maanantai 12. tammikuuta 2009

Valitsisinko Googlen, mustan Googlen vai kupillisen teetä ja sympatiaa?

Eilen ja tänään useilla (mm. eri sanomalehtien) nettisivuilla on julkaistu STT:n välittämä uutinen hieman virheellisellä otsikolla "Google-haku vie yhtä paljon energiaa kuin teeveden keitto". Itse uutisessa kuitenkin todetaan näin: "Kahden Google-haun tekeminen tuottaa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin teeveden kuumentaminen kiehuvaksi." Teeveden määrästä ja kuumennustavasta tosin ei mainita mitään.

Repäisevimmän otsikon samasta uutisesta kirjoittaa verkkolehti Uusi Suomi: "Google onkin ympäristöriski".

Alkuperäisen uutisen julkaisi brittiläinen Times-lehti verkkosivuillaan eilen. Tutkimus perustuu Harvardin yliopiston fyysikko Alex Wissner-Grossin laskelmiin, joiden mukaan yksi Google-haku tuottaa 7 grammaa hiilidioksidipäästöjä.

Samaa asiaa on laskeskeltu aiemminkin. Brittiläinen ympäristökonsultti ja CarbonFootprint-sivuston hallintojohtaja John Buckley on laskenut yhden Google-haun tuottavan hiilidioksidipäästöjä 1-10 grammaa sen mukaan, joudutaanko tietokone käynnistämään erikseen nimenomaan tätä hakua varten. Buckleyn mukaan PC:n käyttö tuottaa 40-80 grammaa hiilidioksidipäästöjä tunnissa.

Chriss Goodall (Ten Technologies to Save the Planet -kirja) laskee yhden Google-haun tuottavan 7-10 grammaa hiilidioksidipäästöjä, kun mukaan otetaan myös 15 minuuttia käyttäjän oman tietokoneen käyttöä hakua kohden.

Muitakin mielenkiintoisia laskelmia on tehty. Fortumin mukaan yksi Google-haku kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin 11 watin energiansäästölamppu tunnin aikana.

Nicholas Carr (The Big Switch, Rewiring the World -kirja) päättelee, että yhden avatar-hahmon ylläpitäminen Second Life -virtuaalipelissä kuluttaa energiaa 1752 kWh vuodessa, mikä vastaa likimain yhden brasiliaisen keskimääräistä koko vuoden energiankäyttöä.

Käytön aikana kotitietokone kuluttaa 1 kWh:n noin 6 tunnissa, kannettava tietokone noin 40 tunnissa ja laajakaistamodeemi noin 125 tunnissa. Kannattaisi siis suosia läppäriä, eikä tavallista tietokonetta! Ja turhaan auki olevat tietokoneet kiinni! Näytönsäästäjän pyörittäminen ei käsittääkseni säästä energiaa lainkaan.

Kaikkiaan maapallon IT-alan arvioidaan tuottavan noin kaksi prosenttia globaaleista hiilidioksidipäästöistä, likimain saman verran kuin lentoliikenteen.

Palataanpa tuohon alkuperäiseen uutiseen ja sen arviointiin. Googlella tehdään noin miljardi hakua vuorokaudessa. Googlen arvioidaan omistavan noin miljoona palvelinta, joita lienee Yhdysvalloissa, Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa (Google itse ei paljasta näitä tietoja). Sama haku menee useille eri palvelimille hyvinkin kauas toisistaan. Nämä palvelimet sitten "kilpailevat" keskenään siitä, mikä niistä löytää vastaukset nopeimmin. Palvelinkeskuksissa syntyy paljon lämpöä. Niinpä palvelimien jäähdyttämiseen kuluukin usein enemmän energiaa kuin itse koneiden toimintaan.

Google itse ei julkaise tietoja energiankulutuksestaan. Kaikki julkisuudessa olleet laskelmat perustuvat arvioihin. Näissä on arvioitu Googlen kokonaisenergiankulutus vuoden aikana ja verrattu sitä hakujen määrään. Näin on saatu laskennallinen arvo hiilidioksidipäästöistä (1-10 grammaa) hakua kohden. Toisaalta palvelimet jyskyttävät Googlen serverikeskuksista yötä päivää, vaikka et sitä omaa Google-hakuasi tekisikään. Kun haun tekemättä jättäminen vähentää hakujen kokonaismäärää, laskennallinen hiilidioksidipäästöjen määrä yhtä hakua kohden kasvaa entisestään, ellei palvelinten määrää vähennetä. Niinpä voi ajatella, ettei omalla Google-haulla ole sittenkään mitään merkitystä. Toisaalta mitä enemmän hakuja tehdään, sitä enemmän Google myös lisää palvelinten määrää hakujen tehokkuuden varmistaakseen. Näin ajatellen se omakin Google-haku on merkityksellinen, tosin pieni pisara valtameressä.

Google ilmoittaa kyllä pyrkivänsä uusiutuvan energian käyttöön. Lisäksi tulevaisuudessa palvelinkontteja aiotaan sijoittaa konttilaivoihin merelle. Näin merestä olisi mahdollista saada kylmää jäähdytysvettä, mikä vähentäisi energiankäyttöä. Lisäksi merellä sähköä voisi tuottaa aaltoenergialla, tuuliturbiineilla ja vuorovesivoimalla. Taloudellista etua toisi myös se, ettei tarvitsisi ostaa tai vuokrata tonttia eikä maksaa kiinteistöveroja.

Mitä uutinen sitten opettaa? Mielestäni Google-hakuja ei kannata käydä boikotoimaan. Sähköinen hakuhan voi myös säästää energiaa, jos se välttää tarvetta vaikkapa ajaa autolla ostamaan paperille painettu lehti. Tosin mikäli sähköisen lehtiartikkelin lukemiseksi pitää tietokonetta auki kovin pitkään, paperille painettu lehti onkin ekologisempi valinta.

Turhaa hakukoneiden käyttöä kannattaa välttää. Vuonna 2008 suomalaisten kymmenen suosituinta Google-hakua olivat järjestyksessä lueteltuna nämä: YouTube, Irc, Iltalehti, Iltasanomat, Suomi 24, You, Wikipedia, Google, Facebook, Sanakirja. Lähes kaikkien näiden osoitteet on helppo muistaa ulkoa ilman hakukoneen käyttöä. Monilla on myös tapana hakea jopa omia kotisivujaan googlettamalla. Kuitenkin suoran osoitteen käyttäminen kuukkelin sijaan on paljon suositeltavampaa. Pitemmän päälle tämä säästää energiaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä, kun Googlen ei tarvitse lisätä palvelimia (niin kuin pitäisi, jos hakumäärät jatkuvasti kasvavat).

Hakukoneissa ja omilla nettisivuillakin musta taustaväri voisi olla valkoista ekologisempi. Jostakin näin kerran tiedon, että kokonaan valkoisen sivun energiantarve on 74 W ja mustan 59 W. Käsittääkseni tämä johtuu siitä, että RGB-väritekniikassa valkoinen väri syntyy siten, että kaikki värit (R eli punainen, G eli vihreä ja B eli sininen) ovat täysillä päällä. Sen sijaan mustassa värissä värit tai valot ovat ikään kuin pimänä, pois päältä, vain taustavalo päällä. Erityisesti vanhoissa kuvaputkinäytöissä tämä on merkittävä asia. Litteillä näytöillä ero ei ole käsittääkseni kovin suuri. Ken tietää asiasta tarkemmin, laittakoon kommenttia tulemaan. Kiitos! Roberson ym. ovat selvittäneet tarkemminkin tietokoneiden energiankäyttöä.

Mark Ontkush on laskenut, että Googlessa musta taustaväri säästäisi 750 MWh vuodessa (eli likimain yhden suomalaisen vesivoimalan tuotannon verran). Google onkin saatavissa myös mustapohjaisena: http://www.blackle.com/. Tämä tosin ei ole Googlen itsensä tarjoama palvelu.

Googlen sijaan voi käyttää myös muita hakukoneita. Niiden energiatehokkuudesta en ole nähnyt laskelmia. Muiden hakukoneiden voisi olettaa olevan ekologisempia, koska ne eivät lähetä samaa hakua samalla tavoin kuin Google hyvin monille servereille. Toisaalta niillä ei yleensä liene myöskään yhtä laajoja energiatehokkuusohjelmia ja tulevaisuuden suunnitelmia energiankäytön vähentämiseksi kuin Googlella.

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Googlen oman ilmoituksen mukaan yksi Google-haku tuottaa keskimäärin 0,2 grammaa hiilidioksidia. Tarkempia tietoja voi lukea täältä:

http://googleblog.blogspot.com/2009/01/powering-google-search.html

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Päivitettyä tietoa aiheesta on luettavissa Ilmastotieto-blogista. Myös roskapostit aiheuttavat yllättävän isot päästöt!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Google on vihdoinkin (syyskuussa 2011) julkaissut tarkkoja tietoja energiankäytöstään ja hiilidioksidipäästöistään.

Google kertoo käyttäneensä vuonna 2010 energiaa 2 259 998 MWh. Kasvihuonekaasupäästöjä syntyi kaikkiaan (streetview-autot, toimistot, datakeskukset, kokousmatkat jne.) 1,47 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalentteina (eli kaikkien kasvihuonekaasupäästöjen vaikutus on muutettu vastaamaan hiilidioksidipäästöjä). Jos laskuihin otetaan mukaan uusiutuvan energian tukeminen ja muut päästökompensaatiot, Google pääsee oman ilmoituksensa mukaan hiilijalanjäljessä nollaan.

Google käytti viime vuonna maailman sähköstä vajaat 0,01 prosenttia, kun kaikki maapallon palvelinkeskukset yhteensä (muutkin toimijat kuin Google) kuluttivat maapallon sähköstä noin 1,3 prosenttia.

Yksi Google-haku kuluttaa Googlen oman ilmoituksen mukaan energiaa 0,0003 kWh ja tuottaa hiilidioksidipäästöjä (ilman kompensaatiota) 0,2 grammaa.

Sata Google-hakua siis tuottaa hiilidioksidipäästöjä 20 grammaa, mikä vastaa tunnin läppärikäyttöä (30 W), 28 minuutin valaistusta 60 watin hehkulampulla tai 1,5 ruokalusikallista appelsiinimehua.