torstai 29. maaliskuuta 2007

Ennätyshuumaa - ihon voi polttaa jo maaliskuussa!

Keskiviikkona 27.3. Helsinki-Vantaalla mitattiin iltapäivällä vielä uusikin maaliskuun kaikkien aikojen lämpöennätys, +17,5 astetta. Utin paikallinen ennätys saavutettiin eilen 28.3., asteita +15,6. Ennätyksiä ja poikkeuksellista maaliskuuta voi tarkastella lähemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

Nyt nokkosperhosetkin ovat heränneet horroksestaan sitruunaperhosten seuraksi. Ensimmäiset hyasintit kukkivat puutarhoissa. Näin maaliskuun lopulla elämme kuin toukokuuta! Lämpöennätykset huumaavat mielen.

Eilenpä sitten Kouvolan Sanomien Napakat-tekstiviesteissä taas kommentoitiin:

"Hetkellinen leuto jakso alkukevään aikaan saa uutisväen toitottamaan ilmastonmuutoksen evankeliumia. Kenenkä töissä uutisväki mahtaa olla. - Totuus"

Onko tämä lämmin maaliskuu todella uutisoitu ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi? Mielestäni tiedotusvälineet ovat hyvin asiallisesti kertoneet ennätyslämpimästä maaliskuusta maalailematta sitä ilmastonmuutoksen syyksi. Luonnollisena syynä tähän "lämpöaaltoon" on ollut Suomen kaakkoispuolelle kotiutunut korkeapaine, jonka länsipuolitse on pyörinyt lämmintä ilmaa etelästä Suomeen.

Kokonaisuudessaan talvemme on kyllä ollut hyvin poikkeuksellinen - ja ilmastonmuutoksella on siinä osansa. Ongelmallista on kuitenkin erottaa "luonnolliset" poikkeukselliset sääolot ja ihmisen kiihdyttämän ilmastonmuutoksen vaikutukset toisistaan. Usein ne vaikuttavat yhdessä!

Miksi sitten uskon ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen eli luonnollisen kasvihuoneilmiön voimistumiseen? Todisteita olen esittänyt useissa aiemmissa blogeissani. Lisäksi voidaan sanoa, ettei ilmaston tämänhetkinen johdu luonnollisista syistä, koska ilmakehän yläosat ovat viilentyneet. Luonnollinen lämpeneminen (esimerkiksi muutokset auringon säteilyssä tai maapallon kiertoradassa/akselikaltevuudessa) aiheuttaisi myös yläilmakehän lämpenemisen. Sen sijaan ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos fossiilisten polttoaineiden käytön seurauksena lämmittää alailmakehää, jäähdyttää yläilmakehää. Syynä on se, että fossiilisten polttoaineiden tuottamat kasvihuonekaasut muodostavat ilmakehän alaosaan katon, joka estää lämmön karkaamista alhaalta ylös. Näin alaosa lämpenee, yläosa ilmakehästä jäähtyy.

Ylemmissä ilmakehän osissa (stratosfäärissä) jäähtyminen puolestaan voimistaa otsonikatoa, koska otsonia hajottava (ihmisen tuottamien klooriyhdisteiden aiheuttama) prosessi toimii tehokkaammin kylmässä. Otsonikato lisää UV- eli ultraviolettisäteilyä maapallolla. Se ei kuitenkaan ole lämmittävää säteilyä vaan aiheuttaa mm. ihon palamista ja ihosyöpää. Otsonikato ei lämmitä maapalloa! Otsonikato ja kasvihuoneilmiön voimistuminen ovatkin siis kaksi aivan eri asiaa, vaikka jälkimmäinen vaikuttaakin edellistä voimistavasti.

Ei kommentteja: