lauantai 7. lokakuuta 2023

Talven 2023-2024 sää Suomessa

Olen koonnut luettavaksenne yhdentoista kansainvälisen tutkimuslaitoksen vuodenaikaisennusteet Suomen talven 2023-2024 säästä. Ennusteet ovat melko yksimielisiä siitä, että talvi tulee olemaan keskimääräistä lämpimämpi koko Suomessa. Useimmissa ennusteissa tavanomaista leudompia lukemia näkyy erityisesti loppusyksyn ja alkutalven aikana, mutta lopputalvea ja alkukevättä kohti edettäessä palataan lähelle normaaleja lämpötiloja. Yhdysvaltalaisen NOAA/NWS:n ennusteessa kuitenkin juuri varsinaiset talvikuukaudet joulukuun alusta helmikuun loppuun ovat ajankohdan keskimääräiseen lämpötilaan verrattuna kaikkein lämpimin kolmen kuukauden jakso, tammikuu jopa 2-3 astetta keskimääräistä leudompi. Lyhyet kireät pakkasjaksot ovat silti mahdollisia. Muista ennusteista poiketen Kanadan ilmatieteen laitos arvioi, että marraskuu tulee olemaan Suomessa keskimääräistä kylmempi. Useimmissa ennusteissa talvikuukausien sademäärät ovat joko täysin tavanomaisia tai keskimääräistä suurempia. Kaiken kaikkiaan vuodenaikaisennusteet ovat nykytietämyksellä vielä kokeiluasteella. Siksi ennusteisiin ei kannata luottaa liikaa, vaikka viime vuosina ne ovatkin toimineet melko hyvin. Ennusteita tarkennetaan talven edetessä, joten päivitän tietoja pitkin talvea tämän blogipostauksen kommentteihin.NOAA/NWS: Koko Suomessa 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpi talvi, varsinkin tammikuu tavanomaiseen verrattuna leuto

Yhdysvaltaisen NOAA/NWS:n juuri julkaisemassa ennusteessa kaikki kolmen kuukauden jaksot lokakuun 2023 alusta toukokuun 2024 loppuun asti ovat Suomessa lämpimämpiä kuin kyseisten ajankohtien pitkäaikaiset keskiarvot. Kaikkein selvimmin lämpimyys näkyy juuri varsinaisina talvikuukausina eli jaksolla joulukuun alusta helmikuun loppuun. Silloin koko Suomessa on 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Pienin poikkeama on loka-joulukuussa, jolloin koko Suomessa on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Lokakuun alusta maaliskuun loppuun ulottuvalla jaksolla yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kylmin on lokakuu, jolloin Etelä-Suomessa ollaan täysin tavanomaisissa lukemissa ja Pohjois-Suomessa 0,5-2 astetta pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella. Tavanomaiseen verrattuna lämpimin kalenterikuukausi on tammikuu, lähes koko Suomessa 2-3 astetta yli keskiarvon. Vielä helmikuussakin ollaan 1-3 astetta pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella, mutta maaliskuussa palataan lähes tavanomaisiin lukemiin.  

Kolmen kuukauden jaksoista loka-marraskuu on Etelä-Suomessa tavanomaiseen verrattuna runsassateisin, mutta Pohjois-Suomen sademäärät ovat täysin tavanomaisia. Muillakin ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla eri puolilla Suomea on viitteitä keskimääräistä suuremmista sademääristä, paitsi helmi-huhtikuussa ja maalis-toukokuussa koko Suomen sademäärät ovat pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna sateisin on lokakuu, joskin silloinkin Pohjois-Suomen sademäärät jäävät täysin normaaleiksi. Selvimmin sateisuus näkyy etelärannikolla. Tammi- ja helmikuu ovat keskimääräistä sateisimpia koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

NOAA/NWS:n ennusteet päivittyvät jatkuvasti edellä oleviin linkkeihin.

IRI: Keski- ja Pohjois-Suomessa keskimääräistä leudompi talvi

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society, Earth Institute, Columbia University) vuodenaikaisennusteen mukaan talven kaikki kolmen kuukauden jaksot (marras-joulukuu, joulu-helmikuu, tammi-maaliskuu) ovat Etelä-Suomessa lämpötiloiltaan pitkäaikaisen keskiarvon mukaisia, Keski- ja Pohjois-Suomessa keskimääräistä lämpimämpiä. Todennäköisyys ei kuitenkaan ole kovin suuri, joten ennuste on melko epävarma. 

