keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Talvesta tulee superleuto?

Iltapäivälehtien lööpit kirkuvat tänään ennusteita leudosta talvesta: "Talvesta tulossa superleuto" (Ilta-Sanomat) ja "Pitkän ajan ennuste, Talvesta tuleekin lämmin, Koko talvi lauhaa" (Iltalehti). Molemmat lehdet perustavat juttunsa pelkästään kansainvälisen sääpalvelu WSI:n eilen julkistamaan uuteen vuodenaikaisennusteeseen. Mitä muut tutkimuslaitokset sanovat?

Muutamat muutkin ovat päivittäneet aiempia ennusteitaan hieman leudompaan suuntaan, mutta suurta muutosta ennusteissa ei ole tapahtunut. Epätieteellisesti mutu-tuntumalla pitkän aikavälin vuodenaikaisennusteita seuranneena voin sanoa, että usein ennusteet näyttävät jumittavan ennustamaan jatkoonkin hyvin samankaltaista säätä kuin ennusteen tekohetkellä. Venäjän ilmatieteen laitos ennustaa meille edelleen ainoana tavanomaista kylmempää talvea.

© yanlev - Fotolia.com
Tavanomaista leudompaa talvea ennustavat ennusteet

WSI ennustaa koko talveksi (joulukuun alusta helmikuun loppuun) Suomeen tavanomaista lämpimämpää kuten aiemmassakin ennusteessaan, mutta nyt tämä näyttää entistäkin todennäköisemmältä (40 prosentin todennäköisyys). Talvi näyttää Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Portugalissa normaalia kylmemmältä, muualla Euroopassa tavanomaista lämpimämmältä, erityisesti Venäjän länsiosissa. Syynä ennusteen muuttumiseen on ennustettu Pohjois-Atlantin oskillaation (NAO-indeksi) positiivisen vaiheen kehittyminen. Pohjois-Atlantin oskillaation positiivisessa vaiheessa meillä yleistyvät lauhat ja kosteat läntiset ilmavirtaukset. Sen sijaan Länsi-Eurooppaan tulee viileää säätä. Jos NAO-indeksi kehittyy ennustetulla tavalla, tulevissa WSI:n ennusteissa Länsi-Euroopan talvi saattaa muuttua vieläkin kylmemmäksi.

Joulukuussa Suomessa on WSI:n mukaan tavallista lämpimämpää, samoin kuin Manner-Euroopan pohjoisosissa Ranskaa lukuun ottamatta. Sen sijaan Isossa-Britanniassa ja Etelä-Euroopassa on tavallista kylmempää. Tammikuussa Suomessa, Manner-Euroopan pohjoisosissa (paitsi Länsi-Ranskassa) ja Etelä-Euroopassa (paitsi Iberian niemimaalla eli Espanjassa ja Portugalissa) on normaalia lämpimämpää. Isossa-Britanniassa on jälleen tavallista kylmempää. Helmikuussa kaikkialla Euroopassa on normaalia lämpimämpää lukuun ottamatta pohjoisia rannikkoalueita.

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) ennusteissa jakso joulukuusta helmikuun loppuun näyttää Suomessa keskimääräistä lämpimämmältä tai tavanomaiselta. Normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys on 40 % (Lapissa 45 %), normaalin 35 % ja normaalia kylmemmän 25 % (Lapissa 20 %). Sademäärät näyttävät olevan tavanomaisia. Päivitetyt ja yksityiskohtaiset ennusteet löytyvät nettisivulta, jossa aukeavat ensin sade-ennusteet (precipitation). Valitse Forecast Type > Temperature, jos haluat nähdä lämpötilaennusteet.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) on tehnyt vuodenaikaisennusteen, jonka mukaan lauhat lounaiset ilmavirtaukset suuntautuvat Pohjois-Eurooppaan vieläkin selvemmin kuin aiemmissa ennusteissa. Niinpä joulu-helmikuun keskilämpötila Pohjois-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä on selvästi tavanomaista korkeampi. Suomessa suurin todennäköisyys tavanomaista koekeampaan lämpötilaan on Keski- ja Pohjois-Suomessa. Sademäärät näyttävät hieman tavallista suuremmilta. ECMWF:n vuodenaikaisennusteita ja kuukausiennusteita seurataan tarkemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla.

Tavanomaista talvea ennustavat ennusteet

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS ennustaa eilen päivitetyssä kuukausittaisessa tarkastelussa Suomen pysyttelevän koko talven (joulu-helmikuu) ajan lähellä tavanomaisia lämpötiloja, mutta tammikuussa Etelä-Suomessa voi olla normaalia lämpimämpää. Talven osalta Suomen ulkopuolella merkittävää on se, että Grönlannin alue vaikuttaa jälleen suurella todennäköisyydellä normaalia lämpimämmältä. Sen sijaan Keski-Euroopassa näyttää olevan keskimääräistä kylmempi joulukuu, mutta tammikuussa jo lämpenee. Maaliskuussa Suomessa on tavanomaista kylmempää aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta. Ensi huhti- ja toukokuu ovat ennusteen mukaan Suomessa tavanomaista lämpimämpiä. Koko kolmen kuukauden jaksot joulu-helmikuu, tammi-maaliskuu, helmi-huhtikuu ja maalis-toukokuu näyttävät kuitenkin Suomessa täysin tavanomaisilta (maaliskuun viileys tasoittaa loppukevään lämpimyyttä), mutta jaksot huhti-kesäkuu ja touko-heinäkuu voivat olla normaalia lämpimämpiä. Sademäärienkään osalta talvi ei näytä kolmen kuukauden tarkastelussa poikkeavan tavanomaisesta, paitsi kuukausittaisessa tarkastelussa joulukuu voi olla kuiva. Lisää ennustekarttoja löytyy täältä.

Ranskan Ilmatieteen laitos antaa jälleen kaikkein tarkimmilta vaikuttavat ennustekartat. Ne ovat kuitenkin ilmeisesti jopa yksityiskohtaisempia kuin mihin käytetty säämalli antaa perusteita. Joka tapauksessa ennusteen mukaan joulukuu on Suomessa 0,5 astetta tavanomaista kylmempi (Pohjois-Suomessa lähellä tavanomaista). Tammikuussa on ennusteen mukaan 0,5 astetta keskimääräistä lämpimämpää (Lounais-Suomessa asteen tavallista lämpimämpää ja Lapissa 0,5 astetta alle keskiarvon) ja helmikuussa saman verran viileämpää (Lapissa asteen verran alle tavanomaisen keskilämpötilan). Maaliskuu näyttää lähes koko Suomessa asteen normaalia lämpimämmältä. Sademäärät ovat talven aikana normaalit, paitsi maaliskuussa on kuivempaa.

Tavanomaista kylmempää talvea ennustavat ennusteet

Venäjän ilmatieteen laitos ennustaa Suomeen joulu-helmikuun jaksolle keskimääräistä kylmempiä lämpötiloja.

Lue lisätietoa samasta aihepiiristä

Talven 2012-2013 sääennuste ja vuodenaikaisennusteiden luotettavuuden arviointia

Ennuste: Suomeen kylmä talvi 2012-2013?!

Jääkausi tulossa: Siperian sää uhkaa Suomea?

Miksi kesä 2012 oli kylmä?

Sandy-myrsky, Suomen sateet, hukkaan heitetty ruoka, älypuhelimet ja ilmastonmuutos

Suomen ilmastonmuutoksen skenaariot

Ilmastotieto: Talven 2012-2013 sääennuste

Ilmastotieto: Lokakuussa paikoin ennätyksellisen sateista

Ilmastotieto: Arktisen alueen lämpeneminen ennennäkemätöntä 2000 vuoteen

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Nyt Ruotsin ilmatieteen laitos on liittynyt Aftonbladet-lehden mukaan Venäjän ilmatieteen laitoksen rinnalle ennustamaan Ruotsiin ja Suomeen hyvin kylmää, talvien 2009 ja 2010 kaltaista talvea 2012-2013. Perusteeksi SMHI:n meteorologi Mattias Lind mainitsee sen, että Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO) on negatiivinen eikä ole muuttunut positiiviseksi ennusteiden mukaisesti. On tosin huomattava, että vaikka negatiivinen NAO-indeksi tuokin meille talvella kylmää, arktista ilmaa, se kertoo pikemminkin vallitsevasta säätilasta kuin ennustaa tulevaa. NAO-indeksin kehittymistä ei nimittäin voida luotettavasti ennustaa kovin pitkäksi aikaa eteenpäin. Joulun sää on siis vielä arvoitus. Vuodenaikaisennusteet ennustavat yleensäkin vain pitkän aikavälin (esim. kolmen kuukauden) keskiarvoja, eivät yksittäisten ajankohtien säätapahtumia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n tänään päivitetty ennuste (kolmen kuukauden jaksojen keskimääräiset lämpötilat) Suomeen:

Tammi-maaliskuu 40 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpi, 35 %:n todennäköisyydellä tavanomainan, 25 %:n todennäköisyydellä tavanomaista kylmempi.

Helmi-huhtikuu lämpötiloiltaan tavanomainen.

Maalis-toukokuu lämpötiloiltaan tavanomainen, paitsi aivan eteläisimmässä Suomessa mahdollisuus tavanomaista korkeampiin lämpötiloihin.

Huhti-kesäkuu 40 %:n todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpi, 35 %:n todennäköisyydellä tavanomainan, 25 %:n todennäköisyydellä tavanomaista kylmempi.

Sademäärien ennustetaan olevan tammi-kesäkuussa tavanomaisia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Polaaripyörre on nyt viikonlopun aikana hajoamassa. Tämä kasvattaa jonkin verran itäisten ilmavirtausten ja siten kylmän tammikuun lopun ja helmikuun todennäköisyyttä Suomessa. Asiasta voi lukea tarkemmin meteorologi Pauli J. Jokisen blogista.