keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Nasa, NOAA, Berkeley Earth, Japanin ilmatieteen laitos ja MetOffice yksimielisiä: Vuosi 2015 ennätyslämmin ja rikkoi jopa ennätysennätyksen

Maapallon globaalit keskilämpötilat Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan vuosina 1891-2015. Diagrammissa esitetyt lämpötilalukemat ovat anomalioita eli poikkeamia vertailukauden 1981-2010 globaalista keskilämpötilasta. Harmaalla viivalla on esitetty yksittäisten vuosien pintalämpötilojen anomaliat. Sininen viiva kertoo viiden vuoden liukuvan keskiarvon (eli joka vuosi on laskettu uusi keskiarvo viiden viimeisimmän vuoden perusteella). Punainen viiva kertoo pitkän aikavälin lineaarisen trendin. Credit: Japan Meteorological Agency, Annual Anomalies of Global Average Surface Temperature (1891 - 2015, preliminary value).

Berkeley Earth ilmoitti jo viikko sitten, että vuosi 2015 oli globaalisti ennätyslämmin. Tänään näin ovat kertoneet NOAA, Nasa ja brittiläinen ilmatieteen laitos MetOffice. Myös Japanin ilmatieteen laitoksen alustavat tulokset kertovat samoin. Eri tutkimuslaitosten tulokset seuraavatkin diagrammissa melko kauniisti toisiaan, vaikka menetelmät ovatkin osittain erilaisia. NOAA:n ja Nasan yhteisen diasarjan diagrammit havainnollistavat hyvin vuoden 2015 lämpimyyttä.

MetOfficen ja Nasan mukaan maapallo oli vuonna 2015 noin asteen esiteollista aikaa lämpimämpi. Olemme siis puolimatkassa tavoitetta rajoittaa maapallon lämpeneminen korkeintaan kahteen asteeseen ja lähestymässä tavoitetta rajoittaa lämpeneminen enintään 1,5 asteeseen.

Nasan mukaan on vain 5-6 prosentin mahdollisuus, että virhetekijöistä johtuen jokin muu kuin 2015 olisikin mittaushistorian lämpimin vuosi.

Bloomberg Business kirjoittaa: "A powerful El Niño is largely responsible for the year’s extremes, but make no mistake: This is what global warming looks like. Temperatures are rising 10 times faster than during the bounce back from the last ice age. Fifteen of the hottest 16 years on record have come in the 21st century."

Vaikka El Niñon vaikutuksesta lämpöennätykset ajoittuivat juuri vuoteen 2015 (ja mahdollisesti vuoteen 2016), lämpimyydestä 95 prosenttia johtuu ihmiskunnan aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä. Ihmiskunnan ja El Niñon yhteisvaikutuksesta vuosi 2015 ei vain rikkonut lämpöennätystä, vaan se rikkoi sen selvällä erolla toiseksi lämpimimpään vuoteen verrattuna. NOAA:n mukaan vuosi 2015 oli +0,90 ± 0,08 astetta 1900-luvun keskiarvoa lämpimämpi ja rikkoi edellisen koko vuoden globaalin lämpöennätyksen ennätyssuurella erolla (0,16 astetta yli aiemman ennätyksen). Tätä ennen suurin marginaali oli vuodelta 1998, jolloin vuoden 1997 ennätys ylittyi 0,12 asteella.

Vuosi 2015 oli Nasan tilastoissa
  • 0,13 celsiusastetta lämpimämpi kuin edellinen ennätysvuosi 2014,
  • 0,24 celsiusastetta lämpimämpi kuin edellinen ennätyksellisen El Niñon vuosi 1998,
  • 1,25 celsiusastetta lämpimämpi kuin arvio esiteollisen ajan lämpötilasta ja
  • 1,33  celsiusastetta lämpimämpi kuin mittaushistorian kylmin vuosi 1909.
Vuonna 2015 pohjoisella pallonpuoliskolla oli ennätysmäärä voimakkaita trooppisia pyörremyrskyjä (trooppiset syklonit, hurrikaanit, taifuunit), kaikkiaan 22 kategorian 4-5 hirmumyrskyä. Edellinen ennätys oli 18. Esimerkiksi Patricia-hurrikaani kehittyi nopeasti mittaushistorian voimakkaimmaksi läntisellä pallonpuoliskolla koetuksi trooppiseksi hirmumyrskyksi. Myös kolmosluokan tai sitä voimakkaampia trooppisia sykloneja oli pohjoisella pallonpuoliskolla ennätysmäärä.

Lisätietoja kansainvälisistä uutisistaDamian Carrington (Guardian): 2015 smashes record for hottest year, final figures confirmEi kommentteja: