Video: Alison's Adventures Maldives
Kun Alison Teal oli vain kahden kuukauden ikäinen, hänen luontovalokuvaajavanhempansa, National Geographic -lehden valokuvaajaisä David Blehert ja luonnontieteilijä-joogaopettajaäiti Deborah Koehn, olivat vieneet pienen Alisonin Etelä-Perun korkeimmalle huipulle. Sen jälkeen hän on seikkaillut ympäri maailmaa. Hänen ensimmäinen paras ystävänsä oli apina Amazonin sademetsässä. Yoga Adventure -yhtiönsä kautta perhe on järjestänyt opastettuja matkoja ympäri maapalloa. Perheen koti on Havaijilla sijaitseva sataprosenttisesti kestävän kehityksen mukainen talo, jossa ei alun perin ollut lainkaan juoksevaa vettä eikä sähköä.
Selviytyjä Alison Teal osallistui Naked and Afraid -ohjelmaan kilpailijana sen ensimmäisellä tuotantokaudella vuonna 2013. Naked and Afraid -formaatti poikkeaa Suomeen tulevasta Aatami etsii Eevaa -sarjasta. Tässä Naked and Afraid -ohjelmassa ei ole kyse deittailusta, vaan nais- ja miespuolinen selviytyjä jätetään 21 päiväksi luonnon armoille ilman vaatteita ja muita tarvikkeita. Ohjelmasarjan kussakin jaksossa seurataan yhtä selviytyjäparia. Alison Teal osallistui Jonathan Klayn kanssa ensimmäisen tuotantokauden kolmanteen ohjelmaan, joka on ainoa Malediiveilla kuvattu jakso. Teal sai ensimmäisen tuotantokauden korkeimmat selviytymispisteet.
Photo published with kind permission from Imal Wagner, Alison's Adventures. |
Alison Tealia on kuvailtu termeillä "naispuolinen Indiana Jones", "The Oprah of Adventures" ja "Tarzan-lapsi".
Tällä hetkellä Alison Teal on erityisen kiinnostunut muovijätteistä ja merien roskaantumisesta. Olen itsekin seurannut aihetta jo aiemminkin otsikolla "Lintujen roskaruokaa: Muovijätteen määrä Tyynenmeren jätepyörteessä satakertaistunut".
Alison Teal: ”One man's trash is another woman's bikini”
Alison Teal kertoo itse seuraavasti:
"Kun kuvasimme Discovery Channelin Naked and Afraid -ohjelman ensimmäistä kautta Malediiveilla, olin täysin järkyttynyt siitä muoviroskan määrästä, joka peitti asumatonta, viehättävää saarta. Tämä oli vain yksi saari - enkä sietänyt kuvitella, miltä muut 1200 saarta näyttivät roskilla peitettyinä. Lähtiessämme saarelta me itse asiassa teimme lautan pulloista. Kun me meloimme pelastusveneeseemme, minä vannoin tulevani takaisin ja tekeväni jotakin muovisaasteelle."
"Palattuani 'selviytymishaasteiden Mount Everestiltä', jossa elimme 21 päivää ilman mitään, söin suklaapatukan, otin kaivatun suihkun ja ensimmäinen ajatukseni oli: Miten voin auttaa muuttamaan muovijätteet ympäri maailmaa käyttökelpoisiksi tavaroiksi? Pelottavin ajatus oli se, että vain osa muoviroskista oli lähtöisin asutuilta saarilta. Sitä tuli saariketjulle myös muista maista merivirtojen mukana."
Photo published with kind permission from Imal Wagner, Alison's Adventures. |
"Yli vuotta myöhemmin palasin Malediiveille isäntänäni Shaahina Ali ja mukana valo- ja videokuvaajat Sarah Lee ja Mark Tipple. Yhdessä lähdimme villiin seikkailuun takaisin 'minun saarelleni' yllämme kierrätetyistä muovipulloista valmistetut vaatteet Repreve-nimiseltä yhtiöltä, joka muuntaa muovin käyttökelpoiseksi langaksi maailmankuuluille tuotemerkeille."
"Kokemukseni Malediiveilta mahdollistaa ratkaisevan tarinan kertomisen muovijätteestä ja kierrätyksestä, mikä sopii minun 'Surf Survive Sustain' -missiooni elää niin ympäristöystävällisesti kuin mahdollista. Siellä ollessani keräsin roskia auttaakseni pelastamaan erittäin uhanalaisen biosfäärin ja sitten palasin Naked and Afraid -saarelleni rannansiivoustalkoisiin yhdessä mahtavien vapaaehtoisten kanssa. Vain puolessa tunnissa keräsimme 50 jalan (noin 15 metriä) mittaiselta matkalta rannasta kaikki tässä alla olevassa kuvassa näkyvät pullot, ja kyläläiset ottivat ylpeinä tehtäväkseen varmistaa, etten enää ole alasti vaan 'vaatetettuna' muovimuotiin."
Photo published with kind permission from Imal Wagner, Alison's Adventures. |
"Kaikki Malediiveilta kerätyt roskat viedään 'Roskasaarelle' ('Trash Island') nimeltään Thilafushi, kokonaan jätteillä katetulle saarikaatopaikalle, joka kohoaa eräänlaisena aavemaisena, kauniina apokalyptisena taideteoksena. Jokaisella maalla on omat kaatopaikkansa ja näin ollen tämä ei ole Malediivien tuomitsemista, mutta tarkoitus on saattaa valokeilaan suuri, maailmanlaajuinen saastumisongelma ja se tosiasia, että muovijäte kelluu ympäri maailmaa! Kysymys ei ole Malediiveista. Tämä on maailmanlaajuinen asia. Ja nyt kun kaikki tämä muovijäte on päätynyt Malediiveille, haluaisin mielelläni nähdä kierrätyslaitoksia, jotka vähentävät kasaantuvia roskia ja tarjoavat työtä asukkaille. Sen sijaan että katsoisin tätä jätemaata kauhistuneena, näen sen mahdollisuutena tehdä paljon vaaleanpunaisia bikinejä!"
Photo published with kind permission from Imal Wagner, Alison's Adventures. |
"Olisi kiva nähdä kaiken muovin katoavan tästä maailmasta - erityisesti kertakäyttöisen muovin, kuten pullojen, mehupillien ja muovipussien. Sillä välin haluaisin mieluummin nähdä muovin bikineinä, takkeina ja silmälasien sankoina kuin siroteltuna kauniille Malediivien rannoille ja muille rannoille ympäri maailmaa yhdessä aina meiltä asti ajautuneiden pullojen kanssa! Alison's Adventures Maldives -elokuva tullaan julkaisemaan vuonna 2015... pysy kuulolla!"
Uskomaton jätesaari
Noin 6,5 kilometrin päässä Malediivien pääkaupunki Malésta sijaitsevalle Thilafushi-jätesaarelle viedään noin 330 000 kg jätettä päivittäin. Suuri osa tästä tulee turismista, joka on alueen pääelinkeino. Malediiveilla vierailee vuosittain yli 750 000 turistia, mikä on kaksinkertaisesti valtion oman väkiluvun verran. Jokainen turisti tuottaa noin 3,5 kg jätettä päivässä. Kaiken lisäksi pääkaupunki Malé on neljä kertaa niin tiheästi asuttu kuin Lontoo, eikä sen ympärillä ole ylimääräisiä maa-alueita, mikä näkyy hyvin ilmakuvasta. Siksi jätteet kuljetetaan erilliselle jätesaarelle.
Photo published with kind permission from Imal Wagner, Alison's Adventures. |
Malediivit on maailman matalin ja tasaisin valtio. Ihmisen muokkaamia alueita on useiden metrien korkeudella merenpinnasta, mutta valtion korkein luonnollinen kohta sijaitsee ainoastaan 2,4 metriä merenpinnan yläpuolella ja keskimääräinen korkeus on 1,5 metriä merenpinnan yläpuolella. Malediivien alueesta yli 80 prosenttia on alle metrin korkeudella sijaitsevia korallisaaria. Siksi ilmastonmuutoksen myötä nouseva merenpinta uhkaa Malediiveja suuresti. Paradoksaalista on se, että jätteiden polttaminen jätesaarella tuottaa ilmaan yhä lisää ilmastonmuutosta voimistavaa hiilidioksidia. Malediivit kuitenkin aikoo suunnitelmien mukaan siirtyä pelkästään uusiutuvien energianlähteiden käyttöön ja saada hiilidioksidipäästöt nollattua alle kymmenessä vuodessa.
