Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
maanantai 23. kesäkuuta 2014
Kesän terveellinen herkkuvinkki: Nokkosvohvelit
Ainekset (noin 15 vohveliin)
3 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
3,7 dl maitoa
250 g (reilu 4 dl) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl sokeria
½ tl suolaa
8 tl ruokaöljyä (esim. rypsiöljy)
nokkosia maun mukaan
Valmistusohje
1. Kerää runsaasti nokkosia (nokkosten lehtiä, nuorista nokkosista voi käyttää myös varret). Huuhdo nokkoset (esim. lävikössä) ja keitä niitä 2-4 minuuttia pienessä vesimäärässä (= kevyt ryöppäys). Keittäminen poistaa nokkosen polttavuuden (poltinkarvojen muurahaishapon) ja todennäköisesti alentaa haitallista nitraattipitoisuutta. Toisaalta keittämisen aikana keitinveteen liukenee myös hyödyllisiä ravinteita, joten turhan pitkää keittämistä on syytä välttää (toiset neuvovat pelkästään kastamaan nokkoset kiehuvassa vedessä). Lisäksi nokkoset tiivistyvät keitettäessä, joten suurelta näyttävästä nokkosmäärästä jää jäljelle vain vähän. Kaada keitinvesi pois (voit hyödyntää sen jäähtyneenä kukkien kasteluun, koska siinä on paljon ravinteita). Keitettyjä nokkosia kannattaa vielä pilkkoa saksilla, terävällä veitsellä tai vihannesleikkurilla.
2. Vatkaa kananmunien keltuaiset ja maito sekaisin.
3. Lisää jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Sekoita hyvin.
4. Lisää öljy ja sekoita.
5. Vatkaa kananmunien valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan.
6. Sekoita nokkoset taikinaan.
7. Paista vohveleita vohveliraudalla 2-3 minuuttia.
Nokkosesta kannattaa tehdä myös nokkoslettuja ja nokkospannaria (normaaliin taikinaan kohdan 1 mukaisesti käsiteltyjä nokkosia) ja nokkoskeittoa. Nokkoset sopivat kevyesti ryöpättyinä myös smoothien yhdeksi raaka-aineeksi. Lisäksi nokkosia voi käyttää esimerkiksi sämpylä- tai leipätaikinaan, lasagneen tai munakkaaseen.
Nokkosen sanotaan olevan ravintoarvoltaan kolme kertaa pinaatin veroinen ja porkkanaakin ravitsevampi. Nokkosen proteiinipitoisuus on 5,9 grammaa ja pinaatin 1,6 grammaa sadassa grammassa. Kuitua nokkosessa on 4,1 grammaa ja pinaatissa 1,3 grammaa sataa grammaa kohden. Nokkosessa on pinaattia enemmän myös rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia jne.
Tuota C-vitamiinia nokkosessa on joidenkin tietojen mukaan jopa viisi kertaa niin paljon kuin appelsiinissa, rautaa seitsemän kertaa niin paljon kuin pinaatissa ja kalsiumia kolme kertaa niin paljon kuin maidossa. Nokkosessa on lisäksi A-, B-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä jodia, piitä ja vapaita aminohappoja. Nokkonen sisältää kversetiini-nimistä flavonoidia, jonka sanotaan vähentävän heinänuhan oireita. Nokkonen myös alentaa verensokeria ja verenpainetta.
Lähteet ja lisätietoja
Arktiset aromit: Nokkonen
Gourmeta(ko?): Nokkosta ja villiyrttejä
Hellan ja viinilasin välissä: Nokkosen kesytys käynnissä
Herkkusuun lautasella: Nokkosperunamuusi
Hiidenuhman keittiössä: Kaksi nokkosnäkkäriä
Hortoilu: Näin keräät nokkosia
Hämmentäjä: Nokkosrieskat ja nokkosen ryöppäys
Kaarina Davis: Nyt on nokkosaika!
Ketoosiin: Nokkos-fetapiirakka
Kotikokki: Nokkosen ryöppäys
Kotiliesi: Äidin nokkosmuhennos
Kotivinkki: Nokkonen
Lapin Kansa: Superruokaa - vihreää kultaa kasvaa nyt pihalla ja poluilla (nokkospestopasta, nokkosletut, nokkossima)
Maku.fi: Nokkos-ricottapiirakka
Makuja: Luonnon huikeat terveyspommit
Metsämaja: Kesän paras nokkospiiras
Myllyn Paras: Nokkosletut
Myllyn Paras: Nokkos-ricottapiirakka
Nitan sapuskat: Nokkosletut ja nokkosinfoa
Oma Aika: Valmista nokkosta rohdokseksi
Project Mama: Nokkonen on ykkönen
Rakas ruokapäiväkirja: Nokkosletut
Reissausta ja ruokaa: Nokkos-tofupiiras
Smoothie Studio: Nokkonen, roomalaisten potenssipiiska
Sumin sörsselit: Uskomatonta tuuria, sekä lättyjä polttaisten (eli nokkosten) kera
Uusia Tuulia: Nokkonen on ykkönen
Uusi Musta: Nokkosta mä metsästän
Viherrys: Nokkosniksit
Viherunelmia: Nokkosta pataan
Wikikko: Nokkonen
Yhteishyvä: Ekomatsi - nokkonen vs. pinaatti
Yle: Nokkonen on monikäyttöinen rautaisannos
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Nokkosen kversetiini tuhoutuu lämmitettäessä.. Jo 50 C on pahasta.. eli raakana parasta
Kiitos kommentistasi. Monet flavonoidit ovat tosiaan aika herkkiä tuhoutumaan.
Lähetä kommentti