Myös sademäärät ovat lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Jos jotakin poikkeamaa on, todennäköisemmin on keskimääräistä sateisempaa kuin kuivempaa, varsinkin tammi-maaliskuun jaksolla Itä-Suomessa.

Copernicus Climate Change Service: Keskimääräistä leudompi talvi, mutta poikkeamat tavanomaiseen verrattuna pienentyvät talven edetessä

Eurooppalaisen Copernicus Climate Change Servicen tuottama eri säämallien yhdistelmä arvioi, että varsinkin marras-tammikuu ja todennäköisesti myös joulu-helmikuu ovat koko Suomessa keskimääräistä leudompia. Lokakuun ja helmikuun välillä yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kaikkein lämpimin on lokakuu. Kaikki muutkin kuukaudet vaikuttavat keskimääräistä lämpimämmiltä, paitsi helmikuun lämpötilat ovat täysin tavanomaisia. 

Sademäärät ovat marras-tammikuussa täysin tavanomaisia, paitsi Pohjanlahden rannikolla voi olla keskimääräistä sateisempaa. Joulu-helmikuussa suurimmassa osassa Suomea on keskimääräistä sateisempaa.

Britannian ilmatieteen laitos: Varsinkin Pohjois-Suomessa keskimääräistä leudompi talvi

Britannian ilmatieteen laitoksen (Met Office) ennusteen mukaan Suomessa on marras-tammikuussa ja joulu-helmikuussa keskimääräistä lämpimämpää, varsinkin Pohjois-Suomessa. Kolmen kuukauden sademäärät ovat kyseisillä jaksoilla Pohjois-Suomessa keskimääräistä suurempia, Keski- ja Etelä-Suomessa tavanomaisia. Paikoin Etelä-Suomessa saattaa kuitenkin olla keskimääräistä vähäsateisempaa. 

Ranskan ilmatieteen laitos: Lähinnä Kaakkois-Suomessa keskimääräistä leudompi talvi ja varsinkin Etelä-Suomessa keskimääräistä sateisempaa

Ranskan ilmatieteen laitoksen (Meteo France) mukaan marras-tammikuu saattaa olla Itä-Suomessa ja Lapissa keskimääräistä lämpimämpi, mutta muilla alueilla lämpötilat ovat täysin tavanomaisia. Joulu-helmikuussa vain etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa saattaa olla keskimääräistä lämpimämpää, kun taas muualla lukemat ovat keskiarvojen mukaisia. Sademäärät ovat varsinkin Etelä-Suomessa keskimääräistä suurempia. 

Italian ilmatieteen laitos: Koko Suomessa leuto talvi, selvimmin sateisessa Lapissa

Italian ilmatieteen laitoksen (CMCC) mukaan marras-tammikuu ja joulu-helmikuu ovat koko Suomessa keskimääräistä lämpimämpiä, varmimmin Lapissa. Sademäärät ovat lähellä tavallista, mutta Lapissa saattaa olla keskimääräistä sateisempaa. 

Saksan ilmatieteen laitos: Varsinkin alkutalvi keskimääräistä lämpimämpi

Saksan ilmatieteen laitoksen (DWD) ennusteessa varsinkin loppusyksy ja alkutalvi (loka-joulukuu, marras-tammikuu) hehkuvat punaisina, mikä tarkoittaa keskimääräistä lämpimämpää. Myös joulu-helmikuussa koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää, joskaan todennäköisyys ei enää ole yhtä suuri kuin aiemmilla kolmen kuukauden jaksoilla. Kaikilla jaksoilla suurin todennäköisyys pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpään säähän on Pohjois-Suomessa. Kolmen kuukauden sademäärät saattavat olla keskimääräistä suurempia lähinnä Länsi-Suomessa.

ECMWF: Lämmin ja sateinen talvi

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) sanoo, että marras-tammikuussa ja joulu-helmikuussa koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää. Selkeimmin lämpimyys näkyy marras-tammikuussa Itä-Lapissa. Kolmen kuukauden sademäärät ovat keskimääräistä suurempia koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. 

ECMWF:n ennustetta on analysoitu Ilmatieteen laitoksen sivulla, jossa on luettavissa myös tarkempi kuukausiennuste.

