopalpa donaldtrumpi sekä sukunimet Aa, Abba, Kimmeridgebrachypteraeschnidium, Dalailama, Electrolux, Houdinia ja Sinatra.