Meistä tehtiin vuoden 2015 aikana useita lehtijuttuja. Niitä julkaisivat Kotivinkki, Karjalainen, Natura, Nuorten Luonto, Vartti Kouvola ja Kouvolan Sanomat. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla. |
Tämä kirjoitus on katsaus sekä blogitoimintani että opetustyöni vuoteen 2015. Vuoden sää- ja ilmastoasioista olen julkaissut erillisen vuosikatsauksen.
Tammikuu
Kouvolan Lyseon lukion viimeinen lukukausi alkoi.
Yle Oppiminen julkaisi artikkelin Kouvolan Lyseon lukion ja Kouvolan iltalukion ilmastonmuutosopetuksesta.
Blogissani tammikuun luetuin kirjoitus oli väitteeni, jonka mukaan Kouvolassa on Suomen paras kesäsää. Lisäksi tarkastelin erillisessä kirjoituksessa Kouvolan säävuotta 2014.
Helmikuu
Facebookissa ja Twitterissä syntyi kohu, kun suomalaisen matkanjärjestäjän Instagram-profiilissa mainostettiin Thaimaan epäeettistä tiikeriturismia. Pian Iltalehtikin kirjoitti aiheesta artikkelin. Tämän keskustelun jatkoksi Tarinoita maailmalta -blogin Annika ja Matkakuume-blogin Gia haastoivat muut blogien pitäjät kirjoittamaan aiheesta teemalla #ReilutBlogit. Itse vastasin haasteeseen kirjoituksilla "Matkailussa eläimiä käytetään narsistin tavoin: Onko vastuu turistilla vai matkanjärjestäjällä?" ja "Nopeasti edennyt ReilutBlogit-kampanja haastaa pohtimaan eettistä matkailua". Nämä olivatkin kuukauden luetuimmat artikkelit blogissani.
Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin opiskelija voitti kurssilla tekemällään kirjoituksella Luonto-Liiton ja Ilmastovanhemmat ry:n kirjoituskilpailussa valtakunnallisen pääpalkinnon 14-17 -vuotiaiden sarjassa. Raatiin kuuluivat kirjailija Laura Gustafsson, sarjakuvataitelija Kaisa Leka ja ilmastotutkija Mikko Lensu. Voittajakirjoitus julkaistiin Nuorten Luonto -lehdessä 1/2015 taiteilija Iris Tantun kuvittamana. Voiton jälkeen 18 vuotta täyttäneen kirjoittajan haastattelu on luettavissa tästä linkistä.
Maaliskuu
Palmusunnuntaina siirryttiin kesäaikaan. Selostukseni kesäajan historiasta ja vaikutuksista oli kuukauden suosituin kirjoitukseni. Ilmastonmuutoksen estäminen kananmunien kuorilla ei innostanut yhtä paljon.
Huhtikuu
Olin mukana Opetushallituksen työryhmässä, joka valmisteli luonnoksia uusien lukion opetussuunnitelmien perusteiksi. Myöhemmin tänä vuonna olin myös lausunnon antajana lukion uudessa oppikirjasarjassa. Lisäksi laadin oman esitykseni sää- ja ilmastoasioiden opettamiseksi lukion teemaopintoina. Myös Ilmastopaneeli kannattaa ilmastonmuutoksen ainerajat ylittävää opettamista. Toisaalta Biologian ja maantieteen opettajien liiton toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten huomauttaa, ettei tämäkään ole aivan ongelmatonta.
Huhtikuussa ilmestyi kesän sääennuste, joka osoittautui koko kuukauden luetuimmaksi artikkeliksi blogissani. Kirjoitin myös esimerkiksi suomalaisten talviurheilijoiden ilmastonmuutosta vastustavasta POW Finland -liikkeestä sekä omassa blogissani että POW Finlandin blogissa. Vastasin myös opiskelijoiden kysymykseen suosikkijulkkiksistani.
Toukokuu
Toukokuussa pohdin sitä, että on outoa, kun meitä syyllistetään siitä, ettemme käy tarpeeksi kaupassa. Tämä oli kuukauden suosituin kirjoitukseni. Lähes yhtä paljon lukijoita keräsi tekstini rakkausmaniasta, palavasta halusta tanssia, liioitellusta koti-ikävästä ja vastenmielisyydestä mansikan tuoksua kohtaan.
