tiistai 22. joulukuuta 2015

Vuosikatsaus: Säävuosi 2015

Tästä vuodesta tulee globaalisti ennätyslämmin. Helmikuussa arktisen merijään talven maksimilaajuus jäi ennätyspieneksi. Maaliskuussa Antarktiksen niemimaalla tehtiin lämpöennätys kahteen kertaan. Toukokuun alussa koettiin Euroopan kaikkien aikojen keväiden aikaisin 40 asteen ylitys ja kuukauden puolivälissä Espanjassa mitatut ennätyslämpötilat ylittävät koko Euroopan mittaushistorian aiemmat toukokuun ennätyslämpötilat. Samoihin aikoihin Intian poikkeuksellinen helleaalto surmasi yli 2000 ihmistä. Heinäkuusta muodostui vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian kaikista kuukausista globaalisti kaikkein lämpimin absoluuttisilla lämpötilalukemilla mitattuna. Sen sijaan suhteellisesti tavanomaisiin kuukausilämpötiloihin verrattuna Nasan tilastoissa lokakuu ja Japanin ilmatieteen laitoksen tilastoissa marraskuu olivat mittaushistorian kaikista kuukausista lämpimimmät. Suomessa uusia havaintoasemakohtaisia ja koko maankin lämpöennätyksiä tehtiin sekä marraskuussa että joulukuussa. Syynä tämän vuoden globaaliin lämpimyyteen ovat havaintohistorian voimakkain El Niño -ilmiö ja ihmiskunnan tuottamien kasvihuonekaasujen aiheuttama ilmastonmuutos yhdessä. Näistä ilmastonmuutoksen vaikutus lämpöennätyksiin on merkittävämpi, joskin nimenomaan El Niñon ansiosta ne ajoittuvat juuri tälle ja mahdollisesti myös ensi vuodelle.

Vihreällä piirretty vuosi 2015 on ylivoimaisesti mittaushistorian globaalisti lämpimin vuosi. Vuosien 1880-2015 lämpötila-anomaliat eli poikkeamat nollatasosta (1900-luvun keskiarvo) on merkitty diagrammiin kuukausittain laskettuna vuoden alusta. Tammikuun arvo on siis tammikuun globaali keskilämpötila verrattuna nollatasoon, helmikuun arvo on  tammi- ja helmikuun keskilämpötila verrattuna nollatasoon, maaliskuun arvo on tammi-, helmi- ja maaliskuun keskilämpötila verrattuna nollatasoon jne. Vihreällä viivalla on esitetty vuosi 2015. Punaisilla viivoilla on esitetty kuusi NOAA:n mukaan seuraavaksi lämpimintä vuotta järjestyksessä lueteltuina: 2014, 2010, 2013, 2005, 2009 ja 1998. Harmaat viivat edustavat mittaushistorian muita vuosia. Diagrammi kertoo hyvin siitä, kuinka vuosi 2015 on "täysin omassa sarjassaan" jopa verrattuna viime vuoteen, joka oli tähän mennessä mittaushistorian globaalisti lämpimin vuosi. Tarkempi selostus tässä linkissä. Diagrammin lähde (Credit): NOAA.

Tammikuu: Etelä- ja Keski-Suomessa 2-3 astetta normaalia leudompaa, globaalisti lähes ennätyslämmintä

Vuoden 2014 kerrottiin olleen Suomessa mittaushistorian toiseksi lämpimin. Maailmanlaajuisesti vuosi oli sekä NOAA:n, Nasan, MetOfficen, Japanin ilmatieteen laitoksen, WMO:n että Berkeley Earthin mukaan todennäköisesti mittaushistorian lämpimin. Uusi keskilämpötilaennätys tehtiin 19 Euroopan valtiossa ja ilmeisesti myös globaalisti. Vuosi 2014 oli Keski-Englannissa vuodesta 1659 alkavan mittaushistorian (maailman pisin lämpötilamittaussarja) lämpimin.

Tammikuu 2015 oli Etelä- ja Keski-Suomessa pääosin 2-3 astetta tavanomaista leudompi, kun taas Pohjois-Suomessa oli kylmää. Kuukauden alin lämpötila (-39,6 astetta) mitattiin Utsjoella 11. tammikuuta ja ylin lämpötila (+7,5 astetta) Kristiinankaupungissa 1. tammikuuta. Sademäärät olivat pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta runsaita.

Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli mittaushistorian globaalisti lämpimimpien tammikuiden listauksessa jaetulla ensimmäisellä tilalle tammikuiden 2007 ja 2002 kanssa. NOAA:n ja Nasan mukaan tammikuu oli maa- ja merialueet yhdistettyinä tai pelkkiä maa-alueitakin tarkasteltaessa mittaushistorian toiseksi lämpimin tammikuu.

Helmikuu: Arktisen merijään talven maksimilaajuus ennätyspieni

Helmikuu ja koko talvi olivat Suomessa harvinaisen lauhoja. Luntakin oli tavallista vähemmän.

Arktisen merijään talvisen maksimilaajuuden minimiennätys tehtiin 25. helmikuuta. Merijään laajuuden pienentymistrendiin vaikuttaa ilmastonmuutos ja vuosittaiseen vaihteluun säätila (myrskyt, tuulten suunnat).

Japanin ilmatieteen laitoksen tilastoissa helmikuu oli globaalisti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin helmikuu. NOAA:n mukaan helmikuukin oli maa- ja merialueet yhdistettyinä tai pelkkiä maa-alueitakin tarkasteltaessa mittaushistorian toiseksi lämpimin. Myös Nasa tilastoi helmikuun mittaushistorian toiseksi lämpimimmäksi.

NOAA:n mukaan (pohjoisen pallonpuoliskon) talvi 2014-2015 oli maailmanlaajuisesti vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian lämpimin, jos tarkastellaan maa- ja merialueiden keskiarvoa joulukuun alusta helmikuun loppuun. Maa- ja merialueiden keskimääräinen lämpötila oli 0,79 astetta 1900-luvun keskiarvon yläpuolella. Edellisen ennätyslämpimän talven 2007 keskilämpötila ylittyi 0,03 asteella. Suomessa talvi oli mittaushistorian toiseksi lauhin.

Maaliskuu: Antarktiksen niemimaalla lämpöennätys ja jäähyllyjen sulaminen nopeutunut

Suomen maaliskuu oli 116-vuotisen mittaushistorian kolmanneksi lämpimin, Pohjanmaan rannikolla jopa yli neljä astetta tavanomaista yli tavanomaisen. Tätä lämpimämpi maaliskuu Suomessa on koettu vain vuosina 2007 ja 2014.

Maaliskuu oli NOAA:n mukaan maailmanlaajuisesti lämpötilapoikkeamaltaan eli anomalialtaan globaalisti 136-vuotisen mittaushistorian lämpimin maaliskuu ja mittaushistorian kaikista kuukausista kolmanneksi lämpimin, vain 0,01 astetta alle helmikuun 1998 ja tammikuun 2007 anomalian. Myös Japanin ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan maaliskuu oli globaalisti mittaushistorian lämpimin maaliskuu. Nasan aineistossa maaliskuu oli mittaushistorian kolmanneksi lämpimin.

Maaliskuun lopulla Antarktiksen niemimaalla rikottiin koko mittaushistorian lämpöennätys viikon sisällä kahteen kertaan. Lämpötila kohosi yli 17 astetta tavanomaista korkeammaksi. Tämä säätilanne, joka aiheutti Antarktiksen lämmön, toi Atacaman aavikolle 14 vuoden sateet yhdessä ainoassa vuorokaudessa. Samaan aikaan Antarktiksen jäähyllyjen sulamisen raportoitiin nopeutuneen huolestuttavasti.