Yhdysvaltojen kansallinen ilmatieteen laitos: Lämmin ja sateinen talvi

Yhdysvaltojen kansallinen ilmatieteen laitos (NCEP) arvioi, että marras-tammikuu ja joulu-helmikuu ovat koko Suomessa keskimääräistä lämpimämpiä. Marras-tammikuussa lämpimyyden todennäköisyys on hieman korkeampi kuin joulu-helmikuussa. Yksittäisistä kuukausista erityisesti tammikuu vaikuttaa tavanomaista lämpimämmältä. Sademäärät ovat kolmen kuukauden jaksoilla monin paikoin keskimääräistä suurempia, varsinkin joulu-helmikuussa.

Kanadan ilmatieteen laitos: Keskimääräistä leudompi talvi, mutta marraskuussa kylmää ja vähäsateista

Kanadan ilmatieteen laitos (ECCC) arvioi sekä marras-tammikuun että joulu-helmikuun olevan Suomessa keskimääräistä lämpimämpiä, vaikka yksittäisistä kuukausista marraskuu saattaakin olla keskimääräistä kylmempi ja helmikuu lämpötiloiltaan täysin tavanomainen. Sademäärät ovat marras-tammikuussa keskimääräistä pienempiä ja joulu-helmikuussa keskimääräistä suurempia, mihin vaikuttavat erityisesti kuiva marraskuu ja sateinen tammikuu.

Japanin ilmatieteen laitos: Keskimääräistä leudompaa varsinkin Lapissa

Japanin ilmatieteen laitos ennustaa, että lämpötilat marras-tammikuussa ovat Länsi-Suomessa ja Lapissa keskimääräistä korkeampia, selvimmin Pohjois-Lapissa, mutta Järvi-Suomen ja Itä-Suomen lämpötilat jäävät tavanomaisiksi. Joulu-helmikuussa koko Suomessa saattaa olla keskimääräistä lämpimämpää, varsinkin Lapissa. Kolmen kuukauden sademäärät ovat lähellä tavanomaista, mutta marras-tammikuussa Keski-Suomessa voi paikoin olla vähän keskimääräistä vähäsateisempaa ja joulu-helmikuussa Perämeren tienoilla keskimääräistä sateisempaa.

Lue tästä jouluaaton 2023 sää, mutta älä usko sitä!

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin tietokoneen mallintamia päiväkohtaisia ennusteita 90 vuorokaudeksi ja Metcheck superpitkän sääennusteen puoleksi vuodeksi. Kuriositeettina mainittakoon, että AccuWeather ennustaa tällä hetkellä Helsinkiin jouluaatoksi räntäsadetta ja nollan molemmin puolin vaihtelevia lämpötiloja, jotka tuulen vuoksi tuntuvat selvästi kylmemmiltä. Metcheckin ennuste näyttää puolipilvistä, korkeimmillaan +4 asteen lämpötilaa. Näin pitkät päiväkohtaiset ennusteet ovat kuitenkin todellisuudessa täysin epäluotettavia, vaikka periaatteessa säämallien ajoa tietokoneella voidaan jatkaa vaikka kuinka pitkälle ajalle.

Jo muutaman viikon ennusteet ovat todellisuudessa hyvin epävarmoja, käyttöarvoltaan lähellä nollaa. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava. Joskus tällaisista ennusteista onkin käytetty nimitystä "meteorologinen syöpä".

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartosen mukaan Suomessa säätyyppi pystytään ennustamaan kohtuullisen luotettavasti 6-10 vuorokautta, lämpötila 4-7 vuorokautta, matalapaineiden ja sadealueiden reitti 3-5 vuorokautta, tuulet 2-3 vuorokautta ja sademäärät sekä sateiden tarkat reitit 0-2 vuorokautta etukäteen. Yli kymmenen vuorokauden ajalle ei voi tehdä vain yhtä ennustetta, vaan saadaan useampia erilaisia ennusteita. Ilmakehän kaoottisuus estänee tulevaisuudessakin yli 14-21 vuorokauden päiväkohtaiset ennusteet. Lämpötilaennusteet ovat sade-ennusteita luotettavampia.

Vuodenaikaisennusteissa (esimerkiksi koko kesän sääennuste) ei ennustetakaan yksittäisiä sääilmiöitä, esimerkiksi ensilumen satamisen ajankohtaa, vaan ainoastaan pitkän aikavälin (yleensä kolmen kuukauden jakso, joillakin tutkimuslaitoksilla myös kuukauden jakso) poikkeamia verrattuna tavanomaiseen. Vertailukohtana on aina useilta vuosilta (yleensä 30 vuotta) laskettu keskiarvo kyseisen kolmen kuukauden jakson tai kyseisen kuukauden säästä.

Viime vuosina vuodenaikaisennusteet ovat olleet melko hyvin suuntaa antavia, vaikka niitä ei voikaan Suomen alueella pitää kovin luotettavina

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -oskillaation vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että useilla ennustuslaitoksilla lähimmän kolmen kuukauden ennuste pitää usein kohtuullisen hyvin paikkansa, mutta yksittäisten kuukausien ennusteet menevät hetkittäisten säätekijöiden vuoksi huomattavasti useammin väärin. Siksi monet ennustelaitokset eivät edes julkaise yksittäisten kuukausien ennusteita. 

Esimerkiksi viime toukokuun alussa vuodenaikaisennusteet olivat melko yksimielisiä siitä, että Suomen kesä 2023 tulee olemaan keskimääräistä lämpimämpi, mutta kesäkuuta ennustettiin melko viileäksi ja loppukesää lämpimämmäksi. Todellisuudessa kesä 2023 olikin 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja Lapissa elokuu oli paikoin ennätyksellisen lämmin, mutta eniten hellepäiviä Suomessa koettiin kesäkuussa. Vastaavasti talven 2022-2023 säästä kirjoitin lokakuussa 2022 näin: "Ennusteet ovat melko yksimielisiä siitä, että talvi tulee olemaan 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi." Ilmatieteen laitoksen maaliskuussa julkaiseman tiedotteen mukaan Suomen talvi oli aivan ennusteiden mukaisesti 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo. Vuodenaikaisennusteille on tyypillistä, että ne tarkentuvat ennustetun ajankohdan lähestyessä. 

Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, esimerkiksi vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on siis huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja eivätkä ennusta yksittäisiä säätapahtumia. Ongelmaa voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy.

Kun vuodenaikaisennuste ennustaa talvesta tavanomaista lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko talvi on tavanomaista lämpimämpi tai 2) sitä, että lämpötilat ovat suurimmat osan ajasta tavanomaisia (vähän alle tai vähän yli pitkäaikaisten keskiarvojen), välillä voi olla jopa hyvin kylmää, mutta jossakin vaiheessa voi olla erityisen leutoa.

Lisäksi täytyy huomata, että eri yhteyksissä käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Suomen Ilmatieteen laitos käyttää päivittäisissä sääennusteissaan vertailukautta 1991-2020. IRI käyttää vertailukautta 1991-2020 myös vuodenaikaisennusteissaan. Useimpien tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi kuitenkin on joko 1981-2010 tai 1993-2016.

Lue myös nämä

Sääilmiöiden ABC-kirja

Mitä siellä oikein sataa? Timanttipölyä, kissoja, koiria vai miehiä?

10 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n tänään päivitetty ennuste: Talven edetessä keskimääräistä leudommasta säätyypistä palataan täysin tavanomaisiin talvilämpötiloihin

Joulukuun 2023 alusta helmikuun 2024 loppuun ulottuvalla jaksolla koko Suomessa on keskimääräistä leudompaa, todennäköisimmin Etelä- ja Keski-Lapissa, mutta varmuus ei ole kovin suuri missään koko Suomen alueella. Sademäärät ovat tavanomaisia.

Tammi-maaliskuussa koko Suomen lämpötilat ovat pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Kaakkois-Suomessa saattaa olla keskimääräistä sateisempaa.

Helmi-huhtikuussa lähes koko Suomen lämpötilat ovat pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Vain aivan lounaisimmassa Suomessa on mahdollisuus keskimääräistä korkeampiin lämpötiloihin. Norjan puolella lähellä Suomen Pohjois-Lappia on keskimääräistä kylmemmän sään alue. Sademäärät ovat tavanomaisia.