Kotivinkki-lehti 9/2015 kirjoitti kutsumusopettajista. Minulla oli ilo päästä mukaan artikkeliin yhdeksi näistä opettajista. Erityisesti jäi mieleen julkaistu opiskelijan kommentti opetuksestani: "Jari on todella asiantunteva ja taitava opettaja. Se, että hän nauttii työstään, välittyy opetuksessa. Hän saa opiskelijat kiinnostumaan ja innostumaan asioista, ja hänen jokainen tuntinsa on hyvin suunniteltu."
Kouvolan Lyseon lukio sijoittui biologian ainereaalikokeessa koko Suomen jaetulle kahdeksannelle sijalle. Kuukauden lopussa vietettiin itsenäisen Kouvolan Lyseon lukion viimeisiä lakkiaisia ja kevätjuhlia. Biologian opetuksen vuosikertomuksen voi lukea tästä linkistä.
Kesäkuu
Viileä kesäkuu herätti kiinnostusta, ja kirjoitukseni tästä aiheesta olikin kuukauden luetuin artikkelini. Oman blogikirjoitukseni innoittamana myös meteorologi Markus Mäntykannas kirjoitti samasta aiheesta Forecan blogiin.
Kesäkuussa kävin myös tutustumassa Kouvolassa avattuun Niivermäen luontopolkuun.
Heinäkuu
Heinäkuussa blogissani ilmestyi vain yksi kirjoitus: "Globaalisti mittaushistorian lämpimimmät kesäkuu, vuoden alkupuolisko ja 12 kuukautta". Kirjoituksen kuva on parikkalalaisesta Veijo Rönkkösen patsaspuistosta, joka pääsi maailman kammottavimpien paikkojen listalle.
Elokuu
Uusi Kouvolan Yhteislyseo aloitti toimintansa.
Maapallon ylikulutuspäivä eli ekovelkapäivä tuli aiemmin kuin koskaan ennen. Alkuperäisten tietojen mukaan tämä tapahtui 13. elokuuta. Vaikka Kiinassa hiilipäästöt ovatkin pienentyneet edellisestä vuodesta, ne paljastuivat niin paljon ennakkoon raportoitua suuremmiksi, että todellisuudessa ylikulutuspäivä lienee ollut jo 9. elokuuta. Lisäksi alkuperäisissä tiedoissa valtioiden ekovelka ja biokapasiteetin ylijäämä oli laskettu väärin. Tämä korjattiin palautteeni perusteella.
Jatkoin kirjoittelua #ReilutBlogit-teemalla ja julkaisin tekstin "Onko Suomi eettisen norsuturismin takapajula?" Tämä kirjoitus osoittautui kuukauden luetuimmaksi, ja se mainittiin myös Viihdelehti Starassa sekä Matkailufoorumin Twitterissä ja sitä kautta Studio 55:n artikkelissa. Erityisesti Finnmatkat suhtautui ehdotuksiin eettisemmistä aktiviteettivalinnoista hyvin myönteisesti.
Fitnessmalli Janni Hussi ja Miss Suomi 2013 Lotta Hintsa suunnittelivat blogiini valokuvan, jolla innostimme opiskelijoita mukaan IlmastoX-kampanjaan.
Syyskuu
Sanomalehti Karjalainen kirjoitti blogistani lyhyesti nettisivuillaan ja puolen sivun verran painetussa broadsheet-lehdessään.
Luetuin tekstini syyskuussa oli "Jos kaikki maapallon ihmiset eläisivät suomalaisten elintasolla, tarvitsisimme 2,8 maapalloa luonnonvarojen tuottamiseen".
Turvapaikanhakijat herättivät Suomessa keskustelua koko syksyn ajan.
Lokakuu
Eetin (Eettisen kaupan puolesta ry) Onni Sarvela vieraili Kouvolan Yhteislyseossa ympäristöekologian kurssilla kertomassa eettisistä ja ekologisista kulutusvalinnoista. Oppitunti keskittyi erityisesti elektroniikkavalintoihin, mutta jonkin verran keskustelimme myös ekologisista vaatevalinnoista. Tiesitkö esimerkiksi sen, että maailmassa tuotetaan noin 8000 kilogrammaa muoviroskaa sekunnissa? Entä sen, että jos maapallolla vuodessa tuotettu elektroniikkajäte lastattaisiin junaan, vaunut kiertäisivät koko maapallon ympäri? Uskomattomalta kuulostaa myös se, että Yhdysvalloissa on 110 vuotta yhtäjaksoisesti palanut hehkulamppu. Haluttaessa tuotteista olisi siis mahdollista valmistaa hyvinkin kestäviä.
Sarvela muistutti myös siitä, että puuvillan viljelyyn käytetään tavallisesti paljon vettä ja torjunta-aineita. Siksi hamppu tai pellava olisivat tekstiilituotteiden materiaaleina ekologisempia valintoja, mutta perinteisillä menetelmillä tuotettuina ne ovat kalliita.
Vaatevalintojen eettisyyden pohtimista opiskelijamme jatkoivat Tappajafarkut-kirjan avulla. Ympäristöekologian kurssilaisemme lukivat myös lukuisia muita kirjoja.
Lokakuun luetuimmat artikkelit blogissani olivat kuvakertomus Kolilta ja talven sääennuste, jota päivitän edelleen kommentteina tekstin loppuun.
Marraskuu
Kirjailija Tiina Raevaara kertoi ympäristöekologian kurssilaisille tietokirjailijan työstä, bloggaamisesta, koiran evoluutiosta, tieteen merkityksestä ja pseudotieteiden vaaroista. |
Kouvolan Yhteislyseon ympäristöekologian ryhmä menestyi mahtavasti valtakunnallisissa kilpailussa. Valon teemavuoden videokilpailussa lukioomme tuli voitto ja valtakunnallisessa valokuvauskilpailussa peräti kaksoivoitto. Videokilpailun voitto nostettiin esiin myös Biologian ja maantieteen opettajien liiton jäsenlehti Naturassa 4/2015.
Kirjailija, filosofian tohtori Tiina Raevaara vieraili Kouvolan Yhteislyseossa biologian valinnaisella ympäristöekologian kurssilla. Tilaisuudessa oli mukana myös kirjallisuusdiplomin suorittajia. Raevaara puhui koiran evoluutiosta, tieteen merkityksestä jokapäiväisessä elämässä ja virikkeen antajana taiteessa sekä pseudotieteellisyyden vaaroista. Opiskelijat myös kirjoittivat arviointeja Koiraksi ihmiselle -kirjasta.
Marraskuussa teksteistäni eniten kiinnosti kuhameemejä maailman tärkeimpiin uutisiin vertaillut juttuni. Ensimmäistä kertaa linkkasin sosiaalisessa mediassa myös kissavideoita. Kaikkiaan julkaisin marraskuussa blogissani 13 tekstiä, eniten tämän vuoden aikana.
Joulukuu
Joulukuun tähän mennessä luetuin artikkelini on ollut kirjoitukseni Tähtien sota -elokuvien mukaan nimetyistä oikeista eliölajeista.
Kiitokset
Kiitän kaikkia blogini lukijoita päättyvästä vuodesta 2015. On ollut ilo saada teiltä monipuolisia kommentteja. Kiitos myös kaikille kollegoille, toimittajille ja muille yhteistyökumppaneille yksittäisistä henkilöistä eri yhdistyksiin sekä muihin toimijoihin, joista tänä vuonna merkittävintä tukea ovat antaneet Suomen tietokirjailijat ry, Lauri Jäntin säätiö ja Eettisen kaupan puolesta ry. Erityiskiitokset kaikille #ReilutBlogit-kampanjassa mukana olleille bloggaajille sekä kampanjaan myötämielisesti suhtautuneille matkanjärjestäjille. Kaikkein suurin kiitos kuitenkin kuuluu mahtaville opiskelijoillemme, joita ilman työ olisi huomattavasti haastavampaa ja ilottomampaa. Hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta 2016 teille kaikille!
Lue myös tämä
Vuosikatsaus: Säävuosi 2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti