perjantai 11. toukokuuta 2012

Lintujen roskaruokaa: Muovijätteen määrä Tyynenmeren jätepyörteessä satakertaistunut



Muovijätteiden määrä maapallolla lisääntyi 500 prosenttia vuodesta 1976 vuoteen 2008. Alle viisi prosenttia muovista kierrätetään. Arvioiden mukaan maapallon meriin heitetään 6,4 miljoonaa tonnia jätettä joka vuosi. Joillakin alueilla jopa 80 % mereen päätyvästä jätemäärästä on muovia, mutta on siellä paljon muutakin. Neljäsosa meristä tunnistetuista jätteistä on savukkeita ja tupakan filttereitä!

Eri puolilla maailmaa on merissä muovia pieninä hiukkasina (suurimmaksi osaksi halkaisija alle 5 mm). Maapallon merissä on arvioitu olevan jokaisella neliömaililla keskimäärin 46 000 muovin kappaletta. Muovihiukkasten määrä pohjoisen Tyynenmeren subtrooppisessa jätepyörteessä on uuden tutkimuksen mukaan noussut satakertaiseksi 40 vuodessa.

Atlantilla vastaavaa nousua ei ole (toisten tutkimusten mukaan) havaittu, mikä tosin saattaa johtua muovin hajoamisesta niin pieneksi silpuksi, ettei se tartu tutkijoiden siivilöihin. Ihmiset ovat myös voineet oppia entistä siistimmiksi, muovijäte voi painua pohjaan tai jäte voi kertyä johonkin vielä tuntemattomaan paikkaan.

Atlantin muovijätelautan kooksi on väitetty jopa yli 2/3 Yhdysvaltojen pinta-alasta. Atlantilla eniten muovijätettä kertyy Pohjois-Atlantin subtrooppiseen pyörteeseen noin leveyspiireille 22-32 astetta pohjoista leveyttä. Enimmillään muovin kappaleita on 200 000 neliökilometrillä. Suurin osa muovijätteestä on erittäin pieninä hiukkasina. Laivoista muovijätettä on vaikea edes havaita, ellei meri ole täysin tyyni.

Tyynenmeren jätelautta sijaitsee noin 1600 kilometrin etäisyydellä Kalifornian rannikosta. Jätepyörteen koko vastaa joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksi kertaa Teksasin osavaltion (696 241 neliökilometriä) pinta-alaa ja alueella on muovia enemmän kuin planktonia. Nämä väitteet kuitenkin saattavat toisten tutkijoiden mukaan olla liioiteltuja.

Varmoja tieteellisiä todisteita on jätelautasta, jonka koko on yksi prosentti Teksasin pinta-alasta eli noin 7000 neliökilometriä. Tämäkin kuitenkin vastaa lähes koko Kymenlaakson pinta-alaa merialueet mukaan luettuina.

Muovihiukkaset vaikuttavat eliöstöön yksilötasolla, kun eläimet nielevät myrkyllisiä yhdisteitä sisältäviä hiukkasia. Muovipussit näyttävät meressä kelluessaan usein meduusoilta, jotka ovat kilpikonnien tärkeää ravintoa. Siksi merikilpikonnat syövät muovipusseja ja tukehtuvat niihin. Myös linnut ja muutkin vesieläimet syövät muovia, yleensä vahingossa. Muovi tukehduttaa eläimiä sekä tukkii suolistoja ja siitä voi liueta myrkyllisiä kemikaaleja. Näiden muovijätteiden arvioidaan tappavan vuosittain yli miljoona merilintua ja sata tuhatta merinisäkästä. Tutkijoiden laskelmien mukaan Tyynenmeren jätelautan lähistöllä kalat syövät peräti 12 000 000 - 24 000 000 kilogrammaa muovijätettä vuodessa. Alueen kaloista 9,2 prosentilla on muovijätettä mahassaan.

Muovijätettä löytyy runsaasti myös lintujen mahasta ja suolistosta, esim. keskellä merta sijaitsevan syrjäisen Midway-atollin (28N 177o W) albatrosseista (ks. järkyttävät, manipuloimattomat kuvat, joissa yhtäkään osaa ei kuvaajan mukaan ole siirretty: kuvasarja, kuva 1, kuva 2). Arviolta joka kolmas albatrossin poikanen kuolee Midway-atollilla muoviroskien seurauksena.

Eläinten myrkytys- ja tukehtumisongelmien lisäksi muovijäte saattaa levittää mukanaan myös pestisidejä ja muita myrkkyjä sekä uusia tulokaslajeja kaukaisillekin alueille. Suuri osa muovijätteestä ilmeisesti hajoaa hyvin pieneksi ja saattaa painua myös pohjaan. Pienet muovijätehiukkaset kuitenkin voivat olla jopa haitallisempia kuin suuret, sillä pienet hiukkaset pääsevät helposti rikastumaan ravintoketjuissa.

Populaatiotason vaikutukset ovat toistaiseksi olleet suurelta osin tuntemattomia. Muovin aiheuttamat muutokset eliöyhteisön rakenteessa voivat kuitenkin johtaa ekosysteemissä suuriin seurauksia.

Uuden tutkimuksen mukaan avomerellä veden pinnassa elävät, eläinplanktonia saalistavat ja merkilpikonnien, lintujen ja kalojen ravintona toimivat pienet Halobates sericeus -hyönteiset ovat lisääntyneet. Ne tarvitsevat kiinteän muninta-alustan. Aiemmin tällaisia alustoja oli vain vähän, esimerkiksi kelluvia puun kappaleita, hohkakiviä, linnunsulkia ja simpukankuoria.

Nyt munavaiheessa olevien yksilöiden määrä onkin lisääntynyt. Aikuiset eivät vielä ole selkeästi runsastuneet, mutta jos niin käy, Halobates sericeus -hyönteisten ravintokohteet (eläinplankton ja myös kalojen kutu) voivat kärsiä.

Lähteet ja lisätietoja:











13 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso turistiparatiisi Malediivien jätesaari!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Saksalaisen Alfred Wegener -instituutin tutkimuksen mukaan myös arktisen alueen merenpohjassa olevan muovijätteen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Pohjoisella Jäämerellä (Grönlanninmerellä) Grönlannin ja Huippuvuorten välillä on 2 500 metrin syvyydellä yhtä paljon muovijätettä kuin Portugalissa Lissabonin edustalla olevissa syvänmeren haudoissa. Arktisen muovijätteen määrän kasvua selittänee laivaliikenteen vilkastuminen.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvää ja mielenkiintoista tekstiä! Tästä oli apua tieteelliseen tutkimukseemme. Hienoa työtä Jarska!!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Faktoja muovikasseista:

-Maailmassa valmistetaan triljoona muovikassia vuodessa.

-Valmistetut muovikassit painavat 17 000 000 000 kg.

-Muovikassin maatuminen maaperässä kestää 1000 vuotta ja hajoaminen vedessä 450 vuotta.

-Muovikassin käyttöikä on keskimäärin 12 minuuttia.

-Maailman muovikasseista kierrätetään vain yksi prosentti.

Lähde: Kenneth Oker-Blom, Syö tervellisesti, ajattele ekologisesti.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tyynenmeren jätepyörteeseen on jo kertynyt niin paljon muovia, että sitä pidetään (puoliksi leikillään) ensimmäisenä ihmisen tekemänä ”mantereena” tai ”maanosana”. Lisätietoja:

Pallonkutistajat: Greetings from Muoviland

Aamulehti: Mikä nimeksi ainoalle ihmisen tekemälle maanosalle?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso linkit ja ylläty! Näin vähän maapallolla on vettä:

Gizmodo

USGS

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso myös Aamulehden uutinen: Meressä olevat roskat turhauttavat malesialaiskoneen etsijöitä - ”Se on kuin vessanpönttö”.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Indiana Jonesin naispuoliseksi versioksi sanottu Alison Teal, joka filmasi Malediiveilla samantyylistä ohjelmaa kuin ”Aatami etsii Eevaa”, kauhistui saarten muovijätemääristä. Nyt Alison Teal tekee Malediivien jätesaarista dokumenttifilmiä, jolla on tarkoitus kiinnittää huomiota yleisesti globaaliin roskaantumiseen ja saastumiseen, ei pelkästään Malediiveihin. Hän on ollut mukana tekemässä aiheesta myös upeita valokuvasarjoja ja muovijätteestä roskamuotia tai kierrätysmuotia.

Alison Teal: ”One man's trash is another woman's bikini.”

Kannattaa tutustua seuraaviin linkkeihin:

Yahoo! Travel: The Other Side of the Postcard – Photos Highlight Massive Island of Plastic Trash in the Maldives
Alison's Adventures
YouTube: Alison's Adventures Maldives
Twitter: Alison Teal

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Julkaisin tänään Alison Tealista ja Malediivien jätesaaresta sekä yleensäkin merten muovisaasteista kirjoituksen ”Alison muovimaassa: tosielämän Tarzan-lapsi ja naispuolinen Indiana Jones”.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Muoviroskat eivät todellakaan ole pelkästään Malediivien ongelma. Keskellä valtamerta Midwayn atollilla (28o N 177o W) tuhannet albatrossin poikaset kuolevat muoviroskien takia nälkään ja myrkkyihin tai tukehtumalla. Arviolta joka kolmas poikanen kuolee muoviroskien seurauksena. Albatrossin poikaset saavat mahansa täyteen muovia, kun niitä ruokkivat vanhemmat luulevat muoviroskia ruoaksi ja tuovat niitä nälkäisille poikasilleen. Kannattaa tutustua seuraaviin linkkeihin sekä valtamerten jätepyörteistä (gyre) että kotoisen Itämeremme roskaantumisesta:

Midway Film: Message From the Gyre
YouTube: Message From the Gyre
Vimeo: Message From the Gyre
Vimeo: Midway Plastic Beach
Pallonkutistajat
Pidä Saaristo Siistinä ry (YouTube): Muovinen meremme – Itämeren roskaantuminen

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusi tutkimustuloksia, uutisia ja infografiikkaa merten muovijätteistä:

Infografiikka: Kuinka kauan roskien hajoaminen merissä kestää?

Aamulehti: Tutkijoilta surulliset luvut – Jokaisella metrillä merenrantaa 15 kauppakassillista muovijätettä

Yle uutiset: Meriin päätyi yhtenä vuonna kahdeksan miljardia kiloa muovijätettä – ja määrä kasvaa

PlasticBank: Epic video asks, ”Are you eating plastic for dinner?”

National Geographic: Eight million tons of plastic dumped in ocean every year

The Wall Street Journal: Which countries create the most ocean trash?

Beautiful Maps: Which countries create the most ocean trash?

Suomen ympäristökeskus: SYKEltä asiantuntemusta ja tietoa kosmetiikan mobiilisovelluksen käyttöön (mobiilisovellus lukee kosmetiikan viivakoodit ja kertoo mikromuoveista ym. haitallisista aineista)

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Vuoteen 2050 mennessä 99 % merilinnuista on syönyt muovia.

Lähteet ja lisätietoja:

Yle Uutiset

The Guardian

The Australian

Science

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusi maailmanlaajuinen selvitys muovijätteen määrästä merissä.