Photo published with kind permission from Imal Wagner, Alison's Adventures. |
Lisätietoja Alison Tealista ja hänen projekteistaan
Alison's Adventures
Alison's Adventures Maldives: "Surf, Survive, Sustain" Campaign
Alison's Adventures Shop
YouTube: Alison's Adventures Maldives
Instagram: Alison Teal
Twitter: Alison Teal
Conscious Connection Magazine: Alison Teal - Eco Adventurer
The Huffington Post: Real-Life "Tarzan Child"-Turned-Surfer Girl Will Inspire You To Live Adventurously
The Huffington Post: Alison Teal Visits the Maldives' Trash Island And Reveals The Plastic Problem That Isn't Shown on TV
The Christian Science Monitor: Alison Teal validates adventure parenting style
Lisää linkkejä Alison Tealista
Kannattaa tutustua myös seuraaviin linkkeihin
Yahoo! Travel: The Other Side of the Postcard – Photos Highlight Massive Island of Plastic Trash in the Maldives
The Daily Mail: Paradise Trashed - The beautiful island in the Maldives that's been reduced to a pile of rubbish
Lintujen roskaruokaa: Muovijätteen määrä Tyynenmeren jätepyörteessä satakertaistunut
Muovijätetsunami myös Atlantilla!
Tupakantumpit ja muovijäte täyttävät meret
Kadonnut: järvi, Tuntomerkit: pinta-ala 68 000 nelökilometriä
Luonto puhuu
10 kommenttia:
Thank you Alison Teal for retweeting my
blog post!
Muoviroskat eivät todellakaan ole pelkästään Malediivien ongelma. Keskellä valtamerta Midwayn atollilla (28N 177W) tuhannet albatrossin poikaset kuolevat muoviroskien takia nälkään ja myrkkyihin tai tukehtumalla. Arviolta joka kolmas poikanen kuolee muoviroskien seurauksena. Albatrossin poikaset saavat mahansa täyteen muovia, kun niitä ruokkivat vanhemmat luulevat muoviroskia ruoaksi ja tuovat niitä nälkäisille poikasilleen. Kannattaa tutustua seuraaviin linkkeihin sekä valtamerten jätepyörteistä (gyre) että kotoisen Itämeremme roskaantumisesta:
Midway Film: Message From the Gyre
YouTube: Message From the Gyre
Vimeo: Message From the Gyre
Vimeo: Midway Plastic Beach
Pallonkutistajat
Pidä Saaristo Siistinä ry (YouTube): Muovinen meremme – Itämeren roskaantuminen
Uusi tutkimustuloksia, uutisia ja infografiikkaa merten muovijätteistä:
Infografiikka: Kuinka kauan roskien hajoaminen merissä kestää?
Aamulehti: Tutkijoilta surulliset luvut – Jokaisella metrillä merenrantaa 15 kauppakassillista muovijätettä
Yle uutiset: Meriin päätyi yhtenä vuonna kahdeksan miljardia kiloa muovijätettä – ja määrä kasvaa
PlasticBank: Epic video asks, ”Are you eating plastic for dinner?”
National Geographic: Eight million tons of plastic dumped in ocean every year
The Wall Street Journal: Which countries create the most ocean trash?
Beautiful Maps: Which countries create the most ocean trash?
Suomen ympäristökeskus: SYKEltä asiantuntemusta ja tietoa kosmetiikan mobiilisovelluksen käyttöön (mobiilisovellus lukee kosmetiikan viivakoodit ja kertoo mikromuoveista ym. haitallisista aineista)
Alison Tealista nyt teksti ja video Time-lehdessä.
Uusi artikkeli Alison Tealista Hawai'i Living Magazine -lehdessä.
Katso tästä linkistä upea kuvakooste, millainen ihminen on Alison Teal, ”tosielämän Indina Jane”.
Katso artikkeli ja kuvakooste ”Indiana Janesta” myös tästä linkistä.
Vuoteen 2050 mennessä 99 % merilinnuista on syönyt muovia.
Lähteet ja lisätietoja:
Yle Uutiset
The Guardian
The Australian
Science
Uusi maailmanlaajuinen selvitys muovijätteen määrästä merissä.
Tässä linkissä Daily Mail -lehden uusi artikkeli Alison Tealista.
Lähetä kommentti