sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Suomeen uusi koko mittaushistorian joulukuun lämpöennätys 11,3 astetta, lukuisia ennätyksiä myös muualla

Globaali lämpötila-anomalia (poikkeama tavanomaisesta eli ajanjaksosta 1979-2000) tänään. Samaan aikaan, kun monin paikoin on ollut ennätyslämmintä, esimerkiksi arktisella alueella ja Keski-Aasiassa on ollut selvästi tavanomaista kylmempää. Koko maapallo keskimäärin on ollut tänään 0,34 celsiusastetta esihistoriallisesta ajasta jo lämmennyttä ajanjaksoa 1979-2000 lämpimämpi. Credit: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA

Alustavien tietojen mukaan Suomessa tehtiin tänään uusi koko mittaushistorian joulukuun lämpöennätys, kun lämpötila nousi Kokemäellä +11,3 asteeseen. Ennätys vaatii vielä hyväksynnän. Poikkeuksellista on se, että joulukuun ennätyslukema mitattiin näinkin myöhään joulukuussa. Aiemmat ennätykset ovat kuukauden alusta.

Edellinen Suomen ennätys +11,1 astetta oli tehty kaksi viikkoa sitten. Tänään golfkilpailua isännöineessä Vihdissä päästiin samaan +11,1 asteen lukemaan. Myös useita muita paikkakuntakohtaisia ennätyksiä on mennyt rikki.

Ruotsissakin oltiin tänään ainakin lähellä ennätystä. Tätä kirjoitettaessa lämpötila oli noussut +13,6 asteeseen, kun vuodelta 1977 oleva ennätys on +13,7 astetta. Monin paikoin Ruotsissa oli tänään lämpimämpää kuin juhannuksena.

Keski-Englannissa joulukuun alkupuoli on ollut 346-vuotisen mittaushistorian lämpimin. Isossa-Britanniassa mitattiin myös mittaushistorian korkein joulukuinen yön alin lämpötila, kun Devonissa (Chivenor) perjantaiyön lämpötila ei laskenut +14,2 asteen alapuolelle. Edellinen joulukuun korkein vuorokauden minimilämpötila oli +12,9 astetta vuodelta 1998. Narsissit kukkivat, ja uimarannoilla on jopa nähty uimareita.

Yhdysvalloissakin joulukuu on ollut ainakin tähän asti ennätyslämmin, erityisesti maan itäosissa. Koko Yhdysvalloissa eri mittausasemilla tehtiin 1.-17.12.2015 ainakin 2489 uutta päivän maksimilämpötilaennätystä ja ainakin 3448 vuorokauden alimman lämpötilan lämpöennätystä. Samaan aikaan Yhdysvalloissa saatiin vain 104 vuorokauden alimman lämpötilan kylmyysennätystä ja 119 vuorokauden ylimmän lämpötilan kylmyysennätystä. Yhdysvaltoihin näyttää tulevan myös lämpimin jouluviikko miesmuistiin.

Marraskuu oli globaalisti koko mittaushistorian lämpimin sekä Japanin ilmatieteen laitoksen, Nasan että NOAA:n mukaan. Joulukuu näyttää jatkavan samalla linjalla. Myös koko vuodesta 2015 muodostuu maailmanlaajuisesti ennätyslämmin.

Syynä lämpimyyteen ovat ihmiskunnan tuottamien kasvihuonekaasujen aiheuttama ilmastonmuutos ja luontaisesti vaihteleva El Niño -ilmiö yhdessä, joskin ilmastonmuutoksen vaikutus on merkittävämpi.

Voimakkaan El Niñon aikana maapallo on aina vähän tavanomaista lämpimämpi. Kun nykyinen El Niño -vaihe keväällä 2016 vaimenee, myös uusien lämpöennätysten saavuttaminen todennäköisesti vähitellen loppuu (El Niñon lämmittävä vaikutus yleensä jatkuu vielä jonkin aikaa varsinaisen El Niñon päättymisen jälkeen), kunnes nykyiset ennätykset taas murskautunevat viimeistään seuraavan voimakkaan El Niñon aikana.

4 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Eipä tuo Suomen joulukuun lämpöennätys ehtinyt montaa tuntia vanheta. Nyt illalla lämpötila on noussut Porissa +11,4 asteeseen.

Näin talvella ennätyksiä voi syntyä auringon laskettuakin, koska lämpimyys johtuu lämpimästä ilmamassasta eikä auringon säteilystä.

Ruotsissa lämpöennätyksiä on tehty ainakin Tukholmassa, Göteborgissa ja Uppsalassa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ainakin Kokemäellä mitattiin tänään 11,3 astetta. Sen sijaan näyttää olevan hieman epäselvyyttä siitä, oliko Porin rautatieaseman lukema 11,3 astetta vai 11,4 astetta.

Tänään on ollut Etelä-Suomessa ukkostakin (jyrinää ja salamointia). Eikö ”helteiden” kuulukin päättyä ukkoseen? ;-)

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myöhään eilisiltana MTV päivitti uutisensa. Porin +11,4 asteen lukema ei ole virallinen. Virallisiksi joulukuun koko mittaushistorian Suomen lämpöennätyksiksi tulivat siis Kokemäen ja Porin +11,3 astetta.

Vuodesta 1847 nykypäivään Suomen joulukuiden keskilämpötila on noussut lähes viisi astetta.

Paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä on tehty myös Uuden-Seelannin kesässä. Esimerkiksi Christchurchin kaupungissa mitattiin +36,1 astetta. Aiempi joulukuun ennätys oli +35,4 astetta vuodelta 1975 ja toiseksi korkein lämpötila +33,5 astetta vuodelta 1994. Kaikkien kuukausien korkein lukema on +40 astetta helmikuulta 1973. Muillakin paikkunnilla tehtiin mittausasemakohtaisia joulukuun ennätyksiä, mutta koko Uuden-Seelannin joulukuun ennätys ei ylittynyt.

Yhdysvalloissa New York Cityyn ennustetaan jouluaatoksi +22 celsiusastetta. Tämä olisi viisi astetta yli aiemman ennätyksen ja 17 astetta yli tavanomaisen joulukuun lukeman. Jopa toukokuun keskimääräinen lämpötila ylittyisi 0,5 asteella.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Yö 20.-21. joulukuuta 2015 oli lämmin. Etelä-Suomessa yön alimmat lämpötilat olivat kahdeksan plusasteen paikkeilla. Yleensä näissä lukemissa ollaan toukokuussa tai kesäkuun alussa.