Maalis-toukokuussa koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää, varmimmin etelärannikolla ja aivan itärajalla. Sademäärät ovat tavanomaisia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS:n tänään päivitetty ennuste: Tammi-helmikuussa leutoa ja sateista, maaliskuussa täysin tavanomainen alkukevät

Kaikki ennusteessa mukana olevat kolmen kuukauden jaksot joulukuun 2023 alun ja heinäkuun 2024 lopun välillä ovat Suomessa 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, selvimmin Etelä-Suomessa. Keskimääräiseen verrattuna runsaimmat sateet saadaan joulu-helmikuussa. Muiden kolmen kuukauden jaksojen sademäärät ovat lähes täysin tavanomaisia.

Joulukuusta 2023 toukokuuhun 2024 ajankohdan keskimääräisiin lämpötiloihin verrattuna lämpimimmät yksittäiset kuukaudet ovat tammikuu, helmikuu ja toukokuu, kaikki lähes koko Suomessa 1-2 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpiä. Ajankohdan pitkäaikaisiin lämpötiloihin verrattuna viileimpiä kuukausia ovat marraskuu ja varsinkin maaliskuu, jolloin melkein koko Suomen lämpötilat ovat täysin tavanomaisia. Tosin maaliskuussakin aivan etelärannikolla on mahdollisuus 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpään säähän. Tavanomaiseen verrattuna sateisimmat kuukaudet ovat tammikuu ja helmikuu, joskin näidenkin kuukausien aikana Lapin sademäärät ovat täysin tavanomaisia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS:n tänään päivitetty ennuste: Kylmän joulukuun jälkeen leuto ja sateinen talvi

Kaikki kolmen kuukauden jaksot joulukuun 2023 ja heinäkuun 2024 välillä ovat Suomessa 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Tavanomaiseen verrattuna kaikkein lämpimin on tammikuun 2024 alusta maaliskuun 2024 loppuun ulottuva jakso, jolloin koko Suomessa on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Vaikka kolmen kuukauden jaksot ovat keskimääräistä lämpimämpiä, yksittäisistä kuukausista joulukuu 2023 on Suomessa 0,5-2 astetta keskimääräistä kylmempi. Tammikuu on koko Suomessa 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, selvimmin Kaakkois-Suomessa. Helmikuu on koko Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Maaliskuussa Suomen eteläosissa on 1-2 astetta ja pohjoisosissa 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Huhtikuussa Suomen lämpötilat ovat lähellä tavanomaista, joskin aivan eteläisimmässä ja pohjoisimmassa Suomessa voi olla 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Toukokuu on tämänhetkisen ennusteen mukaan lähes koko Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Kolmen kuukauden jaksoista ajankohdan pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna sateisin on tammi-maaliskuu ja yksittäisistä kuukausista helmikuu. Sen sijaan joulukuussa Itä- ja Pohjois-Suomessa saattaa olla keskimääräistä vähäsateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

AAS: Suomen talvi tulee olemaan noin asteen keskimääräistä kylmempi

Kiinalaiset tutkijat arvioivat kansainvälisessä tiedelehdessä, että pohjoisen pallonpuoliskon talvikuukausista tulee globaalisti mittaushistorian lämpimin joulu-helmikuun jakso. Tähän vaikuttavat El Niño -ilmiö ja ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos yhdessä.

Vaikka talvi tulee olemaan globaalisti lämmin, Suomen ja muiden Pohjoismaiden alue voi kuitenkin olla pitkän aikavälin keskiarvoja kylmempi. Suomen kohdalla poikkeama on ennusteen mukaan luokkaa -1 astetta verrattuna pitkän aikavälin keskiarvoihin. Ennustetta voi tarkastella tarkemmin tämän linkin kartasta. Selityksenä Suomen alueen kylmyydelle on voimakas El Niño -ilmiö, jonka seurauksena arktinen napa-alue on keskimääräistä lämpimämpi. (Lämmin arktinen alue puolestaan voi aiheuttaa kylmyyttä mantereilla, kuten olen kirjoittanut aiemmin.)

Lähde: Zheng, F., Hu, S., Ma, J. et al. Will the Globe Encounter the Warmest Winter after the Hottest Summer in 2023?. Adv. Atmos. Sci. (2023). https://doi.org/10.1007/s00376-023-3330-0

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS:n päivitetty ennuste: Tavanomaisen talven jälkeen mahdollisesti lämmin kesä

Talvikuukausien ennuste on nyt muuttunut keskimääräistä lämpimämmästä lähes täysin tavanomaiseksi. Tammi-maaliskuun jaksolla vain aivan kaakkoisimmassa Suomessa saattaa olla 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää, mutta muuten Suomen lämpötilat ovat ajankohdan pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Sama tilanne jatkuu helmi-huhtikuussa, joskin 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämmän sään alue laajenee hieman. Sen sijaan maalis-huhtikuussa lähes koko Suomessa (lähinnä Pohjanmaan maakuntia lukuun ottamatta) on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Huhti-kesäkuussa suurimmassa osassa Suomea on 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Pohjois-Lapissa ehkä 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Hyvin alustavassa kesän 2024 vuodenaikaisennusteessa (touko-heinäkuu ja kesä-elokuu) koko Suomessa on 0,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kylmin on tammikuu, jolloin Lapissa on 0,5-1 astetta keskimääräistä kylmempää ja muualla täysin tavanomaisia lämpötiloja. Maaliskuussa ja huhtikuussa lähes koko Suomen lämpötilat ovat täysin tavanomaisia. Helmikuussa lämpötilat vaihtelevat Kaakkois-Suomen 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämmistä lukemista Länsi-Lapin täysin pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisiin lämpötiloihin. Toukokuussa ja kesäkuussa suurimmassa osassa Suomea on hyvin alustavan ennusteen mukaan 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Sademäärät ovat kaikilla ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla ja yksittäisinä kuukausina tavanomaisia. Helmikuussa tosin Kaakkois-Suomessa saattaa olla vähän keskimääräistä sateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kanadan ilmatieteen laitos: Tavanomaisen tammikuun jälkeen monin paikoin viileät sekä vähäsateiset helmikuu ja maaliskuu

Muista ennusteista poiketen vain Kanadan ilmatieteen laitos onnistui jo syyskuussa ennustamaan aivan oikein, että Suomen marraskuu on keskimääräistä kylmempi.

Joulukuussa laaditussa ennusteessa Kanadan ilmatieteen laitos ennustaa myös tammi-maaliskuuksi ja helmi-huhtikuuksi 2024 lähes koko Suomeen keskimääräistä kylmempiä lämpötiloja, varsinkin Pohjanlahden rannikolle. Sen sijaan maalis-toukokuu vaikuttaa lämpötiloiltaan tavanomaiselta, joskin Pohjanlahden rannikolla saattaa edelleen olla keskimääräistä viileämpää ja Itä-Lapissa keskimääräistä lämpimämpää.

Yksittäisistä kuukausista tammikuu on lämpötiloiltaan lähes tavanomainen, mutta helmikuussa varsinkin Etelä-Suomessa ja mahdollisesti Pohjanlahden rannikolla saattaa olla keskimääräistä kylmempää. Maaliskuussa keskimääräistä kylmempää on sekä Pohjanlahden rannikolla että koko Lapissa. Huhtikuussa Suomen lämpötilat ovat täysin tavanomaisia, mutta toukokuussa saattaa jälleen olla keskimääräistä viileämpää, lähinnä Kaakkois-Suomessa ja Pohjanlahden rannikolla.

Sademäärissä on suuri alueellinen vaihtelu, mutta tammikuussa lähes koko Etelä- ja Keski-Suomessa saattaa olla keskimääräistä sateisempaa. Sen sijaan helmi- ja maaliskuun sademäärät näyttävät lähinnä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta keskimääräistä pienemmiltä. Huhtikuussa Etelä- ja Keski-Suomessa on jälleen keskimääräistä sateisempaa. Toukokuun sademäärät ovat useimmilla Suomen alueilla täysin tavanomaisia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

ECMWF: Toukokuun loppuun asti melko tavanomaisia lämpötiloja, joskin tammikuussa voi olla paikoin keskimääräistä kylmempää ja huhtikuussa laajoilla alueilla keskimääräistä lämpimämpää

Tammi-maaliskuussa 2024 Pohjanlahden alueella on keskimääräistä kylmempää, mutta muuten Suomen lämpötilat ovat täysin tavanomaisia. Täysin tavanomaiset lämpötilat jatkuvat myös helmi-huhtikuussa ja maalis-toukokuussa.

Tammikuussa keskimääräistä kylmempää on Lappia lukuun ottamatta koko Länsi-Suomessa ja itärajalle saakka Pohjois-Pohjanmaan tienoilla. Helmi- ja maaliskuussa Suomen lämpötilat ovat lähellä tavanomaista. Huhtikuussa lähes koko Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää, joskaan ennusteen varmuus ei ole kovin hyvä. Toukokuussa koko Suomessa palataan tavanomaisiin lämpötiloihin.