Japanin ilmatieteen laitos ja NOAA kertoivat maaliskuun olleen maa- ja merialueet yhdistettyinä globaalisti mittaushistorian lämpimin. Nasan mukaan maaliskuu oli mittaushistorian kolmanneksi lämpimin.

Huhtikuu: Ilmastonmuutoksen todetaan näkyvän jo selvästi sään ääri-ilmiössä

Huhtikuu oli koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi.

Kansainvälisen mallin mukainen urheilijoiden Protect Our Winters -liike aloitti toimintansa myös Suomessa. Liikkeen keulakuviin kuuluu lumilautailija Enni Rukajärvi, yksi suosikkijulkkiksistani.

Huhtikuu oli Nasan mukaan globaalisti mittaushistorian toiseksi lämpimin, Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan kolmanneksi lämpimin ja NOAA:n mukaan neljänneksi lämpimin, kun sekä maa- että merialueet otetaan huomioon.

Huhtikuun Nature Climate Change -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiskunnan toimista johtuva ilmastonmuutos vaikuttaa jo nykyään 75 prosenttiin kuumuuden ääri-ilmiöistä (erityisen kuumista päivistä) ja 18 prosenttiin vesi- ja lumisateen ääri-ilmiöistä, kun tarkastellaan "kohtalaisia" ääri-ilmiöitä, joiden esiintymistodennäköisyys nykyisissä oloissa on yhtenä päivänä tuhannesta.

Toukokuu: Monin paikoin Suomessa kylmää, muualla Euroopassa ennätyslämmintä

Tavanomaiseen verrattuna Suomen etelä- ja länsiosissa oli kylmää, kun taas itä- ja pohjoisosissa oli tavanomaista lämpimämpää. Epävakaisen sään seurauksena päivälämpötilat jäivät selvästi tavanomaista alemmiksi. Toukokuussa ei ollut ainuttakaan hellepäivää ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen. Jäätalvi kuitenkin päättyi Suomen merialueilla aikaisemmin kuin koskaan ennen mittaushistoriassa.

Toukokuussa koettiin Euroopan kaikkien aikojen keväiden aikaisin 40 asteen ylitys, kun Sardiniassa mitattiin 40,4 astetta jo 5. toukokuuta. Aiempi ennätys oli Espanjan Andujarista vasta kuukauden toisella puoliskolla 17. toukokuuta 2006 mitattu 41,7 astetta.

Espanjassa 14.-15. toukokuuta mitatut ennätyslämpötilat ylittävät Euroopan koko mittaushistorian aiemman toukokuun ennätyslämpötilan: Carcaixent 44,4 astetta, Xativa 42,9 astetta, Manisesin lentokenttä 42,6 astetta, Algemesi 42,6 astetta ja Valencia 42,3 astetta. Valencian alueella monet sääasemat ylittivät jopa mittaushistorian korkeimman kesäkuun lämpötilan ja melkein ylsivät koko mittaushistorian kaikkien kuukausien korkeimpaan lämpötilaan. Valencian ennätys ylitti mittaushistorian aiemman toukokuun paikallisen lämpöennätyksen 6,3 asteella ja myös kesäkuun ennätyksen 4,1 asteella.

Portugalissakin ylittyi valtion aiempi koko mittaushistorian toukokuun ennätys, kun lämpötilaksi mitattiin 40,0 astetta. Aiempi ennätys 39,5 astetta oli mitattu vasta aivan toukokuun lopulla 28. toukokuuta 2001.

Intian helleaalto 21.-31. toukokuuta johtui El Niñon aiheuttamasta kesämonsuunin viivästymisestä ja tappoi yli 2200 ihmistä. Suuressa osassa Intiaa lämpötila kohosi yli 42 asteeseen, Pohjois- ja Keski-Intiassa yli 45 asteeseen. New Delhissä oli neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.

Alaskassa oli 91-vuotisen mittaushistorian lämpimin toukokuu, kun taas Pohjoismaissa oli viileää. Norjassa oli viilein toukokuu vuoden 2005 jälkeen, vaikka kevät (maalis-toukokuu) olikin 1,6 astetta tavanomaista (ajanjaksoa 1961-1990) lämpimämpi. Sen sijaan Grönlannin Danmarkshavnissa oli koko vuodesta 1949 alkavan mittaushistorian kylmin toukokuu.

Maa- ja merialueiden yhdistetty globaali lämpötila oli NOAA:n mukaan 136-vuotisen mittaushistorian korkein toukokuun lämpötila, 0,87 celsiusastetta yli 1900-luvun toukokuiden keskiarvon ja 0,08 astetta yli vuosi sitten tehdyn toukokuun edellisen ennätyksen. Myös Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuu oli mittaushistorian lämpimin, Nasan mukaan jaetulla toisella sijalla.

Kesäkuu: Suomen ainoa ilmastonmuutoksen myötä viilentynyt kuukausi

Kesäkuu oli isossa osassa Suomea 1-2 astetta tavanomaista viileämpi, Pirkanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella jopa harvinaisen viileä. Keskilämpötila oli lähellä tavanomaista vain Ylä-Lapissa sekä Pohjois-Karjalassa. Kesäkuun korkeimmasta lämpötilasta ja samalla ainoasta hellepäivästä nautittiin 29. päivänä, kun lämpötila kohosi Varkaudessa sekä Mikkelissä 25,4 asteeseen. Tämä on kesän ensimmäisen hellepäivän toiseksi myöhäisin ajankohta viimeisimpien noin 50 vuoden aikana (myöhäisin 6.7.1987). Paikoin oli myös poikkeuksellisen sateista. Kesäkuu on ainoa kuukausi, joka Suomessa viime vuosikymmeninä näyttää viilentyneen.

Vaikka kesäkuu oli Suomessa viileä, lämpöä riitti monessa muussa paikassa. Kesäkuun kuudentena Sveitsin Baselissa mitattiin 34,2 astetta, Etelä-Ranskan Carpentrasissa 36,8 astetta, Saksassa yli 30 astetta ja Etelä-Ruotsissakin 26 astetta, vaikka pääosin Ruotsissakin kesäkuu oli viileä. Yhdysvaltojen itärannikolla nautittiin kesäkuun alkupuolella heinäkuulle tyypillisistä lämpötiloista. Länsirannikollakin hellettä riitti. Yakimassa (Washington) sivuttiin mittaushistorian kesäkuun lämpöennätystä 40,6 celsiusastetta. Myös Venäjällä oli helteistä.

NOAA:n mukaan kesäkuu oli maailmanlaajuisesti 136-vuotisen mittaushistorian lämpimin kesäkuu tarkastellaanpa sitten pelkkiä maa-alueita, pelkkiä merialueita tai näitä yhdistettyinä. Myös Japanin ilmatieteen laitos ja Nasa raportoivat kesäkuun olleen mittaushistorian lämpimin.

Säävuosi 2015 pähkinänkuoressa. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sen päältä.

Heinäkuu: Vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian kaikista 1627 kuukaudesta globaalisti kaikkein lämpimin

Heinäkuussa keskilämpötila jäi koko Suomessa pitkäaikaisen keskiarvon alapuolelle. Suomen itä- ja pohjoisosissa heinäkuu oli harvinaisen viileä, Kainuussa sekä Itä-Lapissa jopa poikkeuksellisen viileä. Hellepäiviä saatiin koko heinäkuun 2015 aikana vain kolme (vuonna 2014 heinäkuussa oli ollut pitkä helleputki, joten nyt tilanne oli aivan erilainen). Paikoin vettäkin satoi kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna.

Saksassa tehtiin 5. heinäkuuta uusi koko mittaushistorian lämpöennätys, peräti 40,3 astetta. Kaliforniassa kärsittiin kuivuudesta, vaikka Dolores-hurrikaani toi sinne vuorokaudessa enemmän sadetta kuin koko tämän vuoden tammikuussa, joka yleensä on Kalifornian sateisimpia kuukausia. Maastopalot vaivasivat laajoja alueita.

NOAA, Nasa ja Japanin ilmatieteen laitos olivat yksimielisiä siitä, että heinäkuu oli mittaushistorian globaalisti lämpimin heinäkuu. Ilmeisesti heinäkuu oli myös kaikista mittaushistorian kuukausista lämpimin. Esimerkiksi NOAA:n mukaan heinäkuu oli mittaushistorian (alkaen tammikuusta 1880) kaikkiaan 1627 kuukaudesta todellisilla lämpötiloilla (ei anomalioilla) mitattuna kaikkein lämpimin, maa- ja merialueet yhdistettyinä keskimäärin 16,61 celsiusastetta. Merialueet olivat heinäkuussa keskimäärin 0,75 astetta 1900-luvun heinäkuiden keskiarvoa lämpimämpiä. Tämä oli mittaushistorian kaikista kuukausista kaikkein suurin merialueiden poikkeama verrattuna tavanomaiseen.

Nasan tilastoissa heinäkuun lämpötila-anomalia eli poikkeama tavanomaisesta (ajanjaksosta 1951-1980) oli maa- ja merialueet yhdistettyinä "vain" +0,73 astetta. Näin heinäkuu on yhdessä samaan arvoon yltäneen huhtikuun kanssa tämän vuoden anomalialtaan globaalisti viilein kuukausi, vaikka absoluuttiset lämpötilat olivatkin historiallisen korkeita.

Elokuu: Suomessa lämpimin kesäkuukausi, salamointia ennätyksellisen vähän

Tavanomaista kylmempien kesä- ja heinäkuun jälkeen elokuusta tuli koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Maamme keskilämpötila oli 14,9 astetta, mikä on 1,4 astetta yli tavanomaisen. Hellepäiviä elokuussa saatiin 15. Elokuu olikin kesän lämpimin kuukausi ensimmäistä kertaa vuoden 2006 jälkeen. Suurimmassa osassa Suomea sadettakin tuli tavanomaista vähemmän. Koko kesänä ukkosti ennätyksellisen vähän. Elokuun loppuun mennessä kesällä havaittiin vain noin 25 000 maasalamaa, mikä on alle viidesosa tavanomaisesta.

Lähi-idässä lämpötila nousi jopa yli 50 asteeseen (Irakin pääkaupunki Bagdadin mittaushistorian uusi ennätys 51,1 astetta), mikä yhdistettynä kosteuteen tuntui Iranissa jopa samalta kuin 72,8 asteen lämpötila. Jordanialaisella pakolaisleirillä paistettiin kananmunia pelkällä auringon lämmöllä.

Globaalisti elokuu oli NOAA:n ja Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian lämpimin elokuu, Nasan mukaan toiseksi lämpimin.

Nasan mukaan pohjoisen pallonpuoliskon kesäkausi oli globaalisti mittaushistorian lämpimin kesä-elokuun jakso, 0,06 astetta yli vuonna 1998 mitatun aiemman ennätyksen. Kesän lämpötila on ylittänyt pitkäaikaiset (vuosien 1951-1980) keskiarvot vähintään 0,7 asteella vain kahdesti koko tilastohistorian aikana: vuosina 2015 (+0,78 astetta) ja 1998 (+0,72 astetta). Ylitys vähintään 0,6 asteella on tapahtunut 11 kertaa. Vuotta 1998 lukuun ottamatta nämä kaikki ovat olleet 2000-luvulla. Mittaushistorian 15 globaalisti lämpimimmästä kesä-elokuun jaksosta 14 on koettu 2000-luvulla. Tältä vuosituhannelta vain kesä 2004 (+0,38 astetta) ei sijoitu tähän joukkoon.

Myös NOAA:n tilastoissa kesä-elokuun jakso oli globaalisti mittaushistorian lämpimin pohjoisen pallonpuoliskon kesäkausi, 0,85 astetta yli 1900-luvun keskiarvon. Kesän 2014 ennätys ylittyi 0,14 asteella.

Jo 9. elokuuta oli maapallon ylikulutuspäivä eli ekovelkapäivä (Earth Overshoot Day). Global Footprint Network (kalifornialainen kestävän kehityksen ajatushautomo, jolla on toimistoja Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa) laski, että ihmiskunta oli 1.1.2015-9.8.2015 käyttänyt kaikkia maapallolla vuoden aikana syntyviä luonnonvaroja vastaavan määrän luonnonvaroja. Nykyisellä luonnonvarojen käytöllä tarvittaisiin 1,6 maapalloa tuottamaan kestävästi ihmiskunnan käyttämät luonnonvarat. Suomalaisten kulutustaso on maapallon 13. suurin. Jos kaikki maapallon ihmiset eläisivät suomalaisten elintasolla, tarvitsisimme 2,8 maapalloa luonnonvarojen tuottamiseen!

Syyskuu: Suomessa harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmintä

Syyskuun keskilämpötila oli Suomen etelä- ja keskiosissa harvinaisen korkea. Suomen pohjoisosassa syyskuu oli yleisesti poikkeuksellisen lämmin. Lapin säähavaintoasemilla syyskuu oli jopa koko mittaushistorian lämpimin (esimerkiksi Kemi-Tornion, Rovaniemen ja Ivalon lentoasemilla). Syyskuun korkein lämpötila +22,0 astetta havaittiin Lappeenrannan Konnunsuolla 1. syyskuuta ja myös Inarin Angelissa 11. syyskuuta. Sademäärät vaihtelivat runsaasti Suomen eri osissa.

Arktisen merijään laajuus oli 11. syyskuuta niin pieni, että se oli mittaushistorian neljänneksi pienin koko vuoden minimilaajuus. Kaikki kymmenen pienintä minimiarvoa on saavutettu vuoden 2004 jälkeen.

Syyskuussa toistui sama tulos kuin elokuussakin. Syyskuu oli NOAA:n ja Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian lämpimin syyskuu, Nasan mukaan toiseksi lämpimin.

Lokakuu: Nasan koko mittaushistorian anomalialtaan lämpimin kuukausi ja samalla ensimmäinen kuukausi, jolloin lämpötila-anomalia ylitti yhden asteen rajan

Lokakuu oli Helsinki-Vantaalla ylivoimaisesti mittaushistorian aurinkoisin lokakuu. Jokioisissakin tehtiin mittausasemakohtainen ennätys, ja muuallakin Suomessa oli selvästi tavanomaista aurinkoisempaa. Suomen etelä- ja keskiosissa lokakuu oli myös harvinaisen tai poikkeuksellisen kuiva. Mittaushistorian pienin sademäärä mitattiin Nokialla, Hausjärvellä, Jomalassa sekä Paraisten Utössä. Viimeksi mainitussa paikassa sadetta tuli vain 4,4 mm.

Tukholmassakaan ei ole ollut ainakaan 230 vuoteen yhtä kuivaa lokakuuta kuin tänä vuonna (mittaukset alkavat vuodesta 1786). Koko kuukauden sademäärä oli vain 2,7 mm.

Meksikoon iski itäisen Tyynenmeren koko havaintohistorian voimakkain hurrikaani nimeltään Patricia. Osaltaan hurrikaanin voimistumiseen vaikutti epätavallisen lämmin merivesi. Patricia oli tiettävästi havaintohistorian voimakkaimman läntisellä pallonpuoliskolla syntynyt trooppinen hirmumyrsky.

Tiistaina 27. lokakuuta eteläafrikkalaisella Vredendalin sääasemalla mitattiin 48,4 asteen lämpötila, joka on koko maapallon mittaushistorian korkein lokakuun lämpötila. Tämä on samalla sääasemakohtainen kaikkien kuukausien lämpöennätys ja koko Etelä-Afrikan mittaushistorian kaikkien kuukausien kolmanneksi korkein lämpötila (ennätys 48,8 astetta tammikuussa 1993). Ennätykseen vaikutti osaltaan bergtuuli, föhntuulen kaltainen lämmin laskutuuli sisämaasta kohti rannikkoa. Aiempi koko maailman lokakuun lämpöennätys oli 47,3 astetta (Argentiina 16.10.1936).

Australiassa lokakuun valtakunnalliset maksimilämpötilojen keskiarvot ja myös minimilämpötilojen keskiarvot olivat mittaushistorian korkeimmat. Valtakunnallisen keskilämpötilan anomalia oli 2,89 astetta, mikä on Australian mittaushistorian suurin minkään kuukauden anomalia. Edellinen lokakuun ennätys oli 2,14 astetta vuodelta 1988 ja kaikkien kuukausien ennätys 2,75 astetta syyskuulta 2013. Myös maksimilämpötilojen poikkeama tavanomaisesta oli suurempi kuin minkään aiemman kuukauden aikana koko mittaushistoriassa. Tässäkin edellinen ennätys (anomalia 3,41 astetta) oli syyskuulta 2013.

Sekä NOAA, Japanin ilmatieteen laitos että Nasa ovat yksimielisiä siitä, että lokakuu oli koko mittaushistorian globaalisti lämpimin lokakuu. Lokakuu oli Nasan tilaston (alkaen vuodesta 1880) ensimmäinen kuukausi koskaan, joka ylitti globaalin keskiarvon 1951-1980 yli asteella. Lokakuun keskilämpötila nimittäin oli tarkistettujen tietojen mukaan peräti 1,06 astetta yli tavanomaisen (ennakkotiedoissa 1,04 astetta yli tavanomaisen)! Lokakuu siis oli maapallon mittaushistorian 1630 kuukaudesta tavanomaiseen verrattuna eli anomalialtaan selvästi lämpimin kuukausi.

Lokakuu ei silti ollut todellisilla absoluuttisilla lämpötiloilla mitattuna lämpimin. Todellisia lämpötiloja katsottaessa mittaushistorian lämpimin oli todennäköisimmin tämän vuoden heinäkuu. Ilmastonmuutosta tarkasteltaessa anomaliat eli poikkeamat tavanomaisesta ovat kuitenkin merkittävämpiä kuin todelliset lämpötilat.

Marraskuu: Japanin ilmatieteen laitoksen mittaushistorian anomalialtaan globaalisti lämpimin kuukausi, Suomessa uusi lämpöennätys

Marraskuu muodostui Suomessa laajalti poikkeuksellisen lämpimäksi lukuun ottamatta Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvaa aluetta. Suomen etelä- ja länsiosissa marraskuu oli monilla sääasemilla jopa ennätyksellisen leuto. Lunta oli marraskuun lopussa vain Koillismaalla, Lapissa ja osassa Kainuuta. Tilastollisesti lunta pitäisi olla marraskuun päättyessä koko maassa. Koko syksyn (syys-marraskuun) keskilämpötila oli Suomessa harvinaisen korkea, suurimmassa osassa Suomea yli 2 astetta ja pohjoisessa paikoin yli 3 astetta tavanomaista korkeampi.

Uusi Suomen mittaushistorian marraskuun lämpöennätys 14,3 astetta saatiin Kemiössä 3. marraskuuta. Tuolloin Kouvolassakin tehtiin sääasemakohtaiset koko mittaushistorian marraskuiset lämpöennätykset: Anjalassa 13,1 astetta, Utin Lentoportintiellä 12,3 astetta ja Utin lentoasemalla 11,7 astetta. Ennen tätä marraskuun ennätys oli Jomalan 13,0 astetta vuodelta 1999. Osaltaan lämpimyyteen vaikutti 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpi merivesi.

Irlannissa lämpötila ylitti 1. marraskuuta ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa marraskuussa 20 asteen rajan, kun virallinen lämpömittaus näytti 20,1 astetta. Paikoin lämpötilat kohosivat yli 10 astetta ajankohtaan nähden tavanomaista korkeammiksi. Samana päivänä mitattiin Isossa-Britanniassa marraskuun lämpöennätykseksi 22,4 astetta (Trawsgoed, Länsi-Wales). Edellinen ennätys oli 21,7 astetta (4.11.1946).

Monilla Ruotsin mittausasemilla tehtiin 2. marraskuuta uusia koko mittaushistorian marraskuun lämpöennätyksiä jopa 1-2 asteen marginaalilla verrattuna vanhoihin ennätyksiin. Joukossa oli sääasemia, joiden mittaussarjat yltävät 100-150 vuoden päähän menneisyyteen. Korkein lämpötila 17,6 astetta raportoitiin Hudiksvallissa Hälsinglandissa. Aiempi Pohjois-Ruotsin marraskuun lämpöennätys oli saman mittauspisteen 16,0 astetta (1.11.2011). Vain kerran aiemmin koko Ruotsin mittaushistoriassa lämpötila on ylittänyt 17 astetta marraskuussa. Tämä tapahtui 1.-2.11.1968, kun Etelä-Ruotsissa Skånen alueella kirjattiin lukemaksi 18,4 astetta.

Saksassa koko mittaushistorian valtiokohtaiset marraskuun lämpöennätykset rikottiin 2.-3. marraskuuta. Nyt Saksan marraskuun ennätys on Garmisch-Partenkirchenin kesäiset +22,7 astetta.

Trooppinen sykloni Chapala rantautui 3. marraskuuta Jemeniin 1. luokan hirmumyrskynä, mutta se toki vaimeni nopeasti maalle edetessään. Erittäin historiallista on kuitenkin se, että Chapala on Jemenin koko havaintohistorian ensimmäinen varsinainen trooppinen sykloni (kansainvälisissä uutisissa käytetty nimeä hurrikaani, vaikkei kyseessä ole varsinainen hurrikaanien esiintymisalue). Pienempiä myrskyjä siellä on toki ollut ennenkin. Hurjimpien arvioiden mukaan Chapala toi Jemeniin kahdessa vuorokaudessa yhtä paljon sadetta kuin siellä normaalisti sataa kymmenessä vuodessa! Vajaata viikkoa myöhemmin 8. marraskuuta jo toinen trooppinen sykloni, hirmumyrsky Megh, iski Jemeniin, jossa vastaavia myrskyjä ei ole havaittu ainakaan noin 40 vuoteen.

Koko mittaushistorian marraskuun lämpöennätyksiä rikottiin 6.-7. marraskuuta ainakin Alankomaissa ja Belgiassa (mm. mittaushistorian lämpimin marraskuun yö). Alankomaiden pääsääasemalla vuorokauden keskilämpötila oli 16,4 astetta, mikä on uusi koko mittaushistorian marraskuun ennätys (edellinen ennätys 15,9 astetta vuodelta 2009). Päivän korkein lämpötila 18,5 astetta oli myös päiväkohtainen sääaseman ennätys, ei kuitenkaan koko marraskuun ennätys (ennätys 18,7 astetta 3.11.2005). Tämä kuitenkin on 115-vuotisen mittaushistorian myöhäisin 18 celsiusasteen lukema.

Ranskassakin vietettiin marraskuun ensimmäisellä viikolla intiaanikesää. Esimerkiksi Bordeaux'ssa mitattiin uudeksi marraskuun lämpöennätykseksi 25,7 astetta.

Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli selvästi vuodesta 1891 alkavan mittaushistorian maailmanlaajuisesti lämpimin marraskuu, maa- ja merialueet yhdistettynä 0,54 astetta lämpimämpi kuin vertailukauden 1981-2010 marraskuiden keskiarvo ja 0,88 astetta lämpimämpi kuin koko 1900-luvun marraskuiden keskiarvo. Mikään muu kuukausi ei ole poikennut vertailuarvoista yhtä paljon, joten vasta syyskuussa tehty ennätys ja sen jälkeen jälleen lokakuussa tehty ennätys menivät uusiksi.

NOAA:n mukaan marraskuu oli globaalisti mittaushistorian (1880-2015) lämpimin marraskuu, maa- ja merialueet yhdistettyinä 0,97 celsiusastetta yli 1900-luvun marraskuiden keskiarvon ja 0,15 astetta yli edellisen ennätyksen (v. 2013). Marraskuu oli seitsemäs perättäinen kuukausi, jolloin rikkoutui koko mittaushistorian ko. kuukauden keskilämpötilaennätys maa- ja merialueet yhdistettyinä. Kaikkiaan yhdeksän tämän vuoden 11 ensimmäisestä kuukaudesta rikkoi ko. kuukauden koko mittaushistorian lämpöennätyksen.

Nasan mukaan marraskuu oli ylivoimaisesti vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian maailmanlaajuisesti lämpimin marraskuu, 1,05 celsiusastetta lämpimämpi kuin tavanomaisesti (aikavälin 1951-1980 marraskuiden keskiarvo). Poikkeama vertailukauteen nähden on likimain sama kuin lokakuussakin (lokakuussa 1,06 astetta yli tavanomaisen).

Loka- ja marraskuu ovat siis olleet maapallon mittaushistorian 1631 kuukaudesta tavanomaiseen verrattuna selvästi lämpimimmät kuukaudet. Nasan tilastoissa kymmenen anomalialtaan globaalisti lämpimintä mittaushistorian kuukautta ovat tämänhetkisen tiedon mukaan tähän mennessä olleet lokakuu 2015 (+1,06 celsiusastetta verrattuna tavanomaiseen), marraskuu 2015 (+1,05 astetta), tammikuu 2007 (+0,96 astetta), maaliskuu 2010 (+0,92 astetta), maaliskuu 2002 (+0,90 astetta), maaliskuu 2015 (+0,90 astetta), syyskuu 2014 (+0,90 astetta), helmikuu 1998 (+0,88 astetta), helmikuu 2015 (+0,87 astetta) ja huhtikuu 2010 (+0,87 astetta). Vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian anomalialtaan kymmenen lämpimimmän kuukauden joukossa on siis neljä kuukautta vuodelta 2015. Ennen 2000-lukua olevista kuukausista listalle sijoittuu vain helmikuu 1998.

Pohjoisen pallonpuoliskon syksykin (syys-marraskuu 2015) oli Nasan tilastoissa globaalisti ylivoimaisesti lämpimin vastaava ajanjakso, 0,98 astetta yli tavanomaisen. Toiseksi lämpimin syksy koettiin vasta vuosi sitten, jolloin poikkeama verrattuna tavanomaiseen oli 0,81 astetta. Kolmanneksi lämpimin on ollut vuoden 2005 syksy, 0,77 astetta yli tavanomaisen. Viimeksi syksy on ollut globaalisti vertailukautta viileämpi vuonna 1976, jolloin se oli 0,14 astetta alle tavanomaisen.

Myös viimeisimmät täydet 12 kalenterikuukautta (joulukuu 2014 - marraskuu 2015) ovat olleet Nasan mukaan mittaushistorian selvästi lämpimin joulu-marraskuun jakso, 0,84 astetta yli tavanomaisen. Toiseksi lämpimin joulu-marraskuu (12 kuukauden keskiarvo) on ollut vuosina 2014 ja 2010, kumpikin 0,73 astetta yli tavanomaisen. Viimeksi joulu-marraskuun jakso on ollut tavanomaista viileämpi vuonna 1976, jolloin lämpötila jäi 0,13 astetta keskiarvon alle.

Tammi-marraskuun jakso 2015 oli NOAA:n mukaan mittaushistorian lämpimin tammi-marraskuu katsotaanpa pelkkiä maa-alueita (1,27 celsiusastetta yli 1900-luvun vastaavien kuukausien keskiarvon ja 0,15 astetta yli vuoden 2005 ennätyksen), pelkkiä merialueita (0,72 celsiusastetta yli 1900-luvun vastaavien kuukausien keskiarvon ja 0,09 astetta yli vuoden 2014 ennätyksen) tai niitä yhdistettyinä (0,87 celsiusastetta yli 1900-luvun vastaavien kuukausien keskiarvon ja 0,14 astetta yli vuoden 2014 ennätyksen). Tänä vuonna maapallo voikin olla ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa yli asteen lämpimämpi kuin esiteollisella ajalla.

Joulukuu: Suomen joulukuiden mittaushistorian lämpöennätys uusiksi useaan kertaan, yölämpötila touko-kesäkuun vaihteen lukemissa 

Suomessa koko mittaushistorian joulukuun lämpöennätys rikottiin useaan kertaan kahdessa erillisessä lämpöaallossa, ensin itsenäisyyspäivänä (Jomala, Maarianhaminan lentoasema +11,1 astetta) ja sen jälkeen 20. joulukuuta (Kokemäki ja Pori +11,3 astetta). Poikkeuksellista on se, että joulukuun ennätyslukema mitattiin näinkin myöhään joulukuussa. Aiemmat ennätykset ovat kuukauden alusta. Ennätykseen vaikutti osaltaan tiivis polaaripyörre, joka eristi kylmän ilman arktisille alueille. Myös yö 20.-21. joulukuuta oli lämmin. Etelä-Suomessa yön alimmat lämpötilat olivat kahdeksan plusasteen paikkeilla. Yleensä näissä lukemissa ollaan toukokuussa tai kesäkuun alussa.

Koko joulukuu on ollut Suomen etelä- ja keskiosissa hyvin lauha sekä sateinen ja ajoittain myös merivesi on ollut korkealla. Vuodesta 1847 nykypäivään Suomen joulukuiden keskilämpötila on noussut lähes viisi astetta. Suomen keskilämpötila on noussut viimeisimmän 168 vuoden aikana (1847-2015) jo yli kaksi astetta, keskimäärin 0,14 astetta vuosikymmenessä, mikä on lähes kaksinkertaisesti maapallon keskiarvoon verrattuna. Erityisen nopeaa nousu on ollut viimeisimmän 40 vuoden aikana, yli 0,2 astetta vuosikymmenessä. Voimakkainta nousu on ollut marras-, joulu- ja tammikuussa.

Koko vuoden osalta tämä vuosi sijoittuu Suomen mittaushistorian kolmen lämpimimmän vuoden joukkoon, mahdollisesti jopa lämpimimmäksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen mittaushistorian seitsemän tähän mennessä lämpimintä vuotta järjestyksessä lueteltuina ovat 1938, 2014, 1989, 2011, 2000, 1934 ja 2013.

Keski-Englannissa joulukuun alkupuoli oli 346-vuotisen mittaushistorian lämpimin. Isossa-Britanniassa mitattiin myös mittaushistorian korkein joulukuinen yön alin lämpötila, kun Devonissa (Chivenor) lämpötila ei laskenut 18.-19. joulukuuta +14,2 asteen alapuolelle. Edellinen joulukuun korkein vuorokauden minimilämpötila oli +12,9 astetta vuodelta 1998. Narsissit kukkivat, ja uimarannoilla jopa nähtiin uimareita.

Yhdysvalloissakin joulukuu on ollut monin paikoin harvinaisen lämmin. Koko Yhdysvalloissa eri mittausasemilla tehtiin 1.-17.12.2015 ainakin 2489 uutta päivän maksimilämpötilaennätystä ja ainakin 3448 vuorokauden alimman lämpötilan lämpöennätystä. Samaan aikaan Yhdysvalloissa saatiin vain 104 vuorokauden alimman lämpötilan kylmyysennätystä ja 119 vuorokauden ylimmän lämpötilan kylmyysennätystä.

Paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä tehtiin myös Uuden-Seelannin kesässä. Esimerkiksi Christchurchin kaupungissa mitattiin +36,1 astetta. Aiempi joulukuun ennätys oli +35,4 astetta vuodelta 1975 ja toiseksi korkein lämpötila +33,5 astetta vuodelta 1994. Kaikkien kuukausien korkein lukema on +40 astetta helmikuulta 1973. Muillakin paikkakunnilla saatiin mittausasemakohtaisia joulukuun ennätyksiä, mutta koko Uuden-Seelannin joulukuun ennätys ei ylittynyt.

Joulukuun alussa järjestettiin Pariisin ilmastokokous, jossa keskusteltiin tavoitteista ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Koko vuodesta 2015 tulee globaalisti mittaushistorian selvästi lämpimin vuosi

Maapallon lähes kaikki alueet ovat olleet tänä vuonna (tammi-marraskuu 2015) tavanomaista lämpimämpiä. Vain sinisellä merkityillä alueilla on ollut tavanomaista viileämpää. Kartan lähde (Credit): NOAA.

Tätä kirjoitettaessa joulukuun globaaleja tilastoja ei ole vielä julkaistu. Näyttää kuitenkin täysin selvältä, että koko vuodesta 2015 tulee globaalisti mittaushistorian lämpimin - vieläpä selvällä marginaalilla toiseksi lämpimimpään vuoteen 2014 verrattuna!

Syynä lämpimyyteen ovat ihmiskunnan tuottamien kasvihuonekaasujen aiheuttama ilmastonmuutos ja luontaisesti vaihteleva El Niño -ilmiö yhdessä, joskin ilmastonmuutoksen vaikutus on merkittävämpi.

Tämän vuoden El Niño kehittyi loppuvuodesta havaintohistorian voimakkaimmaimmaksi El Niño -ilmiöksi. Edellinen ennätys oli vuosilta 1997-1998. Viime vuosikymmeninä El Niño -ilmiöt ovat olleet aiempaa voimakkaampia, eikä tiedetä, onko ilmastonmuutoksella osuutta niiden voimistumiseen. Tällä vuosisadalla El Niño -ilmiöiden mukanaan tuomien ääri-ilmiöiden vaikutusten ennustetaan kaksinkertaistuvan ilmastonmuutoksen myötä. Ilmastonmuutos nimittäin voimistaa El Niño -ilmiöiden aiheuttamia sateisiin liittyviä sään ääri-ilmiöitä eli toisilla alueilla kuivuutta ja toisilla alueilla tulvia. Siis vaikka ilmastonmuutoksen vaikutus itse El Niño -ilmiön syntyyn on epäselvä, ilmastonmuutos vahvistaa El Niño -ilmiöiden aiheuttamia ääri-ilmiöitä.

Tästä vuodesta näyttää muodostuvan El Niñon mukanaan tuoman kuivuuden myötä koko Indonesian mittaushistorian pahin metsäpalovuosi. Edellinen ennätys on El Niño -vuodelta 1997, jolloin metsää paloi Indonesiassa lähes miljoona hehtaaria, mikä aiheutti hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin Ison-Britannian vuotuisten päästöjen verran. Lisäksi pienhiukkasten aiheuttamista hengitystieoireista kärsivät sadat tuhannet tai miljoonat ihmiset, joista kymmenet tuhannet saattoivat kuolla ennenaikaisesti tämän seurauksena. Hengitystieoireet ovat vain lisääntyneet tänä vuonna. Paloista leviävän savusumun takia kouluja suljettiin tänä syksynä Malesiassakin. Kyseessä on yksi vuosisadan pahimmista ympäristökatastrofeista. Se näkyy jopa avaruuteen asti. Tarkempia tilastotietoja voi katsoa tästä linkistä, ja monipuolinen suomalaisten antropologien kirjoitus löytyy täältä.

Voimakkaan El Niñon aikana maapallo on yleensä aina tavanomaista lämpimämpi. Kun nykyinen El Niño -vaihe keväällä 2016 vaimenee, myös uusien lämpöennätysten saavuttaminen todennäköisesti vähitellen loppuu (El Niñon lämmittävä vaikutus jatkuu normaalisti vielä jonkin aikaa varsinaisen El Niñon päättymisen jälkeen), kunnes nykyiset ennätykset taas murskautunevat viimeistään seuraavan voimakkaan El Niñon aikana.

Lue myös nämä

The 15 Weirdest Weather Events of 2015

The Top 15 Weather Stories of 2015

Vuosikatsaus: Säävuosi 2014

Vuosikatsaus: Säävuosi 2013

Vuosikatsaus: Säävuosi 2012

16 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Twitteristä tuli kysymys, miksen kertonut, että ”arktisen merijään laajuus on suurempi kuin 2012-13”. Nyt laajuus on vain hiukan suurempi kuin 2012, jolloin laajuus oli ennätyspieni. Tämä kirjoitukseni keskittyi lähinnä ennätyksiin (painottuen lämpötiloihin) ja sellaisiin asioihin, joita vuoden aikana seurasin blogissani. Yhteenvedosta jäi pois monta tärkeää asiaa, mm. Kalifornian poikkeuksellinen kuivuus, El Niñon Atacaman aavikolle tuomat sateet ja Patricia, tiettävästi kaikkien aikojen voimakkain läntisellä pallonpuoliskolla syntynyt trooppinen hirmumyrsky.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Vuosi 2015 oli lämpötilojen osalta aivan huikea ennätysvuosi. Lisäksi lämpötilat ovat (pitkällä aikavälillä ja pitkän aikavälin tilastoihin verrattuna) selkeä ilmastonmuutoksen mittari. Näiden syiden takia olen itsekin kiinnostunut erityisesti lämpötiloista. On kuitenkin muistettava, ettei yksi vuosi yksinään kerro ilmastonmuutoksesta mitään. Lämpöennätyksistäkin olen ottanut mukaan vain muutamat kiinnostavimmat esimerkit.

Tänä vuonna arktisen merijään maksimilaajuus oli ennätyspieni. Arktisen merijään minimilaajuus oli mittaushistorian neljänneksi pienin. Arktinen alue on ollut syksyn aikana tavanomaista viileämpi, mistä syystä merijään laajuuskaan ei kutistunut ennätyspieneksi. Asiaan on vaikuttanut voimakas polaaripyörre (arktista aluetta ympäröivät ilmavirtaukset), joka on eristänyt tehokkaasti kylmän ilman arktiselle alueelle. Tämän voimakkaan polaaripyörteen vaikutuksesta meille puolestaan ei ole päässyt leviämään kylmää ilmaa.

Marraskuussa arktisen merijään laajuus oli 8,3 % alle vertailukauden 1981-2010 keskiarvon ja samalla vuodesta 1979 alkavan mittaushistorian 6. pienin. Antarktisen merijään laajuus oli marraskuussa 1,2 % yli vertailukauden 1981-2010 keskiarvon ja samalla vuodesta 1979 alkavan mittaushistorian 14. laajin. Pohjoisen pallonpuoliskon lumipeitteen laajuus oli marraskuussa 880 000 neliömailia yli vertailukauden 1981-2010 keskiarvon ja samalla 50-vuotisen mittaushistorian 7. laajin.

Arktisen ja erityisesti antarktisen alueen merijäätä olen tarkastellut laajemmin erillisessä kirjoituksessa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ennusteiden mukaisesti Yhdysvaltojen itärannikolla oli erittäin lämmin joulu, täysin päinvastoin kuin vuosi sitten. Jouluaattona 2015 mitattiin New Yorkissa +22 celsiusastetta, mikä on viisi astetta enemmän kuin tähänastinen koko mittaushistorian jouluaaton ennätys vuodelta 1996.

Kaikkiaan Yhdysvaltojen itäosassa tehtiin (tai sivuttiin) jouluaattona 64 sääasemakohtaista koko mittaushistorian lämpöennätystä ja joulupäivänä 31 sääasemakohtaista koko mittaushistorian lämpöennätystä. Lisää ennätyksiä on tulossa vielä tänään tapaninpäivänä. Joulukuun aikana Yhdysvalloissa on saatu El Niñon avittamana jo tähän mennessä yli 2600 lämpöennätystä.

Britanniassa on ollut paikoin mittaushistorian sateisin joulukuu. Tulvat ovatkin aiheuttaneet ongelmia monilla alueilla.

Suomessakin joulukuu on ollut harvinaisen lämmin, mutta ainakin vuonna 2006 joulukuun keskilämpötila on ollut tätä vuotta korkeampi. Lämpö on jopa herätellyt kyykäärmeitä horroksestaan.

Aivan maapallon joka paikkaan lämpöä ei toki ole riittänyt. Esimerkiksi viimeisimmän 24 tunnin aikana Siperiassa on mitattu laajalti yli 50 asteen pakkaslukemia. Kylmimmillään lämpötila on ollut -57,8 astetta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lähes ennätyksellinen helleaalto on ollut joulun aikaan myös Australiassa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Paikoitellen Yhdysvalloissa, esimerkiksi Floridassa, vuodesta 2015 näyttää muodostuvan mittaushistorian lämpimin vuosi.

Isossa-Britanniassa joulukuusta näyttää tulevan mittaushistorian lämpimin joulukuu ja samalla paikoitellen mittaushistorian sateisin joulukuu. Edellinen joulukuun keskilämpötilaennätyus on vuodelta 1934. Myös Suomessa näkyi 1930-luvun lämpimyys, joka ei kuitenkaan ollut maailmanlaajuinen ilmiö.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Vuosi 2015 tulee olemaan Maailman ilmatieten järjestö WMO:n mukaan maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin ja Euroopassa todennäköisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin. Mikäli näin käy, Euroopan mittaushistorian kolme lämpimintä vuotta järjestyksessä lueteltuina ovat 2014, 2015 ja 2007.

Euroopassa huomiota herättäviä asioita vuonna 2015 olivat Espanjan ja Portugalin tavanomaista (vertailukautta 1981-2010) kylmempi talvi, Pohjois-Euroopan tavanomaista viileämpi kesä ja Irlannin jatkuva kylmyys. Muuten lähes koko Euroopassa oli tavanomaista lämpimämpää, varsinkin Itä-Euroopassa.

Espanjassa oli viileän talven jälkeen erityisen lämmin kevät, kun toukokuun puolivälissä mitattiin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeita yli 40 asteen lämpötiloja. Kesäkuun lopulla Espanjassa oli hyvin tukalaa. Esimerkiksi Cordobassa mitattiin kesäkuun lopulla 44 astetta. Madridissa puolestaan mitattiin heinäkuussa mittaushistorian uusi heinäkuun lämpöennätys.

Espanjan helleaalto levisi myöhemmin kohti pohjoista ja itää, jolloin myös Keski-Eurooppaan tuili helleaalto. Saksassa koettiin koko mittaushistorian kuumin vuoden päivä ja Sveitsissä mittaushistorian toiseksi lämpimin viikko (lämpimin vuodelta 2003).

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Meteorologi Markus Mäntykangas on kirjoittanut aivan erinomaisen vuosikatsauksen Forecan blogiin. Kannattaa ehdottomasti lukea!

Alankomaissa joulukuusta näyttää muodostuvan mittaushistorian (alkaen vuodesta 1706) lämpimin joulukuu. Kun joulukuuta on jälkellä vielä pari päivää, joulukuun 2015 keskilämpötila 9,5 astetta on 2,2 astetta yli edellisen ennätyksen (7,3 astetta joulukuussa 1974) ja lämpimämpi kuin keskimääräinen huhtikuu.

Alkuperäisessä blogitekstissäni kerroin historiallisesta Patricia-myrskystä hyvin lyhyesti: ”Meksikoon iski itäisen Tyynenmeren koko havaintohistorian voimakkain hurrikaani nimeltään Patricia. Osaltaan hurrikaanin voimistumiseen vaikutti epätavallisen lämmin merivesi. Patricia oli tiettävästi havaintohistorian voimakkaimman läntisellä pallonpuoliskolla syntynyt trooppinen hirmumyrsky.” Patriciastakin voi lukea laajemmin Forecan blogista.

El Niño (meriveden lämpimyyden kautta) vaikutti Patrician voimistumisen lisäksi myös esimerkiksi siihen, että Atacaman aavikolle saatiin sadetta. Näiden sateiden myötä aavikko puhkesi kukkaan, mistä voikin katsoa ehkä säävuoden kauneimmat kuvat!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

On hyvä muistaa myös se, että vaikka lämpöennätykset ovatkin dominoineet joulukuuta ja koko vuotta 2015, silti jossakin on aina kylmää. Esimerkiksi sunnuntaina 27. joulukuuta Etelä-Kalifornian yliopistokampuksen sääasemalla vuorokauden alin lämpötila (36 fahrenheitastetta eli noin +2 celsiusastetta) sivusi mittaushistorian alinta lämpötilaa vuodelta 1916.

Kaiken kaikkiaan Kaliforniassakin oli hyvin erikoinen säävuosi 2015. Alkuvuodesta koettiin helleaalto. Esimerkiksi Los Angelesissa oli mittaushistorian lämpimin maaliskuu. Kevät ja alkukesä osoittautuivat kuitenkin kylmiksi. Toukokuu oli viileämpi kuin maaliskuu. Hurrikaanikausi alkoi silti aiemmin kuin kertaakaan aiemmin vuoden 1939 jälkeen. Hurrikaanikauden käynnistymisen myötä kesä jatkui kuumana ja kosteana. Kesä vain jatkui ja jatkui. Vielä lokakuussakin Etelä-Kaliforniassa mitattiin 38 celsiusasteen lämpötiloja. Paikoin lokakuu olikin Etelä-Kaliforniassa mittaushistorian lämpimin. Ennätyslämmintä oli vielä kiitospäivänkin aikoihin. Vuorille kuitenkin satoi lunta. Joulukuussa sää vihdoinkin monien mielestä onneksi viileni: ”December came and – thank God – we finally got some genuine cold weather”. Osissa Los Angelesia lämpötila kuitenkin pysytteli yhä 27 celsiusasteessa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Mielenkiintoisia säälinkkejä viimeisimmän vuorokauden ajalta:

MTV:n katsaus Suomen säästä 2015: Säävuosi 2015 kuvina ja lukuina - Viileä alkukesä, loppuvuonna lämpöennätyksiä – tulossa mittaushistorian lämpimin vuosi?

Meteorologi Markus Mäntykangas: Alustavien arvioiden mukaan vuodesta tulee Suomen mittaushistorian lämpimin

Ilmatieteen laitos: Suomen jäätalvi alkoi kolme viikkoa tavanomaista myöhemmin

Cihan: Turkin länsiosiin satanut 30 cm lunta (viimeksi tammikuussa 2015 Istanbuliinkin satoi lunta noin 60 cm)

The Guardian: Isossa-Britanniassa mittaushistorian (alkaen v. 1910) leudoin joulukuu (Englannissa joulukuun keskilämpötila 9,5 celsiusastetta, mikä on 5 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon ja 2 astetta yli edellisen ennätyksen vuodelta 1934, lisäksi Cumbriassa, Lancashiressa ja Walesissa mittaushistorian sateisin joulukuu)

Ruotsin ilmatieteen laitos: Valtakunnallisesti yksi mittaushistorian (alkaen v. 1859) lämpimimmistä joulukuista (mittausasemakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä tehty)

Kees van der Leun: Huippuvuorilla lämpötila 29.12.2015 oli +8,1 celsiusastetta (mittaushistorian korkein lämpötila koskaan marras- ja huhtikuun välillä, yli 20 astetta yli tavanomaisen ja lämpimämpää kuin tavanomaisesti heinäkuussa)

Yle Uutiset: Harvinainen sääilmiö pohjoisnavalla: lämpötila saattaa nousta keskiviikkona nollan yläpuolelle (25-30 astetta tavanomaista lämpimämpää, vain kolme kertaa aiemmin vuodesta 1948 lämpötila noussut joulukuussa nollan yläpuolelle: 1959, 1990, 2014)

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Säävuosikatsaukseni on julkaistu myös Ilmastotiedossa.

Tänään oli lehdessä (Kouvolan Sanomat 31.12.2015) mielenkiintoinen Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksosen haastattelu: ”Ranskalaiset katsovat merenpinnan lämpötilaa, joka on lämpimin koskaan El Niñon aikana. Varsinaiset El Niño -indeksit mittaavat myös muita asioita, kuten ilman lämpötilaa ja tuulen voimakkuutta, Laaksonen sanoo. Tämänkertainen El Niño kuuluu joka tapauksessa kolmen voimakkaimman joukkoon 1950-luvulle asti yltävässä mittaushistoriassa. Edellisen kerran voimakas ilmiö oli vuosina 1997-98 ja 1982-83. - - Ilmastonmuutos voi voimistaa El Niñon tuottamia vaikutuksia. Tänä vuonna on koettu poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja eri puolilla maailmaa. New Yorkissa oli jouluna yli 22 astetta. Ilmastonmuutoksen ja El Niñon yhteyttä on tutkittu paljon, professori Laaksonen sanoo. Tulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia. - - Laaksosen mukaan yhteyttä Euroopan säähän on vaikea osoittaa varmasti, ja monet muut asiat voivat vaikuttaa säähän El Niñoa enemmän. Suomessa talvet saattavat olla El Niñon aikaan hieman tavallista vähäsateisempia, mutta vaikutus on pieni.”

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Huippuvuorten lämpöennätyksistä 29.12.2015 Suomen Luonto kertoo seuraavasti: ”Longyearbyenissä [Huippuvuorilla] lämpö nousi kesäiseen 8,7 asteeseen eli yli 20 astetta normaalia korkeammaksi. Maailman pohjoisimmassa vakituisen asutuksen pisteessä Ny Ålesundissakin oli 7,2 astetta. Pohjoisnavalla vastaavan lämpenemisen on arveltu nostaneen lämpötilan jopa plussalle, joskaan lähinnä pohjoisnapaa olevien mittapoijujen tiedot eivät ole tätä vahvistaneet...”

Samaisen lämpöaallon seurauksena arktisen alueen merijään laajuus on yhdellä mittaushistorian alimmista loppuvuoden tasoista (vuosi 2015 on diagrammissa keltainen kuvaaja).

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myös The Washington Post kertoo Ison-Britannian tulvista ja pohjoisnavan lämpöaallosta. Artikkelin mukaan lähellä pohjoisnapaa oleva (87,45 astetta pohjoista leveyttä) mittauspoiju 6400476 ilmoitti 30.12.2015 ylimmillään +0,7 asteen lukeman, mikä on lähellä tyypillisiä keskikesän lukemia. Vielä vuorokautta aiemmin pakkasta oli yli -25 astetta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ilmatieteen laitoksen muutama tunti sitten julkaisemien alustavien tietojen mukaan vuosi 2015 oli Suomen koko mittaushistorian lämpimin.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Pari tuntia sitten julkaistujen tietojen mukaan joulukuu 2015 oli Isossa-Britanniassa ennätyksellisen lämmin. Alustavien tietojen (1.-29.12.2015) mukaan keskimääräinen lämpötila oli 8,0 celsiusastetta (edellinen joulukuun ennätys 6,9 astetta vuodelta 1934), mikä on 4,1 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon. Tämä anomalia oli poikkeama tavanomaisesta on suurempi kuin minkään aiemman kuukauden anomalia koko vuodesta 1910 alkavan mittaushistorian aikana. Edellinen anomaliaennätys oli 3,3 astetta huhtikuulta 2011. Joulukuun 2015 lämpötilat olivat sellaisia, joita normaalisti koetaan huhti-toukokuussa. Skotlannissa joulukuu oli myös koko mittaushistorian kaikista kuukausista sateisin.

Myös Toronto Star -lehti tekee yhteenvetoa sään ääri-ilmiöistä:
-Ei vain vuosi 2015 vaan viimeisimmät 20 vuotta ovat olleet sään ääri-ilmiöiden aikaa.
-AccuWeatherin vanhempi meteorologi Brett Anderson: ”Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa ja muualla maapallolla viimeisimmän 20 vuoden aikana. On ollut rankkasateita, lunta, helleaaltoja ja pitkäaikaista kuivuutta.”
-Ei ole täyttä selvyyttä, onko ilmastonmuutos vaikuttanut näihin ääri-ilmiöihin ja kuinka paljon.
-Tiettyjä sään ääri-ilmiöitä (osa helleaalloista, kuivuuksista, maastopaloista ja tulvista) voidaan yhdistää ilmastonmuutokseen, esimerkiksi vuonna 2014 Itä-Afrikan kuivuus, Ranskan sateet ja pitkät helleaallot useilla mantereilla.
-Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden toistuvuus yleistyy ja voimakkuus (esim. kestoaika) kasvaa.
-Buffalon kaupungissa oli talvella 2014-2015 ennätykselliset lumisateet, mutta syksyllä 2015 virallinen ensilumi tuli myöhemmin kuin kertaakaan aiemmin 116-vuotisen mittaushistorian aikana, vasta joulukuun puolivälissä.
-Kanadassa havaittuja sään ääri-ilmiöitä ei toistaiseksi voi kiistatta yhdistää ilmastonmuutokseen.
-Vaikutelmaan sään ääri-ilmiöiden todellista suuremmasta lisääntymisestä voi vaikuttaa osaltaan uusi teknologia, kun ihmiset nopeasti lataavat ääri-ilmiöistä kuvia ja muuta tietoa runsain määrin sosiaaliseen mediaan.
-Näyttäisi siltä, että sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet, mutta maailman pienentymisen myötä me kuulemme niistä vieläkin enemmän kuin mitä ne todellisuudessa ovat lisääntyneet.
-El Niño näyttäisi jatkuvan alkuvuodesta 2016 ja ehkä heikentyvän keväällä.
-El Niñon heikentymisen myötä hurrikaanien määrä Atlantilla voi taas lisääntyä.
-El Niño vaikuttaa maapallon lämpötiloihin vielä vuonna 2016, joten vuodesta 2016 tulee jälleen yksi mittaushistorian lämpimimmistä, mahdollisesti jopa lämpimin.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Huippuvuorilla oli marras-joulukuussa 2015 keskimäärin seitsemän astetta tavanomaista lämpimämpää.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Yhdysvalloissa oli joulukuussa 2015 yli 10 000 päivä- ja mittausasemakohtaista koko mittaushistorian lämpöennätystä (vuorokauden ylimmän lämpötilan ennätys tai vuorokauden alimman lämpötilan maksimiennätys). Lämpöennätyksiä oli 21 kertaa enemmän kuin kylmyysennätyksiä.