Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
perjantai 30. heinäkuuta 2010
Kaikkien aikojen uusi lämpötilaennätys 37,2 astetta!
Eilen 29.7.2010 rikkoutui vihdoinkin Suomen koko mittaushistorian lämpötilaennätys. Joensuun lentokentällä Liperissä lämpötila oli varjossa 37,2 astetta eli 1,3 astetta yli vanhan ennätyksen (35,9 astetta Turussa 9.7.1914), vaikka lämpötilaa saattoikin alentaa Venäjän metsäpaloista tullut savusumu. Myös Joensuun keskustassa Linnunlahdella lämpötila nousi 36,8 asteeseen. Vuorokauden korkein keskilämpötila 28,9 astetta oli Kuopiossa.
Tämän kesän aiempi lämpöennätys saavutettin Lahden Launeella keskiviikkona 28.7., jolloin siellä mitattiin 35,0 astetta. Tätä aiemmin yhtä lämmintä oli ollut viimeksi vuonna 1914, ja Lahden keskiviikkoinen lukema sivusikin kaikkien aikojen kolmanneksi korkeinta Suomessa mitattua lämpötilaa (35,9 astetta Turussa 9.7.1914 ja 35,6 astetta Lieksassa 15.7.1934 sekä 35,0 astetta Jyväskylässä 9.7.1914). Kouvolan Utissa lämpötila oli keskiviikkona 34,5 astetta, mikä oli reilusti yli Utin vanhan ennätyksen 32,8 astetta. Eilen Utin lämpötila oli "enää" 32,3 astetta.
Myös koko heinäkuun 2010 keskilämpötila Suomessa lähentelee kaikkien aikojen ennätystä 22,1 astetta, joka on mitattu Lappeenrannassa vuonna 1925. Tähän mennessä tämän vuoden heinäkuun keskilämpötila on ollut Puumalassa asteen enemmän eli 23,1 astetta. Nämä kuukauden kaksi viimeistä päivää näyttävät, tuleeko tästä kuukaudesta kaikkien aikojen lämpimin Suomessa mitattu kuukausi!
Lisäksi hellepäivien lukumäärä esimerkiksi Kouvolassa on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen suuri. Yksittäisen kuukauden hellepäivien lukumäärässä Suomen ennätys on nyt rikottu, mutta koko kesän hellepäivien lukumääräennätykseen on vielä matkaa. Heinäkuussa 2010 hellepäiviä on ollut Kouvolan Utissa toistaiseksi 27, mikä on yli entisen Suomen ennätyksen (22 kpl) vuodelta 2003. Koko tänä kesänä Utissa on ollut tähän mennessä jo 38 hellepäivää.
Viime yönä varsinkin Etelä-Karjalassa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa riehunut ukkonen (viimeksi yhtä voimakas ukkosrintama lienee ollut Suomessa vuonna 2002) on hieman viilentänyt säätä. Täällä Kymenlaaksossa (Kouvolassa) päästään yhä yli hellerajan, mutta 30 asteen lämpötiloja ei enää hätyytellä.
Koko alkuvuosi 2010 on ollut maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas arvioi eilen televisiouutisissa ilmastonmuutoksen vaikuttavan tämän kesän poikkeukselliseen lämpimyyteen: "Ilmastonmuutos on nyt kiihtyvässä vaiheessa. -- Ilmastonmuutos etenee niin kuin on aiemmin ennustettu."
Ilmastotieto kertoo tarkemmin viime kuukausien maailmanlaajuisesti poikkeuksellisesta lämpimyydestä: "NOAA:n kuukausittainen raportti ilmaston tilasta kesäkuulta 2010 kertoo, että kesäkuu 2010 oli maapallon pinnalla (sekä meri- että maa-alueet huomioiden) lämpimin kesäkuu mittaushistorian aikana (edellinen ennätys oli vuoden 2005 kesäkuulla). Tämä jatkaa ennätyksellisen lämpimien kuukausien perättäistä sarjaa, joka alkoi maaliskuussa. Kyseessä oli myös 304. peräkkäinen kuukausi, jolloin globaali lämpötila on ollut korkeampi kuin 1900-luvun keskiarvo. Viimeksi globaali lämpötila on ollut alle 1900-luvun keskiarvon vuoden 1985 helmikuussa. Lisäksi alkuvuosi 2010 (tammikuu-kesäkuu) on ollut kaikista mittaushistorian alkuvuosista lämpimin maapallon pinnalla."
CO2-raportissa kerrotaan juuri julkaistusta kansainvälisestä tutkimusyhteenvedosta, jonka mukaan ilmastonmuutoksesta ei enää ole epäilystä: "Yhdysvaltain valtamerentutkimusorganisaatio NOAAn uuden raportin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, että ilmasto lämpenee. Tulos perustuu kymmeneen tärkeimpään ilmastoindikaattoriin. Tutkimukseen osallistuneet 160 tutkimusryhmää 48 maassa ovat yksimielisiä siitä, että viime vuosikymmen oli mittaushistorian lämpimin. -- Vuodesta toiseen tapahtuvat muutokset lämpötiloissa kuvaavat ilmaston luonnollista vaihtelua, kuten El Niño- ja La Niña -ilmiöitä. Sen sijaan vuosikymmenestä toiseen tapahtuvat muutokset keskilämpötiloissa osoittavat pitkän aikavälin kehitystä, kuten ilmaston lämpenemistä. Jokainen viimeisestä kolmesta vuosikymmenestä on ollut huomattavasti lämpimämpi kuin aikaisempi vuosikymmen. Aikanaan 1980-luku oli mittaushistorian lämpimin. Kun tultiin 1990-luvulle, jokainen vuosi oli lämpimämpi kuin edellisen vuosikymmenen keskiarvo. 2000-luvulla lämpeni edelleen. -- Reilun puolen celcius-asteen lämpötilan nousu viimeisten 50 vuoden aikana voi kuulostaa pieneltä, mutta se on jo muuttanut planeettaamme. Jäätiköt ja merijää sulavat, rankkasateet kovenevat ja lämpöaallot yleistyvät. Raportista voidaan lukea, että viimeistä 50 vuoden aikana 90 prosenttia lämpenemisestä on päätynyt valtameriin, sanoi NOAAn Deke Arndt, joka oli yksi raportin toimittajista."
Ympäristönmuutoksen professori Atte Korhola kuitenkin muistuttaa Helsingin Uutisissa, että vaikka ilmastonmuutos näkyy selvästi pitkällä aikavälillä tarkasteltuna, johtopäätöksiä ei pidä tehdä ikkunasta näkyvän sään perusteella: "1940-luvulla oli hyvin lämpimiä kesiä ja 1900-luvun alkupuolella lämpimiä talvia, eli tämä on vielä luontaista vaihtelua. Osin lämmin kesä, joka on vallinnut laajoilla alueilla pohjoisella pallonpuoliskolla, selittyy Tyynen valtameren sääilmiöillä. Samaan aikaan Etelä-Amerikassa on ollut poikkeuksellisen kylmä. -- En vetäisi tästä vielä isoja johtopäätöksiä. Pitkän aikavälin trendeistä ilmastonmuutos tosin havaitaan selkeästi, professori huomauttaa."
Lähteet ja lisätietoja:
Ilmatieteen laitos
Ilmatieteen laitoksen heinäkuun 2010 sääseuranta
Sääbriefing: Ennätyksellisen kuuma heinäkuu
YLE Areena: Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja
Ilmastotieto: Vuosi 2010 jatkaa lämpöennätysjahtia
CO2-raportti: Ilmaston lämpenemisestä ei enää epäilystä
Professori: Ei yksi lämmin kesä tee ilmastonmuutosta (Helsingin Uutiset)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)