Talven sademäärät ovat pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Huhtikuussa Lapissa saattaa olla keskimääräistä sateisempaa. Toukokuussa keskimääräistä suuremmat sademäärät yleistyvät muuallakin Suomessa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Copernicus: Ajankohdan pitkän aikavälin keskiarvoja lämpimämmässä Euroopassa vain Suomen ja Ruotsin lämpötilat jäävät talven sekä kevään aikana tavanomaisiksi

Copernicuksen ennusteessa, joka on yhteenveto useista eri säämalleista, keskimääräistä lämpimämpää on talven ja kevään ajan koko Euroopassa lukuun ottamatta Suomea ja Ruotsia.

Tammi-maaliskuussa Suomen itärajalla ja Pohjois-Lapissa saattaa olla keskimääräistä leudompaa, mutta muuten Suomen lämpötilat ovat täysin tavanomaisia. Helmi-huhtikuussa tilanne jatkuu muuten samana, mutta keskimääräistä lämpimämpää on vain Pohjois-Lapissa. Maalis-toukokuussa eteläisimmässä Suomessa ja Lapissa on keskimääräistä lämpimämpää, Keski-Suomessa täysin pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia lämpötiloja.

Yksittäisistä kuukausista tammi- ja helmikuun lämpötilat ovat koko Suomessa täysin tavanomaisia. Maaliskuussa Itä-Suomessa alkaen Kainuusta kohti pohjoista ja koko Pohjois-Lapissa on keskimääräistä lämpimämpää, mutta muuten Suomen lämpötilat ovat pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia. Huhtikuussa vain aivan eteläisimmässä Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää. Toukokuussa suurimmassa osassa Suomea on keskimääräistä lämpimämpää. Silloin lähinnä Suomi-neidon vyötäröllä lämpötilat jäävät pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisiksi, mutta ennusteen varmuus on melko heikko.

Sademäärät ovat lähellä tavanomaista. Tammikuussa ja huhtikuussa Etelä- ja Keski-Suomessa saattaa kuitenkin olla keskimääräistä sateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n tänään päivitetty ennuste: Tavanomaisen talven jälkeen lämmin loppukevät

Tammikuun 2024 alusta maaliskuun 2024 loppuun ulottuvalla jaksolla Pohjois-Euroopassa on laaja alue, jonka lämpötiloissa ei näy mitään poikkeamaa ajankohdan pitkäaikaisista keskiarvoista. Suomessakaan tammi-maaliskuun jaksolta ei pysty sanomaan, että lämpötilat olisivat keskimääräistä leudompia tai kylmempiä. Täysin sama tilanne jatkaa myös helmi-huhtikuussa. Sen sijaan maalis-toukokuun jaksolla Etelä-Suomessa ja Itä-Suomessa, varsinkin Lapin itäosissa, näyttää olevan pieniä viitteitä keskimääräistä lämpimämmästä säästä. Huhti-kesäkuussa koko Suomessa onkin sitten keskimääräistä lämpimämpää, kaikkein todennäköisimmin Lapissa.

Kolmen kuukauden jaksojen sademäärät ovat lähellä tavanomaista. Selvimpiä poikkeamia keskimääräisestä on tammi-maaliskuun jaksolla, jolloin Suomessa saattaa olla monin paikoin keskimääräistä sateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n tänään päivitetty ennuste: Viileähkön tai tavanomaisen lopputalven jälkeen ainakin alkukesä on tämänhetkisen ennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpi

Helmikuun alusta huhtikuun loppuun ulottuvalla jaksolla Suomen lämpötilat ovat suurimmalta osin pitkäaikaisten keskiarvojen mukaisia, mutta etelä- ja länsirannikolla näyttäisi olevan keskimääräistä kylmempää.

Maalis-huhtikuussa suurimmassa osassa Suomea näyttäisi olevan pientä signaalia keskimääräistä lämpimämpään säähän. Pohjanmaalla ja Pohjois-Lapissa jäädään tavanomaisiin lukemiin.

Huhti-kesäkuussa ja touko-heinäkuussa aivan koko Suomessa on ajankohdan pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna keskimääräistä lämpimämpää.

Sademäärät ovat tavanomaisia kaikilla ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla.