maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kesän terveellinen herkkuvinkki: Nokkosvohvelit



Ainekset (noin 15 vohveliin)

3 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
3,7 dl maitoa
250 g (reilu 4 dl) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl sokeria
½ tl suolaa
8 tl ruokaöljyä (esim. rypsiöljy)
nokkosia maun mukaan

Valmistusohje

1. Kerää runsaasti nokkosia (nokkosten lehtiä, nuorista nokkosista voi käyttää myös varret). Huuhdo nokkoset (esim. lävikössä) ja keitä niitä 2-4 minuuttia pienessä vesimäärässä (= kevyt ryöppäys). Keittäminen poistaa nokkosen polttavuuden (poltinkarvojen muurahaishapon) ja todennäköisesti alentaa haitallista nitraattipitoisuutta. Toisaalta keittämisen aikana keitinveteen liukenee myös hyödyllisiä ravinteita, joten turhan pitkää keittämistä on syytä välttää (toiset neuvovat pelkästään kastamaan nokkoset kiehuvassa vedessä). Lisäksi nokkoset tiivistyvät keitettäessä, joten suurelta näyttävästä nokkosmäärästä jää jäljelle vain vähän. Kaada keitinvesi pois (voit hyödyntää sen jäähtyneenä kukkien kasteluun, koska siinä on paljon ravinteita). Keitettyjä nokkosia kannattaa vielä pilkkoa saksilla, terävällä veitsellä tai vihannesleikkurilla.

2. Vatkaa kananmunien keltuaiset ja maito sekaisin.

3. Lisää jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Sekoita hyvin.

4. Lisää öljy ja sekoita.

5. Vatkaa kananmunien valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan.

6. Sekoita nokkoset taikinaan.

7. Paista vohveleita vohveliraudalla 2-3 minuuttia.


Nokkosesta kannattaa tehdä myös nokkoslettuja ja nokkospannaria (normaaliin taikinaan kohdan 1 mukaisesti käsiteltyjä nokkosia) ja nokkoskeittoa. Nokkoset sopivat kevyesti ryöpättyinä myös smoothien yhdeksi raaka-aineeksi. Lisäksi nokkosia voi käyttää esimerkiksi sämpylä- tai leipätaikinaan, lasagneen tai munakkaaseen.

Nokkosen sanotaan olevan ravintoarvoltaan kolme kertaa pinaatin veroinen ja porkkanaakin ravitsevampi. Nokkosen proteiinipitoisuus on 5,9 grammaa ja pinaatin 1,6 grammaa sadassa grammassa. Kuitua nokkosessa on 4,1 grammaa ja pinaatissa 1,3 grammaa sataa grammaa kohden. Nokkosessa on pinaattia enemmän myös rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia jne.

Tuota C-vitamiinia nokkosessa on joidenkin tietojen mukaan jopa viisi kertaa niin paljon kuin appelsiinissa, rautaa seitsemän kertaa niin paljon kuin pinaatissa ja kalsiumia kolme kertaa niin paljon kuin maidossa. Nokkosessa on lisäksi A-, B-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä jodia, piitä ja vapaita aminohappoja. Nokkonen sisältää kversetiini-nimistä flavonoidia, jonka sanotaan vähentävän heinänuhan oireita. Nokkonen myös alentaa verensokeria ja verenpainetta.

Lähteet ja lisätietoja

Arktiset aromit: Nokkonen

Gourmeta(ko?): Nokkosta ja villiyrttejä

Hellan ja viinilasin välissä: Nokkosen kesytys käynnissä

Herkkusuun lautasella: Nokkosperunamuusi

Hiidenuhman keittiössä: Kaksi nokkosnäkkäriä

Hortoilu: Näin keräät nokkosia

Hämmentäjä: Nokkosrieskat ja nokkosen ryöppäys

Kaarina Davis: Nyt on nokkosaika!

Ketoosiin: Nokkos-fetapiirakka

Kotikokki: Nokkosen ryöppäys

Kotiliesi: Äidin nokkosmuhennos

Kotivinkki: Nokkonen

Lapin Kansa: Superruokaa - vihreää kultaa kasvaa nyt pihalla ja poluilla (nokkospestopasta, nokkosletut, nokkossima)

Maku.fi: Nokkos-ricottapiirakka

Makuja: Luonnon huikeat terveyspommit

Metsämaja: Kesän paras nokkospiiras

Myllyn Paras: Nokkosletut

Myllyn Paras: Nokkos-ricottapiirakka

Nitan sapuskat: Nokkosletut ja nokkosinfoa

Oma Aika: Valmista nokkosta rohdokseksi

Project Mama: Nokkonen on ykkönen

Rakas ruokapäiväkirja: Nokkosletut

Reissausta ja ruokaa: Nokkos-tofupiiras

Smoothie Studio: Nokkonen, roomalaisten potenssipiiska

Sumin sörsselit: Uskomatonta tuuria, sekä lättyjä polttaisten (eli nokkosten) kera

Uusia Tuulia: Nokkonen on ykkönen

Uusi Musta: Nokkosta mä metsästän

Viherrys: Nokkosniksit

Viherunelmia: Nokkosta pataan

Wikikko: Nokkonen

Yhteishyvä: Ekomatsi - nokkonen vs. pinaatti

Yle: Nokkonen on monikäyttöinen rautaisannos

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nokkosen kversetiini tuhoutuu lämmitettäessä.. Jo 50 C on pahasta.. eli raakana parasta

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Monet flavonoidit ovat tosiaan aika herkkiä tuhoutumaan.