lauantai 8. joulukuuta 2007

Orvokkeja ja voikukkia joulukuussa!

Vielä 5. joulukuuta ihastelimme lumen kauniisti peittämiä puita. Itsenäisyyspäivä oli kuitenkin leuto. Viimeiset lumet hävisivät viime yönä (7.-8.12.), kun satoi rankastikin vettä. Tänään pihallamme kukkivat sekä orvokit että voikukat! Niistä on tullut joulukukkia ;-)

Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli säiltään tyypillinen. Lapissa tosin oli 1-2 astetta keskimääräistä leudompaa, vaikka Sallan Naruskassa mitattiinkin 18. marraskuuta -29,8 astetta pakkasta! Koko syksy (syyskuu-marraskuu) oli Etelä-Suomessa noin asteen ja Lapissa 1-2 astetta normaalia lämpimämpi.

Euroopan keskipitkien sääennustusten keskus (ECMVF) ennustaa Suomen talven (joulukuu-helmikuu) 2007-2008 olevan 0,5-1,0 astetta tavanomaista lämpimämpi 60-70 prosentin todennäköisyydellä. Keskuksen kotisivuilta voi jokainen tsekata itse keskipitkän aikavälin ennusteita. Säätyyppien muutoksia ne eivät pysty kovin hyvin ennustamaan, mutta ennustusten pitemmän aikavälin keskiarvot ovat osoittautuneet melko luotettaviksi.

Valkeaa joulua toivoen,

J

Ei kommentteja: