Tilastokeskuksen päästötilastojen Suomen kasvihuonekaasupäästöt nousivat vuonna 2006 noin 16 % edellisvuoteen verrattuna, vaikka vuosi 2006 oli leuto. Erityisen paljon päästöt kasvoivat liikenteessä ja energiantuotannossa. Teollisuuden osuus oli suhteellisen pieni ja itse asiassa teollisuuden päästöt ovat vähentyneet merkittävästi. Syyttävä sormemme ei voi siis osoittaa vain teollisuuteen!
Eri vuosien päästömäärien vertailu on sikäli hankalaa, että esimerkiksi vuoden 2005 päästöt olivat alhaiset osin metsäteollisuuden työtaistelun takia. Vuonna 2006 päästöjä kasvatti pohjoismaiden heikko vesivoimatilanne, jonka seurauksena jouduttiin lisämään hiili- ja turvevoimaa.
Kehityssuunta on kuitenkin selvä. Viiden viimeisimmän vuoden jaksolla Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet keskimäärin 10 % vuodessa. Kioton sopimuksessa Suomi on sitoutunut pitämään päästöt vuosina 2008-2012 ns. perusvuoden 1990 tasolla. Vuonna 2006 Suomen päästöt ylittivät tämän tason 13 %!
Tänään julkaistun Helsingin Sanomien uutisen mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia luonnonkatastrofeja on ollut vuonna 2007 enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuoteen 2006 verrattuna niiden lukumäärä on kasvanut viidenneksellä. Vuosittain noin 270 miljoonaa ihmistä joutuu kärsimään luonnonkatastrofeista - ja määrä tulee vain kasvamaan vuosi vuodelta.
Luonnonkatastrofien uhrimäärienkin vaihtelun vuosittainen vertailu on yhtä vaikeaa kuin päästövertailu. Viimeisimpien viiden vuoden aikana uhrimäärät ovat lisääntyneet huomattavasti. Osaltaan tähän vaikuttavat myös sellaiset katastrofit (esim. Kaakkois-Aasian tsunami), joilla ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa. Lisäksi pieniä katastrofeja on alettu tilastoida entistä tarkemmin.
Trendi on kuitenkin luonnonkatastrofeissakin selvästi nousujohteinen. Erityisesti suurten myrskyjen ja vastaavien hyvin suurella todennäköisyydellä ilmastonmuutokseen liittyvien onnettomuuksien määrä on kasvussa.
Ilmastonmuutos vaikuttaa paljon myös eläimiin. Aiemmin uhreina on esitelty saimaannorppa ja pohjoisen napa-alueen jääkarhut. Tällä viikolla WWF raportoi ilmastonmuutoksen uhkaavan oleellisesti Etelämantereen pingviinilajeja. Etelämantereella ilmasto lämpenee jopa viisi kertaa nopeammin kuin muualla maapallolla.
Jääköhän Kouvolassa valkea joulu 2007 vain haaveeksi?
Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti