sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Koko Suomen mittaushistorian joulukuun lämpöennätys 11,0 astetta eilen Ahvenanmaalla


Koko Suomen mittaushistorian joulukuun lämpöennätykseksi mitattiin 5. joulukuuta 2015 kello 23 Ahvenanmaan lentokentällä Jomalassa +11,0 astetta. Edellinen ennätys oli Salossa (Kärkässä) 6. joulukuuta 2006 mitattu +10,8 astetta. Myös marraskuussa Suomessa tehtiin koko mittaushistorian lämpöennätys.

Lähteet ja lisätietoja

Ilta-Sanomat

MTV

Uusi Suomi

Lue myös nämä

NOAA eilen: Jo kuusi globaalisti ennätyslämmintä kuukautta peräkkäin ja koko vuonna ennätyskuukausia tähän mennessä kahdeksan

Merkillinen marraskuu: Lämpöennätykset uusiksi meillä ja muualla

Sääennätysten lokakuu Suomessa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa

6 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Maarianhaminassa jälleen tänään 6 joulukuuta 2015 Suomen koko mittaushistorian joulukuun lämpöennätys. Lämpötila siellä tänään kello 14.30 oli +11,1 astetta.

Tämä on kymmenen astetta yli tavanomaisen. Ahvenanmaan Jomalan keskimääräinen ylin vuorokauden lämpötila joulukuussa on +1 astetta.

Jomalan keskilämpötila joulukuussa on ollut -0,4 astetta vuosina 1981-2010, +2,9 astetta vuonna 2013 ja +0,6 astetta vuonna 2014.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Alustavien ja vahvistamattomien tietojen mukaan Suomen mittaushistorian korkeimmaksi joulukuun lämpötilaksi muodostui tänään Ahvenanmaan lentokentän 11,2 astetta. Suomen mantereella korkein lämpötila näyttää tänään olleen Kokemäen (Tulkkila) 10,4 astetta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myös Kouvolan Anjalassa mitattiin viikonloppuna 5.-6.12.2015 uusi koko mittaushistorian joulukuiden lämpöennätys. Korkeimmillaan virallinen lämpötilalukema kävi 9,7 asteessa. Edellinen ennätys oli 9,6 astetta vuodelta 2006.

Anonyymi kirjoitti...

Pienenä tarkennuksena; Ilmatieteenlaitos vahvisti eilen joulukuun uudeksi lämpöennätykseksi Jomalassa, Maarianhaminan lentoasemalla, 6.12.2015 mitatun 11,1 astetta. Edellisestä kuukausiennätyksestä oli tuskin ehtinyt kulua kuukautta(Kemiönsaari 14,3 astetta, 3.11.2015).
Peräkkäiset kuukausiennätykset ovat tuiki harvinaisia, tosin edellisestä on niinkin vähän aikaa kuin viisi vuotta. Heinäkuussa 2010 mitattiin Suomen mittaushistorian korkein lukema ja elokuussa kymmenen päivää myöhemmin uusi elokuun lämpöennätys. Loppukesän 2010 ennätyslämpötilat ovat varmaan vielä monen kouvolalaisen muistissa.
Kuukausittaiset lämpöennätykset ovat verrattain tuoreita vastaaviin kylmyysennätyksiin verrattuna. Kertoneeko jotain ilmastonmuutoksesta?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos tarkennuksesta ja hyvästä kysymyksestäsi. Toki on niin, että viime vuosina ja vuosikymmeninä sekä Suomessa että globaalisti lämpöennätyksiä on ollut enemmän kuin kylmyysennätyksiä, mikä osaltaan kertoo ilmaston muuttumisesta. Jos ilmasto ei muuttuisi, lämpö- ja kylmyysennätyksiä pitäisi olla likimain yhtä paljon ja havaintohistorian pidentyessä ennätysten pitäisi käydä yhä harvinaisemmiksi.

Ei ole kuitenkaan täysin selvää, kuinka paljon ilmastonmuutos on vaikuttanut nyt kyseessä oleviin ennätyksiin. Elämme voimakkaan El Niño -ilmiön vuotta, mikä osaltaan aiheuttaa eri puolilla maapalloa sään äärimmäisyyksiä sekä globaalisti tavanomaista lämpimämpiä lämpötiloja. El Niño -ilmiön vaikutuksia Suomessa asti ei kuitenkaan tarkasti tunneta, eikä yksimielisyyttä ole siitäkään, kuinka paljon ilmastonmuutos vaikuttaa pohjimmiltaan luontaisen El Niño -ilmiön esiintymistiheyteen ja voimakkuuteen. Voimme vain sanoa sen, ettei Suomessa ole aiempina El Niño -vuosina ollut näin korkeita lämpötila marras-joulukuussa, eikä globaalisti ole ollut näin lämmintä vuotta yhtenäkään aiempana El Niño -vuonna.

Todennäköisesti jälleen kerran sääilmiöihin vaikuttavat sekä luontaiset vaihtelut että ilmastonmuutos yhdessä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tällä hetkellä Suomen mittaushistorian toistaiseksi korkein joulukuun lämpötila on tänään Porissa mitattu +11,4 astetta.